Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Lijkt het je gaaf om ook in het buitenland, op vakantie beelden te kunnen schieten met je drone? Een drone meenemen op vakantie is in de meeste gevallen toegestaan. Houd echter rekening met de lokale wet- en regelgeving voor het gebruik van drones. Een voordeel: sinds kort gelden er centraal vastgestelde regels voor alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Het maakt dat de regels die je uit Nederland kent ook gelden in populaire vakantielanden als Spanje en Frankrijk.

Drone meenemen op reis: alle regels en tips!

Een drone meenemen op reis maakt dat je vooraf een aantal zaken uit moet zoeken. Mag je een drone bijvoorbeeld meenemen in het vliegtuig? Hoe zit het met het gebruik van een drone in een ander land? Hieronder lichten we de belangrijkste zaken voor je uit. Zo ga je goed voorbereid op reis met je drone. Tip: Lees hier het artikel: wat is een drone?

Controleer de lokale regelgeving

Zoals reeds genoemd werd, gelden er tegenwoordig centraal vastgestelde regels voor alle EU-landen. Zo moet de drone in vrijwel alle gevallen geregistreerd zijn en dien je in het bezit te zijn van een EU drone bewijs. Let op, Engeland valt niet meer onder de regels van de Europese Unie. Het maakt dat je voor het gebruik van een drone tijdens je vakantie in Engeland moet kijken naar de lokale regels voor het gebruik van drones in Groot-Brittannië. Dat geldt logischerwijs ook voor andere landen die geen onderdeel zijn van de EU. De regels verschillen sterk per land.

Drone meenemen in het vliegtuig

Een drone meenemen wordt niet door ieder land toegestaan. Onder meer de douane van Cuba en Turkije zal de drone bij de grenscontrole in beslag nemen. Datzelfde geldt voor onder meer Thailand en Marokko. Kijk goed naar de lokale regelgeving wanneer je naar een land buiten de EU reist.

Je drone als handbagage of ruimbagage?

Je mag een drone vrijwel altijd meenemen in je handbagage. Houd er rekening mee, dat een drone kwetsbaar is. Soms wordt handbagage behandeld als ruimbagage, afhankelijk van de drukte in het vliegtuig. Het kan om deze reden verstandig zijn om de drone standaard als ruimbagage mee te nemen en deze vooraf stevig in te pakken. Houd er rekening mee, dat accu’s niet mee mogen in de ruimbagage. Deze dien je vooraf uit de drone te halen.

Speciale lipo safe bags

Het meenemen van deze accu’s is makkelijker, wanneer je kiest voor het gebruik van een speciale LiPo safe bag. Deze tassen zijn verdeeld over verschillende compartimenten, waarbij je per compartiment een accu voor je drone mee kunt nemen. De accu’s mogen niet worden meegenomen als ruimbagage in verband met het brandgevaar hiervan. LiPo safe bags zijn gemaakt van brandvertragend materiaal.

Mag ik in elk land vliegen met een drone?

In veel Europese landen mag je vliegen met een drone, mits je voldoet aan de geldende regels. Zoals eerder genoemd werd, betekent dit onder meer dat de drone geregistreerd moet zijn en dat je over een EU drone bewijs moet beschikken. Het is afhankelijk van het type drone dat je gebruikt, welk EU drone bewijs volstaat.

Landen buiten de EU hebben vaak strengere regels voor het gebruik van een drone. Onder meer in Turkije, Cuba en Thailand mag niet met een drone gevlogen worden die vanuit Nederland of België wordt meegenomen. De drone zal bij de douane in beslag worden genomen.

Is een reisverzekering nodig?

Een drone is vaak een kostbaar voorwerp. In het bijzonder wanneer je de drone combineert met een goede actiecamera. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de financiële schade bij diefstal van de drone en bijbehorende accessoires, is het raadzaam om de polisvoorwaarden van je reisverzekering nog eens na te lopen. Vaak zit er maximum aan het bedrag wat vergoed wordt bij diefstal van elektronica. Informeer daarnaast of de drone onder elektronica valt, of dat er losse voorwaarden gelden voor de dekking van schade aan de drone, aan andermans voorwerpen als gevolg van het gebruik van een drone en bijvoorbeeld bij diefstal.

Drones zijn verboden in de volgende landen

In dit artikel werden al een aantal landen genoemd, waar het gebruik of meenemen van een drone verboden is. Onderstaand overzicht toont meer landen waar vliegen met drones niet is toegestaan. Staat jouw vakantieland niet in dit overzicht? Controleer dan altijd de lokale wet- en regelgeving, alvorens je de drone in je koffer inpakt!

CubaTurkije
ThailandMarokko 
Vaticaan Montenegro
KosovoServië 
Monaco Gibraltar
Wit-RuslandNoord-Korea
TunesiëNigeria
KeniaBotswana
MadagaskarOman
Saudi-ArabiëEgypte
LibanonSyrië
IrakAzerbeidzjan
BahreinQatar
VenezuelaBarbados
Bahama’sNicaragua
Belize  

Drone updaten

Mocht je drone al enige tijd in de kast liggen, controleer dan voor vertrek of deze goed functioneert. Het voorkomt schade tijdens je vakantie. Soms kan het geen kwaad om de schroefjes van de rotorbladen nog even aan te draaien. Daarbij is het noodzakelijk om de drone te updaten. Dit doe je door de drone te verbinden met je telefoon, wanneer je telefoon verbonden is met het internet. Houd er rekening mee dat een update best groot kan zijn! Maak dus gebruik van een WiFi-netwerk voor het downloaden hiervan. Het voorkomt een hoge telefoonrekening.

Moderne drones met een GPS-verbinding downloaden bij het updaten van het systeem de meest recente no-fly zones. Je drone waarschuwt je op het moment dat je zo’n no-fly zone benadert of je daar momenteel in begeeft. Vanzelfsprekend kun je vooraf zelf uitzoeken waar deze zones zich bevinden in je vakantieland.

Veel gestelde vragen over een drone meenemen op vakantie

Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over een drone meenemen op vakantie. Hieronder vind je de vragen die het vaakst gesteld worden. Heb je zelf nog een onbeantwoorde vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Kan je een drone meenemen in het vliegtuig?

Je mag een drone vrijwel altijd meenemen in het vliegtuig. Dit kan zowel in de hand-, als in de ruimbagage. Houd er rekening mee, dat vliegmaatschappijen handbagage soms verwerken als ruimbagage. Dit gebeurt als de vakken boven de stoelen al vol zitten in het vliegtuig. Door je drone in de ruimbagage mee te nemen kun je deze voor vertrek stevig inpakken. Het voorkomt schade! Houd er rekening mee dat een accu vaak niet in de ruimbagage meegenomen mag worden.

Welke drone voor op vakantie?

Tijdens je vakantie is het prettig om een compact model drone te gebruiken. Deze neem je eenvoudig mee in het vliegtuig en tijdens een wandeling. Daarbij wil je foto’s en video’s kunnen maken met de drone. Zorg om deze reden voor een drone met actiecamera. De DJI Mini of de DJI Mavic zijn geschikte drones voor op vakantie.

Waar mag je nog vliegen met een drone?

De wet- en regelgeving voor het gebruik van drones verschilt sterk per land. Het is voornamelijk van belang dat je weet waar de no-fly zones zich bevinden in je vakantieland. Er is een handige app verkrijgbaar die je dit precies vertelt: AirMap for Drones. Moderne drones zijn voorzien van een GPS-verbinding. De drone waarschuwt je wanneer je in een no-fly zone vliegt. Zorg dat je de drone voor vertrek van een update voorziet, zodat de meest recente no-fly zones in het systeem geladen zijn.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!