Campingservies

Ga je binnenkort kamperen? Vergeet het campingservies niet! Campingservies is eenvoudig schoon te maken, blijft ook in een natuurlijke omgeving lang mooi en is lastig stuk te krijgen. In het bijzonder wanneer je voor kunststof campingservies kiest. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten campingservies en de voor- en nadelen die het je biedt ten opzichte van een traditioneel servies voor thuis.

Campingservies van verschillende materialen

De aankoop van een campingservies bestaat uit verschillende stappen. Start met het kiezen van een geschikte materiaalsoort. In de basis wordt campingservies van drie materialen gemaakt, namelijk; melamine, bamboe of emaille. Het meest bekend is het campingservies van melamine.

Het materiaal is zeer sterk, waardoor het vrijwel niet kapot te krijgen is tijdens een kampeervakantie. Wel zo prettig, wanneer je kinderen het servies bijvoorbeeld af en toe op de rotsachtige ondergrond van de camping laten vallen.

Melamine heeft echter ook een keerzijde! Het materiaal heeft een enigszins beperkt maximumtemperatuur van 85 graden Celsius. Dit betekent dat kokend water kan leiden tot het barsten van het materiaal. Wacht dus even met het inschenken van de thee, als je dit van het vuur of uit de waterkoker haalt.

Camping servies van melamine

Van melamine wordt soms gezegd dat het schadelijke stoffen bevat. Met name over het bestanddeel BPA is veel geschreven en gezegd door de jaren heen. Dit bestanddeel zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Uit onderzoek van de FDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, blijkt echter niet dat melamine campingservies gevaarlijk is.

Mocht je een wat ouder model campingservies van melamine gebruiken, dan kan het verstandig zijn deze te vervangen. De laatste jaren wordt er minder gebruik gemaakt van BPA. Daarbij kan een modern campingservies van melamine ook in de vaatwasser.

Campingservies Melamine

Een prachtig 12 delig campingservies (geschikt voor 4 personen) van RJRQuality. De borden zijn gemaakt van 100% melamine. Klik hier om deze direct te bestellen.

Bamboe als een stevig alternatief voor melamine

Naast melamine is ook bamboe is een populaire materiaalsoort voor de ontwikkeling van campingservies. Het voordeel van bamboe ten opzichte van melamine is dat het materiaal duurzamer is. In die zin, dat het servies gemaakt wordt van bamboezaagsel dat overblijft in de bamboezagerijen.

Het voordeel hiervan is dat er minder bouwstoffen verloren gaan. Het zaagsel zou anders verbrand worden. Toch is ook de duurzaamheid van een bamboe campingservies niet optimaal. Er wordt nog steeds verf en bijvoorbeeld lijm gebruikt om het servies steviger te maken en van een kleurtje te voorzien.

In de basis is bamboe campingservies even sterk als een campingservies van melamine. Daarbij biedt bamboe servies het voordeel, dat het iets lichter is dan melamine. Handig, wanneer je het servies meeneemt in een rugzak tijdens een trektocht. Nadeel van bamboe campingservies is dat het materiaal vaak niet geschikt is voor de vaatwasser. Je zal het servies zodoende altijd met de hand schoon moeten maken.

Klassiek emaille campingservies

Het emaille campingservies leek lange tijd uit de schappen van kampeerwinkels te zijn verdwenen. Het is een materiaalsoort wat we met name van vroeger kennen!

Toch wint emaille momenteel weer aan populariteit onder kampeerders. Het materiaal ziet er robuust uit en geeft je campingservies een klassieke, stoere tint! Emaille komt voort uit een stuk metaal, welke voorzien wordt van een dunne glazen coating. Het maakt dat emaille zeer sterk is en goed tegen een stootje kan.

Let goed op het verschil tussen een emaille campingservies van vroeger en een moderne uitvoering die je nu in de winkel vindt. Een modern emaille campingservies mag in de vaatwasser, waar dit bij de klassieke serviezen absoluut niet mocht. De kans was hierbij groot, dat het glas zou beschadigen.

Houd er daarbij rekening mee dat de mok erg warm kan worden als je hier bijvoorbeeld thee uit drinkt. Metaal heeft de neiging de warmte vast te houden en te geleiden, waardoor de mok erg heet kan worden.

Emaille Campingservies

Wat neem je mee als servies voor op de camping?

Heb je een goed beeld van het materiaal dat het beste aansluit op jouw wensen en behoeftes bij het gebruik van een campingservies? In dat geval is het tijd om naar de winkel te gaan! Je kunt je campingservies tegenwoordig eenvoudig online samenstellen.

Voordeel hiervan is dat je een campingservies samenstelt die qua stijl past bij de rest van het interieur in je camper of caravan, bij de rest van de spullen in je tent, of domweg bij je persoonlijke smaak. Wens je een campingservies met een vrolijk patroon, of ga je voor een neutrale kleur?

Zelf een campingservies samenstellen betekent dat het allereerst belangrijk is om te kijken uit welke onderdelen het servies moet bestaan. Onderstaand hebben we deze onderdelen van een klassiek campingservies voor je op een rijtje gezet.

Houd ook rekening met het aantal gezinsleden. Aan de ene kant is het prettig om een aantal extra mokken te hebben. Aan de andere kant wil je voorkomen dat het servies voor op de camping onnodig veel ruimte in beslag neemt. Zeker wanneer je de spullen mee moet nemen in een koffer of rugzak.

Campingservies Blauw

Bekers

Onmisbaar in ieder campingservies zijn bekers. Je gebruikt de bekers voor een kop thee aan het begin van de dag, een beker melk bij de lunch, enzovoorts. Zoals eerder beschreven is bamboe een fijn materiaal voor bekers. Emaille bekers hebben de neiging al snel erg heet te worden bij warme dranken, terwijl een melamine beker mogelijk barst als de warme drank zelf nog te heet is.

Camping Glas

Glazen

Sommige kampeerders nemen enkel bekers mee, om zo ruimte te besparen. Daarbij is het voor veel mensen geen probleem om hun thee uit dezelfde beker te drinken als hun melk. Je kunt er echter ook voor kiezen om losse glazen mee te nemen voor warme dranken. Voordeel hiervan is dat je emaille bekers of melamine bekers mee kunt nemen. Let bij de keuze voor losse glazen op de dikte van de rand. Sommige mensen geven de voorkeur aan een hele dunne rand, anderen juist aan een wat dikkere rand. Voordeel van een stevig glas is dat deze minder makkelijk breekt onderweg.

Camping Bestek

Bestek

Een bijpassend bestek is onmisbaar. Sommige kampeerders nemen hiervoor het bestek van thuis mee. Bestek zal over het algemeen niet snel beschadigd raken, waardoor het bestek van thuis volstaat. Kies voor bamboe bestek, wat zowel past bij een bamboe campingservies als ook een servies van emaille of melamine.

Pas op met het gebruik van een gekartelde bestekset. De gekartelde messen zouden voor schade aan het bamboe, emaille of melamine kunnen zorgen. Metalen messen zonder kartels kunnen wel gebruikt worden.

Campingservies Blauw

Borden

Bij de keuze voor een bord is het belangrijk om te letten op het formaat en model hiervan. Kies je bijvoorbeeld voor een vlak bord, of geef je de voorkeur aan een diep wordt? Een diep bord komt van pas bij het eten van een soepje of bijvoorbeeld een papje in de ochtend. Daar waar een vlak bord ideaal is voor zowel het avondeten, als een boterham bij de lunch of het ontbijt. Kies je voor borden met een grote diameter, of geef je de voorkeur aan een bord met een relatief smalle diameter?

Campingservies Blauw

Kommen

In plaats van het gebruik van een diep bord voor het nuttigen van een soepje of papje, kan ook een kom van pas komen. Kommen zijn daarbij aan te raden, wanneer je een liefhebber bent van een toetje na het diner. Gebruik ze voor yoghurt of kwark, voor een bolletje ijs, enzovoorts. Net als bij de borden is het ook bij de keuze voor een specifiek model kom belangrijk om te letten op de diameter hiervan.

Keukengerei

Keukengerei

Om te kunnen koken op de camping wil je verschillende vormen van keukengerei bij je hebben. Denk bijvoorbeeld aan een maatbeker, schilmesjes, pollepels, een koksmes voor het snijden van het vlees, een kaasschaaf, een vergiet, een blik- en flesopener, een kurkentrekker, een aansteker en bijvoorbeeld een snijplank. Je kunt dergelijke vormen van keukengerei van zowel metaal als kunststof aanschaffen. Vaak wordt aangeraden om zoveel mogelijk voor kunststof te kiezen, daar dit het minst makkelijk breekt of beschadigd raakt tijdens een kampeervakantie. Ook is keukengerei van kunststof lichter, wat het makkelijker maakt om dit mee te nemen.

Camping Schalen

Schalen

Je servies voor tijdens het kamperen begint inmiddels aardig compleet te worden! Iets waar je nog over na zou kunnen denken zijn schalen. Het voordeel hiervan is dat schalen overbodig zijn en je voldoende hebt aan een snijplank. Anderen vinden het juist prettig om een zomerse, frisse salade in een grote schaal te kunnen bereiden. Zo heeft ieder gezinslid zelf de mogelijkheid om op te scheppen. Bij schalen kun je kiezen voor glas, melamine en bijvoorbeeld metaal. Net als voor het keukengerei geldt dat een schaal van melamine of bamboe het lichtste is. Doordat schalen best groot kunnen zijn, scheelt het behoorlijk in gewicht wanneer je voor een metalen of glazen schaal zou kiezen.

Let bij de aankoop van schalen voor op de camping niet alleen op het materiaal waarvan deze gemaakt zijn. Houd ook rekening met de diameter van de schaal. Je wilt voorkomen dat de schaal te klein is voor de bereiding van een salade. Tegelijkertijd neemt een grote schaal onnodig veel ruimte in tussen andere kampeerspullen.

Complete campingservies sets

Maak het jezelf makkelijker, door voor een complete campingservies set te kiezen. Zo heb je direct alle benodigde borden, mokken en glazen in huis. Vaak zit er zelfs bestek voor op de camping bij zo’n set! Houd er rekening mee dat je keukengerei en bijvoorbeeld schalen soms nog zelf moet kopen. De kant-en-klare campingservies sets worden in verschillende uitvoeringen aangeboden. Zo vind je altijd een set die aansluit op je persoonlijke smaak! Heb jij al een beeld bij de campingservies set die bij jou past?

Voor- en nadelen van campingservies

Twijfel je nog of de aankoop van een campingservies voor jouw gezin de moeite waard is? Wil je wellicht toch je bestaande servies van thuis meenemen? We zetten de verschillende voor- en nadelen van een campingservies graag nog eens voor je op een rijtje. Een belangrijk voordeel van een campingservies is dat zowel melamine, als bamboe en emaille vrijwel onbreekbaar is.

Er kunnen weliswaar barsten in melamine ontstaan als je hier te warme dranken in schenkt, evenals dat bamboe kapot kan gaan in de vaatwasser. Toch staan deze materialen bekend als zeer stevig en robuust. Een klassiek stenen servies zou veel sneller beschadigd raken op een camping.

Camping Koken

Een ander voordeel van een campingservies is het feit, dat met name melamine en bamboe veel lichter zijn dan steen. Het lichte gewicht van een campingservies komt voornamelijk van pas, wanneer je het servies in een rugzak of koffer met je meedraagt. Je moet er niet aan denken, dat je het complete stenen servies van thuis op je rug met je mee moet zeulen tijdens een intensieve trektocht!

Tot slot zijn de onderdelen van een servies voor op de camping tegenwoordig vrijwel allemaal vaatwasserbestendig. Dit was voorheen niet zo, wat voor veel mensen reden was om toch voor het servies van thuis te kiezen.

Nadelen van een campingservies

Zitten er dan enkel voordelen aan de keuze voor een campingservies? Nee, ook campingservies kent een aantal nadelen ten opzichte van het servies dat je thuis gebruikt. Zo is een campingservies over het algemeen niet geschikt voor het gebruik in de oven of magnetron. Vraag jezelf hierbij direct af, hoe vaak je een magnetron of oven gebruikt tijdens het kamperen. Je zou een speciaal bakje mee kunnen nemen om je eten op te warmen in een magnetron.

Een ander nadeel van een campingservies is dat het gebruik van gekartelde messen sterk wordt afgeraden. Het zou voor schade kunnen zorgen aan je servies van melamine, emaille of bamboe. Mocht je enkel gekartelde messen hebben thuis, dan betekent dit dat je een extra bestekset aan zal moeten schaffen.

Conclusie: een modern campingservies biedt diverse voordelen

Al met al biedt een campingservies dermate veel voordelen dat het absoluut het overwegen waard is om deze aan te schaffen. Over het algemeen gaat een kwalitatief goed campingservies twintig tot dertig jaar mee. Een investering voor de toekomst! Doordat campingserviezen tegenwoordig in tal van verschillende soorten en uitvoeringen worden aangeboden, vind je altijd een servies dat past bij je persoonlijke smaak en het interieur van je caravan of camper.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *