Elektrische camper: een duurzame roadtrip vakantie?

Geniet jij ook van het kamperen op een camping of in de natuur, maar wil je niet steeds een caravan of tent op moeten zetten?

Kies voor een elektrische camper! Steeds meer gezinnen huren een camper voor een roadtrip vakantie door Europa, of bijvoorbeeld de Verenigde Staten (leuk weetje: in de VS wordt een camper motorhome genoemd).

Tijdens zo’n vakantie zie je ontzettend veel in een relatief korte tijd! Een camper biedt je veel vrijheid en daarnaast een comfortabele slaapplek.

Je kunt in de ochtend vroeg naar je volgende bestemming vertrekken, daar je nooit een tent hoeft in te pakken of de caravan op moet ruimen. 

Wanneer je op een echt duurzame roadtrip vakantie wilt gaan, is het slim om voor een elektrische camper te kiezen. Welke mogelijkheden heb je in dit geval?

Kun je een elektrische camper ook huren in plaats van dat je deze direct moet kopen? In dit artikel lees je hier meer over! 

Elektrische camper kopen 

Er zijn steeds meer aanbieders van elektrische campers. Het maakt dat een elektrische camper kopen makkelijker is geworden.

Vaak gaat het om de aankoop van een transportbusje, welke vervolgens door een dealer wordt omgebouwd. Wie niet direct een groot bedrag neer wil leggen voor de elektrische camper, kan ook het leasen hiervan overwegen.

Bij het verlopen van zo’n leasecontract heb je vaak het eerste recht op de overname van een camper. Het voordeel van een camper leasen ten opzichte van een elektrische camper kopen zit in het feit, dat je nooit voor onverwachte kosten komt te staan.

Het onderhoud van de camper en bijvoorbeeld de te betalen wegenbelasting zitten bij de prijs van het leasen van de camper inbegrepen. 

Andersom biedt een elektrische camper kopen het voordeel, dat je deze kunt verhuren in de periodes dat je de camper zelf niet gebruikt. Zo verdien je de investering in een camper door de jaren heen terug. 

Elektrische camper huren 

Wie nog niet zeker weet of duurzaam reizen met een elektrische camper wat voor hem of haar is, kan een elektrische camper huren.

Je huurt de camper voor een vaste periode en hebt geen omkijken naar het bijeenzoeken van de inboedel van de camper.

Ook voor het onderhoud en de wegenbelasting van de camper betaal je logischerwijs niets. Iets wat je wel moet doen bij het leasen of een elektrische camper kopen. Er zijn verschillende organisaties die de mogelijkheid bieden om een elektrische camper te huren. 

Houd bij het huren van een camper rekening met het aantal kilometers wat bij de huurovereenkomst inbegrepen zit. Zeker wanneer je een langere roadtrip wilt maken is dit een essentieel punt. 

Verschillende modellen elektrische campers huren 

Er zijn tegenwoordig verschillende elektrische campers te huur. Hieronder zetten we de meest aantrekkelijke modellen voor je op een rijtje.

Welke van de te huur aangeboden duurzame elektrische campers spreekt jou het meeste aan? 

Peugeot e-Expert Camper 

Elektrische camper Peugeot

De Peugeot e-Expert elektrische camper heeft een compact formaat en lijkt sterk op een omgebouwd transportbusje. Het maakt dat de camper eenvoudig te besturen is en je hier vrijwel overal mee kan komen.

Bij een grote camper zijn niet alle wegen toegankelijk, denk aan de wegen met een laag viaduct. 

De camper heeft een actieradius van 250 kilometer, beschikt over vier zitplaatsen en vier bedden.

Peugeot e-Expert camperGoBoony
HuurprijsVanaf 88,- EU per dag
ModelPeugeot e-Expert Fixxter XXL 
Actieradius250 kilometer 

Volkswagen T2 Camper 

Overnacht in een retro Volkswagen camper, met de Volkswagen T2. Dit model is volledig elektrisch, wordt aangeboden in combinatie met een laadpas en heeft een actieradius van 175 kilometer. Het is een hele ervaring om met deze klassieke bus op pad te gaan en hier vervolgens in te overnachten. Kies je voor een overnachting op de camping, of parkeer je de Volkswagen T2 camper ergens langs de kant van de weg? Ondanks de klassieke uitstraling van het model, is deze nagenoeg nieuw! 

Enig nadeel; met een prijs vanaf 159 euro per dag is de Volkswagen T2 camper ietwat aan de prijzige kant. 

Volkswagen T2 Camper GoBoony
HuurprijsVanaf 159,- EU per dag
ModelVolkswagen T2  
Actieradius175 kilometer 

Peugeot e-Expert L3 Camper 

De Peugeot e-Expert L3 elektrische camper lijkt sterk op het eerder beschreven model van Peugeot. Het model lijkt op een omgebouwd transportbusje, waarmee het een compact formaat heeft.

Verschil tussen deze elektrische camper en het andere model zit in het feit, dat de andere camper iets langer is en daarmee meer ruimte biedt.

Overigens beschikt ook dit model over vier slaapplaatsen en een compact model keuken. Er is geen toilet aan boord, dat geldt wel voor het andere model van Peugeot. 

Voordeel van de Peugeot e-Expert L3 camper is de net iets grotere actieradius hiervan; 260 kilometer tegenover 250 kilometer bij de Peugeot e-Expert Fixxter XXL. 

Peugeot e-Expert L3 Camper GoBoony
HuurprijsVanaf 90,- EU per dag
ModelPeugeot e-Expert L3  
Actieradius260 kilometer 

Nissan e-Camper ENV200 

Vergelijkbaar met de andere modellen uit dit overzicht, is ook de Nissan e-Camper ENV200 een relatief klein mode camper.

Waar de Peugeot e-Expert Fixxter XXL nog over vier zitplekken en vier bedden beschikt, heeft de Nissan e-Camper ENV200 slechts twee bedden aan boord.

Het is hiermee een ideaal model elektrische camper voor stellen. Met een actieradius van circa 200 kilometer kun je er een eind mee rijden. 

Voordeel van de Nissan e-Camper ENV200 is de scherpe prijs. Het model wordt door verhuurder GoBoony aangeboden voor een prijs van rond de 100 euro per dag. 

Nissan e-Camper ENV200 GoBoony
HuurprijsVanaf 91,- EU per dag
ModelNissan e-Camper ENV200  
Actieradius200 kilometer 

Tonke EQV Adventure

De 100% elektrische Tonke EQV, heeft de harten van het Nederlands publiek weten te veroveren en is uitgeroepen tot Kampeerauto van het jaar 2023! De EQV is gebouwd op basis van de Mercedes-Benz EQV, u mag dus veel luxe en rijgenot verwachten.

Aangezien de EQV onder de 2 meter is, kunt u ook zonder problemen in de parkeergarages in stadscentra parkeren.

De buscamper heeft een reële range van 360 kilometer. In de camperbus heeft u 5 zitplaatsen en 4 slaapplaatsen (waaronder een ruim bed van 140x200cm!).

Aan de achterzijde is een uitschuifbare keukenmodule die u alle gemakken biedt om te koken.

Elke Tonke wordt door een team vakmensen op maat gemaakt in de werkplaats in Terheijden. Een klant heeft centraal in het land (Kockengen) een verhuurvloot met Tonke EQV’s beschikbaar.

Tonke Adventurer GoBoony
HuurprijsVanaf 90,- EU per dag
ModelMercedes-Benz EQV 300
Actieradius360 kilometer 

Kosten van een elektrische camper 

Voor het huren van een compact model elektrische camper betaal je tussen de 75 en 175 euro per dag.

Hiermee liggen de kosten van een elektrische camper net iets boven die van de huurprijs van een regulier model camper.

Hierbij moet worden opgemerkt dat een regulier model camper vaak veel meer ruimte biedt dan de elektrische campers die in dit artikel genoemd zijn. 

Zou je een elektrische camper kopen, dan betaal je vaak al snel zo’n 45.000 tot 50.000 voor de transportbus. Het laten ombouwen hiervan gaat nog eens 20.000 tot 25.000 euro kosten bij de meeste dealers.

Goedkoper is de aankoop van een tweedehands model elektrische camper. Net als bij auto’s wordt er relatief veel op een camper afgeschreven in de eerste jaren. 

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *