Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Als doorgewinterde geocacher weet ik dat het vinden van uitdagende en mooie geocaches best wel moeilijk kan zijn. Zelf zoek ik relatief lang om een goede multicache of route te vinden. Meestal kan ik dan ook naar het aantal favorieten. Met behulp van de Lower bound Wilson score, is het nu makkelijker om top favoriete caches per provincie te identificeren.

Ik snap dat je misschien denkt, “hoe vind ik de beste caches in een provincie?” Deze kun je vinden met onder andere een tool binnen project-gc. Door middel van de Lower boud Wilson score kun je alle caches hier filteren. Zo ontstaat er een lijst van geocaches die je echt moet hebben gedaan, een bucketlist voor elke Geocaching liefhebber.

Favorietpercentage of Wilson score?

Wist je dat het vinden van de beste geocaches in elke provincie een klein beetje wetenschap vereist? Laat me je meenemen door de wereld van cijfers en percentages die je hierbij helpen. We onderscheiden voornamelijk twee termen: favorietpercentage en Wilson score.

Het favorietpercentage is vrij eenvoudig: het is het aantal keren dat een cache als favoriet is gemarkeerd, gedeeld door het aantal premium logs. Denk je nu: “Hoe meer, hoe beter?” Dan heb je gelijk! Maar er is meer aan de hand.

De Wilson score, die je vindt op Project-GC, is iets ingewikkelder. Deze score geeft caches die geen favorietpunt krijgen in feite een ‘down-rating’. Het is een statistische maatstaf die rekening houdt met zowel het aantal ontvangen favorietpunten als het totale aantal logs.

Dus, als een cache veel wordt gevonden, maar zelden favorietpunten ontvangt, zal de Wilson score lager zijn. Daarnaast houdt dit percentage enkel rekening met Premium leden.

Soort ScoreWat het betekent
FavorietpercentageEen simpel percentage van de favorieten.
Wilson scorefavoriete punten en logs volgens de Bernoulli-verdeling

Hieronder zie je een schermafbeelding van de Top favorite caches in Drenthe berekend via Lower bound Wilson score. De blauwe lijn wil zeggen dat de cache nog actief is, de zwarte lijn betekent dat de cache gearchiveerd is en dan is er nog een grijze lijn deze betekent tijdelijk niet beschikbaar.

De beste caches per provincie

Nu vraag je je misschien af: “Welke moet ik gebruiken?” Als je snel even wilt kijken welke caches populair zijn, is het favorietpercentage to the point. Maar als je een echt diepgaand inzicht wilt in wat de crème de la crème is, dan geeft de Wilson score je dat extra laagje context.

De beste geocaches per provincie in Nederland, bepaald door de Wilson-score

Zoek je avontuur in de Nederlandse provincies? Wat dacht je ervan om de beste geocaches te ontdekken via de Lower bound of Wilson score? Ik was namelijk benieuwd welke caches ik zeker gehad moet hebben in mijn provincie en misschien wel de provincie waar ik op vakantie ga.

Hieronder staan de beste geocaches per provincie die op dit moment actief zijn!

ProvincieNaamGC-codeWilson-scoreFavoType cache
DrentheDe Buurt Super GCAGW3884,54%21Mystery Cache
Flevoland🚲 #000 Bonus Almere Fietstrail 🚲GC9N0MZ78,34%477Mystery Cache
FrieslandHet derde vanderkooijtjeGC7Q5CZ78,11%221Letterbox Hybrid
GelderlandBreak In Cache: Busje komt zoGC9J22397,52%151Traditional Geocache
GroningenLarrousse Super Aguri Osella Layton House 😫🥴GC9NW3K85,13%22Mystery Cache
LimburgPeelCatraz TB BajesGC9WGTP86,55%195Traditional Geocache
Noord-BrabantPoeF 20.000GC7M8GW92,28%863Multi-cache
OverijselDe olde fietseGC9DNXT80,23%394Traditional Geocache
UtrechtPiepsjow – Feest in Casa Rozita (tevens TB-hotel)GC8P7NG81,89%514Traditional Geocache
ZeelandGroen dakjeGC7N10985,45%111Traditional Geocache
Zuid-HollandHet TuinhuisjuhhGC68E5D88,10%562Letterbox Hybrid
Noord-HollandDe Magische Koffer met de TijdmachineGC54XQW83,05%380Mystery Cache
laatste update: 20-01-2024

Je merkt het al, of je nou in Zeeland langs de kustlijn speurt of de heuvels in Limburg bedwingt, er is voor elke provincie wel iets bijzonders te vinden. En wat is er nou toffer dan dat gevoel als je, met de gegevens van de Wilson score in de hand, dé ultieme en best gewaardeerde cache vindt?

Ik zou zeggen, trek die stoute schoenen aan, pak je GPS en ontdek de schatten die de Nederlandse provincies voor jou in petto hebben. Deze caches moet je gewoon gedaan hebben.

Welke heb jij al gevonden?

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!