Alle teksten zijn gecontroleerd door gecertificeerd drone instructeur Sander Welgraven (eigenaar droneclass.nl)

Aan het begin van 2023 is de Nederlandse regelgeving op het gebied van vliegen met drones vervangen door een Europese variant. Sindsdien is het in vrijwel alle gevallen verplicht om een Europees drone vliegbewijs te halen.

Afhankelijk van het type drone waarmee je vliegt, binnen de Open Categorie of de Specific Categorie, moet je enkele examens afleggen. In dit artikel vertel ik je alles over het volgen van drone opleidingen en de regels die momenteel gelden voor een drone vliegbewijs. Zo weet je binnen een paar minuten of ook jij een drone vliegbewijs nodig hebt.

Vlieg veilig en legaal in de hele EU

Om veilig en legaal binnen de EU te kunnen vliegen met een drone, wordt van een dronepiloot verwacht dat deze beschikt over een basiskennis. De piloot moet bijvoorbeeld weten waar hij mag vliegen met de drone, hoe hij de vliegveiligheid kan waarborgen en hoe hij de privacy van mensen in bijvoorbeeld een woonwijk kan respecteren.

Het gebruik van een drone kan worden vergeleken met het gebruik van een brommer of auto, omdat je als dronepiloot deelneemt aan het luchtverkeer. Net zoals je een rijbewijs nodig hebt voor het gebruik van een brommer of auto. Vandaar dat ook wij een drone vliegles hebben genomen om de fijne kneepjes van het drone vliegen te leren, zie hieronder de video die we gemaakt hebben.

Let op: sinds de invoering van de Europese regelgeving voor dronevliegers wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de recreatieve- en beroepsvlieger.

Wanneer heb je een drone bewijs nodig?

Je hebt een drone vliegbewijs nodig wanneer je:

  1. Commercieel gaat vliegen met een drone
  2. De drone meer weegt dan 250 gram
  3. Je de drone hoger dan 120 meter wilt laten vliegen
  4. Vluchten gaat uitvoeren in gecontroleerd luchtruim
  5. Een drone gaat gebruiken binnen bepaalde gebieden zoals luchthavens

Welke drone vliegbewijs heb ik nodig?

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen de Open Categorie en de Specific Categorie. Het is afhankelijk van de categorie waarbinnen je valt, welke opleiding je gevolgd moet hebben om met een drone te mogen vliegen. De meeste mensen vallen binnen de Open Categorie, waarbinnen onderscheid gemaakt wordt tussen sub categorieën A1, A2 en A3.

SubcategorieOmschrijving
A1Vliegen in de buurt van mensen en over gebouwen, rekening houdend met de veiligheid en privacy
A2Met de drone mag je over gebouwen vliegen. Houd met een legacy drone 50 meter afstand van mensen. Met een C-label drone houd je 30 meter afstand, tenzij de drone in low speed mode vliegt (dan is het 5 meter).
A3Houd verplicht afstand van woonwijken, recreatieve zones en industrie met een drone tot maximaal 25 kilogram.

EU Drone vliegbewijs (start)

Veel mensen hebben genoeg aan een vliegbewijs voor categorie A1 + A3. In dit geval moet je een online training volgen die wordt afgesloten met een digitaal examen. Bij dit examen beantwoord je 40 meerkeuzevragen, die gebaseerd zijn op de training.

Je mag met je A1 + A3-bewijs binnen alle Europese landen vliegen. Het bewijs heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Na deze periode dien je het examen opnieuw af te leggen.

EU Drone vliegbewijs (compleet)

Voor mensen die meer uit hun drone willen halen is een compleet EU drone bewijs noodzakelijk; A1 + A2 + A3. In dit geval volg je een aanvullende training omdat je in de buurt van mensen wilt gaan vliegen. Ook moet je in dit geval een tweede examen af leggen. Het examen bevat 30 vragen en wordt afgenomen door een erkende opleidingsinstantie. Het bewijs “start” kan ook behaald worden bij een aanbieder buiten Nederland.

Klik hieronder voor een exclusieve link en ontvang direct 20% korting op je aankoop!

Wat mag ik na deze opleiding?

Afhankelijk van de categorie waarvoor je een vliegbewijs voor de drone gehaald hebt, mag je wel of niet in de buurt van mensen vliegen. Wanneer je bijvoorbeeld video’s of foto’s wilt kunnen maken tijdens een evenement of bruiloft, heb je een A2 vliegbewijs voor drones nodig. Dat geldt niet wanneer je de drone voornamelijk in de natuur gebruikt.

Houd er rekening mee dat wat je met een vliegbrevet mag ook afhankelijk is van het model drone wat je gebruikt. Eerder zag je in de tabel dat er eisen worden gesteld aan het gewicht van de drone. Heb je bijvoorbeeld een DJI Spark, dan mag je nooit direct boven mensen vliegen met een A1 + A3 vliegbewijs. Gebruik je de DJI Mavic Mini dan mag dit wel, maar alleen als het niet om een mensenmenigte gaat.

drone vliegbewijs specimen
drone vliegbewijs

Wat leer ik in de opleidingen?

Tijdens het behalen van de opleiding voor het A1 + A3 vliegbewijs is de focus voornamelijk gericht op de algemene vliegveiligheid. In het luchtruim kun je andere drones, maar bijvoorbeeld ook helikopters tegenkomen. Het is om deze reden belangrijk om te weten wat je in een dergelijke situatie moet doen, tot welke hoogte je mag vliegen en aan welke snelheidslimiet je moet voldoen.

Kies je voor het volgen van een opleiding voor het complete vliegbewijs (A1 + A2 + A3), dan zijn er meer aspecten die meespelen. Op welke hoogte mag je boven mensen vliegen? Hoe zit het met de privacy van deze mensen? Op welke manier moet je handelen wanneer er een ongeluk dreigt? Enzovoorts. Het is een aanvullende opleiding naar de basiskennis die je opdoet bij het halen van vliegbewijs A1 + A3.

Overige drone opleidingen

De vliegbewijzen A1-A3 en A2 zijn gericht op het opdoen van basiskennis bij de minst risicovolle operaties. Wil je of kun je niet vliegen binnen de beperkingen van de specifieke categorie, dan kom je terecht in de specifieke categorie. Bijvoorbeeld als je gaat vliegen in een no-fly zone, haven of met
een legacy drone vanaf twee kilo in een woonwijk. Voor deze dronevliegers is een vervolgopleiding zeer aan te raden.

Je moet in dit geval kunnen aantonen dat je bepaalde operaties zonder problemen en op veilige wijze uit kunt voeren. Daarbij is het belangrijk om te weten welke mitigerende maatregelen genomen moeten worden, als zich een situatie voordoet waarin een van deze operaties uitgevoerd moet worden.

Conclusie

Het hebben van een drone vliegbewijs is essentieel als je een drone wilt besturen. Of het nu gaat om commerciële vluchten of hobbyvluchten, een bewijs toont aan dat je bekwaam bent en op de hoogte van de regels en voorschriften.

Veelgestelde vragen over drone opleidingen

Regelmatig stellen bezoekers vragen over drone opleidingen en de verplichting van het volgen hiervan. Bekijk hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is de minimumleeftijd voor een drone opleiding?

Voor de Open Categorie geldt een minimumleeftijd van 12 jaar. Bij de Specific Categorie is die leeftijd 14 jaar. In Nederland moet je 16 jaar of ouder zijn om het EU drone vliegbewijs aan te kunnen vragen. In andere landen kan de minimumleeftijd lager liggen.

Moet mijn drone een EASA CE keurmerk hebben?

In 2023 is het verplicht om een drone te gebruiken welke over een EASA CE keurmerk beschikt. Het gaat om C0 t/m C4-labels.

Moet ik mijn drone registreren?

Als de drone zwaarder is dan 0,25 kilogram of een camera heeft, zal de eigenaar van de drone zich moeten registreren. Bij een lichtere drone zonder camera is dit niet verplicht.

Gelden alleen de EASA regels in Nederland?

Sinds begin 2021 zijn de nationale regels voor het vliegen met een drone vervangen door de Europese EASA regels. Deze regels zijn nu leidend in Nederland, andere EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.