De officiële Geocaching app

Steeds meer mensen starten met geocaching! Heb jij er al eens van gehoord, of heb je dit wellicht zelf al eens gedaan? Het is eigenlijk niets meer dan schatzoeken voor volwassenen. Doel van geocaching is het vinden van schatten op basis van Gps-coördinaten.

geocaching app logo

Je hebt een mobiele telefoon of losse handheld GPS nodig om op zoek te kunnen gaan. Op de plek van bestemming liggen de schatten verstopt in PVC buizen, in een klein doosje of bijvoorbeeld in een holle boom. Neem de schat niet mee, maar laat deze liggen voor een volgende schatzoeker. Om geocaching leuker te maken, kun je de c:geo Geocaching app of de officiële app downloaden! In dit artikel lees je meer over deze app.

Geocaches zoeken met de Geocaching app

De officiële Geocaching app wordt zowel op Android, als iOS van Apple aangeboden. Je kunt de app gratis downloaden op iedere smartphone. Het voornaamste voordeel van het gebruik van de app, is het feit dat je geen dure handheld GPS hoeft te kopen om uit te zoeken of geocaching wat voor je is. Daarnaast is de app heel eenvoudig in zijn gebruik. 

Doel van de app is logischerwijs het zoeken naar geocaches. Er zijn verschillende manieren om binnen de Geocaching app op zoek te gaan naar de schatten. Zo kun je de schatten op een kaart terugvinden, maar deze ook in een lijst opzoeken. Op basis van je huidige positie wordt berekend op welke afstand een bepaalde schat ligt. Het maakt het makkelijker om voor jezelf te bepalen naar welke schat je op zoek gaat! In de lijst met geocaches zie je direct hoe vaak een bepaalde schat al gevonden is. 

geocaches op kaart
geocaches op kaart
geocache lijst
geocache lijst
geocache info
geocache info

Alle info van een geocache 

Niet alleen zie je in de app waar de geocache te vinden is en hoeveel mensen hebben aangegeven dat zij de geocache al gevonden hebben. Je vindt in de app ook informatie over de moeilijkheidsgraad, over de eenvoud waarmee je de geocache bereikt (type terrein), het formaat van de schat, enzovoorts. Ook leuk is de mogelijkheid om in de app een route uit te stippelen in een natuurgebied, waarbij je onderweg langs meerdere geocaches komt. 

In de app houd je bij of je een geocache gevonden hebt, of dat je een andere keer terug moet keren om opnieuw te zoeken naar een bepaalde schat. Je kunt foto’s aan je logboek toevoegen. Zo kun je later nog eens bekijken welke schat waar te vinden was. 

Tip: in de app heb je de mogelijkheid om de persoon of organisatie achter een bepaalde geocache een bericht te sturen. Zo kun je vragen om extra hints, of aangeven dat je de geocache gewaardeerd hebt. 

Navigeren naar de geocache 

De Geocaching app vertelt je precies op welke afstand je jezelf bevindt van de geocache. Je kunt op basis van de kaart in de app richting de schat lopen of fietsen. Zoals eerder al werd genoemd, kun je ervoor kiezen om meerdere geocaches tijdens dezelfde outdoor activiteit te zoeken. 

Tip: maak gebruik van de “Navigeren”-knop, die je in de app vindt bij iedere geocache. Op het moment dat je op de knop drukt, helpt de app je richting de schat te bewegen. Het gebruik van deze functie werkt het beste in combinatie met de kaartsoorten “Straat” en “Wandeling”. 

Alle andere functies in de app 

Je kent de belangrijkste functies uit de Geocaching app inmiddels. Toch blijft de app je waarschijnlijk verrassen! Zo zit er bijvoorbeeld ook een functie in, waarmee je een GeoTour af kunt leggen. Het is een route waarbij je verschillende geocaches tegenkomt onderweg. Vergelijk het met het zelf uitstippelen van een route langs verschillende schatten. 

Daarnaast is het mogelijkheid om te zoeken op specifieke bezienswaardigheden en locaties. Op basis van je invoer bekijkt de Geocaching app welke geocaches mogelijk het zoeken waard zijn. Het gaat hierbij om schatten die in de directe omgeving van de opgegeven locatie liggen. 

geocaching app menu
geocaching app menu
geocaching app kompas
geocaching app kompas
geocaching app navigeren
geocaching app navigeren

Alternatieven voor de Geocaching app 

De meeste mensen die starten met geocaching maken gebruik van de officiële Geocaching app. Het is de meest uitgebreide app, waarin je een groot aantal geocaches vindt. Voordat je deze allemaal gevonden hebt, ben je al snel jaren verder! Mede ook, omdat de Geocaching app wereldwijd gebruikt wordt. Je kunt dus ook in andere landen op zoek gaan naar schatten. Wil je toch eens wat anders proberen na verloop van tijd? In dat geval kun je onderstaande apps overwegen: 

cachlylogo

Cachly: dit is een betaalde app, die grotendeels gebaseerd is op hetgeen de officiële Geocaching app al biedt. Je hebt er ook een account bij Geocaching.com voor nodig. Met Cachly heb je net wat meer functies dan met slechts de officiële Geocaching app.  (alleen voor Iphone)

gcbuddy

Geocaching Buddy: ook dit is een betaalde app. Met deze app kun je zogenaamde multi-caches zoeken. Dit zijn schatten die je slechts vindt, wanneer je een aanwijzing hebt gevonden bij een andere schat. De hints die je onderweg vindt worden opgeslagen in de app. Geocaching Buddy is er voor Apple & Android.

gctools

GCTools: dit is een gratis app, die als aanvulling dient op de officiële Geocaching app. Je vindt in GCTools geen nieuwe schatten, maar wel handige tools die je helpen bij het oplossen van raadsels en rekenopdrachten. 

De app gebruiken of een GPS 

Mensen die starten met geocaching maken vaak enkel gebruik van de app. Een losse handheld GPS is relatief duur. Je kunt de aankoop hiervan overwegen als je vaker de natuur in gaat voor een lange wandeling of fietstocht. Mocht je over zowel een handheld GPS als een smartphone met de Geocaching app beschikken, dan kun je ze het beste combineren. 

Een handheld GPS kan goed tegen een stootje, wat ideaal is in de natuur. Daarbij gaat de batterij van een GPS-systeem vaak langer mee, dan de batterij van je mobiele telefoon. Je kunt de telefoon onderweg gebruiken voor het fotograferen van schatten, voor het loggen van de gevonden geocaches en voor het bekijken van hints. Bekijk hier de beste wandel gps review.

Geocaching app FAQ

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het gebruik van de officiële Geocaching app. Je vindt hieronder de antwoorden op vragen die ons het meest gesteld worden. 

Welke app is het beste voor Geocaching?

De officiële Geocaching app is de beste keuze. Deze app is gratis te downloaden op smartphones met Android en iOS. In de app vind je een groot aantal geocaches en heb je de mogelijkheid bij te houden welke schatten je reeds gevonden hebt.

Is Geocaching gratis?

Geocaching is een activiteit die je zelf kunt ondernemen. Het kan overal, mits er geocaches in de omgeving te vinden zijn. Voor Geocaching is het downloaden van de officiële Geocaching app op je smartphone aan te raden. De app helpt je de geocaches te vinden. De app is volledig gratis.

Hoe werkt de app Geocaching?

De app Geocaching biedt je de mogelijkheid om op basis van een kaart en lijst geocaches in je directe omgeving te zoeken. De lijst geeft aan op welke afstand je bent van de verschillende schatten. Door op de knop “Navigeren” te klikken, helpt de app je richting de geselecteerde geocache te bewegen.

Hoe te beginnen met Geocaching?

Voor Geocaching heb je feitelijk niets meer nodig dan een wandel- of fiets uitrusting en een smartphone. Download voor vertrekt de officiële Geocaching app op je telefoon en stippel alvast een route uit langs een of meerdere geocaches.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

2 reacties op "De officiële Geocaching app"

 1. GeoKars GeoKars schreef:

  Leuk artikel over geocaching! Wij zijn ook geocachers (en vanlifers) en gebruiken zowel een GPS (GEOrgCACHING) als de app Cachly (ik = GeoKars). Ik vind dat echt een superfijne app!

  Op zoek naar geocaching-ideeën in binnen- en buitenland? Kijk eens op onze website: https://dnffinder.blogspot.com/p/geocaching-ideeen.html.

  Met geo-groet,
  GeoKars,
  onderweg met GEOrgCACHING als DNF

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Bedankt GeoKars! Mooie site met voldoende tips en leuk om jullie verhalen zo te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *