Drone Close Up

Beste drone van 2023

Steeds meer particulieren, maar ook bedrijven kiezen voor de aankoop van een drone. De een gebruikt een drone op vakantie in de bergen, de ander schaft een drone aan om professionele foto’s en video’s van evenementen te kunnen maken. Hoe vind je de beste drone van dit moment?

In dit artikel helpen we je op weg! Het artikel licht voor de verschillende categorieën de beste drone uit. Binnen de verschillende categorieën wordt tegenwoordig een groot aantal drones aangeboden. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om de verschillende drones met elkaar te vergelijken.

DE BESTE DRONE

AANDACHTSPUNTEN BIJ EEN DRONE KOPEN

Start bij de aanschaf van een nieuwe drone met het bepalen van het beoogde doel van het vliegen met een drone is. Kies je voor een drone die bedoeld is voor de beginnende piloot, zodat je eerst enige ervaring op kunt doen? Wil je direct de beste drone met een camera kopen, voor het maken van fraaie beelden op vakantie?

Vliegen met een drone is bepaald niet eenvoudig. Het vergt enige oefening! Houd er daarnaast rekening mee, dat er sinds kort Europese regels gelden voor het vliegen met drones binnen de EU. Zo is het bij het gebruik van de meeste drones verplicht om de drone te laten registreren. Ook dien je in het bezit te zijn van een drone bewijs. Het is een soort rijbewijs voor dronepiloten!

Factoren om rekening mee te houden bij het vergelijken van drones zijn de kwaliteit van de camera, het gewicht en formaat van de drone, de producent van de drone en de noodzaak van een drone bewijs. Ook de prijs kan sterk variëren.

Op dit moment wordt de DJI Air 2S als de beste drone gezien. In de afgelopen jaren heeft DJI bewezen een gerenommeerd producent van verschillende modellen drones te zijn. Ook deze DJI Air 2S is van een zeer hoge kwaliteit. Het model is compact vormgegeven, bijzonder licht van gewicht en daarbij voorzien van verschillende intelligente functies.

Voordeel hiervan is dat het vliegen met de DJI Air 2S relatief eenvoudig is, wanneer je enige ervaring hebt als dronepiloot. De drone zorgt er zelf voor dat deze stabiel in de lucht blijft hangen. Zo kun jij je richten op het maken van foto’s met de camera in deze drone!

CAMERA VAN DE DJI AIR 2S

Het model is uitgevoerd met een camera, welke over liefst 20 megapixels beschikt en videobeelden in 4K opneemt met 60 frames per seconde. Op een snelheid van 30 frames per seconde is het zelfs mogelijk om beelden in 5.4K op te nemen! Een groot voordeel van de camera onder de DJI Air 2S zit in het feit, dat het model ook bij weinig licht fraaie beelden schiet. Ideaal, wanneer je bijvoorbeeld met zonsondergang wilt gaan vliegen.

Met de Spotlight 2.0-technologie in de DJI drone is het mogelijk om de camera voortdurend te centreren op een vast punt. Dit blijft de drone volhouden, ook als je besluit in een spiraal te vliegen of de afstand tot het object te vergroten of juist te verkleinen. Vergelijkbaar is de ActiveTrack 4.0-technologie.

Deze technologie maakt het mogelijk om een object te volgen. De drone gaat eventuele obstakels zelf uit de weg. Een derde techniek die in de drone zit is de Nuttige Plaats 3.0-technologie. Hierbij vliegt de drone automatisch rond een centraal punt.

IDEALE DRONE VOOR ONDERWEG

De DJI Air 2S is door zijn compacte formaat en beperkte gewicht (600 gram) de ideale drone voor mensen die veel onderweg zijn. Je neemt de drone eenvoudig mee! Kies voor de combinatie van de drone met een speciale draagtas, om schade aan de drone te voorkomen.

Bang voor ongelukken in het luchtruim hoef je met deze DJI drone ook niet te zijn. De drone is uitgevoerd met het eigen AirSense-systeem. Dit systeem ontvangt automatisch informatie over de locatie van vliegtuigen en helikopters in de buurt van de drone via Automatic Dependent Surveillance-Broadcast.

De technologie zendt direct een signaal naar de DJI Fly-app op je telefoon, wanneer je een ander luchtvaartuig nadert met de drone. Zo heb je voldoende tijd om te anticiperen en je koers aan te passen.

VoordelenNadelen
+ Zeer compact en licht van gewicht, makkelijk mee te nemen.– Vliegen met deze DJI drone is alleen toegestaan, wanneer je een drone bewijs hebt.
+ Haarscherpe foto’s en videobeelden dankzij een 20 MP-camera in de drone.– Relatief hoge prijs (circa EUR 1.000,-).
+ Veilig vliegen dankzij de ADS-B technologie aan boord van de drone.

Voor een beginnende dronepiloot biedt de reeds beschreven DJI Air 2S veel meer functies, dan je in eerste instantie nodig hebt. Daarbij zal deze drone in veel gevallen niet binnen het budget van de beginnende piloot vallen.

Gelukkig biedt DJI verschillende goedkopere alternatieven. De beste drone voor beginners is de DJI Mini 2. Het model is met een prijs van iets minder dan 500 euro een fijn instapmodel.

Een bijkomend voordeel van deze drone voor beginnende dronepiloten is het feit, dat je de drone mag gebruiken zonder eerst een vliegbewijs te moeten halen. Houd er wel rekening mee, dat het registreren van de drone bij de RDW verplicht is. Althans, je dient jezelf als exploitant kenbaar te maken. Mocht je al een drone hebben, dan hoef je geen nieuw exploitantnummer aan te vragen voor deze drone.

Tip: Lees hier mijn DJI mini 2 Review.

GOEDE CAMERA VOOR EEN INSTAPMODEL

Hoewel de DJI Mini 2 een instapmodel is uit het assortiment van deze producent, heeft DJI de drone uitgevoerd met een zeer goede camera. Het betreft een 12 megapixel camera, die in staat is om tot vier keer toe in te zoomen. Je maakt er fraaie foto’s en video’s mee tijdens je eerste vluchten met een drone!

Door de drone te koppelen met de DJI Fly app op je telefoon haal je nog meer uit de camera onder het apparaat. Maak fraaie 180 graden panorama beelden, laat de drone de beeldkwaliteit automatisch optimaliseren via de app, enzovoorts.

EENVOUDIG TE BEDIENEN DRONE VOOR BEGINNERS

Een van de redenen die maakt dat de DJI Mini 2 de beste drone voor beginners is: de Return to Home-functie. Met deze functie laat je de drone automatisch terugkeren naar het startpunt. Ideaal, wanneer je de controle even dreigt te verliezen.

De functie wordt automatisch ingeschakeld op het moment dat het signaal verloren gaat tussen de controller en de drone, of wanneer de accu van de drone leeg begint te raken. De accu van deze DJI Mini 2 gaat iets meer dan een half uur mee.

COMPACT FORMAAT EN LICHT VAN GEWICHT

De DJI Mini 2 heeft een zeer compact formaat en is met 249 gram zeer licht van gewicht. Ter vergelijking: de DJI Air 2S heeft een gewicht van 600 gram. Voordeel hiervan is dat je de drone eenvoudig meeneemt wanneer je elders wilt gaan vliegen. Houd er rekening mee, dat je bijvoorbeeld in woonwijken niet mag vliegen met een drone.

Tegelijkertijd zit er ook een nadeel aan het beperkte gewicht van de DJI Mini 2. Het maakt de drone aanzienlijk minder goed bestand tegen een hardere wind dan zwaardere drones. Je merkt dit aan het feit dat de drone minder accuraat reageert op instructies die je via de controller geeft. Gebruik de drone om deze reden voornamelijk op dagen dat je weinig last hebt van de wind.

VoordelenNadelen
+ Scherpe prijs voor een kwalitatief goede DJI drone.– Het lage gewicht maakt de drone gevoelig voor de wind.
+ Je kunt direct vliegen, een vliegbewijs heb je niet nodig.– Registratie bij de RDW is verplicht, om met de drone te mogen vliegen.
+ Eenvoudige bediening door automatisch opstijgen en Return to Home-functie.

Ben je er nog niet over uit of vliegen met een drone wat voor jou is? Wil je heel af en toe een vlucht maken om bijvoorbeeld beelden van je spelende kinderen op te nemen? In dat geval kan de beste drone onder 150 euro een goede optie voor je zijn. Op dit moment is de Tello Drone, onderdeel van DJI, de beste optie.

Deze drone kost nog geen 100 euro en heeft een compact formaat. Houd er rekening mee, dat je voor dit bedrag niet al te veel van de drone mag verwachten. Het is een instapmodel voor een beginnende piloot! Ook voor kinderen is deze drone geschikt.

ANDERE BEDIENING DAN BIJ DE MEESTE DRONES

Een eerste belangrijk verschil tussen de Tello drone en de andere modellen uit dit overzicht zit in de bediening van het apparaat. Bij deze Tello drone bedien je het luchtvaartuig via een app op je telefoon of tablet. Daar waar andere drones via een afstandsbediening bestuurd kunnen worden.

Nadeel van het gebruik van een app is dat het bereik van de drone veel minder groot is. Je kunt met de Tello drone tot circa 100 meter bij de dronepiloot vandaan vliegen.

Ook de wijze van opstijgen verschilt. Een aantal modellen van DJI stijgen automatisch op en kunnen vervolgens bediend worden. Bij de Tello drone gooi je het apparaat zelf in de lucht, waarna deze bediend kan worden.

MOGELIJKHEID OM STUNTS UIT TE VOEREN

Leuk aan dit instapmodel is het feit, dat je de drone stunts uit kunt laten voeren via de app op je telefoon of tablet. Kies er bijvoorbeeld voor om de drone een salto te laten maken door op het scherm in de app te drukken. Je kunt de stunts zelf vormgeven, door gebruik te maken van het programma Scratch.

Zeker voor kinderen is dit leuk, daar Scratch een eerste vorm van programmeren is. Zo kan het vliegen of spelen met deze Tello drone zelfs een beetje leerzaam zijn!

Doordat de drone is voorzien van verschillende beschermende onderdelen, is deze relatief goed bestand tegen botsingen onderweg. Ook een val zal niet direct leiden tot grove schade aan de drone.

CAMERA IN DE DRONE KOPPELEN MET VR BRIL

De Tello drone is ondanks zijn lage prijs voorzien van een geïntegreerde camera. Het betreft een 5 megapixel camera. Ter vergelijking, de meeste drones uit een hoger prijssegment hebben een camera van 15 of 20 megapixels aan boord. Deze Tello drone is echter niet bedoeld voor het maken van haarscherpe foto’s of video’s.

Luxe aan de Tello drone is het feit dat de camera voorzien is van automatische beeldstabilisatie. Dit komt de kwaliteit van de opgenomen foto’s en video’s ten goede. Beelden kunnen niet op een SD-kaart worden opgeslagen, daar de drone hier niet mee is uitgevoerd.

Leuk is de mogelijkheid om de drone te koppelen met een VR bril. Het voordeel hiervan is dat je al tijdens de vlucht met de drone beelden kunt bekijken. Zo lijkt het net alsof je als een echte piloot in de drone zit.

VoordelenNadelen
+ Mogelijkheid om opgenomen beelden direct te delen via je telefoon of tablet.– Accuduur is met 13 minuten zeer beperkt in vergelijking met andere drones.
+ Drone is voorzien van beeldstabilisatie voor mooiere beelden met de geïntegreerde 5 megapixel camera.– Bediening van de drone alleen mogelijk via een telefoon of tablet.
+ Goedkoop instapmodel voor zowel volwassenen als kinderen.

Het overzicht met de beste drones van dit moment werd tot nu toe gevuld met drones van het gerenommeerde DJI. Uitzondering hierop is de beste drone onder de 150 euro. Tello is echter een onderdeel van DJI. Naast de DJI drones zijn er verschillende alternatieven op de markt.

Het beste alternatief is de Xiaomi Fimi X8 SE uit 2020. Xiaomi timmert de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg in Europa. Niet alleen op het gebied van drones, maar ook op het gebied van diverse andere soorten elektronica.

Handig aan de Xiaomi drone is het feit, dat je deze op kunt vouwen. Je neemt de drone hierdoor eenvoudig mee naar een andere locatie. De drone heeft een gewicht van 790 gram, waardoor deze stabiel in de lucht hangt. Hele lichte drones hebben het nadeel, dat deze lastiger te besturen zijn bij ruige weersomstandigheden.

AANTREKKELIJK GEPRIJSDE XIAOMI DRONE

De Xiaomi Fimi X8 SE is een zeer aantrekkelijk geprijsd model drone van net onder de 500 euro. Vergelijk deze drone qua prijsklasse met de beste DJI drone voor een beginnend piloot, de DJI Mini 2. Deze drone van Xiaomi is voorzien van een goede camera, het model is opvouwbaar en beschikt over verschillende GPS functies. Het maakt dat de drone breed toepasbaar is. Maak er foto’s en video’s mee, verken nieuwe gebieden met de geïntegreerde GPS-functie, enzovoorts.

CAMERA VAN DE XIAOMI FIMI X8 SE

Aan boord van de Xiaomi Fimi X8 SE vind je een kwalitatief goede camera, welke beelden maakt in 4K-kwaliteit bij een snelheid van 30 frames per seconde. De camera is voorzien van 12 megapixels. Het maakt de camera in de basis net iets minder goed dan de camera in vergelijkbare drones van DJI.

Uniek aan de camera in de Xiaomi drone is wel, dat deze camera een nachtmodus heeft. Het maakt dat je ook ’s nachts beelden kunt schieten met deze drone.

Tip: mocht je voor deze Xiaomi drone kiezen, dan is de Rocket modus zeker het proberen waard. De drone vliegt op hoge snelheid recht omhoog, waarbij de camera verticaal naar beneden gericht is. Het geeft een uniek effect!

OVERIGE SPECIFICATIES VAN DEZE DRONE

De drone is qua vliegtijd te vergelijken met andere modellen uit het overzicht. De accu gaat zo’n 35 minuten mee. Tijdens het vliegen word je gewaarschuwd op het moment dat de wind te krachtig wordt. De drone wordt op dat moment lastiger te besturen, waardoor aangeraden wordt de Xiaomi drone te laten landen.

Ook beschikt de drone over een Return to Home-functie. Op het moment dat de drone het signaal met de controller verliest keert deze automatisch terug naar het punt waar deze gestart is.

VoordelenNadelen
+ Verschillende real-time GPS-functies aan boord van de drone.  – Geen koppeling met de DJI Fly app, waarmee je meer uit de DJI drone haalt.  
+ Zeer goede prijs-/kwaliteitverhouding voor een drone met camera (Circa 500,- euro) – Een drone bewijs is nodig om met de drone te mogen vliegen.  
+ Geïntegreerde Return to Home-functionaliteit bij verlies van het signaal.   

FAQ – Beste drones

Regelmatig krijgen we vragen over de beste drones van 2021. Bekijk hieronder het antwoord op de vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf een vraag over de beste drones van dit moment? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat is de beste beginners drone?

Wanneer je als beginnende dronepiloot op zoek bent naar je eerste drone, zou je kunnen kijken naar de DJI Mini 2. Het is een compacte, eenvoudig te bedienen drone met camera. Ook interessant is de Tello drone. Tello is onderdeel van DJI en biedt drones voor beginners aan in de prijsklasse tot 150 euro.

Wat is de best betaalbare drone?

De Tello drone is niet alleen een zeer geschikte drone voor een beginnende dronepiloot of kinderen. Deze drone wordt momenteel ook gezien als de beste betaalbare drone. Je betaalt er nog geen 100 euro voor.

Wat zijn populaire drones?

Populaire DJI drones zijn de DJI Air 2S en de DJI Mini 2. Beide drones zijn uitgevoerd met een camera. Verschillende functies maken het bedienen van de drone eenvoudig. Voor professionele doeleinden, zoals het maken van beelden op een bruiloft, wordt de DJI Mavic 2 Pro aangeraden.

Wat is een goede mini drone?

Wie op zoek is naar een hele compacte drone, kan kiezen voor de DJI Mini 2. Het model is niet alleen compact, maar ook licht van gewicht. Een goed alternatief is de Xiaomi Fimi X8 SE. Deze drone is zwaarder dan de DJI Mini 2, maar opvouwbaar. Je neemt de mini drone hierdoor makkelijk mee.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇