Fjallraven Singi down Review

Sinds enkele weken mag ik de Fjällräven Singi Down jas testen. 

Hoewel het in November wachten was op het “echte ” koude weer heb ik hem uiteindelijk goed kunnen testen in in de eerste week van december 2022 met -6 graden! (best koud voor Nederlandse begrippen!).

Eerst iets over de Jas voordat we gaan starten want waar lees je over en wat zie je mij zoal aanhebben in de fotos;

Product specificaties Fjällräven Singi Down

 • Serie: Singi familie
 • Gender: Man
 • Voor welke activiteit geschikt: Trekking
 • Eigenschappen: Waterdicht te maken met Fjällräven greenland wax, Duurzaam, Waterbestendig (niet waterdicht).
 • Milieu-informatie: Fluorkoolstofvrije impregnering, organisch, gerecycled, traceerbaar dons.

Productomschrijving

De Fjällräven Singi Down jas is een donsjas van Fjällräven gemaakt voor actieve hikes. 

De jas is warm en duurzaam vervaardigd met een (voor Fjallräven) traditionele, lange snit. Een klassiek model welke lang en slijtvast gemaakt is met G-1000 Eco en extra duurzame G-1000 HeavyDuty over de schouders en achterkant.

De Fjällräven Singi Down leent zich dan ook perfect voor activiteiten met een lage werklast bij koude temperaturen, de ideale “Bushcraft-jas” als je het mij vraagt. 

Wat we op de jas zien zitten als we hem aan de buitenkant goed bekijken zijn twee grote borstzakken met ritssluiting en daarbovenop zakken met een drukknoop. Daarnaast zijn er zakken die van bovenaf kunnen worden gevuld, plus een binnenzak en opbergvakken van fijn gaas (mesh) voor bijvoorbeeld je muts of handschoenen (je muts of handschoenen  kun je dan tegen je lichaam aanhouden waardoor deze lekker warm blijven als je ze weer aantrekt).

Er zitten trekkoorden in de taille en zoom om de wind op die manier niet onder je door te laten waaien, dus geen koude windval als je stilzit! 

Ook vinden we verstelbare manchetten met klittenband aan de polsen (erg prettig in gebruik met handschoenen). 

Wat maakt dan nu dat dit de ge-upgrade versie is van de “klassieke” parka van Fjällräven?

De Fjällräven Singi Down jas is anno 2022 vervaardigd met de meest bekende duurzame stoffen die we nu kennen van Fjällräven als de G-1000 Eco en op de sneller slijtende plaatsen een extra laag van G-1000 HeavyDuty. Daarnaast is dus (zoals eerder genoemd) een van de verbeterde eigenschappen de pasvorm met de trekkoorden in de taille en zoom.

Geen hele grote esthetische aanpassingen als je het mij vraagt maar wel cruciale aanpassingen voor iemand die buiten in de kou/wind zit. 

Technische details Fjallraven Singi down

 • Materiaal: G-1000® Eco: 65% polyester, 35% katoen
 • G-1000® HeavyDuty Eco: 65% polyester, 35% katoen
 • Voering: 100% polyamide
 • Vulling: Supreme Microloft: 100% polyester, 80% ganzendons, 20% veren
 • Vulkracht: 600 CUIN
 • Vulgewicht: 295 g
 • Versterkingsgebieden: schouders, achterkant
 • Juridische kennisgeving: bevat niet-textiele elementen van dierlijke oorsprong.
 • Gewicht: 1750 gram
 • Gewichtsreferentie: bij maat M
 • Capuchon: Afneembaar bont, Verstelbaar trekkoord, Synthetisch bont
 • Sluiting: drukknopen, tweewegrits
 • Aantal zakken: 9
 • Zakken: Borstzak(ken) met knopen, Borstzak(ken) met ritssluiting, Steekzak(ken), Binnenzak(ken) van mesh, Binnenzak(ken) met ritssluiting

De ideale Bushcraft-jas?

Als Bushcrafter is het mooi om je basics te vervaardigen uit de natuur, denk aan je onderkomen, je voedsel, uiteraard zijn er mensen die tot in lengte van dagen de skills hebben om helemaal primitief te leven in de outdoors en leven van de jacht en het land.

Natuurlijk denk je bij het inpakken aan wat je zoal meeneemt voordat je op een trip gaat, want slecht weer bestaat niet maar slechte kleding wel!

De Fjällräven Singi Down jas komt voor mij perfect uit en ik zal beschrijven waarom. Overdag als ik in mijn “camp” aan het werk ben, lever ik zware en intensieve arbeid door hout te zoeken, te zagen, te kloven en vuur te maken en te onderhouden enfin; constant bezig! 

Probeer je in te beelden op het moment dat je dit leest dat ik na al het harde werk het zweet op mijn rug heb staan en ik wil even een korte koffiebreak of etenspauze inlassen, dan kan ik een trui aantrekken en ik kan een jas aantrekken echter de features van deze jas hebben in dit geval alles wat ik nodig heb in één kledingstuk ondergebracht.

De isolatie maakt dat ik op kan warmen en mijn lichaam de kans krijgt zich opnieuw te reguleren (zweet afdrijven en droog worden) en de winddichtheid en afwerking in de taille en zoom (hiermee bedoel ik het trekkoord) maken dat de ruimte die zich om mij ontstaat ook nog eens volledig winddicht is.

“Een ideale Bushcraft-jas”. 

Ik heb de jas op meerdere punten een beoordeling mogen geven, dit zijn veelal goede scores maar ook wel punten waarvan ik denk “hmm jammer” of “Dit hadden ze net wat meer uit kunnen diepen”.

Prijs: 

De prijs van de Fjällräven Singi Down jas is goed, als je kijkt naar de vervaardiging van de jas en relatie tot andere merken zit je gezien de kwaliteit wel in deze prijsklasse. Zeker ook omdat het om een upgrade gaat en kijkt naar wat de extra toevoegingen zijn die gemaakt zijn vergeleken met het eerdere model.

Functionaliteit:

De Fjallraven Singi Down is een praktische jas, erg warm en je voelt je echt omringt door de jas als je hem aan hebt. Dit maakt soms nog wel eens dat het een beetje “bulky” aanvoelt. Te groot en te breed echter denk ik dat dit voornamelijk wennen is en vooral voorkomt op momenten dat je in een wat kleinere ruimte zit zoals een tent of op een klein oppervlak probeert te werken. 

Het is zeker geen jas die je in de auto bijvoorbeeld aan moet trekken vanwege wat ik eerder heb beschreven over de draaihoek in bijvoorbeeld je autostoel (iets wat je dus niet hebt als je in het bos zit en alle ruimte om je heen hebt). 

Design:

Ik ben 1.78m hoog en +/- 69kg, meestal draag ik een maat S (bij Fjällräven kleding) echter heb ik deze jas in maat M genomen en dat was maar goed ook. De jas past zich goed aan op het lichaam en de onderkleding die je erbij draagt. Het design is goed echter val ik over de zakken op de heupen.

Ik mis eerlijk gezegd “echte” en diepe steekzakken ter hoogte van je broekzakken waar je lekker je handen in kan stoppen. Nu zitten er zakken op de heupen die naar mijn idee te ondiep zijn en die recht ingestoken moeten worden met de handen. Wat lastig is, is dat op het moment dat je je handen recht van boven naar beneden in een zak moet steken dat de hele jas omhoog gaat bij het schouder gedeelte waardoor je rits tegen je kin aan komt. Het is letterlijk één geheel en dat merk je dan heel erg. lastig, maar zeker niet storend naar mijn idee.

Gebruiksvriendelijkheid:

In het begin is het gewicht van 1750gr wennen echter raak je dit gevoel ook wel snel kwijt. De stijfheid van de jas verdwijnt ook snel naar gelang de jas gedragen wordt, dus blijf de jas aandoen om van die stijfheid af te komen.

De ritsen van de zakken zijn groot en makkelijk te gebruiken met handschoenen door de grote ritspull’s die eraan zitten van leer met het Fjällräven logo. 

De zakken op de borst zijn ruim aanwezig en er is letterlijk overal aan gedacht door een extra mesh voor je mobiel te verwerken en de binnenbekleding van de zakken zijn afgewerkt met een geborstelde stof (ik denk fleece) dus erg plezierig om te dragen.

Conclusie:

Zoals je misschien gelezen hebt kun je concluderen dat ik positief verrast ben door deze Fjällräven Singi Down jas. Zelf was ik voorheen zelfs misschien (anti) dons/bontjas vanwege persoonlijke gedachten over mensen die niets met outdoor te maken hebben maar toch dit soort jassen dragen. 

Door hem te gebruiken ben ik van gedachten veranderd in de positieve zin van het woord en kan ik deze jas niet anders dan aanraden. Ik heb natuurlijk huiswerk gedaan en meerdere reviews bekeken zodat ik mijn kritische blik op kritieke punten aan kon brengen alleen kon ik ze niet vinden, en als er sprake was van negatieve ervaringen ging het om uitzonderlijke gevallen die netjes door de fabrikant werden hersteld. 

Benjamin

Mijn naam is Ben, 31 jaar en al sinds 2010 bezig met bushcraft. Ik kom al van jongs af aan buiten en hield mij vanaf mijn 4 e levensjaar voornamelijk bezig met vissen. Deze hobby is uitgegroeid tot de karpervisser van deze dag waarin ik met regelmaat hele sessies aan het doen ben in de kanalen die ons land rijk is. Buiten zijn is mijn hobby, mijn passie en mijn ontspanning. Ik ben verpleegkundige op een spoedeisende hulp in het midden van het land en kan goed mijn ei kwijt als ik buiten ben, alles van mij af schudden. Ik hoop dat jullie plezier hebben in het lezen van de door mij geschreven reviews of stukken op Outdooronly.nl, ik zou zeggen “spread the word”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *