Wanneer je op reis gaat, dan is het natuurlijk belangrijk dat je toegang hebt tot fris en schoon drinkwater. In heel veel landen is dit echter nog een groot probleem. Over het algemeen zijn in de rijkere landen de watervoorzieningen prima voor elkaar. Dit betekent dat je gewoon water uit de kraan kunt drinken. Je zit natuurlijk niet te wachten op drinkwater dat naar chloor smaakt waar je vervolgens heel ziek van wordt. Van vies drinkwater kun je namelijk diarree oplopen en als je tijdens je vakantie ergens niet op zit te wachten dan is het dat wel. Het is daarom goed om te bekijken waar in Europa je gewoon kraanwater kunt drinken.

Kies voor een flesje water bij twijfel

Er zijn in totaal 39 landen in de wereld waar je het water uit de kraan veilig kunt drinken. Hiervan zijn 27 landen in Europa te vinden. We zijn het in ons eigen land gewend dat we gewoon uit de kraan kunnen drinken, maar dit is nog niet overal mogelijk. In het buitenland smaakt niet al het leidingwater zo lekker als hier en het is in sommige gevallen ook nog eens onveilig. In sommige landen wordt het water met chloor gereinigd en dat geeft die chloorsmaak aan het water in sommige landen. Weet je niet zeker of je in een bepaald land water kunt drinken, ga dan altijd voor drinkwater uit een ongeopend flesje.

Neem zelf een paar flessen water mee

Wanneer je toch kraanwater wilt drinken omdat je geen flesjes tot je beschikking hebt, zou je wat citroensap aan het water toe kunnen voegen. Al is de kans op een flesje water vinden groter dan een citroen. In Italië, Spanje, Portugal, Griekenland en Frankrijk zul je sneller water met een chloorsmaak aantreffen. Je kunt dus al voorbereid op weg gaan en hier flessen water mee naartoe nemen. Het chloor dat je proeft, is niet perse slecht voor je. Het dood namelijk de bacteriën die eventueel in het water te vinden zijn. De smaak is alleen niet lekker en te veel van dit water drinken is daarentegen ook weer niet goed.

Water Met Citroen

Kook het water om de eventuele bacteriën te doden

Wanneer je in Engeland op vakantie gaat, kan in sommige gevallen het water er enigszins troebel uitzien. Dit is door een teveel aan lucht. In Ierland is het water dan weer zo zuiver dat er zelfs door de echte Guinness Brouwerij bier mee gemaakt wordt. Als je onderweg niet zeker bent of het drinkwater veilig is zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kunt het leidingwater voordat je het gebruikt kunnen koken. Zo gaan eventueel aanwezige bacteriën dood en kun je het water veilig drinken. Dit kun je makkelijk met een waterkoker doen die meestal op de hotelkamers wel te vinden is.

Controleer of de waterflesjes nieuwe zijn

Op het moment dat je uitgaat in een land waarvan je niet zeker weet of het drinkwater veilig is of waarvan je weet dat het een chloorsmaak heeft, kun je ook kiezen voor waterflessen. Het is dan wel verstandig om de doppen goed te controleren. Je moet wel zeker weten dat de flessen niet “gerecycled” zijn en gewoon opnieuw gevuld zijn met kraanwater. Check dus altijd of de doppen nog niet geopend zijn om zeker te zijn dat je veilig drinkwater tot je beschikking hebt.

Bestel drinken zonder ijs en drink flesjes frisdrank

Als je wat te drinken bestelt in een restaurant, bar of kroeg is het een goed idee om drinken zonder ijsblokjes te bestellen. Deze ijsblokjes worden ook van het kraanwater gemaakt en ook in een aantal Europese landen is het verstandig om deze achterwege te laten. Daarnaast worden in sommige landen ook de frisdranken die geserveerd worden gemaakt van siroop en water. Dit water is dan ook kraanwater en dan is het goed om enkel frisdrank uit flesjes te drinken. Zo weet je in ieder geval zeker dat je echte frisdrank drinkt die niet aangemaakt is met kraanwater.
Drinken Bestellen

Onveilig drinkwater kan maag- en darmklachten veroorzaken

Als je drinkwater binnenkrijgt wat niet helemaal veilig is, kan het zijn dat je hierdoor een aantal dagen maag- en darmklachten krijgen. Dit gaat in principe na een paar dagen wel weer over. Als je er langer dan een paar dagen last van hebt, is het natuurlijk wel verstandig om naar een arts te gaan. Verder kun je voor de zekerheid ook medicijnen mee op reis nemen die je in kunt nemen wanneer je last krijgt. Imodium is hier een goed voorbeeld van. Dit is echter wel een middel welke ervoor zorgt dat je een aantal uur niet naar de wc kan.

Extra tip voor veilig drinkwater

Ga je kamperen of op survival dan heb je niet altijd toegang tot leidingwater of om je fles te vullen met bronwater. Echter is er meestal wel een beekje of iets dergelijks in de buurt, of deze kom je onderweg tegen. Dan kan het handig zijn om in plaats van die zware drinkflessen een waterfilter bij je te hebben!