DJI Mini 2 Review – Mijn ervaringen en tips 

Je komt veel tegen tijdens outdoor activiteiten, zowel in Nederland als elders in de wereld. Denk aan de fraaie vergezichten vanaf een bergtop, een hert of ree in de bossen, verschillende soorten planten, enzovoorts. Met een moderne smartphone of spiegelreflexcamera leg je ze haarscherp vast op beeld.

Zelf wilde ik na verloop van tijd meer; het vastleggen van momenten vanuit de lucht. Het laat je deze momenten op een later moment op andere wijze herbeleven. Ik heb hier de DJI Mini 2 voor aangeschaft, wat een zeer handzame en makkelijk mee te nemen drone is. In deze DJI Mini 2 review vertel ik je meer over de werking van deze drone, mijn eerste ervaringen en geef ik je een aantal handige tips. 

8.5
totale score
7.5

Prijs

9.0

Functionaliteit

9.0

Gebruiksvriendelijkheid

8.5

Design

DJI Mini 2 Fly More Combo kopen 

DJI Mini 2 specificaties

Een van de fijne eigenschappen van de DJI Mini 2 drone is het lichte gewicht hiervan, waardoor je deze makkelijk mee kunt nemen tijdens een wandeling of fietstocht. Het lichte gewicht van de drone is niet de enige eigenschap, wat het product zo interessant maakt bij outdoor activiteiten. Deze gaat dan ook meestal wel mee in de rugzak als we aan geocaching doen. Bekijk hieronder alle specificaties van de DJI Mini 2. 

Gewicht249 gram
Afmetingen (ingeklapt)138 x 81 x 58 mm
Afmetingen (uitgeklapt)245 x 289 x 56 mm
Camera12 MP 
 1/2.3” CMOS-sensor
 4K-video’s met 30 fps
 Gimbal met 3-assige stabilisatie 
 QuickShots-functie
 Digitale zoom (2x 4K, 3x 2.7K & 4x Full HD)
VliegenOpstijgen met (max) 16 m/s
 Dalen met (max) 3,5 m/s 
 Automatisch opstijgen
 Hoogte laten vasthouden 
 Terugkeren naar startpunt 
 Stabiel bij (max) windkracht 5 Bft 
BatterijCirca 31 minuten vliegtijd 

Wat zit er in de verpakking? 

In de verpakking van de DJI Mini 2 vind je verschillende accessoires, wat helpt om bijvoorbeeld een reparatie uit te voeren als een propeller afbreekt of anderszins beschadigd raakt tijdens het vliegen. Houd rekening met het feit dat je naast een losse DJI Mini 2 ook voor de DJI Mini 2 Fly More Combo kunt kiezen. In dat geval ontvang je naast onderstaande accessoires een aantal extra’s. Later in dit artikel lees je er meer over. 

 • DJI Mini 2 drone 
 • Handleiding 
 • Afstandsbediening 
 • Accu 
 • Reserve propellers 
 • Reserve joysticks 
 • Reserve schroeven
 • Schroevendraaier 
 • USB C-kabel 
 • Beschermer voor de gimbal 
 • RC-kabel voor Micro USB 
 • RC-kabel voor USB-C
 • RC-kabel voor Lightning-connector
dji mini 2 unpacking

Highlights van de DJI Mini 2

Mijn eerste keer vliegen met de DJI Mini 2 drone gaf me direct het gevoel de juiste aankoop te hebben gedaan. Het apparaat is ook voor mensen met weinig ervaring met het vliegen met drones goed te bedienen. Vanzelfsprekend is het verstandig zeker de eerste paar keer te kiezen voor een omgeving met weinig wind. 

De drone is uitgevoerd met drie verschillende standen, namelijk: Cine, Normal en Sport. Met Cine vlieg je wat langzamer en kun je fraaie beelden maken op een rustig tempo, ideaal wanneer je bijvoorbeeld rond een bergtop vliegt. Naarmate je meer ervaring hebt met zowel het opnemen van beelden als het vliegen met de DJI Mini 2, zou je eens voor Sport kunnen kiezen. Deze modus laat je sneller vliegen, waardoor je voortdurend mee kunt bewegen met de actie om je heen. Normal vormt de balans tussen de andere twee standen; je vliegt op een normaal tempo. 

Extreem licht en compact

Belangrijk voordeel van de DJI Mini 2 ten opzichte van andere modellen drones is het compacte formaat en het lichte gewicht, ik stipte het eerder al even aan. Ingeklapt is de drone slechts een paar centimeter breed en nog geen vijftien centimeter lang. Je neemt de drone hierdoor eenvoudig mee in je rugzak. Door de drone te combineren met een tasje voorkom je schade aan het apparaat. 

Video en fotokwaliteit 

Er kan in verschillende standen gefilmd en gefotografeerd worden, in full HD, op 2.7K en op 4.0K. Het verzekert je van haarscherpe beelden tijdens outdoor activiteiten! De kwaliteit van foto’s en video’s hangt niet alleen af van de lens aan de gimbal van de DJI Mini 2. Het is minstens zo belangrijk om je vaardigheden in het vliegen met de drone voortdurend te verbeteren. Verschillende technieken in de drone helpen je hierbij, denk aan het laten vasthouden van een vooraf gespecificeerde hoogte door de drone. Ook QuickShots, waarover later meer, helpt je bij het maken van mooie opnames buiten. 

Minder zware EU-regels

Onlangs zijn de EU-regels voor het vliegen met drones veranderd. Er wordt voortaan gekeken naar onder meer het gewicht van de drone. Groot voordeel van de DJI Mini 2 is het feit dat deze in de lichtste categorie, subcategorie A1, valt. Het maakt dat je aan minder regels hoeft te voldoen, dan wanneer je voor een zwaarder model drone kiest. Op de website van de Rijksoverheid vind je een volledig overzicht met de regels die voor jou gelden bij het gebruik van de DJI Mini 2. 

DJI mini 2 close-up

QuickShots gebruiken 

Een ervaren piloot zal relatief weinig gebruik maken van QuickShots, daar deze de behendigheid heeft de drone te besturen en tegelijkertijd fraaie foto’s en video’s te maken. Een beginnende piloot kan echter wel degelijk baat hebben bij deze functionaliteit. Met QuickShots, welke verschillende modi kent, laat je de drone automatisch vliegen. Zo kun je jezelf concentreren op hetgeen je op beeld vast wilt leggen. 

Dronie 

Een van de modi waaruit je kunt kiezen bij het gebruik van de QuickShots-functionaliteit is Dronie. In deze stand vliegt de DJI Mini 2 van een plek dichtbij het vast te leggen object steeds verder weg; zowel in afstand als in hoogte. Dit gebeurt in een rechte lijn. 

Rocket

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, zal de DJI Mini 2 bij het gebruik van modus Rocket op hoge snelheid omhoog vliegen. Het geeft een heel fraai effect aan je video’s, waarbij het object in korte tijd steeds kleiner wordt. 

Circle 

Ook bij modus Circle is niet lastig te raden, hoe de DJI Mini 2 zich zal gedragen. In dit geval blijft de drone rond het gekozen object cirkelen. Denk bijvoorbeeld aan een persoon op een bergtop. 

Helix 

De vierde en laatste modus die je bij het gebruik van QuickShot kunt selecteren is Helix. In deze modus vliegt de DJI Mini 2 steeds iets hoger en verder bij het te filmen object vandaan. In tegenstelling tot de modus Dronie blijft de drone bij de toepassing van Helix rondom het object cirkelen tot een bepaalde hoogte bereikt is. 

Verschil standaard en Fly More Combo-uitvoering

Je kunt de DJI Mini 2 als een losse drone bestellen, maar ook kiezen voor de DJI Mini 2 Fly More Combo. Zelf heb ik voor die laatste optie gekozen, daar het je een aantal voordelen biedt. Zo krijg je in dit geval een handig tasje bij de drone, waarin je deze veilig en stevig kunt verpakken voorafgaand aan outdoor activiteiten. Ook biedt de Fly More Combo met de DJI Mini 2 je extra batterijen. Handig, daar de vliegtijd op een volle accu iets meer dan een half uur is. 

Let op: de samenstelling van de DJI Mini 2 Fly More Combo kan per aanbieder verschillen. Vergelijk het pakket bij verschillende verkopers om het pakket te vinden wat op jouw wensen aansluit. 

Tips voor de DJI Mini 2 drone

Inmiddels heb ik enige ervaring met het gebruik van de DJI Mini 2. Mij zijn een aantal zaken opgevallen, die ik voortaan wellicht anders zou doen. Hieronder vind je enkele tips die jou helpen direct goed van start te gaan bij het gebruik van de DJI Mini 2. 

Tip 1: schaf een drone exploitanten nummer aan 

Wanneer je beelden wilt maken met de DJI Mini 2 drone ben je verplicht deze te registreren bij de RDW. Dit doe je door een drone exploitanten nummer aan te vragen. Overigens is dit niet noodzakelijk wanneer je alleen met de drone wilt vliegen en de camera verwijdert. De DJI Mini 2 is namelijk lichter dan de grenswaarde van te registreren drones (zonder camera). 

Tip 2: oefen veel en vaak 

Voldoende oefening is essentieel, wanneer je mooie beelden wilt maken met de DJI Mini 2 drone. Dit geldt overigens niet alleen voor deze drone, maar ook voor ieder ander apparaat. Hoewel de DJI Mini 2 relatief makkelijk te gebruiken is, zal het in het begin even wennen zijn. Onderdeel van het oefenen met de drone zou het uitvoeren van een aantal controles moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van de Return to Home, het wachten op de GPS-lock, enzovoorts. Op het internet vind je verschillende checklists die je helpen geen belangrijke checks te vergeten. 

Tip 3: vermijd een omgeving met veel wind 

Zeker tijdens de eerste vluchten met de DJI Mini 2 is het verstandig te kiezen voor een omgeving waar het niet te hard waait. Het maakt het besturen van de drone makkelijker, zodat je eerst je vaardigheden in het gebruik van de afstandsbediening kunt verbeteren. Dit kan even wennen zijn in het begin. Naarmate je meer ervaring hebt, kun je ook bij een hardere wind naar buiten gaan. De DJI Mini 2 is te gebruiken tot windkracht 5 Bft. 

Tip 4: koop een extra geheugenkaart

Je moet er niet aan denken, dat de geheugenkaart in de drone op de mooiste plekken tijdens je wandeling of fietstocht vol zit. Om dit te voorkomen is het raadzaam een extra geheugenkaart aan te schaffen. Een geheugenkaart van 64 GB koop je al voor een paar tientjes tegenwoordig! Let hierbij op de snelheid waarmee de data op de geheugenkaart wordt weggeschreven. 

Tip 5: houd je aan de regels 

Eerder las je al dat het verplicht is om de drone te registreren bij de RDW, op het moment dat je hier beelden mee maakt. Het is slechts een voorbeeld van een regel waaraan je jezelf moet houden bij het gebruik van een drone. Zoek voor je eerste vlucht op welke drone regels voor jou gelden. Je vindt hier een overzicht van op de website van de Rijksoverheid. 

Tip 6: label je batterijen om ze even vaak te gebruiken 

Om er zeker van te zijn dat alle batterijen ongeveer even vaak worden gebruikt, is het raadzaam deze te labelen. Zo kun je steeds van de eerste naar de derde batterij werken als de accu leeg begint te raken. Bij de DJI Mini 2 Fly More Combo zitten standaard drie accu’s. Kies je voor een losse DJ Mini 2, dan krijg je hier één accu bij. 

Tip 7: Drone vliegbewijs

Hoewel niet noodzakelijk voor deze drone is het voor sommige wel makkelijk om een drone vliegbewijs te gaan halen. Niet alleen leer je hier veel van, het kan je ook een stukje zekerheid en ervarning geven die je nodig hebt bij het vliegen met een drone.

De voor- en nadelen van deze drone

Hieronder vindt je een tabel met de plus- en minpunten van de DJI Mini 2 Fly More Combo:

VoordelenNadelen
Zeer compact en draagbaarGeen obstakeldetectie
Uitstekende beeld- en videokwaliteitBeperkte vliegtijd
Geavanceerde functies zoals QuickShot en PanoramaGeen RAW-opnameoptie
Uitgebreid pakket met accessoires

Conclusie: DJI Mini 2 Fly More Combo het kopen waard? 

Al met al heeft de DJI Mini 2 drone mij op positieve wijze verrast, zowel in formaat, als in gewicht en gebruiksgemak. Je neemt de drone eenvoudig mee onderweg, het model weegt nauwelijks wat en beschikt over diverse functies die het vliegen met de drone makkelijker maken. De QuickShots-functionaliteit is er een belangrijk voorbeeld van. Denk echter ook aan de mogelijkheid om de drone automatisch op een vaste hoogte te laten vliegen. Overigens is de drone daarin niet uniek; verschillende andere modellen bieden dezelfde functionaliteit.

Zeker wanneer je voornemens bent de drone vaak mee te nemen in je rugzak, zou ik aanraden voor de DJI Mini 2 Fly More Combo te kiezen. Het beschermende tasje dat je hierbij aanschaft helpt je de drone onbeschadigd te houden. Daarbij is het prettig om een aantal extra’s accu’s te hebben.

DJI Mini Fly More 2 – FAQ

Het is niet gek wanneer je nog vragen hebt over de DJI Mini 2, of de DJI Mini 2 Fly More Combo. Stel je vragen gerust onderaan dit artikel. Hieronder vind je de vragen die het meest gesteld worden over dit product.

Wat is het bereik van de DJI Mini 2?

De DJI Mini 2 heeft een bereik van zes kilometer. Opvallend is dat het internationale model een bereik van tien kilometer biedt, maar deze is niet te gebruiken binnen Europa.

Hoe hoog kan een DJI Mini 2 vliegen?

Met de DJI Mini 2 vlieg je tot een hoogte van circa 4.000 meter boven zeeniveau. Houd rekening met het feit, dat de drone te gebruiken is op momenten waarbij de windkracht niet hoger dan 5 Bft ligt.

Waar mag je vliegen met een DJI Mini 2?

Het lichte gewicht van de DJI Mini 2 maakt dat deze in de categorie drones tot 250 gram valt (subcategorie A1). Dit betekent dat je vrijwel overal mag vliegen, maar niet te dicht in de buurt van of boven mensen. Ook vliegen rond bijv. een luchthaven is niet toegestaan. Online vind je een overzicht met alle regels.


Is de Mini 2 een speelgoed drone?

Nee, de DJI Mini 2 is absoluut geen speelgoed drone. De drone biedt je de mogelijkheid om kwalitatief zeer scherpe beelden te maken bij outdoor activiteiten.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

3 reacties op "DJI Mini 2 Review – Mijn ervaringen en tips "

 1. Klaas Klaas schreef:

  Hallo Patrick,

  Je zegt dat de drone 4 km hoog kan. Echter, in Europa mag je maximaal 120 m hoog. Dit om te voorkomen dat je tussen het gewone luchtverkeer komt.
  Bij de app waarmee je de drone bestuurt zit een link naar een kaart die laat zien of je mag opstijgen in jouw gebied. Vaak zorgt de app er ook voor dat je niet de lucht in gaat als je in verboden gebied zit. De verboden gebieden zijn: vliegvelden, zelfs het meest onnozele stripje wordt al aangemerkt als no go, dus rond ziekenhuizen e.d., Natura2000 en andere natuurgebieden (dit in overleg met de provincie), militaire terreinen, havens en industriegebieden. Dus lees de regels goed door. En gebruik een app als Godrone. Deze geeft ook aan waar je mag vliegen, beter als de DJI app. Rond vliegvelden wordt het luchtruim goed in de gaten gehouden. Als je daar de lucht in gaat, dan staat de politie in no time bij je. Inleveren en een dikke boete!
  Als je de drone in het buitenland gebruikt, lees dan eerst de regels voordat je gaat vliegen. Veel regels zijn Europees, maar de landen mogen hun eigen regels toevoegen. Denk o.a. om privacy.
  Denk eraan dat je het verpest voor anderen als jij je lolletje wilt hebben. Iedereen roept al snel dat hun privacy geschonden wordt. Helaas, als jij vanaf de openbare weg fotografeert, filmt, vliegt, is (bijna) alles toegestaan. Let wel op wat natuurlijk netjes is. Dus buurvrouw oben ohne dus niet. En als je vliegt en je wordt aangesproken, laat ze even meekijken. Vaak vinden de mensen dan leuk om een filmpje van hun huis te krijgen en het ijs is gebroken.

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Dat klopt inderdaad, je dient te allen tijde de geldende regels te volgen in het land waar je bent. Ook een auto kan harder dan de toegestane snelheid.

   GoDrone is inderdaad een goed advies voor Nederland. Voor buiten Nederland ben ik nog op zoek naar een goede app.

   1. Philippe Philippe schreef:

    hey , een app voor de mini 2 / mini 3 pro is Rainbow of litchi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *