Lijkt het je gaaf om ook in het buitenland, op vakantie beelden te kunnen schieten met je drone? Een drone meenemen op vakantie is in de meeste gevallen toegestaan. Houd echter rekening met de lokale wet- en regelgeving voor het gebruik van drones. Een voordeel: sinds kort gelden er centraal vastgestelde regels voor alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Het maakt dat de regels die je uit Nederland kent ook gelden in populaire vakantielanden als Spanje en Frankrijk.

Drone meenemen op reis: alle regels en tips!

Een drone meenemen op reis maakt dat je vooraf een aantal zaken uit moet zoeken. Mag je een drone bijvoorbeeld meenemen in het vliegtuig? Hoe zit het met het gebruik van een drone in een ander land? Hieronder lichten we de belangrijkste zaken voor je uit. Zo ga je goed voorbereid op reis met je drone.

Controleer de lokale regelgeving

Zoals reeds genoemd werd, gelden er tegenwoordig centraal vastgestelde regels voor alle EU-landen. Zo moet de drone in vrijwel alle gevallen geregistreerd zijn en dien je in het bezit te zijn van een EU drone bewijs. Let op, Engeland valt niet meer onder de regels van de Europese Unie. Het maakt dat je voor het gebruik van een drone tijdens je vakantie in Engeland moet kijken naar de lokale regels voor het gebruik van drones in Groot-Brittannië. Dat geldt logischerwijs ook voor andere landen die geen onderdeel zijn van de EU. De regels verschillen sterk per land.

Drone meenemen in het vliegtuig

Een drone meenemen wordt niet door ieder land toegestaan. Onder meer de douane van Cuba en Turkije zal de drone bij de grenscontrole in beslag nemen. Datzelfde geldt voor onder meer Thailand en Marokko. Kijk goed naar de lokale regelgeving wanneer je naar een land buiten de EU reist.

Je drone als handbagage of ruimbagage?

Je mag een drone vrijwel altijd meenemen in je handbagage. Houd er rekening mee, dat een drone kwetsbaar is. Soms wordt handbagage behandeld als ruimbagage, afhankelijk van de drukte in het vliegtuig. Het kan om deze reden verstandig zijn om de drone standaard als ruimbagage mee te nemen en deze vooraf stevig in te pakken. Houd er rekening mee, dat accu’s niet mee mogen in de ruimbagage. Deze dien je vooraf uit de drone te halen.

Speciale lipo safe bags

Het meenemen van deze accu’s is makkelijker, wanneer je kiest voor het gebruik van een speciale LiPo safe bag. Deze tassen zijn verdeeld over verschillende compartimenten, waarbij je per compartiment een accu voor je drone mee kunt nemen. De accu’s mogen niet worden meegenomen als ruimbagage in verband met het brandgevaar hiervan. LiPo safe bags zijn gemaakt van brandvertragend materiaal.

Mag ik in elk land vliegen met een drone?

In veel Europese landen mag je vliegen met een drone, mits je voldoet aan de geldende regels. Zoals eerder genoemd werd, betekent dit onder meer dat de drone geregistreerd moet zijn en dat je over een EU drone bewijs moet beschikken. Het is afhankelijk van het type drone dat je gebruikt, welk EU drone bewijs volstaat.

Landen buiten de EU hebben vaak strengere regels voor het gebruik van een drone. Onder meer in Turkije, Cuba en Thailand mag niet met een drone gevlogen worden die vanuit Nederland of België wordt meegenomen. De drone zal bij de douane in beslag worden genomen.

Is een reisverzekering nodig?

Een drone is vaak een kostbaar voorwerp. In het bijzonder wanneer je de drone combineert met een goede actiecamera. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de financiële schade bij diefstal van de drone en bijbehorende accessoires, is het raadzaam om de polisvoorwaarden van je reisverzekering nog eens na te lopen. Vaak zit er maximum aan het bedrag wat vergoed wordt bij diefstal van elektronica. Informeer daarnaast of de drone onder elektronica valt, of dat er losse voorwaarden gelden voor de dekking van schade aan de drone, aan andermans voorwerpen als gevolg van het gebruik van een drone en bijvoorbeeld bij diefstal.

Drones zijn verboden in de volgende landen

In dit artikel werden al een aantal landen genoemd, waar het gebruik of meenemen van een drone verboden is. Onderstaand overzicht toont meer landen waar vliegen met drones niet is toegestaan. Staat jouw vakantieland niet in dit overzicht? Controleer dan altijd de lokale wet- en regelgeving, alvorens je de drone in je koffer inpakt!

CubaTurkije
ThailandMarokko 
Vaticaan Montenegro
KosovoServië 
Monaco Gibraltar
Wit-RuslandNoord-Korea
TunesiëNigeria
KeniaBotswana
MadagaskarOman
Saudi-ArabiëEgypte
LibanonSyrië
IrakAzerbeidzjan
BahreinQatar
VenezuelaBarbados
Bahama’sNicaragua
Belize  

Drone updaten

Mocht je drone al enige tijd in de kast liggen, controleer dan voor vertrek of deze goed functioneert. Het voorkomt schade tijdens je vakantie. Soms kan het geen kwaad om de schroefjes van de rotorbladen nog even aan te draaien. Daarbij is het noodzakelijk om de drone te updaten. Dit doe je door de drone te verbinden met je telefoon, wanneer je telefoon verbonden is met het internet. Houd er rekening mee dat een update best groot kan zijn! Maak dus gebruik van een WiFi-netwerk voor het downloaden hiervan. Het voorkomt een hoge telefoonrekening.

Moderne drones met een GPS-verbinding downloaden bij het updaten van het systeem de meest recente no-fly zones. Je drone waarschuwt je op het moment dat je zo’n no-fly zone benadert of je daar momenteel in begeeft. Vanzelfsprekend kun je vooraf zelf uitzoeken waar deze zones zich bevinden in je vakantieland.

Tip: download de app AirMap for Drones! De app is zowel verkrijgbaar in de App Store van Apple, als in de Google Play Store. Met deze app zie je direct waar je wel en niet mag vliegen in je omgeving.

FAQ – drone meenemen op vakantie

Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over een drone meenemen op vakantie. Hieronder vind je de vragen die het vaakst gesteld worden. Heb je zelf nog een onbeantwoorde vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Kan je een drone meenemen in het vliegtuig?

Je mag een drone vrijwel altijd meenemen in het vliegtuig. Dit kan zowel in de hand-, als in de ruimbagage. Houd er rekening mee, dat vliegmaatschappijen handbagage soms verwerken als ruimbagage. Dit gebeurt als de vakken boven de stoelen al vol zitten in het vliegtuig. Door je drone in de ruimbagage mee te nemen kun je deze voor vertrek stevig inpakken. Het voorkomt schade! Houd er rekening mee dat een accu vaak niet in de ruimbagage meegenomen mag worden.

Welke drone voor op vakantie?

Tijdens je vakantie is het prettig om een compact model drone te gebruiken. Deze neem je eenvoudig mee in het vliegtuig en tijdens een wandeling. Daarbij wil je foto’s en video’s kunnen maken met de drone. Zorg om deze reden voor een drone met actiecamera. De DJI Mini of de DJI Mavic zijn geschikte drones voor op vakantie.

Waar mag je nog vliegen met een drone?

De wet- en regelgeving voor het gebruik van drones verschilt sterk per land. Het is voornamelijk van belang dat je weet waar de no-fly zones zich bevinden in je vakantieland. Er is een handige app verkrijgbaar die je dit precies vertelt: AirMap for Drones. Moderne drones zijn voorzien van een GPS-verbinding. De drone waarschuwt je wanneer je in een no-fly zone vliegt. Zorg dat je de drone voor vertrek van een update voorziet, zodat de meest recente no-fly zones in het systeem geladen zijn.

37 reacties op "Drone meenemen op vakantie in 2023"

 1. Kim C schreef:

  We gaan binnenkort naar Zuid-Engeland en Cornwall. Dat valt niet meer onder de EU. Het lijkt alsof je daar gewoon maar vliegen (DJI mini 2). Zijn er dingen waar we nog rekening mee moeten houden?

  1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

   Kijk eens hier voor meer informatie: https://dronescene.co.uk/
   Vergeet ook zeker niet de lokale en nationale regels ter plekke te bekijken.

 2. Jesse schreef:

  Ik ga op vakantie in Vietnam + binnenlandse vlucht, kan dat zonder permit met risico dat die in beslag genomen wordt? Ik las dat je op plekken zonder Politie vaak kan vliegen.

  1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

   Ik zou even deze pagina goed doorlezen.

 3. Lars schreef:

  Hoi, wij gaan dit jaar op vakantie naar Oostenrijk, mag ik daar vliegen met mijn drone en heb ik een EU Drone bewijs nodig ook al weegt deze 249 gram? Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Lars

  1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

   Je mag vliegen, mist je je aan de geldende regels houdt. Hier vind je daar meer informatie over: https://drone-laws.com/drone-laws-in-austria/

   1. Johnny schreef:

    Goedemorgen, mag ik mijn dji mini 3 pro meenemen naar Turkije? En hoe met de batterijen?

    1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

     Op deze site staan de drone regels voor Turkije: https://drone-laws.com/drone-laws-in-turkey/
     Controleer altijd nog de laatste updates.
     Hoe je de batterijen mee moet nemen is per vliegmaatschappij anders.

 4. Fleur schreef:

  Hallo,

  Ik ga aanstaande maandag naar Amerika en ben benieuwd hoe ze daar zijn met Drones. Kan ik mijn Drone DJI 2 mini gewoon meenemen?
  En heeft iemand tips met vliegtuig en drone qua verpakking, hittebestendige case of omhulsel?

  1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

   Je mag je drone meenemen, maar er zijn wel een paar regels waar je je aan moet houden. Lees hier meer over de drone regels in Amerika.

 5. Fred Aalders schreef:

  Ik wil een mini drone meenemen op vakantie naar Schotland. Waar kan ik lezen waar ik wel of niet mag vliegen?

  1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

   Hier kun je alles lezen over drones in Schotland:
   https://uavsystemsinternational.com/pages/scotland-drone-laws

 6. Ralph schreef:

  Beste,

  Wij gaan naar Punta Cana (Dominicaanse Republiek en ik mag daar vliegen al geven sommige sites aan dat ik dit vooraf dien te melden omdat ik kans maak dat ik invoer rechten moet betalen als ik deze als handbagage meeneem. Iemand ervaring mee en wat is het beste om te doen. Ik vlekkig zelf de DJI Mini 3 pro. Dank voor reactie(s).

  Ralph

 7. Javier schreef:

  Hallo is het dan boden om te vliegen in cuba? En mag je het helemaal niet meenemen.?

  1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

   Zover ik hier: https://drone-laws.com/drone-laws-in-cuba/ kan lezen mag je niet zelf vliegen met een drone.

 8. Jonas schreef:

  Is het nu wel of niet verboden voor kenia? Op vele sites staat dat het wel mag maar je aan vele regels moet houden. Ik kan er zelf niet meer zo goed aan uit. Kan jij helpen?

  1. Avatar foto Patrick Heijmans schreef:

   Het is niet verboden, maar je moet je wel aan een aantal regels houden voor zowel zakelijk als privé
   Hier kun je de drone regels van Kenia downloaden.

 9. Iris Hofman schreef:

  Hoi,

  Ik ga 27 april naar Dubai. Nu is er een tijdelijk verbod op drones (vanaf januari 2022). Wanneer wordt dit weer ingetrokken?

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   Ik denk dat het voor recreatie nog wel mogelijk is. zie hiervoor: https://drone-laws.com/drone-laws-in-dubai/

   1. Erwin schreef:

    Ik september ga ik naar Spanje (Mallorca) moet ik dan een Spaanse registratie hebben of ik kan ik daar gewoon vliegenmet mijn DJI mini2? Uiteraard met inachtneming van de lokale regels.

    1. Avatar foto Patrick schreef:

     Spanje is lid van de European Union Aviation Safety Agency (EASA) en heeft daarom Europese regels. Lees er hier meer over: https://uavcoach.com/drone-laws-in-spain/

 10. Ronny Van der Haegen schreef:

  Ik wou ook even melden dat een drone in Wit Rusland niet verboden is. We komen hier regelmatig (2x tot 3x per jaar) en zijn hier op dit moment en je mag vliegen hier, Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden en vooral veel papierwerk. Het kost wat moeite en je moet aan wat eisen voldoen, oa bewijs dat geen militair connectie heeft, je moet tenslotte ook alle foto’s laten zien aan een bepaalde dienst, hoe zeker ze dan wel zijn of je nergens andere foto’s hebt weten we ook nog niet. Ik heb DJI mini 2 en hebben hem wijselijk niet meegenomen na alle berichten te lezen. We zoeken het momenteel uit, maar we weten mits administratieve ramp je er wel komt. Zonder de taal te kennen (mijn vrouw is van hier) lijkt het onmogelijk en gaan ze je ook geen toestemming geven.

 11. rens schreef:

  hoi, ik ga naar Mexico op vakantie en wil mijn dij mini 2 meenemen, ik lees nergens op het internet dat het daar niet mag, maar ik zie net op 1 of andere site staan dat alleen Mexicaanse burgers een droge mogen ‘besturen’ in Mexico. ik heb geen idee nu of het wel of niet mag, heb jij enig idee? alvast bedankt!

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   Hallo, dit lijkt inderdaad te kloppen.

   Vanaf 2021 mogen drones van welke grootte dan ook niet naar Mexico reizen. Je mag in Mexico ook geen drone gebruiken als je geen staatsburger bent. Proberen een drone naar binnen te smokkelen kan leiden tot financiële sancties en zelfs juridische gevolgen.

   Meer info vind je hier: https://uavcoach.com/drone-laws-in-mexico/

 12. J schreef:

  Vraagje, ik ga over 2 maanden naar Colombia en vind de regelgeving daar wat lastig om duidelijk te krijgen. Ik heb een DJI Mavic 2 Zoom. Heb je hier toevallig mer inzicht in?

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   oei, volgens mij heeft Colombia hele strenge regels. Lees hier meer over de regels in Colombia: https://drone-laws.com/drone-laws-in-colombia/
   Verder is er nog een wat oudere blog (uit 2017): https://colombiablog.nl/colombia-laat-drone-thuis/

 13. Nama schreef:

  Hallo,

  Ik heb een djie mini 2..kan ik deze meenemen zonder papierwerk? Ik ga na Griekenland

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   ja, maar je moet je wel registeren als je wilt vliegen: https://www.droneblog.com/greece/
   En vergeet niet dat je aan de voorwaarden moet voldoen van de vliegtuigmaatschappij.

 14. Ferry schreef:

  Ik heb een 4 daags tussenstop in Qatar, waar ik mijn drone niet ga gebruiken. Weet iemand of ik alsnog Qatar inkomt zonder dat mijn drone wordt afgepakt?

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   Moeilijke hoor, maar ik lees hier dat het in een handbagage wel mag?
   https://qatarairways.zendesk.com/hc/en-us/articles/360019256534-Can-I-travel-with-a-drone-in-my-checked-luggage-

   Ik zou het bij je vliegtuigmaatschappij ook eens informeren. En hoor het graag.

   1. Ferry schreef:

    Ik denk dat de regels van een vliegmaatschappij anders zijn dan de regels bij het binnenkomst van een land. Ik zal maandag proberen contact op te nemen met alle beschikbare autoriteiten

 15. carlijn schreef:

  hoe zit het met istanbul daar wel toegestaan nu? lees wisselende verhalen

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   Het is inderdaad heel lastig, maar hier vind je nog meer informatie: https://uavcoach.com/drone-laws-in-turkey/

 16. Simo schreef:

  Is het nu wel toegestaan om in Marokko een droge te gebruiken sinds dit jaar?

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   Nee, zover ik weet niet. Je dient eerst contact op te nemen met: https://www.aviationcivile.gov.ma/

 17. MelanIe schreef:

  Ik wou even melden dat een drone in Thailand niet verboden is. Ik ben daar op dit moment en je mag zeker vliegen hier. Het kost wat moeite en je moet aan wat eisen voldoen, maar zeker dus niet verboden! Heb zelf ook een drone mee.

  1. Avatar foto Patrick schreef:

   Bedankt voor je reactie. We gaan dit onderzoeken en indien nodig de pagina updaten!
   update: zoals hier vermeld mag je inderdaad wel een drone meenemen: https://drone-laws.com/drone-laws-in-thailand/#Are_drones_allowed_in_Thailand Echter dien je de drone daar nog een keer te registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *