Steeds meer vakantiegangers kiezen voor een rondtocht in de camper. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een camper vanwege de coronapandemie. Zo blijkt uit onderzoek van de NKC. Het biedt hen veel vrijheid en de mogelijkheid om in een korte tijd een land of gebied te verkennen.

Kampeer op een camping, of blijf op een camperplaats naast de weg staan. Je kunt hierbij een camper huren, maar ook het kopen hiervan is steeds aantrekkelijker. Een derde optie is het ombouwen van een transportbusje tot een compact model kampeerauto. Ideaal voor mensen die handig zijn en een uitdaging zoeken! Op deze website vind je alle informatie over campers, de wegenbelasting voor campers en bijvoorbeeld de mogelijkheid om deze van zonnepanelen te voorzien. Zo heb je ook naast de weg stroom! 

Wegenbelasting voor campers 

De meeste campers worden toegelaten als personenauto’s, wat betekent dat deze in categorie M1 vallen. Belangrijk verschil tussen een personenauto en een kampeerauto zit in het feit, dat je bij een camper slechts het kwarttarief betaalt.

Dit komt neer op een vierde deel van de wegenbelasting voor een personenauto met hetzelfde leeggewicht als dat van de camper. Voor oudere modellen campers (minimaal 10 jaar oud) geldt een fijnstoftoeslag, wanneer deze diesel verbruiken.

Mocht je een jaar niet met de camper op pad gaan, dan kun je deze schorsen voor de wegenbelasting. Zo bespaar je op de kosten van de camper. Campers van 40 jaar of ouder komen in aanmerking voor een vrijstelling. Voor meer informatie, berekening en tips bekijk onze wegenbelasting camper pagina.

Tip: Bekijk hier de beste camperplaats van dit jaar. Ga jij er ook naartoe?

Camper rijbewijs 

Het gewicht van een camper bepaalt welk rijbewijs je nodig hebt om de camper te mogen besturen. Voor een camper met een gewicht tot 3.500 kilogram volstaat een regulier autorijbewijs (rijbewijs B). Let op, er geldt een maximum van acht zitplekken (excl. de bestuurder) in de camper.

Campers die zwaarder zijn dan 3.500 kilogram mogen niet bestuurd worden met een normaal autorijbewijs. Je hebt hier rijbewijs C1 of rijbewijs C voor nodig. Bij campers waarin meer dan acht personen mee kunnen rijden naast de bestuurder heb je rijbewijs D of rijbewijs D1 nodig. Dit is het rijbewijs voor bussen. Bekijk alle informatie op onze camper rijbewijs pagina.

Camper navigatie 

Er bestaan speciale systemen voor de navigatie in een camper. Campers zijn hoger dan een personenauto, waardoor je niet overal met een camper kunt rijden. Vergelijk het met een vrachtwagen, die eveneens geen gebruik kan maken van een klassiek navigatiesysteem voor personenauto’s.

Naast de mogelijkheid om een navigatiesysteem in de camper te bevestigen, kun je ook een app gebruiken om naar je bestemming toe te rijden met de camper. Koop een houder, zodat je de telefoon nergens neer hoeft te leggen en je goed zicht houdt op de weg. 

Leasen van een camper 

Een alternatief op het huren van een camper is het leasen van een camper. Er zijn steeds meer leasemaatschappijen die je deze mogelijkheid aanbieden. Een camper leasen is voornamelijk interessant, wanneer je meermaals per jaar op vakantie wilt kunnen met de camper.

Gebruik je de camper slechts eenmalig in de zomervakantie? In dat geval zal een camper huren de voordeligste optie zijn. Naast operational lease kan ook financial lease interessant zijn bij campers. In dit geval betaal je de camper maandelijks af. Aan het eind van het leasecontract is de camper van jou. 

Camper

Zonnepanelen op je camper 

Het voordeel van een camper is de mogelijkheid om ook buiten een camping te kunnen overnachten. Langs de grote wegen, maar bijvoorbeeld ook in verschillende dorpen vind je plekken waar je een of meerdere nachten met de camper mag verblijven. Hier heb je niet altijd een stroomvoorziening om de koelkast aan te houden, je telefoon op te laden, enzovoorts.

Door gebruik te maken van zonnepanelen op je camper ben je niet afhankelijk van dergelijke stroompunten. Er zijn verschillende manieren om zelf stroom op te wekken met een zonnepaneel op of in de buurt van je camper. 

Een camper huren 

Je kunt een camper kopen of leasen, maar vaak weet men vooraf niet of een vakantie met de camper zal bevallen. Om te voorkomen dat de camper al snel weer verkocht moet worden, kan het slim zijn om eerst een camper te huren. Een camper huren kun je bij een gespecialiseerd bedrijf doen, maar bijvoorbeeld ook via een particulier.

Er zijn diverse platforms waarop particulieren hun camper of elektrische camper te huur kunnen aanbieden, in de periode dat ze deze zelf niet gebruiken. Bevalt de vakantie met de camper? In dat geval kun je op een later moment zelf een camper kopen of deze voor langere tijd leasen. 

Wil je weten of je een camper op de zaak kan kopen? Lees dan ons artikel, wij hebben het voor je uitgezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *