Coleman Castle Pines 4 Blackout Tent Review

Ik ga op vakantie en ik neem mee? Mijn Coleman Castle Pines 4 Blackout tent.
De tent is voor mij altijd de basis van de vakantie of reis. Een plek waar je je kan terugtrekken na een lange dag vol activiteiten of om te schuilen van de regen tijdens een druilerige dag . Een goede tent bied niet alleen fysiek comfort maar geeft mij rust wetende dat mijn spullen droog en veilig liggen en ik niet na de eerste beste regenbui mijn spullen sta te drogen.

Coleman Castle Pines 4 Blackout Tent

In 2021 komt Coleman met de nieuwe serie BlackOut tenten. In deze review nemen wij deze tent en technologie onder de loep.

De tent is opgemaakt uit een ruim woongedeelte (300×165) en twee slaapcabines (140×210). De tent is geschikt voor vier personen en heeft als voordeel dat de twee slaapcabines verbonden kunnen worden tot één grote slaapcabine. Ook heeft de Coleman Castle Pines 4 blackout tent een comfortabele stahoogte van maar liefst 200cm en een luifel aan de voorzijde van 80cm diep waardoor bij regen de ingang open kan blijven om te luchten.

coleman castle pines 4 blackout tent
Coleman castle pines 4 blackout tent

Het opzetten

De tent wordt geleverd met vier tentstokken van glasfiber, een zakje tentharingen en een draagtas. Het voordeel van glasfiber is dat de stokken lichtgewicht zijn. Daarnaast heeft Coleman de stokken voorzien van een kleurcode waardoor je de stokken nooit verkeerd zult plaatsen en het opzetten hierdoor snel een voorspoedig kan verlopen! Geen ruzies en echtscheidingen meer over het opzetten van een tent… De tent is voorzien van veel ramen (afsluitbaar met ritsen voor privacy), ingangen en mogelijkheden om
te luchten. Zowel de zijingang als de hoofdingang zijn voorzien van een vliegen hor waardoor je de tent kunt laten luchten zonder dat die akelige zoemers s ’nachts door je tent vliegen…

Tentzeil

Verder bestaat het tentzeil (buitentent) uit 100% polyester en de binnentent uit ademend polyester.
Dit heeft als voordeel dat de tent lichter is van gewicht (80-140 g/m2) dan bijvoorbeeld katoen (220 – 320 g/m2). Dit is niet het enige voordeel aan een polyester tentzeil. Zo droogt polyester sneller dan andere materialen en neemt het geen vocht op. Daarnaast blijft polyester licht van gewicht bij vochtig weer met als tweede voordeel dat de spanning van de tent hetzelfde blijft en deze niet herhaalde malen gesteld moet worden.

binnentent
binnentent

Ook is polyester beter bestand tegen uv-straling t.o.v. bijvoorbeeld polyamide (Nylon). Nadeel van een Polyester zeil is een minder plezierig leefklimaat door condensvorming in de nacht op de binnentent. Hier heb je in de slaapcabines geen last van bij deze Coleman tent gelukkig. Echter kan het in het woongedeelte wel behoorlijk vervelend zijn, zoals ik zelf heb ervaren.

Dit kun je met aanhoudende regendag helaas wat minder goed tegengaan. Daarentegen is er bij droge dagen voldoende mogelijkheid om de tent te luchten. Een ander nadeel van polyester is dat het materiaal enorm brandbaar is en kan zorgen voor behoorlijke brandwonden. Coleman heeft hier een prachtige oplossing voor: een brandvertragende coating verwerkt in het zeil.

De tent is voorzien van een PU-coating. Dit is nodig omdat Polyester van zichzelf niet waterdicht is zoals bijvoorbeeld katoen. Een alternatief op deze coating is een coating van silicone, welke beter is tegen regen, watervorming en heeft over het algemeen een betere wering tegen uv-straling. Echter is de PU-coating goedkoper. Ook het grondzeil, bestaande uit nylon, is aan de binnenzijde voorzien van een PU-coating. Dit zorgt voor slijtvastigheid en duurzaamheid.

Ritsen

Een van de dingen die ik vernieuwend vond naast de BlackOut technologie waren de ritsen in de slaapcabine en de plaatsing van de ritsen. De ritsen beginnen halverwege het vlak en zijn gifgroen van kleur. Op deze wijze kun je de rits altijd vinden in het donker. Altijd handig als je voor de tiende keer moet plassen in de nacht. Ook is er een extra ingang gemaakt in de buitentent voor een electro kabel. Waardoor deze prettig kan worden gebruikt in de tent en niet door de ingang slingert.

Over handig gesproken… De achterklep van mijn auto was precies even breed als de luifel van de tent. Met een beetje zorgvuldig inparkeren kun je spullen droog en comfortabel overhevelen op een regenachtige dag.

BlackOut

De BlackOut technologie van Coleman zorgt ervoor dat 99% van het daglicht wordt geblokkeerd. Waardoor je een langere en betere nachtrust hebt. Daarnaast heeft de technologie de mogelijkheid om de warmte van overdag op te slaan (zonne-energie). Hierdoor is het overdag koeler en wordt de warmte verdeeld in de nacht waardoor de cabines warmer voelen in koude nachten. Dit heb ik zelf als zeer prettig ervaren. Het is altijd fijn om niet op een warme dag vroeg uit je bed gebrand te worden door de
eerste zonnestralen.

slaapcabine coleman castle pines 4 blackout tent
slaapcabine van de Coleman castle pines 4 blackout tent

Conclusie review Coleman Castle Pines 4 Blackout Tent

Ik vond de Coleman Castle Pines 4 over het algemeen een hele fijn tent. Hij was makkelijk op te zetten met zowel twee personen als een groep. Ik heb de tent getest in verschillende weersomstandigheden en op verschillende terreinen. Zoals beschreven is de tent waterdicht en werkt hij erg prettig met het geïntegreerde grondzeil. Daarentegen heb ik de condensvorming als een groot nadeel ervaren. Vooral als je langere aanhoudende regendagen hebt, is dit niet ideaal.

De grootte van de tent is enorm luxe en iets waar ik enorm van genoten heb, maar tegelijkertijd is dit ook de valkuil van de tent. Je kunt deze tent naar mijn mening alleen gebruiken als hij op een vaste plek blijft. Het is dus niet te gebruiken als ideale trekkerstent (mede ook door het gewicht van 6,5kg) of als je meerdere keren wilt verplaatsen op korte termijn. Ook zijn de bijgeleverde tentharingen bruikbaar zolang het simpel terrein zoals gras blijft. Bij boomwortels en stenen sta je meer je haringen recht te buigen dan in de grond te slaan.

De BlackOut technologie heeft mij dus enorm positief verbaasd! Wat een prettige uitvinding. De nachtrust is een stuk beter dan de tenten waarin ik heb geslapen in het verleden! De BlackOut technologie zorgt ervoor dat je kan slapen zolang als je wilt en nodig hebt! Vooral prettig als je per ongeluk bij het kampvuur blijft zitten tot in de vroege uurtjes… oeps.

lars

Leuk dat je kijkt! Mijn naam is Lars, ik ben een groot buitensport fanaat en al vanaf jongs af aan buiten te vinden. Ik ben opgegroeid in de mooie heuvels van Limburg met als achtertuin de Sint Pietersberg. Hier was mijn liefde voor de natuur al snel ontdekt en de drang om deze schoonheid met andere mensen te delen. Deze liefde is in de jaren uitgegroeid tot veel gave reizen met onder andere klimmen, kajakken, hiken en skiën. Daarnaast heb ik ook in de buitensport gewerkt als skileraar, klimtrainer en bootcamp-instructeur. Niet alleen de wilde kant van de natuur fascineert mij, maar zeker ook haar vermogen om rust te bieden; bijvoorbeeld tijdens een mooie wandeling of een overnachting in mijn hangmat. Graag neem ik jullie mee op mijn avonturen en deel ik mijn belevingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *