Doosje hout review

Wil je een betaalbare optie voor het hebben van een leuk avondje stoken? Heb je niet de ruimte om thuis meerdere kuub hout te stallen? Zoek je handigheid, betaalbaarheid en gemak? Lees dan even mee.

Kampvuur maken en buiten zijn is voor veel mensen een perfecte combinatie. In Nederland en onze buurlanden is het niet toegestaan om dood hout uit het bos te halen. Laat staan als het dood staand is.

Dat is een perfect stuk kampvuurhout. Daarom vallen veel mensen terug op het kopen van hout op locatie. Wat vaak een stuk prijziger is. Wil je een betaalbare optie voor het hebben van een leuk avondje stoken? Heb je niet de ruimte om thuis meerdere kuub hout te stallen? Zoek je handigheid, betaalbaarheid en gemak? Lees dan even mee.

8.8
totale score
9.0

Design

10.0

Functionaliteit

10.0

Comfort

6.0

Prijs

Wat is doosje hout?

STOCERS, het bedrijf achter doosje hout, levert haardhout aan huis. Dit doen ze, ten opzichte van andere winkels, erg handig. Ze hebben namelijk de mogelijkheid om een “doosje hout” aan huis te laten leveren. Ik zal heel eerlijk zijn. Dit product staat eigenlijk haaks op wat ik het liefste zou willen.

Voor mij is het halen van het kampvuurhout een heerlijke taak. Met je bijl en zaag het bos in en op zoek naar die perfecte boom. Nu dit zo’n twaalf jaar te hebben gedaan en inzicht te hebben gekregen in de mogelijke boetes in zowel Nederland als de buurlanden, deel ik toch graag met jullie dit concept.

Voordelen

  • Makkelijk te tillen, geeft amper tot geen rommel.
  • Kost wat meer, maar je krijgt het binnen 2 werkdagen gedroogd, gekliefd en klaar om te stoken aan je voordeur.
  • Je kunt ze altijd even bellen met een vraag, bijvoorbeeld wanneer je graag een gemixte doos houtsoorten wilt afnemen.

Nadelen

  • een doos kampvuurhout is toch een hele andere beleving dan hout uit het bos kunnen halen.
  • Omgerekend ben je altijd duurder uit dan een grotere hoeveelheid hout, wanneer je de ruimte en tijd hebt is dat een goedkopere optie.

Wat leveren ze?

Zoals gezegd levert STOCERS (lees als Stokers) hout aan huis en dat in diverse soorten en maten. Ze richten zich daarbij met name op vier categorieën:

  • Haardhout
  • Aanmaakhout
  • Rookhout
  • Pizzahout

Dat laatste vond ik met mijn boerenverstand een mooie! Ze spelen slim in op de laatste trend waarbij houtkachels voor in die mooie overkappingen buiten voorzien zijn van een pizza oven. Scheelt je in elk geval een hoop kloofwerk. Ook voor de wat kleinere tentkachels is dit een fijne optie. 

doosje-hout-open

In deze review

In deze review richt ik me echter specifiek op “Het doosje hout”. Deze doos is eigenlijk waar STOCERS om bekend staat. Het is voor veel mensen het ultieme gemak zowel voor thuis als op de camping of bij het kampvuur. 

Wat zit er in een doosje hout?

Wat zit er in zo’n doosje (Om te beginnen zeg maar gerust doos)? Deze kartonnen, doch stevig en met handvatten voorziene dozen bevatten 20 kilogram ovengedroogd eikenhout.

Eiken is de standaard, daar haal jij als klant de meeste uren stoken uit. Al kun je in overleg ook kiezen voor een mix met andere houtsoorten. In de dozen vind je ook een klein netje met aanmaakhout, aanmaakblokjes en een doosje lucifers.

Met deze doos kun je makkelijk twee avonden stoken in een kachel of openhaard. Ben je van plan om in de winter lekker buiten kampvuur te maken, dan stook je ongeveer een goeie 6 tot 8 uur per doos.

Kosten

Je betaalt voor zo’n doos momenteel €29,95 inclusief levering aan je voordeur. Je betaalt omgerekend dus meer voor een losse doos dan dat je ergens een grote stapel hout koopt. Dan betaal je ongeveer afhankelijk van je omgeving tussen de 300 tot zelfs 600 euro per kuub. Daar staat nog tegenover dat je minimaal een hele kuub kwijt moet kunnen aan huis en ongeveer 600 kg aan hout moet verplaatsen…

Wat maakt zo’n doos dan zo handig ten opzichte van een netje? Netjes hout zien we vaker te koop staan. Zelfs bij bouwcentra of het tankstation. In de dozen zit, voor het geld omgerekend, meer hout. Het dragen snijdt niet in je handen en het geeft een hoop minder zooi. Dat maakt het makkelijker om mee te nemen naar je vakantiehuisje met kachel of natuurlijk of die ideale camping waar je nog lekker vuur mag stoken!

In de praktijk

Na je bestelling kun je doosje, of dozen als je een combipakket kiest, al na een aantal werkdagen op de stoep verwachten. Sterker nog, je krijgt het gewoon netjes aan de deur geleverd. Omdat STOCERS een aantal van onze kampvuurartikelen sponsort, kwam er bij een gehele pallet aan rode dozen binnen. Ik moest even slikken en de dame des huizes ook, maar de dozen zijn verrassend goed te tillen en stapelen makkelijk. 

Los van het hele gemak wat je in huis haalt blijft het mooi dat het hout dermate droog is dat het gelijk stookklaar is. Omdat het met name eikenhout is, splijt het daarom ook makkelijk indien nodig. 

Omdat het makkelijk splijt is het ook prima te doen voor de minder ervaren “klievers” en biedt het kansen om ook kinderen veilig te leren splijten van hout. Je weet wat er in de doos zit en ten opzichte van een gemixte zak bij het tankstation hoef je niet eerst te kijken welk stuk ze wel of niet zouden kunnen splijten.

De stukken zijn net klein genoeg om in de kleinere tentkachels gebruikt te worden. Heb je de kachel dus eenmaal aan, dan is het slechts een kwestie van af en toe een blokje aanvullen. De doos kun je gebruiken om het hout droog van de grond te houden.

Wanneer raad ik een doosje hout aan?

Ben je van plan om thuis “eens een avondje” te stoken, dan is dit ideaal. Het is snel aan huis, je hebt geen zooi en geen opslag in de achtertuin nodig. Zo kun je lekker twee avondjes stoken. Ook ideaal dus voor een weekendje weg als er een houtkachel of openhaard aanwezig is. 

Ga je een weekendje of weekje kamperen en mag je er vuur maken, dan is dit een aanrader. Iedereen zou liever gaan sprokkelen. Echter is de boete in Nederland al (maximaal) €4000 en een 1 maand gevangenisstraf. Die zul je niet snel krijgen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

Woon je ruimtelijk en heb je de middelen om thuis hout op te slaan, dan kun je beter grotere hoeveelheden hout inkopen ten opzichte van hier en daar een doos. Ook voor pallets (zowel laag als hoog) kan je bij STOCERS terecht. 

Conclusie

Een doosje hout van STOCERS is ontzettend makkelijk. Het is een van de oplossingen bij het niet mogen sprokkelen van hout uit nabijgelegen bossen. Het is een gemaksproduct waar je iets voor betaalt, maar wat wel letterlijk alle ongemakken van het hout zoeken, verwerken en opslaan weghaalt.

Heb je thuis de ruimte, kies dan voor een grotere hoeveelheid per keer, bijvoorbeeld met een laag pallet. Ga je een weekendje weg of wil je af en toe stoken? Dan is dit het perfecte product voor jou. 

Haardhout eiken | 20 kilogram

8.8Totaal
€29,95
€34,95

Ovengedroogd eikenhout voor de houtkachel, open haard of vuurkorf.

– Meest populaire houtsoort voor de kachel
– Eikenhout brandt lang
– Geeft weinig rook
– Deze houtsoort geeft veel warmte af

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *