Elektrische camper: een duurzame roadtrip vakantie?
Geniet jij ook van het kamperen op een camping of in de natuur, maar wil je niet steeds een caravan […]
Lees verderDe aankoop van een camper vergt vaak een behoorlijke investering. Daar komen de jaarlijkse kosten voor het voertuig nog bij. Denk aan de kosten voor het onderhoud aan de camper, de kosten voor de motorrijtuigenbelasting, de APK en de jaarlijkse afschrijving op het voertuig. Het is verstandig deze jaarlijkse kosten inzichtelijk te maken voor jezelf, zodat je een volledig plaatje hebt van hetgeen de camper op jaarbasis zal kosten. In dit artikel neem ik je mee in de kosten waarmee je hierbij rekening dient te houden.
Houd bij het lezen van dit artikel rekening met het feit, dat de exacte jaarlijkse kosten sterk afhankelijk zijn van het type camper wat je koopt. Een jonge occasion zal doorgaans minder onderhoud nodig hebben, dan een ouder model. Evenals dat er op een nieuwe camper in de eerste jaren relatief meer wordt afgeschreven, dan op oudere campers.
Je kunt de jaarlijkse kosten van een camper over verschillende kostenposten verdelen. Reeds werden hier een aantal voorbeelden van genoemd. Er zijn echter meer kostenposten die jaarlijks terugkeren. Hieronder licht ik deze kosten nader toe.
Net als aan een auto, moet ook de camper periodiek onderhouden worden. Houd er hierbij rekening mee, dat de kosten voor het onderhoud aan een camper over het algemeen hoger liggen dan de kosten voor het onderhoud aan een personenwagen. Het gaat gemiddeld al snel om een bedrag tussen de 300 en 700 euro op jaarbasis. De exacte kosten zullen sterk afhankelijk zijn van het aantal kilometers wat je jaarlijks met de camper rijdt en de leeftijd hiervan.
Tip: je kunt de kosten voor het periodieke onderhoud aan de camper verlagen, door een deel van deze onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren.
Wanneer je camper aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet, kun je rekenen met een bijzonder tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Dit bijzondere tarief ligt lager, dan het reguliere tarief wat je betaalt voor een personenwagen. Houd er rekening mee, dat je actief een verzoek in moet dienen om gebruik te kunnen maken van dit bijzondere tarief. Op de website van de Belastingdienst vind je de exacte voorwaarden, waarbij het specifiek belangrijk is te kijken naar de inrichtingseisen die gelden voor een camper.
Het bijzondere tarief betekent dat de motorrijtuigenbelasting voor een periode van drie maanden op een kwart van de belasting ligt, die je regulier betaalt voor een personenwagen. Mogelijk betaalde de vorige eigenaar van de camper al een bijzonder tarief voor de motorrijtuigenbelasting. In dat geval hoef je dit niet zelf aan te vragen; het geldt automatisch ook voor jou.
Wanneer je camper vier jaar of ouder is, moet deze gekeurd worden tijdens de periodieke APK-keuring. Het voertuig wordt tijdens de keuring op drie hoofdpunten nagekeken, te weten: milieu, registratie en verkeersveiligheid. Zonder geldige APK is het niet toegestaan de camper op de openbare weg te gebruiken. Het is afhankelijk van onder meer de leeftijd van de camper, de datum van de eerste toelating, het gewicht van de camper en het type brandstof wat gebruikt wordt, hoe vaak de APK-keuring moet worden uitgevoerd.
Je ontkomt er niet aan dat de waarde van de camper daalt. Doordat je periodiek een taxatie uit moet voeren, waarover straks meer, weet je precies hoe snel er wordt afgeschreven op jouw camper. Vaak wordt in de eerste jaren veel op de camper afgeschreven, waarna deze afschrijving steeds wat verder afvlakt.
In de regel gaat men uit van een afschrijving van circa tien procent op jaarbasis op de camper. Bij een nieuwe camper ligt dat percentage hoger; bij de occasion iets lager.
Je mag een camper niet het hele jaar voor de deur hebben staan. Daar komt bij dat het risico op schade aan de camper onnodig groot is, wanneer deze het hele jaar door buiten blijft staan. Uitzondering op deze regel is een omgebouwde bedrijfsbus, die vaak wel in de buurt van je woning geparkeerd mag worden. Over het algemeen geldt voor campers dat deze maximaal drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg gestald mogen worden. De precieze regels zou je op moeten vragen bij je gemeente; dit verschilt per gemeente.
Met name boerenbedrijven bieden regelmatig ruimte in hun schuren aan voor het stallen van campers en caravans. De kosten van deze stalling zijn afhankelijk van de periode dat je de camper hier laat staan. Houd er daarbij rekening mee, dat er kosten in rekening gebracht kunnen worden voor het uit de stalling halen van de camper tijdens de periode dat deze hier geparkeerd staat. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor de stalling van een camper rond de 50 euro per maand.
Niet onbelangrijk bij het berekenen van de jaarlijkse kosten van een camper; de kosten voor de brandstof, de tol en de overnachtingen onderweg. Een camper verbruikt doorgaans meer dan een personenwagen. Het maakt dat de brandstofkosten hoger liggen, dan wanneer je met de auto en een tent op vakantie gaat. Ook de kosten voor de tol liggen hoger, hierbij kijkt men naar de hoogte van het voertuig. Het maakt dat je met een camper in een andere klasse valt dan met een personenwagen. Kosten voor overnachtingen zullen niet veel van elkaar verschillen.
Tip: met een camper kun je relatief eenvoudig buiten campings om overnachten op camperplaatsen langs de kant van de weg. Het maakt het overnachten gratis!
Net als bij een personenwagen, ben je ook bij een camper verplicht een verzekering af te sluiten als je deze op de openbare weg gebruikt. De kosten voor de verzekering van je camper zijn afhankelijk van de leeftijd en de waarde hiervan, evenals dat het de premie samenhangt met het aantal schadevrije jaren wat je al hebt opgebouwd. Naarmate het aantal schadevrije jaren oploopt, kan dit een fraaie korting op de verzekeringspremie opleveren. Houd bij het kiezen van een verzekering rekening met het feit, dat je de camper moet laten keuren. Het geeft de verzekeraar de zekerheid dat de camper ook daadwerkelijk de waarde heeft, die jij opgeeft.
Tip: bespaar op de premie voor de verzekering van je camper door het eigen risico te verhogen. Doe dit alleen, wanneer je financiële situatie het toelaat.
De keuring van de camper hangt samen met een camper taxatie. Deze taxatie moet iedere drie jaar worden uitgevoerd. Het zijn feitelijk dus geen jaarlijkse kosten; je zou ze over periodes van drie jaar moeten uitsmeren voor een realistisch beeld. De kosten voor een camper taxatie zijn sterk afhankelijk van het type camper wat je hebt, de waarde daarvan en het jaar waarin deze geproduceerd is. Informeer bij je verzekeraar welke eisen er gelden voor het laten uitvoeren van de camper taxatie. In sommige gevallen worden de kosten voor zo’n taxatie gedekt; zoek het op in de polis van je camper verzekering.
Onderdeel van de camper taxatie is het uitvoeren van een vochtmeting. Een te hoge luchtvochtigheid in de camper kan leiden tot verschillende vormen van schade. Denk aan schimmelplekken en houtrot in de kastjes van de keuken in je camper.
Onderstaande tabel biedt je een handig overzicht van de kosten die je op jaarbasis maakt voor je camper. Het helpt je te berekenen wat je voor jouw camper kwijt zal zijn.
Kostenpost | Kosten/jaar |
Onderhoud | Gemiddeld 500 – 1.000 euro |
Motorrijtuigenbelasting | Gemiddeld 850 – 1.000 euro |
APK-keuring | Gemiddeld 25 – 100 euro |
Afschrijving | Gemiddeld 10% van de waarde |
Stalling | Gemiddeld 350 – 750 euro |
Brandstof, tol en overnachting | Afhankelijk van de mate van gebruik |
Verzekeringen | Gemiddeld 750 – 2.500 euro |
Camper taxatie | Gemiddeld 85 – 200 euro |
Kortom, de jaarlijkse kosten van een camper kunnen snel oplopen. De exacte kosten op jaarbasis zijn afhankelijk van de leeftijd van de camper, de aanschafwaarde en het verwachte gebruik hiervan. Over het algemeen geldt dat een nieuwe camper of jonge occasion op jaarbasis duurder is dan een ouder model; dat verschil zit voornamelijk in de afschrijving.
Andersom zal je bij een oudere occasion meer geld kwijt zijn aan het onderhoud en de APK-keuring. Je houdt de kosten zo laag mogelijk door te kiezen voor een camper van circa 5 tot 8 jaar oud, welke door de jaren heen relatief weinig gebruikt en tegelijkertijd goed onderhouden is.