Onder een drone verstaat men een onbemand radiografisch bestuurd luchtvaartuig. Het luchtvaartuig reageert op de commando’s die een piloot op de grond geeft. Een leuk feitje: wist je dat drone is afgeleid van het Engelse woord voor een mannetjesbij? De drone werd in eerste instantie voornamelijk gebruikt binnen het leger. Tegenwoordig kent een drone veel meer toepassingen.

Zo wordt de drone gebruikt om te fotograferen en video’s op te nemen, om inspecties uit te voeren aan daken en sloten in woonwijken, enzovoorts. Let er wel op dat je een up-to-date drone kaart hebt zodat je weet waar je wel en niet mag vliegen. 

In dit artikel lees je alles over een drone. Welke toepassingen kent een drone? In welke soorten wordt de drone verkocht? Enzovoorts. Mocht je zelf een drone kopen, dan is het belangrijk om rekening te houden met de nieuwe, Europees geregelde wet- en regelgeving.

Er gelden strengere regels voor het gebruik van een drone dan voorheen. Zo dien je een certificaat behaald te hebben, wanneer je met de drone wilt vliegen. Daarbij moet de drone in veel gevallen geregistreerd worden.

Tip: Wil je een drone kopen? Kijk dan is naar onze beste drones met camera voor outdoor gebruik.

Toepassingen van een drone

De meest consumenten die de aanschaf van een drone overwegen, kopen deze als speeltje of om foto’s en video’s mee te kunnen maken. Een drone wordt echter niet alleen gebruikt voor fotografie en video. Er zijn nog veel meer toepassingen te bedenken! Zoals eerder al genoemd werd, worden drones al langere tijd ingezet door het leger.

Gebruik van drones door defensie

Defensie en veiligheidsdiensten gebruiken de verschillende soorten drones om gebieden te verkennen. Ook voor surveillance, bijvoorbeeld tijdens een groot evenement, kan een drone worden ingezet. Het voordeel van een drone is dat deze, afhankelijk van het soort drone wat gebruikt wordt, nauwelijks opvalt. Daarbij kan snel van het ene gebied naar het andere gevlogen worden. In de lucht wordt een drone normaliter nauwelijks gehinderd.

De toepassing van een drone om grote gebieden te verkennen wordt ook gebruikt door verschillende inspectiediensten. Zo zijn mensen aan wiens grond een sloot grenst verplicht deze sloot eens per jaar schoon te maken. Op deze manier wordt de doorstroom van het water niet gehinderd. Inspectiediensten die toezien op het schoonmaken van de sloten gebruiken drones om de sloten nader te inspecteren. Ze hoeven zo niet bij mensen in de tuin te komen voor een controle.

Professionele fotografie met een drone

Niet alleen particuliere consumenten schaffen een drone aan voor het maken van foto’s en video’s. Ook organisaties investeren in een drone om hun dienstverlening uit te breiden. Zij gebruiken de drone bijvoorbeeld tijdens evenementen. Denk aan een festival of een bruiloft. Ook voor het filmen van een vuurwerkshow kan een drone gebruikt worden. De drone legt het vuurwerk op een hele andere wijze vast, dan wanneer je dit vanaf de grond zou filmen en fotograferen.

Wist je dat drones tegenwoordig ook als vervanger van vuurwerk gebruikt worden? Op steeds meer plekken laat men het vuurwerk achterwege en kiest men voor een show met een groot aantal drones.

Transport middels een drone

De kans is groot dat drones in de toekomst vaker zullen worden ingezet voor het transport van goederen. Denk aan pakketdiensten, die pakketjes middels een drone bij mensen afleveren. Op dit moment lijkt zoiets futuristisch voor veel mensen. Toch worden drones al ingezet voor transportdoeleinden. Denk aan oorlogsgebieden, waar het gevaarlijk is om pakketjes over de grond te vervoeren. Met een drone is het mogelijk om voedselpakketten op plekken te brengen waar men deze nodig heeft.

Racen met een drone

Iets wat veel mensen aan zal spreken: racen met een drone! Het wordt steeds vaker gedaan. Er zijn zelfs wedstrijden voor mensen die willen racen met drones. Makkelijk is het allerminst. Een botsing met obstakels in het parcours zal ertoe leiden dat de drone buiten werking raakt en je uit de wedstrijd ligt. Racen met een drone wordt voornamelijk in grote loodsen gedaan. Hier zet men een parcours voor de drones uit, waarbij door hoepels, door kleine huizen en bijvoorbeeld langs muurtjes gevlogen moet worden.

Verschillende soorten drones

Zoals eerder in dit artikel al genoemd werd, worden drones tegenwoordig in verschillende modellen aangeboden. Het is afhankelijk van het beoogde doel van het gebruik van een drone, welke van deze soorten het meest geschikt is. Hieronder zetten we de verschillende modellen drones voor je op een rijtje.

Single-rotor drones

De single-rotor drone is het meest simpele model. Vergelijk het met een helikopter! Dit model heeft slechts één rotorblad. In sommige gevallen zit het rotorblad, zoals bij het voorbeeld van een helikopter, aan de achterzijde van het model. In andere gevallen wordt deze gecentreerd op de body van de drone geplaatst.

Multi-rotor drones

Wanneer je als consument over een drone spreekt, zal je het in veel gevallen hebben over de multi-rotor drone. Het is de meest verkochte drone onder consumenten. Dit model is uitgevoerd met meerdere rotorbladen. Populair is het model met vier rotorbladen, ook wel quadcopter genoemd. Er zijn ook modellen met zes (hexacopter) en zelfs acht rotorbladen (octocopter).

Fixed-wing drones

Een fixed-wing drone is nauwelijks te vergelijken met de multi-rotor drone, zoals deze vaak aan consumenten verkocht wordt. Bij een fixed-wing drone zijn de rotorbladen verdwenen. Je kunt het model vergelijken met een zweefvliegtuig, waarbij de drone voortbeweegt op diens vleugels. Het model is hierdoor veel breder dan de single- en multi-rotor drones die we eerder noemden. Wist je dat er ook hybride modellen zijn? Deze hebben zowel vleugels, als rotorbladen. De rotorbladen zitten in dit geval aan de vleugels bevestigd.

Kleine drones

De categorie met kleine drones bevat enkel modellen met een formaat van zo’n 20 centimeter in de lengte. De modellen zijn vaak nog geen 10 centimeter breed. Een goed voorbeeld van zo’n kleine drone is de DJI Mavic Pro. Deze drones worden voornamelijk gebruikt om foto’s en video’s te maken. Het voordeel van een model als de DJI Mavic Pro is dat je deze eenvoudig mee kunt nemen. Mede door het feit, dat deze kleine drones inklapbaar zijn.

Micro drones

Nog kleiner dan de categorie met kleine drones zijn de zogenaamde micro drones. Deze drones worden voornamelijk gebruikt door het leger en veiligheidsdiensten. Zoals de naam al doet vermoeden, valt de drone nauwelijks op. Het is een zeer geschikte drone om gebieden in de gaten te houden, zonder dat de drone opgemerkt wordt door aanwezigen in het gebied. De micro drones worden over het algemeen zelden tot nooit door particulieren gebruikt.

Tactische drones

Ook de tactische drones worden ingezet door het leger en veiligheidsdiensten. Belangrijk verschil tussen de micro drones en de tactische drones is het feit, dat de tactische drones veel groter zijn. Daarbij is een micro drone van rotorbladen voorzien, terwijl de tactische drone vaak een model met vleugels en zonder rotorbladen betreft. De tactische drones worden ingezet voor het verkennen van gebieden, onder andere met de inzet van infraroodcamera’s.

Gps drones

Een van de eigenschappen van een GPS drone is het feit, dat deze verbinding kan leggen met satellieten. Groot voordeel hiervan is dat een GPS drone de afgelegde route bij kan houden. Dit kan een voordeel zijn, wanneer je een gebied in kaart wilt brengen. De combinatie van GPS data en bijvoorbeeld beelden van een camera onder de GPS drone kunnen waardevolle inzichten geven. Denk aan het gebruik van een GPS drone voor het in kaart brengen van kleine topografieën.

Fotografie drones

Fotografie drones worden zowel door particulieren, als door zakelijke partijen gebruikt. Denk aan het gebruik van een fotografie drone bij grote evenementen, of bijvoorbeeld een bruiloft. Met een fotografie drone kunnen foto’s vanuit een andere hoek gemaakt worden, dan wanneer men enkel op de grond zou fotograferen. De drones zijn uitgevoerd met verschillende technologieën, die bijdragen aan de stabiliteit van de drone. Zo worden de foto’s scherper. Soms zit de camera in de drone ingebouwd. Bij andere modellen is het mogelijk om zelf een camera onder de drone te hangen. Het model is vrijwel altijd uitgevoerd met meerdere rotorbladen.

Racing drones

Ben je op zoek naar actie? In dat geval vormt een racing drone de beste optie. De racing drones zijn uitgevoerd met een motor, die de drone een hogere snelheid geeft. In de meeste gevallen hebben deze racing drones meerdere rotorbladen, om de stabiliteit van het luchtvaartuig te verbeteren. Dit maakt het bedienen van de racing drones eenvoudiger. Professionele modellen bereiken een snelheid van een kleine 100 kilometer per uur.

Tip: online vind je verschillende bouwtekeningen om aan de slag te gaan met je eigen racing drone! De onderdelen voor deze drone kun je bij verschillende webwinkels bestellen.

Kosten voor de aanschaf van een drone

Bij de aanschaf van een drone kun je het zo gek maken, als je zelf wilt. Er zijn hele simpele modellen drones, welke niet meer dan 100 euro kosten. Ze vormen een goed instapmodel voor iedereen die wil leren vliegen met een drone. Zeker wanneer je dit niet eerder gedaan hebt, kan het slim zijn om te starten met een instapmodel. Kies je op termijn voor een duurder model, dan zal het vliegen enkel makkelijker worden door de technologieën die aan deze duurdere modellen zijn toegevoegd en de stabiliteit van de drone ten goede komen. Een hele goedkope drone is vaak minder stabiel in de lucht.

Kosten drones met camera

De goedkoopste drones van niet meer dan 100 euro hebben vaak geen camera aan boord. Wil je dit wel? In dat geval kom je al snel in de prijscategorie tot 500 euro terecht. Deze modellen zijn iets makkelijker te bedienen, doordat er stabiliserende technologie aan de drone is toegevoegd. Het komt de kwaliteit van de foto’s die je met de drone maakt ten goede. Houd er in deze prijscategorie rekening mee, dat de accuduur van een drone vaak niet langer dan 20 minuten betreft. Wil je langere tijd met de drone kunnen vliegen en foto’s maken, dan zal je een tweede accu aan moeten schaffen.

Professionele drones met camera

In de prijscategorie vanaf 500 euro tot zo’n 1.500 euro vind je professionele drones, welke veelal gebruikt worden door kleine bedrijven. Zij zetten de drones in voor het maken van foto’s en video’s van evenementen. De camera’s van deze drones zijn beter dan de camera’s onder drones tot 500 euro. Daarbij is de accuduur langer en is de drone vaak van nog meer stabiliserende technologie voorzien. Dit maakt het mogelijk om de drone bijvoorbeeld ook bij een hardere wind te gebruiken. Iets wat bij modellen tot 500 euro lastig is. De drone zal in zo’n situatie te sterk bewegen, waardoor foto’s en video’s niet scherp zijn.

Drones van meer dan 2.000 euro

Grote bedrijven en bijvoorbeeld veiligheidsdiensten investeren nog meer in een drone. Zij kiezen voor een drone van meer dan 2.000 euro. Verschillen zitten hierbij in de accuduur, de technologie waarvan de drone voorzien is, de mogelijkheid om bijvoorbeeld ook met een infraroodcamera te filmen, enzovoorts. Ook de bediening van deze drones is aanzienlijk makkelijker, dan het bedienen van een goedkoper model drone. Wist je dat het bij sommige drones zelfs mogelijk is om het model met meerdere piloten tegelijkertijd te besturen?