Fosco field cot & tent review

“Een stretcher die ik voor het comfort alleen al een uur zou meedragen tijdens het kamperen”
In dit artikel lees je alles over het Fosco veldbed, een zeer degelijke stretcher die ook geschikt is voor de langere en bredere buitenmensen onder ons. Een handige stretcher in transport en vrijwel uniek in de kampeerwereld in combinatie met de Fosco field cot tent!

Product specificaties

Stretchers zien we in de kampeerwereld maar al te vaak, de een zweert erbij en de ander doet er geen oog op dicht. Ze worden misschien nog vaker gebruikt als er iemand blijft logeren dan dat je ze ziet in het veld. Uiteraard zullen de militairen onder ons wellicht het vaakst op deze bedden hebben gelegen.

Ook mijn vrouw en ik slapen bij langer verblijf op één plaats altijd op een stretcher. Het nadeel was alleen dat ik vaak met mijn schouders het frame van het bed raakte en de stretchers vaak niet heel lang zijn. Echter hebben we nu een stretcher in huis waar nog menige huwelijksvoorwaarden aan te pas komen.

Het veldbed van Fosco is namelijk aanzienlijk langer en breder dan de meeste stretchers wat het slapen comfortabeler maakt, het doek ademt niet te veel en niet te weinig en het is dankzij de meegeleverde draagzak een eitje om mee nemen.

Het veldbed is absoluut geen lichtgewicht, je loopt al snel met een kleine 8kg! Daar staat tegenover dat je een veldbed hebt wat makkelijk op te zetten is, wat erg comfortabel ligt en…. wat je om kunt bouwen tot een volwaardige tent! Ja dat lees je goed!

In combinatie met de Fosco Field cot tent kun je een tent bevestigen op en rondom deze stretcher. De tent is opgezet even lang en breed als de stretcher en geeft meer dan genoeg ruimte om rechtop te zitten. Dankzij extra flappen die je om de stretcher heen kunt bevestigen heb je genoeg plaats voor twee of drie grote rugzakken of bijvoorbeeld je tas, eten, materiaal of zelfs een hond.

Zoals je ziet is het opzetten niet heel lastig, het is een kwestie van 2 tentstokken in elkaar zetten en deze kruislings inbrengen in het tentzeil. Je bevestigt deze makkelijk aan de hoeken van de stretcher en flapt dan de overige tentstof om de stretcher heen. Indien gewenst kun je deze met behulp van klittenband nog aan elkaar vastmaken zodat deze de ruimte onder de stretcher netjes afsluit voor regen.

Je creëert zo snel een waterdichte slaapruimte maar ook een droge plek voor je opslag. Dit maakt dit veldbed uniek en vanwege de lengte en breedte heb je binnen in de tent meer dan genoeg ruimte om ook met twee personen even te schuilen voor het weer.

Je kunt er voor kiezen om de tent open te laten aan de bovenkant voor wat extra ventilatie. Dankzij een mesh liner ben je beschermd van insecten en ongedierte en dat geld ook voor de ruime ingang van de tent. Je kunt deze namelijk volledig dichtritsen of slechts een deel maar ook kun je alleen het muggennet dichtritsen of een helft daarvan.

Bovenin vind je nog de mogelijkheid om iets op te hangen zoals een lampje. De tent is een los product en zou dus ook los meegenomen kunnen worden in de meegeleverde hoes van 50×10 cm, ideaal voor mensen die graag op de grond slapen maar een bivybag te klein vinden.

VoordelenNadelen
Lang en breed genoeg!Draaggewicht
Fijne draagzakVeldbed heeft een stijve stof waardoor het opzetten bij weinig gebruik meer moeite kost
StevigheidTent heeft geen waterproof bodem
Stretchter/tent combinatie
Slaapcomfort

Product features

  • Gemaakt van PVC ondersteunende stof voor extra stevigheid (veldbed)
  • Tentstof van gecoate 210T polyester stof
  • Aluminum frame
  • Grootte: 210 x 70 x 46 cm en opgevouwen 105 x13 x 20 cm
  • Gewicht: 8,1 kg (totaalset)  
  • Maximale belasting: 150 kg
  • Meegeleverde draagzak en hoes
Fosco field cot & tent

Alternatieven

De combinatie van deze twee producten is erg fijn. Degelijke onderdelen en zeer comfortabel echter los van elkaar zijn er enkele struikelpunten. Zo is de stretcher best zwaar. Ik heb er iets langer dan één uur mee rondgelopen maar zou de stretcher niet veel langer dragen dan dat. Tenzij ik ergens langer dan 3 nachten zou verblijven.

Dan zou de tent een betere oplossing zijn, mits deze voorzien zou zien van een waterproof- of Goretex stof. Dit zou het mogelijk maken om een lichte tent mee te nemen waar je met een matje comfortabel in kan liggen als zijnde een grote bivybag. Daarnaast moet je nu de tent altijd los in een hoes meenemen terwijl de stretcher een fijne draagzak heeft. Die zou de tent ook wel kunnen gebruiken. Een verstelbare band of MOLLE systeem zouden het draaggemak al kunnen vergroten.

Verder heeft de stretcher een zeer aangename stof om op te liggen maar de stof is vrij stijf in het begin. Je zet de stretcher op door de stof te spannen en dit kan best een uitdaging zijn als de stof nog niet vaak gebruikt is. Er staat een dermate grote spanning op het doek dat ik het opzetten de eerste keer hinderlijk vond. Na twee keer opzetten ging het al wat soepeler.

Als men dit veldbed echt naar een hoger niveau zou willen tillen zodanig dat het overal te gebruiken zou zijn dan zouden de poten op een of andere manier verstelbaar moeten zijn in lengte en een simpel uitschuifsysteem met borgpennetje zou er voor zorgen dat dit bed op elke ondergrond ook altijd recht zou staan.

Bij gebruik op een zachte ondergrond zoals in het bos of op vochtige grond zakken de poten in de grond en als je een zijslaper bent heb je kans dat je richting het tentdoek rolt.

Conclusie

Een degelijke en unieke combinatie van tent en veldbed met een hoog comfortgehalte. Stevig, zwaar maar zeker de moeite waard om mee te nemen op een volgende kampeertrip. Een beetje stijf om de eerste keren op te zetten maar je krijgt er een ruime, veilige en heerlijke slaapplek voor terug. Geschikt voor rug, buik en zijslapers en ook te gebruiken in combinatie met veel bagage of een huisdier tijdens het kamperen. Een aanrader voor kampeerliefhebbers, vissers en jagers. 

Persoonlijke noot:

Van persoonlijke meningen probeer ik me in deze artikels te distantiëren echter vind ik deze ervaring wel op zijn plaats. Tijdens de periode dat ik dit veldbed heb mogen testen heeft deze niet alleen buiten gestaan maar stond deze elke nacht klaar op de kamer van onze pasgeboren zoon.

In de gebroken nachten, die nachten waar je eigenlijk meer wakker bent dan slaapt, gaf dit bed met name door de afmeting en het doek een zeer comfortabele rustplek. Ik heb in totaal zo’n 30+ nachten op dit veldbed geslapen en heb echt elke keer goed gelegen. Uiteraard slaapt elke ouder in die situatie maar ik werd nooit stijf wakker, had geen last van zere schouders door een frame en kon zelfs op mijn buik en zij slapen.

Dit veldbed wordt ongetwijfeld een discussie puntje op onze volgende kampeertrip! Tenminste ik ga er van uit dat ik er op mag slapen maar ik ben bang dat mijn vrouw deze gaat inpikken! Sterker nog, vanwege de uitbreiding naar een tent is deze ook fijn voor de middagdutjes van de kinderen. Dat gezegd hebbende hoef ik geen ander veldbed meer!

Duurzaamheids tijdlijn

Via onze unieke duurzaamheid tijdlijn die visualiseert hoe lang producten meegaan en hoe ze gedurende hun levensduur worden gebruikt. Deze tijdlijn biedt inzicht in de duurzaamheid en levensduur van dit product, van het moment van aanschaf tot het einde van zijn bruikbaarheid. Je kan zien hoe de kwaliteit van het product zich handhaaft tijdens verschillende gebruiksfases. Dit initiatief benadrukt onze inzet voor duurzaamheid en helpt jou als consument bewustere keuzes te maken bij het selecteren van producten die niet alleen lang meegaan, maar ook milieuvriendelijk zijn.

23 juli 2023

1,5 jaar in gebruik

– weinig slijtage merkbaar
– wordt ongeveer 2x per jaar gebruikt
– verder niets op aan te merken

5 februari 2021

Aanschaf Fosco field cot & tent

Eerste indruk:
– relatief zwaar
– makkelijk op te zetten
– goede afwerking

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *