Neem je een drone mee op vakantie, of tijdens een weekendje weg? In dat geval is het belangrijk om vooraf uit te zoeken welke drone regels er precies gelden op je vakantiebestemming. De Europese Unie heeft deze regels centraal geregeld. Dit betekent dat de regels die in Nederland gelden, zoals het verplicht behalen van je drone bewijs en het laten registreren van de drone, ook in andere EU-landen gelden.

Ga je naar een land buiten Europa? In dat geval is de kans groot, dat de regels die in dat land gelden afwijken van de EU-regels. In sommige landen is het zelfs niet toegestaan om je drone mee te nemen.

Europese kaart voor wetgeving over drones

Europa kent meer landen dan slechts de landen die onderdeel zijn van de EU. Dit betekent dat er ook verschillen kunnen zitten in de drone regels van Europese landen. Om een voorbeeld te geven: de regels in het Verenigd Koninkrijk zijn anders dan de regels in Nederland en België. Tegelijkertijd zijn de regels in België gelijk aan de regels die we in Nederland kennen.

Tip: gebruik onderstaande interactieve drone kaart van Europa, om precies te zien welke regels er in de verschillende landen gelden. Het kan verstandig zijn om op de website van de overheid in het land van bestemming na te kijken of de regels nog actueel zijn.

Apps die laten zien waar je mag vliegen met een drone

Zoals reeds genoemd werd, komen de drone regels van veel Europese landen met elkaar overeen. Dit betekent dat de drone in veel gevallen geregistreerd moet worden en dat je een drone bewijs dient te halen. Later op de pagina lees je meer over het verplicht registreren van een drone en het behalen van je drone bewijs na het afronden van een bijbehorende opleiding.

Er zijn echter meer regels om rekening mee te houden! Denk bijvoorbeeld ook aan de no-fly zones in verschillende landen. De exacte locatie van deze no-fly zones verschillen per land. Net als voor de algemene drone regels in Europa, zijn er ook voor deze no-fly zones kaarten op internet te vinden. Zo weet je precies of je rond jouw accommodatie mag vliegen met een drone. Een voorbeeld van een no-fly zone is het gebied rondom een luchthaven. Voor een compleet overzicht bekijk onze pagina: Drone regels.

Kaarten op je telefoon in een handige app

Nog handiger dan het bekijken van de kaart met no-fly zones op het internet, is het gebruik van een app met deze zones. Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken tijdens je vakantie.

App Gebieden  
GoDrone AppNederland
ASR Vlieg Veilig AppNederland
AirHub AppWereldwijd
AirMap AppWereldwijd (20 landen)
Guardian AppWereldwijd

De GoDrone App en ASR Vlieg Veilig App zijn beperkt in hun functioneren, daar deze apps zich specifiek richten op no-fly zones in Nederland. De AirMap App is weliswaar breder georiënteerd, maar met een ondersteuning in zo’n twintig landen alsnog beperkt. De kans is groot dat jouw vakantiebestemming niet onder deze landen valt.

Vergelijken we de AirHub App en Guardian App met elkaar, dan is de AirHub App de beste keuze. De Guardian App is specifiek bedoeld voor het tonen van de no-fly zones in de meeste landen. Dat geldt ook voor de AirHub App, met het verschil dat de AirHub App ook de lokale regelgeving bevat. De app is dus nog uitgebreider en vormt de ideale basis voor dronepiloten die een vlucht in het buitenland plannen.

Airhub App

Boetes voor verkeerd gebruik van een drone

Vlieg je per ongeluk binnen een no-fly zone in een Europees land? Houd er in dat geval rekening mee, dat de boetes fors op kunnen lopen. De maximale boete ligt op zo’n 8.700 euro binnen de Europese Unie. Bepaald niet mals! Niet alleen loop je het risico op een boete. Ook kan de lokale politie je oppakken als je bijvoorbeeld in de buurt van een luchthaven of militaire basis vliegt. Je zou hiermee de veiligheid in gevaar kunnen brengen of informatie kunnen verzamelen, welke niet publiek beschikbaar is. Denk aan de militaire voertuigen op een militaire basis, de wijze waarop er geoefend wordt, enzovoorts.

Drone registreren en opleiding volgen

De basis van de drone regels binnen Europa wordt gevormd door de verplichte registratie van een drone en het verplicht behalen van een drone bewijs. Vergelijk dat laatste met het behalen van je autorijbewijs. Het wordt steeds drukker in het luchtruim, nu meer mensen voor de aanschaf van een drone kiezen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, als men niet op de hoogte is van de regels die gelden. Voor het gebruik van een drone lichter dan 250 gram en zonder camera is het behalen van een drone bewijs niet noodzakelijk.

Tip: Een van de weinige drones die in de gewichtsklasse van 250 gram of minder vallen is de DJI Mavic Mini. De Mavic Mini weegt slechts 249 gram en is zo compact dat hij in je jaszak past.

Het is afhankelijk van de drone die je gebruikt en de manier waarop je deze gebruikt, welke drone opleiding je moet volgen. Bij een simpele drone die je voor een hobby gebruikt heb je aan een losse opleiding (categorie A1 en A3) voldoende. Je kunt de opleiding online volgen en sluit deze af met een kort examen. Op het examen worden multiplechoice vragen gesteld. Gaat het om een zwaardere drone? Of wil je bijvoorbeeld foto’s en video’s kunnen maken in een bebouwd gebied? In dat geval moet je mogelijk een tweede opleiding (categorie A2) volgen. Het volgen van deze aanvullende opleiding is pas mogelijk op het moment dat je de eerste opleiding succesvol hebt afgerond.

Naast de drie genoemde categorieën kun je verschillende aanvullende drone bewijzen halen. Voor de meeste mensen die hun drone gebruiken voor het uitoefenen van een hobby en het maken van beelden zal dit niet noodzakelijk zijn.

Je drone registreren bij de rdw

Het registreren van je drone doe je in Nederland bij de RDW. Voordat je de drone kunt registeren zal je eerst je drone bewijs moeten halen. Heb je meerdere drones? In dat geval kun je deze op hetzelfde nummer laten registreren. In feite registreer je jezelf dus voornamelijk als piloot. Het vliegbewijs van de RDW, met daarop het exploitantnummer die aan jou gekoppeld is, kun je zelf printen. Je hoeft geen pasje bij het gemeentehuis op te halen, zoals je dat bij een auto- of brommerrijbewijs wel doet.

Let op: een vliegbewijs wat je bij de RDW hebt aangevraagd is vijf jaar geldig. Na deze vijf jaar moet je het examen opnieuw succesvol afleggen om je vliegbewijs te kunnen verlengen.

Een reactie op "kaart Europa"

  1. Ton schreef:

    Er is een handige website waarbij je van te voren een beetje een route kunt plannen met mooie drone locaties. Dit is een niet-commerciele website, waar op het moment van schrijven al meer dan 130 drone locaties in terug te vinden zijn. Altijd handig voor de drone-liefhebber,
    Op deze website kun je een selectie maken door te zoeken op plaats, provincie, maar je kunt ook zoeken op onderwerpen. Meer weten, kijk eens op https://demooistedroneplaatsen.nl . Je kunt hier ook zelf plaatsen toevoegen of wijzigen. Ook kun je sterren toekennen aan bestaande dronelocaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *