Dag allemaal! De herfst is nog in volle gang en de dagen worden korter. Met deze temperaturen kun je nog heel comfortabel kamperen. Ik wil jullie meenemen naar onze basecamp voor een overheerlijke clubsandwich met brood uit de Dutch oven!
Ingrediënten
- Brood
- Bloem
- kipfiletjes
- buikspek
- Tomaten
- sla
- komkommer
Overige Benodigdheden

Dutch Oven
Mocht je niet bekend zijn met Dutch ovens, dan even een korte introductie. Dutch ovens zijn gietijzeren potten die in de 7e en 8e eeuw veelzijdig werden gebruikt door pioniers. Daarna zijn ze door de eeuwen heen altijd gebruikt over de hele wereld door zowel avonturiers, maar ook door de mensen thuis.
Tegenwoordig zijn ze ook niet meer weg te denken uit de buitenkeuken van elke barbecuefanaat! Je kunt er mee koken op het kampvuur, met briketten of gewoon op gas. Ze houden warmte goed vast en geleiden de warmte mooi rond. Ideaal voor bakken, stoofpotjes en braden. De meeste Dutch ovens hebben een deksel die je ook als pan kunt gebruiken. Vandaag laten we een stukje van deze veelzijdigheid zien.
Basecamp
Ons basecamp bevindt zich vandaag in één van de zuidelijkste wijngaarden van Nederland. Het uitzicht is fenomenaal in de herfst. Een zonovergoten heuvelland gevuld met de gouden bladeren van de wijnranken, in combinatie met de oranje en bruine tinten van het bos, zorgt al snel voor een goeie stemming! Het voordeel van deze plaats is dat we gebruik kunnen maken van een vuurkuil, dat het koken zal vergemakkelijken. Wil je weten hoe wij in deze vochtigere en koudere periode makkelijk een heel bruikbaar vuur hebben gemaakt, lees dan deze blog (Link naar vuurmaken) ook even.
Instructies
We laten ons vuur zijn dingetje doen. Met voldoende zuurstof, brandstof en de vuurkuil, kunnen we ons richten op de ingrediënten van de lunch. Om te beginnen het brood. Dit gaan we vandaag afbakken en natuurlijk ook opeten! Om te voorkomen dat we uren bezig zijn met het deeg, heb ik een recept uitgeprobeerd van legende Ray Mears. In zijn boek “Wildernis Chef” beschrijft hij een deeg dat je niet hoeft te kneden. Je kunt de avond van tevoren alle ingrediënten mengen en het de volgende dag afbakken.
Het is eigenlijk een ideaal recept voor onderweg of tijdens het kamperen. Het enige wat ons resteert, is om de Dutch oven te voorzien van een goeie laag bloem. Door de bodem te bedekken met een laag van 3 tot 5 mm bloem, voorkom je dat je brood zal aanbranden. Een vaste temperatuur aanhouden met Dutch oven vraagt nogal wat ervaring en een foutje is snel gemaakt. We plaatsten, of ja gieten ons deeg in de Dutch oven. Het is een vrij nat deeg, maar weet niet gerust. Je kunt dit brood heel goed afbakken.

We plaatsen de Dutch oven alvast in de buurt van ons vuur. Het vuur is al goed aan het branden, maar we hebben nog niet de juiste hoeveelheid kolen. Om het onszelf wat te vergemakkelijken, hebben we een kleine hoeveelheid briketten meegenomen en die op een roostertje bij het vuur geplaatst. Dit zorgt ervoor dat we makkelijker een preciezere temperatuur kunnen aanhouden. Maak het jezelf zo moeilijk of makkelijk als je wilt, maar wij hebben honger en willen graag dat ons broodje goed bakt.
Als we zien dat de briketten goed warm zijn en het vuur klaar is om op te koken, plaatsen we de Dutch oven op het vuur. We hangen deze daarbij net boven de kolen, maar leggen ook kolen op de deksel. Dit zorgt ervoor dat de Dutch oven geleidelijk opwarmt en niet alleen warmte aan de onderkant krijgt.


Met de Dutch oven op het vuur, is het tijd om even achterover te leunen. De Tarp hangt klaar, een schapenvachtje op de grond en een prachtig uitzicht. Een enigszins warm briesje waait hier door de bomen en het geritsel van de bladeren maakt voor een heerlijke herfstdag. Knetterend vuur, de geur van rook in je kleding en goed gezelschap maakt dat de tijd sneller gaat dan je kunt wensen. Voor we het weten zijn er 20 minuten voorbij. Hoog tijd om eens te spieken!


Zoals je ziet heeft de onderkant van het brood al voldoende warme gekregen, maar zien we nog geen goudgelige en krokante korst. Daarom plaatsen we de Dutch oven terug op het vuur, maar dit keer hoger en met maar enkele kolen onderop. Op het deksel leggen we opnieuw wat briketten. Het zal nu niet lang meer duren voor we kunnen lunchen! In de tussentijd snijden we enigszins ongeduldig de groenten en leggen we alle ingrediënten binnen handbereik voor de volgende stap. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Zo’n 10 à 15 minuten later is het brood helemaal klaar. We halen het vol verwondering uit de Dutch oven en laten het even rusten op een plankje. De geur van versgebakken brood in combinatie met dit resultaat, geeft ons een gevoel van een kleine overwinning. We kloppen de aangebrande overige bloem van het brood af en kijken tevreden naar wat eerder een klein hoopje deeg was.


De verleiding is eigenlijk niet te weerstaan. Al snel reikt een mes zich naar de roomboter en het zout. Hoe zou het smaken? De monden gaan open, het brood gaat naar binnen en de monden gaan even dicht. De ogen dicht, boter smeltend over de tong en het besef dat je in het leven al snel heel gelukkig kunt worden. Er worden blikken gewisseld “Enne? Wat vind je”. “Het kan wat zout gebruiken!” En er wordt gelachen, al snel volgt het besef dat er slechts 2 mespuntjes zout in het deeg zit, veel minder dan wat we gewend zijn! Met de conclusie dat we in ons dagelijks dieet veel meer zout zit dan we denken realiseren we ons dat het nog niet verloren is.
Op het rooster worden er kipfiletjes, stukken buikspek en wat tomaten gelegd. Eerlijk is eerlijk, de tomaat kan ook rauw op het brood. Door de tomaten te verwarmen en te karamelliseren komen de natuurlijke suikers veel beter naar voren en smaken ze veel beter! Zodra het deksel van de Dutch oven iets is afgekoeld en schoon is, leggen we deze opnieuw op de kolen. We leggen het nu gerookte buikspek in de pan en als het vet de pan vult, wordt ook de kipfilet meegebakken. In de tussentijd snijden we wat sla en komkommer.




En nu …. Het moment suprême! We breken het brood, beleggen het met meer zorgvuldigheid dan gemiddelde Michelin-sterren chef en steken zo veel liefde in dit beetje lunch dat het niet meer fout kan gaan. We toppen het geheel af met een toefje whiskysaus en smullen maar!