Drone Met Hoge Resolutie Digitale Camera

Drone Vliegbewijs 2023

Aan het begin van dit jaar werd de Nederlandse regelgeving op het gebied van vliegen met drones vervangen door een Europese variant. Het is sinds dit moment in vrijwel alle gevallen verplicht om een Europees drone bewijs te behalen.

Afhankelijk van het type drone waarmee gevlogen wordt, binnen de Open Categorie of de Specific Categorie, zullen er enkele examens moeten worden afgelegd. In dit artikel lees je alles over het volgen van drone opleidingen en de regels die momenteel gelden voor een drone vliegbewijs. Zo weet je binnen een paar minuten of je een drone vliegbewijs nodig hebt.

Alle teksten zijn gecontroleerd door een gecertificeerde drone instructeur

Vlieg veilig en legaal in de hele EU

Om veilig en legaal binnen de EU te kunnen en mogen vliegen, wordt van een dronevlieger verwacht dat deze over een zekere basiskennis beschikt. Zo moet een vlieger weten waar deze met de drone mag komen, hoe het zit met vliegveiligheid en hoe de privacy van bijvoorbeeld de bewoners van een woonwijk gewaarborgd moeten worden.

Met een drone neem je deel aan het vliegverkeer. Je kunt het om deze reden tot op zekere hoogte vergelijken met bijvoorbeeld het gebruik van een brommer of auto. Ook hiervoor heb je een rijbewijs nodig.

Let op: sinds de invoering van de Europese regelgeving voor dronevliegers wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de recreatieve- en beroepsvlieger.

Welke drone vliegbewijs heb je nodig?

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen de Open Categorie en de Specific Categorie. Het is afhankelijk van de categorie waarbinnen je valt, welke opleiding je gevolgd moet hebben om met een drone te mogen vliegen. De meeste mensen vallen binnen de Open Categorie, waarbinnen onderscheid gemaakt wordt tussen sub categorieën A1, A2 en A3.

SubcategorieOmschrijving
A1Vliegen in de buurt van mensen en over gebouwen, rekening houdend met de veiligheid en privacy
A2Met de drone mag je over gebouwen vliegen. Houd met een legacy drone 50 meter afstand van mensen. Met een C-label drone houd je 30 meter afstand, tenzij de drone in low speed mode vliegt (dan is het 5 meter).
A3Houd verplicht afstand van woonwijken, recreatieve zones en industrie met een drone tot maximaal 25 kilogram.

EU Drone vliegbewijs (start)

Veel mensen zullen voldoende hebben aan een vliegbewijs voor categorie A1 + A3. In dit geval is het volgende om een online training te volgen, welke je afsluit met een digitaal examen. Bij dit examen beantwoord je 40 multiple choice vragen, welke zijn samengesteld op basis van de training.

Je mag met je A1 + A3-bewijs binnen alle Europese landen vliegen. Het bewijs heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Na deze periode dien je het examen opnieuw af te leggen.

EU Drone vliegbewijs (compleet)

Voor mensen die meer uit hun drone willen halen is een compleet EU drone bewijs noodzakelijk; A1 + A2 + A3. In dit geval volg je een aanvullende training, omdat je in de buurt van mensen wilt gaan vliegen. Ook dien je in dit geval een tweede examen af te leggen. Het examen bevat 30 vragen en wordt afgenomen door een erkende opleidingsinstantie. Daar waar het bewijs “start” ook bij een aanbieder buiten Nederland behaald mag worden.

Lopende Acties:

  • Gratis naslagwerk droneregels
  • Korting op WA verzekering

EU Dronebewijs

  • Basiscertificaat A1-A3
  • Aanvullende certificaat A2

Wat mag ik na deze opleiding?

Afhankelijk van de categorie waarvoor je een vliegbewijs gehaald hebt, mag je wel of niet in de buurt van mensen vliegen. Wanneer je bijvoorbeeld video’s of foto’s wilt kunnen maken tijdens een evenement of bruiloft, heb je een A2 vliegbewijs voor drones nodig. Dat geldt niet, wanneer je de drone voornamelijk in de natuur gebruikt.

Houd er rekening mee, dat hetgeen je met een vliegbewijs mag ook afhankelijk is van het model drone wat je gebruikt. Eerder zag je in de tabel dat er eisen worden gesteld aan het gewicht van de drone. Heb je bijvoorbeeld een DJI Spark, dan mag je nooit direct boven mensen vliegen met een A1 + A3 vliegbewijs. Gebruik je de DJI Mavic Mini dan mag dit wel, maar alleen als het niet om een mensenmenigte gaat.

Drone Vliegbewijs Specimen
Drone Vliegbewijs

Wat leer je in de opleidingen?

Tijdens het behalen van de opleiding voor het A1 + A3 vliegbewijs is de focus voornamelijk gericht op de algemene vliegveiligheid. In het luchtruim kun je andere drones, maar bijvoorbeeld ook helikopters tegenkomen. Het is om deze reden belangrijk om te weten wat je in een dergelijke situatie moet doen, tot welke hoogte je mag vliegen en aan welke snelheidslimiet je moet voldoen.

Kies je voor het volgen van een opleiding voor het complete vliegbewijs (A1 + A2 + A3), dan zijn er meer aspecten die meespelen. Op welke hoogte mag je boven mensen vliegen? Hoe zit het met de privacy van deze mensen? Op welke manier moet je handelen wanneer er een ongeluk dreigt? Enzovoorts. Het is een aanvullende opleiding naar de basiskennis die je opdoet bij het halen van vliegbewijs A1 + A3.

Overige drone opleidingen

De vliegbewijzen A1-A3 en A2 zijn gericht op het opdoen van basiskennis bij de minst risicovolle operaties. Wil je of kun je niet vliegen binnen de beperkingen van de specifieke categorie, dan kom je terecht in de specifieke categorie. Bijvoorbeeld als je gaat vliegen in een no-fly zone, haven of met
een legacy drone vanaf twee kilo in een woonwijk. Voor deze dronevliegers is een vervolgopleiding zeer aan te raden.

Je moet in dit geval kunnen aantonen dat je bepaalde operaties zonder problemen en op veilige wijze uit kunt voeren. Daarbij is het belangrijk om te weten welke mitigerende maatregelen genomen moeten worden, als zich een situatie voordoet waarin een van deze operaties uitgevoerd moet worden.

FAQ – Drone opleidingen

Regelmatig stellen bezoekers vragen over drone opleidingen en de verplichting van het volgen hiervan. Bekijk hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is de minimumleeftijd voor een opleiding?

Voor de Open Categorie geldt een minimumleeftijd van 12 jaar. Bij de Specific Categorie is die leeftijd 14 jaar. In Nederland moet je 16 jaar of ouder zijn om het EU Dronebewijs aan te kunnen vragen. In andere landen kan de minimumleeftijd lager liggen.

Moet mijn drone een EASA CE keurmerk hebben?

Pas vanaf 2023 is het verplicht om een drone te gebruiken welke over een EASA CE keurmerk beschikt. Het gaat om C0 t/m C4-labels.

Moet ik mijn drone registreren?

Als de drone zwaarder is dan 0,25 kilogram of een camera heeft, zal de eigenaar van de drone zich moeten registreren. Bij een lichtere drone zonder camera is dit niet verplicht.

Gelden alleen de EASA regels in Nederland?

Sinds begin 2021 zijn de nationale regels voor het vliegen met een drone vervangen door de Europese EASA regels. Deze regels zijn nu leidend in Nederland, andere EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇