De beste caches per provincie

Als geocacher weet ik hoe lastig het kan zijn om uitdagende en mooie geocaches te vinden. Ik besteed zelf vaak veel tijd aan het zoeken naar een goede multicache of route. Meestal kijk ik dan naar het aantal favorieten. Dankzij de Lower bound Wilson score is het nu makkelijker om de top favoriete caches per provincie te vinden.

Misschien vraag je je af, “hoe vind ik de beste caches in een provincie?” Deze kun je vinden met onder andere een tool binnen project-gc. Met de Lower Bound Wilson score kun je alle caches filteren. Zo krijg je een lijst van geocaches die je echt moet hebben gedaan, een bucketlist voor elke geocachingliefhebber.

Favorietpercentage of Wilson score?

Wist je dat het vinden van de beste geocaches in elke provincie een beetje wetenschap vereist? Laat me je iets vertellen over cijfers en percentages die hierbij helpen. We spreken vooral over twee termen: het favorietpercentage en de Wilson score.

Het favorietpercentage is simpel: het is het aantal keer dat een cache als favoriet is gemarkeerd, gedeeld door het aantal logs van premium leden. Denk je nu: “Hoe meer, hoe beter?” Dan klopt dat helemaal! Maar er is nog meer.

De Wilson score, die je op Project-GC kunt vinden, is wat ingewikkelder. Deze score geeft eigenlijk een ‘down-rating’ aan caches die geen favorietpunt krijgen. Het is een statistische maatstaf die kijkt naar zowel het aantal ontvangen favorietpunten als het totale aantal logs.

Dus als een cache vaak wordt gevonden, maar zelden favorietpunten krijgt, zal de Wilson score lager zijn. Dit percentage houdt ook alleen rekening met Premium leden.

Soort ScoreWat het betekent
FavorietpercentageEen simpel percentage van de favorieten.
Wilson scorefavoriete punten en logs volgens de Bernoulli-verdeling

Hieronder zie je een screenshot van de Top favorite caches in Drenthe berekend via Lower bound Wilson score. De blauwe lijn wil zeggen dat de cache nog actief is, de zwarte lijn betekent dat de cache gearchiveerd is en dan is er nog een grijze lijn deze betekent tijdelijk niet beschikbaar.

De beste caches per provincie

Nu vraag je je misschien af: “Welke moet ik gebruiken?” Als je snel even wilt kijken welke caches populair zijn, is het favorietpercentage to the point. Maar als je een echt diepgaand inzicht wilt in wat de crème de la crème is, dan geeft de Wilson score je dat extra laagje context.

De beste geocaches per provincie in Nederland, bepaald door de Wilson-score

Zoek je avontuur in de Nederlandse provincies? Wat dacht je ervan om de beste geocaches te ontdekken via de Lower bound of Wilson score? Ik was namelijk benieuwd welke caches ik zeker gehad moet hebben in mijn provincie en misschien wel de provincie waar ik op vakantie ga.

Hieronder staan de beste geocaches per provincie die op dit moment actief zijn!

ProvincieNaamGC-codeWilson-scoreFavoType cache
DrentheDe Buurt Super GCAGW3884,54%21Mystery Cache
Flevoland🚲 #000 Bonus Almere Fietstrail 🚲GC9N0MZ78,34%477Mystery Cache
FrieslandHet derde vanderkooijtjeGC7Q5CZ78,11%221Letterbox Hybrid
GelderlandBreak In Cache: Busje komt zoGC9J22397,52%151Traditional Geocache
GroningenLarrousse Super Aguri Osella Layton House 😫🥴GC9NW3K85,13%22Mystery Cache
LimburgPeelCatraz TB BajesGC9WGTP86,55%195Traditional Geocache
Noord-BrabantPoeF 20.000GC7M8GW92,28%863Multi-cache
OverijselDe olde fietseGC9DNXT80,23%394Traditional Geocache
UtrechtPiepsjow – Feest in Casa Rozita (tevens TB-hotel)GC8P7NG81,89%514Traditional Geocache
ZeelandGroen dakjeGC7N10985,45%111Traditional Geocache
Zuid-HollandHet TuinhuisjuhhGC68E5D88,10%562Letterbox Hybrid
Noord-HollandDe Magische Koffer met de TijdmachineGC54XQW83,05%380Mystery Cache
laatste update: 20-01-2024

Je merkt het al, of je nou in Zeeland langs de kustlijn speurt of de heuvels in Limburg bedwingt, er is voor elke provincie wel iets bijzonders te vinden. En wat is er nou toffer dan dat gevoel als je, met de gegevens van de Wilson score in de hand, dé ultieme en best gewaardeerde cache vindt?

Ik zou zeggen, trek je stoute schoenen aan, pak je GPS en ga op ontdekkingstocht naar de Geocaching schatten die de Nederlandse provincies te bieden hebben. Deze caches zijn echt de moeite waard om te vinden.

Welke heb jij al gevonden?

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

3 reacties op "De beste caches per provincie"

  1. MiekeZ MiekeZ schreef:

    Echt interessant hoe je met de Wilson score de beste geocaches kunt vinden. Ik vraag me af of dit op alle provincies van toepassing is en hoe recent de data dan wel niet moet zijn.

    1. GeoTom GeoTom schreef:

      De Wilson score wordt continu bijgewerkt, MiekeZ. Het houdt rekening met de meest recente favorietstemmen van gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *