Top 5 beste dagrugzak voor het wandelen

Onderdeel van de standaarduitrusting van actieve wandelaars is een dagrugzak. Het is een compact model rugzak, geschikt om wat drinken en eten in mee te nemen. Onmisbaar tijdens een dagje wandelen. Hoe vind je de beste dagrugzak? Op basis van welke factoren kun je de verschillende rugzakken met elkaar vergelijken? In dit artikel vertel ik je er meer over, zodat je over een paar minuten weet welke dagrugzak jij zou moeten kopen voor je eerstvolgende outdoor activiteit.

In dit artikel zet ik de beste dagrugzakken voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven heb ik het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

7

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

564

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

4

Bestede uren

Icon bekeken producten

14

Onderzochte producten

Sommige links op OutdoorOnly kunnen affiliate-links zijn. Dit betekent dat als je via deze links een aankoop doet, wij mogelijk een commissie ontvangen, zonder extra kosten voor jou. Deze commissies helpen ons om OutdoorOnly draaiende te houden, nieuwe producten te kunnen kopen om te testen en jou te blijven voorzien van waardevolle informatie zonder reclame. We waarderen je steun!

Lees hier onze richtlijnen voor product reviews.

Onderstaande top 5 toont je de beste dagrugzakken voor wandelaars van dit moment, verdeeld over verschillende categorieën. 

Top 5 dagrugzakken voor wandelaars 

Onderstaand overzicht toont je de vijf beste wandelrugzakken in willekeurige volgorde, geselecteerd op basis van verschillende criteria. De ene dagrugzak voor wandelaars is bijvoorbeeld een hele duurzame keuze, terwijl de andere wandelrugzak de beste prijs/kwaliteitsverhouding biedt. 

De Osprey Escapist 25 dagrugzak is een compact model rugzak voor wandelaars, welke geroemd wordt om z’n lichte gewicht en veelzijdigheid. De tas is ontwikkeld met een AirScape ventilerend rugpand, wat voorkomt dat je rug al snel erg nat wordt van het zweet. Daarbij is de Osprey Escapist 25 dagrugzak voorzien van BioStretch schouderbanden om irritaties aan je schouders tegen te gaan. Een van deze schouderbanden is voorzien van een noodfluitje. 

Handig aan dit model is het af te scheiden bodemvak met rits. Dit vak leent zich goed voor een EHBO-kit of bijvoorbeeld een reparatiesetje voor de fiets. Ook prettig is een speciaal bevestigingspunt voor een fietslampje en de reflecterende details op de rugzak. Zo val je op, wanneer het schemerig wordt. 

Enig nadeel aan de Osprey Escapist 25 dagrugzak is de relatief hoge prijs hiervan. Er zijn goedkopere modellen verkrijgbaar, die wellicht een betere keuze zijn voor mensen die de tas heel af en toe nodig hebben. De tas heeft een inhoud van circa 23 liter. 

VoordelenNadelen
sterke ritssluitingen en stikselszakken voor mobiele telefoons kunnen te klein zijn
gewatteerde schouderbandenbeperkte kleurkeuze
Geïntegreerde regenhoes
voorzien van een noodfluitje

Een voorbeeld van een kwalitatief goede dagrugzak welke tegen een iets lagere prijs wordt aangeboden dan de Osprey Escapist 25 rugzak is de Lowe Alpine AirZone Active 22. Lowe Alpine staat al jaren bekend als een duurzaam, gerenommeerd producent van kwalitatief goede outdoor producten. 

Met 22 liter biedt de Lowe Alpine AirZone Active 22 voldoende ruimte voor een fleece, een regenjack, eten en drinken en bijvoorbeeld een compacte verrekijker. Dankzij de stretchpanelen aan de buitenzijde van deze tas, heb je een drinkfles en bijvoorbeeld routekaart altijd voor het grijpen. De tas biedt een groot draagcomfort en beschikt op verschillende plekken over ventilatieruimtes. Het houdt de tas fris! Ook handig: de rugzak wordt geleverd met een regenhoes. 

VoordelenNadelen
wandelstokbevestigingWaterzak is wat moeilijk te plaatsen
speciaal vak voor een waterzak
Lichtgewicht rugzak 
inclusief noodfluitje

Ben je op zoek naar een groter model dagrugzak voor wandelaars? Kijk in dat geval eens naar de Dutch Mountains ‘Merwede’ backpack, welke een inhoud heeft van 40 liter. Het bovenste compartiment is geschikt voor 25 liter, het onderste voor 15 liter. 

Net als het model van Lowe Alpine, is ook deze tas uitgevoerd met verschillende stretchpanelen. Zo heb je de drinkfles altijd bij de hand. Overigens zit er een apart compartiment in de tas, waar je een waterzak in op kunt bergen. Via een opening aan de bovenzijde van de rugzak kun je een drinkslang, gekoppeld aan de waterzak, naar buiten laten lopen. 

De Dutch Mountains ‘Merwede’ backpack wordt geleverd met regenhoes. Zo blijven je spullen droog, wanneer je onderweg geconfronteerd wordt met een verfrissend buitje. Bang voor een natte rug hoef je niet direct te zijn; de rugzak is uitgevoerd met een AirFlow-systeem, welke ervoor zorgt dat de rugzak niet direct tegen je rug aan zit. 

VoordelenNadelen
Ruime capaciteit van 40 literAirflow systeem werkt niet optimaal
borst-straps in hoogte te verstellenminder geschikt voor zware belasting
Opbergvak in de heupband

Met de CamelBak Lobo 9 Sport rugzak kies je voor een veelzijdige dagrugzak, welke licht van gewicht is door het 3D Vent Mesh-harnas. Ideaal voor tijdens een wandeling of fietstocht in de natuur! De rugzak wordt onder meer geroemd door het drinksysteem waarover deze beschikt. In de rugzak bevindt zich een compartiment voor een drinkzak, welke een inhoud van twee liter heeft. Vanaf dit compartiment loopt er via de bovenzijde en schouderbanden van de dagrugzak een drinkslang naar buiten. Zo heb je altijd drinkwater bij de hand, zonder eerst je tas open te moeten maken. De drinkslang blijft door een klein magneetje stevig op z’n plek zitten. 

De rugzak is uitgevoerd met een Air Support-achterpaneel, welke voorkomt dat vocht op je rug blijft staan tijdens outdoor activiteiten. Warmte kan op deze manier goed worden afgevoerd. 

Wanneer je de rugzak, welke een inhoud heeft van 6 liter, relatief zwaar vult kun je een afneembare tailleband gebruiken. Zo ervaar je meer stabiliteit. Ook handig aan dit model rugzak is de mogelijkheid om hier een helm aan vast te maken via de geïntegreerde helmdrager. 

VoordelenNadelen
wordt geleverd met een waterreservoirbeperkte capaciteit
goede opbergmogelijkhedensmalle heupband
helm drager aan de achterkant
Quechua Ultralichte rugzak
decathlon.nl (€49,99)
Updated: 13 september 2022 - 06:50

Op zoek naar een compacte, relatief goedkope dagrugzak voor wandelingen en fietstochten? Kies voor de Quechua Ultralichte rugzak met een inhoud van 17 liter. Het model weegt circa 400 gram, waarmee deze lichter is dan de verschillende andere modellen dagrugzakken in dit overzicht. Ter illustratie: de CamelBak Lobo 9 Sport rugzak weegt iets meer dan 500 gram. 

De Quechua dagrugzak voor wandelaars is uitgevoerd met een borstriem en buikgordel, om zo voor voldoende stabiliteit te zorgen. Ook prettig aan deze rugzak is de geïntegreerde waterzak, welke je een inhoud van 2 liter biedt. Zo heb je voldoende water bij je voor een wandeling van één of enkele uren. 

Het model is voorzien van twee vakjes in de heupgordel, handig voor de sleutels, een pinpas en wat contant geld. Je smartphone neem je mee in het speciale smartphonevak. Zo voorkom je dat deze beschadigd raakt door de andere spullen in de tas. Ook handig is de geïntegreerde stokhouder. 

VoordelenNadelen
Lichte rugzakBanden kunnen na verloop van tijd irriteren
incl. wandelstokbevestigingritssluiting ipv roll-up
incl. waterzak van 2 liter

Waarom een dagrugzak voor wandelaars? 

De meeste reguliere rugzakken zijn niet geschikt voor het gebruik door wandelaars of fietsers, doordat deze al snel te zwaar zijn. Een dagrugzak weegt vaak tussen de 500 en 750 gram; sommige modellen zelfs nog minder! Daarbij zitten veel rugzakken direct tegen de rug aan, waardoor het zweet en daarmee de warmte van je lichaam nauwelijks kan ontsnappen. Een dagrugzak voor wandelaars is zo ontworpen, dat deze ventilatie biedt tussen je rug en de rugzak. 

Een andere reden om voor een dagrugzak te kiezen bij wandelingen en fietstochten, is het drinksysteem waarover verschillende modellen beschikken. Dit systeem bestaat uit een geïntegreerde waterzak, met daaraan een drinkslang die via de bovenzijde van de tas naar buiten loopt. Zo heb je altijd drinkwater voor het grijpen, zonder de tas eerst open te moeten maken. 

Tip: Bekijk ook eens onze koopgids over de beste waterdichte rugzak.

Factoren om rekening mee te houden 

Bij het vergelijken van de verschillende dagrugzakken voor wandelaars zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Hieronder licht ik ze kort voor je toe. 

Inhoud van de dagrugzak 

Gebruik een dagrugzak voornamelijk voor wandelingen van een paar uur? In dat geval volstaat een inhoud van 20 tot 25 liter. Bij wandelingen en fietstochten van één of twee uur is een model met een inhoud van 15 tot 20 liter vaak al voldoende. Voor meerdaagse wandelingen wordt een groter model rugzak of backpack aangeraden. Kies in dit geval voor een variant met een inhoud van tenminste 30 tot 35 liter. 

Geboden comfort 

Comfort zit in verschillende componenten van de dagrugzak. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van de padding in de schouderbanden. Ook het aantal bandjes waarover een dagrugzak beschikt heeft invloed op het draagcomfort. Zeker wanneer de rugzak een aantal zware spullen bevat, is het prettig om een heupband te hebben. De meeste dagrugzakken zijn standaard voorzien van een borstband. 

Ventilatie 

Er zit een verschil in een vast en ventilerend rugpand. Het voordeel van een ventilerend rugpand is een kleinere kans op een vochtige rug. Het is vervelend wanneer het zweet op je rug niet goed kan worden afgevoerd, doordat de rugzak te stevig tegen de rug aan zit. Wanneer zweet niet kan worden afgevoerd betekent dit daarbij, dat je lichaam z’n warmte niet kwijt kan. 

Aantal verschillende vakjes 

De meeste dagrugzakken beschikken over verschillende vakken in de rugzak zelf. Deze vakken worden gecombineerd met een lus voor wandelstokken en bijvoorbeeld een of meerdere stretchpanelen voor een drinkfles of routekaart. Dagrugzakken met een heupband bieden soms nog één of twee kleine vakjes in deze band. 

Isolatie van de rugzak

Sommige rugzakken hebben een enigszins isolerende werking, waardoor de spullen in de tas niet te warm of juist te koud worden. Een isolerende werking is wenselijk, wanneer de rugzak bijvoorbeeld voorzien is van een geïntegreerde waterzak. Dankzij de isolerende laag in de rugzak blijft het water langere tijd koel. 

Gewicht van de dagrugzak 

Je wilt het liefst en zo licht mogelijke dagrugzak. De meeste modellen hebben een gewicht van 500 tot 750 gram. Er zijn ook lichtere modellen, welke minder dan een halve kilo wegen. Des te lichter de rugzak is, des te minder hinder ervaar je ervan tijdens outdoor activiteiten. 

Meegeleverde regenhoes 

Veel dagrugzakken bevatten een regenhoes, welke je vaak aan de onderzijde van de rugzak uit een los compartiment haalt. Met de regenhoes voorkom je dat de inhoud van de dagrugzak nat wordt als je geconfronteerd wordt met een regenbui onderweg. 

Prijs van de rugzak 

Relatief goedkope dagrugzakken worden aangeboden voor een prijs rond de 50 euro. Het zijn kleinere, lichte rugzakken met een inhoud tussen de 15 en 20 liter. Voldoende voor de meeste wandelaars! Kwalitatief betere modellen, waarbij de kwaliteit voornamelijk zit in de duurzaamheid ervan, worden aangeboden voor een prijs rond de 100 euro. Zeker wanneer je regelmatig wandelt en meerdaagse wandelingen onderneemt, is het verstandig om voor een iets duurder model te kiezen. 

dagrugzak wandelen
© Decathlon

Keuzehulp: in acht stappen naar jouw perfecte dagrugzak 

Gebruik onderstaand stappenplan om de perfecte dagrugzak te vinden voor jouw eerstvolgende outdoor activiteiten. 

  • Stap 1: zoek naar het juiste formaat dagrugzak. Veel modellen hebben slechts één maat, welke niet geschikt is voor mensen met een relatief lange of juist korte rug. Voor hen loont het te zoeken naar een dagrugzak welke in verschillende maten aangeboden wordt. 

Tip: veel dagrugzakken worden als unisex model aangeboden. Er zijn ook rugzakken te vinden specifiek voor vrouwen. Deze varianten bieden soms een groter draagcomfort. 

  • Stap 2: bepaal hoeveel ruimte de dagrugzak moet bieden. Vaak volstaat een dagrugzak met een inhoud tussen de 20 en 25 liter. Voor korte wandelingen of fietstochten kan ook een model van 15 tot 20 liter volstaan.

Verwacht je de rugzak ook te gebruiken bij een meerdaagse wandeltocht? In dat geval is 20 liter te weinig; kies voor een dagrugzak of backpack met een inhoud van zeker 30 liter. 

  • Stap 3: kies tussen dagrugzakken met een vast- of ventilerend rugpand. Het voordeel van een ventilerend rugpand is het feit, dat deze een erg natte rug voorkomt. Daarbij maakt dit type rugpand het afvoeren van warmte door het lichaam makkelijker. Daarentegen is een vast rugpand over het algemeen steviger.  
  • Stap 4: bij de aankoop van een dagrugzak heb je vaak keuze uit modellen met een klepvak, of een vak met bovenrits. Bepaal vooraf voor jezelf, aan welke van beide opties jij de voorkeur geeft. 

Vaak is ook een model met zowel een compartiment aan de bovenzijde, als aan de onderzijde een optie. Dat laatste is handig, wanneer je bijvoorbeeld een EHBO-kit of een reparatiesetje voor de fiets mee wilt nemen. Deze berg je op in het vak aan de onderzijde; de rest van de spullen stop je in het grote vak aan de bovenzijde. 

  • Stap 5: bepaal voor jezelf of je een dagrugzak met een stretchpaneel voor een losse drinkfles wilt gaan gebruiken, of een variant met een geïntegreerde waterzak. Het voordeel van dat laatste model is dat je kunt drinken uit een drinkslang, welke aan de waterzak gekoppeld zit. De waterzak heeft daarbij een relatief grote inhoud; vaak minimaal twee liter. 
  • Stap 6: beoordeel op welke manier jij het prettig vindt om de dagrugzak af te stellen. Dit is vaak enigszins afhankelijk van het gewicht van het geheel aan spullen wat je meeneemt. Bij een goed gevulde dagrugzak kan het prettig zijn om een heupband te hebben. Het zorgt voor meer stabiliteit. Vul je de rugzak uitsluitend met lichte spullen, dan zit zo’n heupband vaak meer in de weg dan dat het meerwaarde biedt. Naast een heupband zijn veel dagrugzakken voorzien van een kleine borstband. 
  • Stap 7: vergelijk de overgebleven modellen dagrugzakken op basis van de extra’s die ze bieden. Denk bijvoorbeeld aan een regenhoes bij de dagrugzak, een stretchvak aan de voorzijde voor het meenemen van een routekaart en bijvoorbeeld een of meerdere lussen voor een wandelstok. 
  • Stap 8: wanneer je een geschikte dagrugzak gevonden hebt, loont het om naar een outdoor winkel in de buurt te gaan. Hier kan men je helpen bij het afstellen van de dagrugzak en je de rugzak laten passen. Het is belangrijk dat deze op de juiste punten op je lichaam steunt om lichamelijke klachten te voorkomen bij outdoor activiteiten. 

Conclusie: de beste dagrugzakken voor wandelaars 

In dit artikel vond je vijf goede dagrugzakken voor wandelaars, evenals een compleet stappenplan om zelf verschillende rugzakken te vergelijken. Wil je snel de beste dagrugzak aanschaffen? Kies in dat geval voor de Osprey Escapist 25 rugzak! Liever een goedkoop model, welke je af en toe gebruikt bij een wandeling of fietstocht? Ga in dat geval voor de ultralichte Quechua dagrugzak

De meest gestelde vragen over een dagrugzak voor wandelaars

Het kan best lastig zijn een geschikte dagrugzak voor wandelaars te vinden. Bekijk hieronder de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat is een goede wandelrugzak?

De Osprey Escapist 25 rugzak wordt gezien als een goede wandelrugzak. Naast dit model biedt Osprey verschillende andere opties. Ook Lowe Alpine biedt een breed scala aan kwalitatief goede dagrugzakken voor wandelaars.

Wat is de beste dagrugzak?

De beste dagrugzak van dit moment is de Osprey Escapist 25. Het kan echter per persoon verschillen wat de beste keuze is. Volg het stappenplan op deze pagina om een geschikte dagrugzak te vinden.

Hoe groot moet een dagrugzak zijn?

Een dagrugzak moet een inhoud van zo’n 20 tot 25 liter hebben, wanneer je deze gebruikt bij eendaagse outdoor activiteiten. Bij meerdaagse wandelingen en fietstochten is een model met een inhoud van 30 tot 35 liter aan te raden.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *