Geniet ook op de camping van een fijne ovenschotel, door een camping oven mee te nemen op vakantie. Voor de een is het apparaat een must, de ander vindt het een overbodige luxe. Neem jij de camping oven mee naar je vakantiebestemming? Op deze pagina lees je meer over hetgeen waarop je moet letten, wanneer je verschillende camping ovens met elkaar vergelijkt.

Op zoek naar de beste campingovens?

Het vinden van de beste camping ovens kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Wat is een geschikt formaat ? Je wilt er zeker van zijn dat je deze mee kunt nemen.

Neem je een relatief goedkope oven, of investeer je in een kwalitatief goed model welke je ook thuis kunt gebruiken? Het zijn slechts voorbeelden van vragen, die je jezelf kunt stellen bij de aankoop van een campingoven. Laten we de verschillende punten samen eens bij langs lopen.

Onze selectiecriteria

6

Bezochte webshops

345

Verzamelde opmerkingen

6.5

Bestede uren

7

Onderzochte producten

Top 5: de beste campingovens

  1. Tristar OV-3615 mini oven
  2. vidaXL halogeen heteluchtoven
  3. Tristar FR-6980 mini crispy fryer
  4. Omnia camping oven
  5. Windmill Dutch Oven

Onderstaande top 5 met de beste campingovens kan je inspireren, wanneer je op zoek bent naar een nieuwe oven voor op de camping. De verschillende campingovens zijn in willekeurige volgorde aan deze top 5 toegevoegd.

De Tristar OV-3615 mini oven is een zeer compact model campingoven, welke je ook thuis zou kunnen gebruiken. Het voordeel van deze mini oven is dat deze met 22,5 bij 30,8 bij 37,5 centimeter een heel compact formaat heeft. Je kunt de oven zowel in je tent als in de caravan gebruiken. Daarbij heeft de oven een beperkt wattage van 800 W, waardoor deze op vrijwel ieder stopcontact op Europese campings aan te sluiten is. 

Het model maakt gebruik van boven- en onderwarmte. Dit is prettig wanneer je broodjes af wilt bakken, groenten wilt kunnen grillen, enzovoorts. Het voorkomt dat de bovenzijde van de broodjes verbrand raakt, zonder dat de onderzijde gaar is.

VoordelenNadelen
Zeer compact formaat camping oven van 22,5 x 30,8 x 37,5 cmNiet geschikt voor kamperen buiten een camping
Beperkt wattage, overal te gebruiken
Voorzien van boven- en onderwarmte

De vidaXL halogeen heteluchtoven is een compact model campingoven, welke het heel eenvoudig maakt om een voedzame en vitaminerijke maaltijd op tafel te zetten. Deze vidaXL halogeen heteluchtoven wordt geleverd met een uitbreidingsring, zodat de oven groot genoeg is voor het bereiden van een maaltijd voor meerdere personen. Doordat de hete lucht op gelijkmatige wijze door de heteluchtoven verspreid wordt, ben je verzekerd van een snelle bereiding van verschillende gerechten.

Het bereik van de temperatuurinstelling ligt tussen de 65 en 250 graden Celsius. Dit maakt de campingoven geschikt voor het bereiden van een breed scala aan gerechten. Standaard krijg je een aantal accessoires bij de camping oven. Denk hierbij aan een tang, een hoog en laag rek en een dekselhouder.

Enig nadeel aan de vidaXL halogeen heteluchtoven is het relatief hoge wattage. Het maakt dat een stroomsterkte van minimaal 6 en bij voorkeur zelfs 8 ampère vereist is. Niet iedere camping biedt een dergelijke stroomsterkte.

VoordelenNadelen
Basismodel wordt geleverd met uitbreidingsringRelatief hoog wattage, niet geschikt voor iedere camping
Temperatuur van maximaal 250 graden Celsius
Verschillende accessoires (rekken, tang en dekselhouder)

De Tristar FR-6980 mini crispy fryer heeft qua werking veel weg van een klassieke airfryer. Het is een hetelucht friteuse waarmee je tot maximaal 500 gram aan frites bereidt. Je kunt met dit model echter meer dan het bereiden van friet alleen! Gebruik de Tristar FR-6980 mini crispy fryer ook voor het bakken, braden en grillen van verschillende soorten groenten en vlees.

 Het compact model maakt de Tristar FR-6980 mini crispy fryer perfect voor op de camping. Let op, je kunt per keer frites maken voor maximaal twee personen. Voor grotere gezinnen is deze camping oven hierdoor aan de kleine kant. Ook ontbreekt er een display op het model en beschikt deze niet over standaardprogramma’s. Tegelijkertijd zorgt het ontbreken van deze extra’s voor een hele scherpe prijs!

VoordelenNadelen
Compacte hetelucht friteuse om te grillen, bakken en roosterenModel is relatief klein, niet geschikt voor grotere gezinnen
Het gebruik van olie is niet noodzakelijk, wat nare geurtjes voorkomt bij het frituren
Temperatuur instelbaar van 80 tot en met 200 graden Celsius

De Omnia camping oven is specifiek ontwikkeld voor het gebruik op de camping. Plaats deze camping oven op het gasstel voor een tent of in de caravan. Waar de andere modellen uit deze top 5 met de beste camping ovens op elektra werken, kan deze op een gasfornuis geplaatst worden. Het grote voordeel hiervan is het feit, dat je de Omnia camping oven ook kunt gebruiken tijdens het kamperen in het wild.

Deze camping oven van Omnia is zeer breed inzetbaar. Je kunt de oven gebruiken voor het bereiden van een ovenschotel, voor de bereiding van een appeltaart, enzovoorts. Het model is opgebouwd uit verschillende elementen, waardoor je de oven eenvoudig in elkaar zet en daarbij makkelijk schoon kunt houden.

Het unieke ontwerp van deze campingoven maakt dat het model werkt met zowel boven- als onderwarmte. Dit zorgt ervoor dat producten gelijkmatig verwarmd worden, wat voorkomt dat de bovenzijde verbrandt als de onderzijde nog niet gaar is.

VoordelenNadelen
Hele compacte en zeer stevige camping ovenCamping oven is niet te gebruiken zonder kooktoestel op gas
Je bent niet langer afhankelijk van een stopcontact met deze oven
Model werkt door ontwerp met zowel onder- als bovenwarmte

Het laatste model uit deze top 5 met de beste camping ovens is de Windmill Dutch Oven. Deze oven wordt gebruikt boven open vuur en is bestaat uit een gietijzeren pan met deksel en een handig hengsel. Het hengsel maakt het mogelijk om de pan bijvoorbeeld aan een stok boven het vuur te hangen. Naast de mogelijkheid om de Windmill Dutch Oven te gebruiken boven open vuur, kun je deze ook gebruiken boven kolen. Weet je niet precies wat een Dutch oven is? Wij leggen je uit wat een Dutch oven is in dit artikel.

Doordat open vuur op een camping vaak niet is toegestaan, komt deze oven voornamelijk van pas bij wildkamperen. Maak je eigen vuur, hang de gietijzeren pan boven het vuur en start direct met braden, koken en stoven. Ook het bakken van gerechten is mogelijk met deze Windmill Dutch Oven. 

Het gietijzer van de pan maakt dat de warmte heel efficiënt verdeeld wordt. Het voorkomt het aanbranden van gerechten. Dat geldt overigens ook voor de coating die aan de binnenzijde van deze pan is aangebracht. Nadeel kan zijn dat het model vrij zwaar is. Je neemt deze minder makkelijk mee tijdens een fietsvakantie.

VoordelenNadelen
Model kan gebruikt worden zonder elektra en gasOp campings geldt vaak een verbod op open vuur, wat de oven nutteloos maakt
Robuuste gietijzeren pan zorgt voor optimale verdeling van warmteDe oven is relatief zwaar en daardoor minder geschikt voor fietsvakanties
Speciale coating aan binnenzijde voorkomt het aanbakken van gerechten

Het gebruik van een camping oven

Een camping oven gebruik je niet alleen voor de bereiding van het diner ’s avonds, maar bijvoorbeeld ook om broodjes af te bakken bij het ontbijt. Tijdens de lunch gebruik je de camping oven voor het verwarmen van een quiche. Zeker wanneer je ook in het voorjaar of bijvoorbeeld de herfst op de camping staat, is het fijn om te kunnen genieten van een warme maaltijd. Je wilt in deze seizoenen niet voortdurend een frisse salade eten. Dankzij de camping oven ben je niet afhankelijk van het gasstel dat je meeneemt.

Ook handig: wanneer je even geen zin hebt om te koken, kun je de oven gebruiken voor een pizza! Zo is het eten lekker snel klaar, zonder dat je hier zelf veel omkijken naar hebt. Het bereiden van een pizza gaat logischerwijs niet op een klassiek gasstel.

Verschillende soorten camping ovens

Bij de aankoop van een camping oven heb je de keuze uit verschillende modellen. Het voornaamste verschil zit hierbij in de brandstof die de campingovens gebruiken. Kies tussen een gasoven, een elektrische heteluchtoven voor op de camping en bijvoorbeeld een open vuur oven. Het is van verschillende factoren afhankelijk, welke van deze modellen ovens het beste aansluit op jouw wensen en beoogde gebruik hiervan.

Gasovens voor op de camping

Een gasoven is een handige camping oven, wanneer je ook in het wild wil kunnen kamperen. In het wild heb je doorgaans geen stopcontact bij de hand, waardoor je afhankelijk bent van de gasfles die je met je meedraagt. Je kunt de oven eenvoudig op de gasfles aansluiten en deze direct gebruiken. Wist je dat er ook gasovens voor tijdens het kamperen zijn, welke je op het gasstel kan zetten? Wellicht nog makkelijker, want het voorkomt dat je steeds moet wisselen tussen de aansluiting van de camping oven en het kooktoestel op gas.

Elektrische hete lucht oven

Een goed alternatief voor de camping oven op gas is een model op elektriciteit. Bij een elektrische hete lucht oven voor op de camping steek je de stekker van het apparaat eenvoudig in het stopcontact. Er zijn hierbij een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hoeveel ampère staat er bijvoorbeeld op het stopcontact bij je kampeerplek? Mocht je buiten Europa kamperen dan speelt ook het voltage een rol. In de meeste gevallen heb je voor een elektrische heteluchtoven een kampeerplek nodig met in ieder geval een stroomsterkte van 6 ampère. Bekijk hier de beste campingstekkers.

Onderstaande tabel toont hoeveel ampère benodigd is bij een bepaald wattage. Het wattage vind je in de productomschrijving van een camping oven.

Wattage (in Watt)Stroomsterkte (in Ampère) 
920 W4 A
1380 W6 A
1840 W8 A
2300 W10 A
3680 W16 A

Campingoven met open vuur

Een derde optie is de camping oven met open vuur. In dit geval hang je een bakplaat of bijvoorbeeld grill boven een korf met open vuur of een grote stalen bak. Houd er rekening mee dat het gebruik van open vuur zeker op campings in het zuidelijke deel van Europa vaak niet is toegestaan. Daarbij zal de korf of de metalen bak erg heet worden als gevolg van het open vuur. Het maakt dat een dergelijk model campingoven voor gevaarlijke situatie kan zorgen, wanneer je deze gebruikt met kinderen in de buurt. Let erop dat het enige tijd duurt, alvorens de bak of korf afgekoeld is.

Andere factoren om op te letten bij campingovens

Let bij de aanschaf van een campingoven niet alleen op de brandstof die het model gebruikt. Een andere belangrijke factor bij de aankoop van een campingoven is het formaat hiervan. Ook de accessoires die je bij de camping oven krijgt zijn het bekijken waard.

Verschillen in formaat tussen campingovens

In de basis worden de campingovens aangeboden in drie verschillende formaten, namelijk: een small, medium en large campingoven. Het is afhankelijk van de wijze waarop je kampeert, welke van deze camping ovens het meest geschikt is. In een caravan heb je voldoende ruimte voor een medium of large campingoven. Bij het kamperen in een tent is het slimmer om voor een small of medium oven te kiezen.

Naast de wijze van kamperen speelt ook het beoogde gebruik van de camping oven mee. Voor het afbakken van een aantal broodjes in de ochtend heb je voldoende aan een kleine tot gemiddelde campingoven. Wil je meerdere ovenschalen kunnen bereiden in de oven? Kies in dat geval voor een medium of large model.

Airfryer als camping oven gebruiken

Wist je dat je in sommige gevallen helemaal geen losse campingoven hoeft te kopen? Steeds meer huishoudens hebben een airfryer in huis. Met een airfryer kun je broodjes afbakken, ovenfrietjes bakken, enzovoorts. Je kunt er om deze reden ook voor kiezen om de camping oven te laten voor wat het is en de airfryer meenemen. Voor de bereiding van een ovenschotel is een airfryer logischerwijs te klein. Evenals dat je hier geen pizza in kunt bakken. Houd er rekening mee, dat de stroomsterkte voldoende moet zijn om een airfryer te kunnen gebruiken. Eerder op deze pagina vind je een handige tabel waarin de benodigde stroomsterkte bij een bepaald wattage is opgenomen.

Accessoires bij de camping oven

Naast het formaat van de camping oven zijn de accessoires die je bij het model krijgt het bekijken waard. Wordt de camping oven bijvoorbeeld geleverd met een rooster waarop je kunt grillen? Gaat het om een camping oven waarbij je standaard een bakplaat krijgt? Enzovoorts.

Conclusie: de beste camping oven

In dit artikel werden de belangrijkste factoren beschreven, waarop je moet letten bij de aankoop van een campingoven. Kijk met name naar de brandstof die de oven nodig heeft en het formaat hiervan. Voor op de camping is een campingoven op elektra met een relatief laag wattage (<1000 Watt) vaak de beste optie. Wil je de oven voornamelijk gebruiken bij het kamperen buiten de camping? In dat geval bezorgt een model op gas of bijvoorbeeld een gietijzeren oven voor op open vuur je een unieke outdoor ervaring.