Wegenbelasting Campers

Wegenbelasting voor Campers berekenen

Op vakantie met de camper wordt steeds populairder! Het geeft je veel vrijheid, biedt je de mogelijkheid om in een korte tijd veel van een land te zien en je bent onafhankelijk van het weer. Met regen of kou kamperen in een tent is veel minder prettig, dan overnachten in een comfortabele camper.

Net als bij een personenauto betaal je ook bij een camper wegenbelasting. Hoe hoog is de wegenbelasting voor campers? Wanneer gaat het om een camper en wanneer om een busje? Er zijn immers ook veel mensen die een busje zelf ombouwen tot compacte camper. In dit artikel geven we je op dergelijke vragen een antwoord! 

Hoeveel wegenbelasting betaal je voor een camper? 

Een belangrijke eerste vraag bij het berekenen van de wegenbelasting voor campers, is het vaststellen van het feit dat je daadwerkelijk een camper hebt. Bij de meeste voertuigen zie je dit direct. Omgebouwde transportbusjes zijn vaak lastiger in te delen. De fiscus heeft verschillende inrichtingseisen opgesteld, waaraan de camper moet voldoen om te kunnen profiteren van het kampeerautotarief. 

Voor een kampeerauto, een camper, geldt dat deze een ruimte achter de zitplaatsen van de bestuurder moet hebben. Deze ruimte moet een rechthoekige vorm hebben en tenminste 200 bij 90 centimeter zijn. Ook geldt er een minimale hoogte van 170 centimeter binnen deze ruimte. 

Kwarttarief bij wegenbelasting voor campers 

Wanneer je een camper bezit, betaal je het kwarttarief aan wegenbelasting voor het voertuig. Het kwarttarief wil zeggen, dat je slechts één kwartaal belasting betaalt. Dit betekent niet dat je de camper ook alleen in dat kwartaal mag gebruiken. Je kunt er het hele jaar door mee rijden! Campers worden als personenauto toegelaten en vallen daarmee onder categorie M1. Uitzondering hierop zijn hele oude campers, die soms nog als bedrijfsauto zijn toegelaten. Dit worden er echter steeds minder.  

De wegenbelasting van je camper berekenen 

Het is prettig om alvast een indicatie van de wegenbelasting voor campers te hebben, voordat de eerste aanslag op de deurmat valt. De wegenbelasting van je camper berekenen doe je aan de hand van de belasting die je zou betalen voor een personenauto met hetzelfde ledig gewicht. Neem vervolgens een kwart van dit tarief. 

Wil je exact weten wat je aan wegenbelasting betaalt voor een camper? In dat geval kun je onderstaande tool gebruiken. Zoek voorafgaand aan het gebruik van de tool op wat het ledig gewicht van de camper is en welke brandstof deze verbruikt. De tool toont je direct het kwarttarief.  

Wegenbelasting berekenen tool

Ja Nee
Ja Nee
Ja Nee

Tip: controleer bij de eerste aanslag altijd of de camper ook daadwerkelijk als kampeerauto staat aangemerkt bij de Belastingdienst. Zou dat (onterecht) niet het geval zijn, dan betaal je veel meer wegenbelasting dan verplicht is. Je profiteert immers niet van het kwarttarief voor kampeerauto’s.

Wegenbelasting Camper

Wegenbelasting camper schorsen en opheffen 

Heb je een lange reis buiten Europa op de planning staan? Wil je de komende jaren met een tent in plaats van de camper op vakantie? In dergelijke situaties is het schorsen van de wegenbelasting van je camper het overwegen waard. Het bespaart op de kosten, maar betekent ook dat de camper niet gebruikt mag worden op de openbare weg. Je kunt de wegenbelasting van de camper schorsen voor één, twee of drie jaar.

Het is logischerwijs mogelijk om de schorsing na één jaar opnieuw aan te vragen. Al kun je er ook voor kiezen, om de schorsing van de wegenbelasting voor je camper tussentijds op te heffen. Hef je de schorsing al binnen een maand op? In dat geval zal je alsnog wegenbelasting moeten betalen over de volledige schorsingsperiode. Het voordeel van het schorsen is dat je logischerwijs geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. 

Fijnstoftoeslag oudere diesel campers 

Wanneer je de eigenaar bent of wordt van een oudere diesel camper, dan is het belangrijk om rekening te houden met een fijnstoftoeslag. Deze fijnstoftoeslag is sinds 2020 van kracht. Jaarlijks wordt bepaald hoe hoog deze extra fijnstoftoeslag ligt. Houd er rekening mee, dat de toeslag tot nu toe steeds boven de 15 procent lag. Van een oudere diesel camper wordt gesproken, wanneer de camper minimaal 10 jaar oud is.   

Voor een camper met een leeggewicht van circa 3.000 kilogram zal men zo’n 950 euro per jaar betalen aan wegenbelasting. Is de camper ouder dan 10 jaar en gebruikt deze diesel? In dat geval lopen de kosten al snel op tot een bedrag van 1.100 euro per jaar. 

Vrijstelling voor campers 

Voor campers die minimaal 40 jaar oud zijn geldt een vrijstelling. Let wel, die 40 jaar gaan pas lopen op het moment dat de camper in gebruik is genomen. Het kan betekenen dat de camper officieel al ouder is dan 40 jaar. Men kijkt hierbij naar het moment van de eerste toelating van de camper. Logischerwijs is het de vraag of de besparing die de vrijstelling van wegenbelasting voor de camper je oplevert, opweegt tegen de kosten voor het onderhoud aan de camper en het hogere verbruik van de motor. 

FAQ – Wegenbelasting voor campers

Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over de wegenbelasting voor een camper. Onderstaand vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Wat kost het schorsen van je camper?

De kosten voor de wegenbelasting van je camper schorsen liggen op iets meer dan 70 euro per keer. Je betaalt alsnog wegenbelasting over het volledige jaar, als je de schorsing binnen een maand opheft.

Camper schorsen, wel of niet doen?

Het schorsen van je camper voor de wegenbelasting is interessant, wanneer je deze tenminste één jaar niet verwacht te gebruiken. Twijfel je nog of je op vakantie gaat met de camper? Schors deze in dat geval niet.

Kun je ook je caravan schorsen?

Je caravan schorsen is niet mogelijk. Voor het gebruik van een caravan op de openbare weg betaal je immers geen wegenbelasting. Een auto kun je wel schorsen.

Hoeveel bespaar je met schorsen?

De besparing die het schorsen van de wegenbelasting voor je camper oplevert is afhankelijk van het leeggewicht van de camper en de brandstof die deze verbruikt. Gebruik de tool om te zien hoeveel je jaarlijks aan wegenbelasting zal betalen.

Hoe beëindig je een schorsing?

Het beëindigen van de schorsing van de wegenbelasting voor je camper doe je onder meer via het online loket van de RDW. Volg de stappen op deze website om de schorsing op te heffen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇