Heb je hem eindelijk gepland, een vakantie om lekker outdoor te gaan hiken? Dat is een mooi vooruitzicht om te hebben! Maar welke routes ga je lopen op je gekozen bestemming? En hoe ga je daar door onbekend terrein navigeren? Geen zorgen, er zijn verschillende apps die uitkomst kunnen bieden. We bespreken de drie handigste apps voor je hiking vakantie.

RouteYou

Als je een mooie recreatieve route zoekt, is de keuze reuze in de app RouteYou. Het zijn allemaal routers die ooit door andere gebruikers aangemaakt zijn. Dat kun je zelf ook doen, maar dat hoeft niet. Heb je een toffe route gevonden die je graag wilt gaan lopen? Open dan ter plekke de RouteView-module in de app. Daarin kun je precies zien waar je je bevindt, hoe de route loopt en
wat de interessante plekken zijn om bij stil te staan. De kaart beweegt mee in jouw richting, wat handig is, want dan is het makkelijker om te zien welke kant op je moet afslaan.

De app is gratis, maar je hebt dan wel internet nodig op je smartphone. Dat betekent dat je ter plekke afhankelijk bent van een mobiel abonnement met mobiel internet, waarbij je moet hopen dat je daadwerkelijk ontvangst hebt. Offline gebruik van de app is mogelijk, maar dan moet je een betaald account nemen.

Viewranger

Ook handig voor je hiking vakantie: de app Viewranger. Dit is in feite een soort GPS-systeem. Met de app op je telefoon kun je feilloos door de wildernis of waar je je ook bevindt navigeren zonder telefoonsignaal of internet. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst een kaart downloaden, en die kosten geld. Hele landen zijn duur, maar je kunt voor minder ook alleen de kaart van een regio
downloaden.

Een andere interessant feature in Viewranger heet ‘Skyline’. Daarmee kun je met de camera van je telefoon door middel van augmented reality routepunten en pijlen volgen in de natuur om je heen. Raad Viewranger aan bij je vrienden als je het gebruikt, want dan kun je elkaars activiteiten volgen.

Handige Apps 2

Bruckmann

Om precies te zijn de Bruckmann app voor wandelen. Deze app bied je de mogelijkheid om een route te zoeken aan de hand van locatie, duur of zwaarte. Erg handig voor op locatie dus om ter plekke te bepalen welke route je gaat lopen. Je krijgt dan voor je gekozen router een omschrijving en leuk tourinformatie compleet met foto’s en video’s, zodat je een beeld kunt krijgen van wat je te wachten staat als je de route gaat lopen. De app gebruikt overzichtelijke kaarten die ook offline beschikbaar zijn. Onderdeel van de app is ook een GPS-systeem waarmee je precies kunt zien hoe ver je bent. De app heeft wandelroutes in 86 gebieden in Europa en kan voor een paar euro aangeschaft worden.

Wil je dus echt goed kunnen profiteren van bovenstaande apps, dan moet je er wat geld voor over hebben. De meesten van ons houden er niet echt van om te betalen voor het gebruik van apps, maar niet alles kan gratis zijn. Vaak gaat het om relatief kleine bedragen die niet in verhouding staan tot wat de vakantie zelf kost. Zet je er dus overheen, geeft die paar euro extra uit en geniet van de voordelen die zo’n fijne hiking app te bieden heeft.