Het aantal campings daalt al jaren gestaag en daarmee ook de overnachtingen, maar dit tij lijkt te keren door Corona. Het aantal campings stabiliseert en het aantal overnachtingen groeit explosief. OutdoorOnly heeft door het CBOK een onderzoek laten uitvoeren naar de campings in Nederland, gebaseerd op data van het CBS en kennisorganisatie Hiswa-Recron.

Aantal campings daalt al jaren in Nederland

Het aantal campings in Nederland daalt al jaren. In 2013 waren er bijna 3.300 campings in Nederland, in 2021 ligt dit aantal op 2.600. Een totale afname van 21,21%

Met name in de provincie Gelderland daalt het aantal campings hard. Tussen 2013 en 2021 zijn er 125 campings verdwenen. Dit is 21% wat in lijn ligt met het landelijk gemiddelde. De grootste daling in verhouding is Zuid-Holland waarbij bijna 30% van alle campings verdwenen.

Hieronder het volledige overzicht:

Kennisorganisatie Hiswa-Recon heeft een verklaring hiervoor:

“Er zijn de afgelopen jaren veel verschillende verblijfsvormen ontstaan zoals overnachten in een hooiberg, boomtent, boomstam, pipowagen, rioolbuis, zwerfhut, strandhuisjes, canvas en safaritenten, etc. Alles om meer beleving voor de consument te creëren.

Er verdwijnen wel campings doordat er bijvoorbeeld geen opvolging is, een camping een andere bestemming krijgt of een camping wordt overgenomen door een andere camping.”

(bron)

Het aantal gasten schommelt heen en weer. Waar in 2018 en 2019 een sterke groei te zien was, zorgt Corona voor een flinke daling van bijna 16%. Ook het aantal overnachtingen volgt deze trend, waarbij het ene jaar een stijging te zien is, en deze later weer wordt
rechtgetrokken.

Stabilisering door Corona

Sinds de intrede van Corona is de dalende trend in het aantal campings doorbroken en stabiliseert deze rond de 2.600. Ook het aantal overnachtingen heeft een flinke stimulans gekregen. Van januari 2021 tot en met de maand mei 2021 zijn er in totaal 4.3 miljoen overnachtingen geweest wat een stijging is van 330% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook voor corona lag het aantal overnachtingen lager dan nu in 2021.

In januari 2019 tot en met mei 2019 waren er 3.657.000 overnachtingen tegenover 4.236.000 overnachtingen in diezelfde periode in 2021. Een stijging van 16,16%.

De campings moeten het overigens vooral hebben van Nederlanders. Het aantal buitenlanders op de Nederlandse camping blijft wel enorm achter ten opzichte van eerdere jaren.

Oorzaak stijging

Deze enorme stijging heeft maken met het feit dat een vakantie naar het buitenland meer risico’s en eisen met zich meebrengt dan een vakantie in eigen land. Denk aan een dagelijkse PCR-test of een vaccinatiebewijs.

Blijft de trend na corona?

Nu is het de vraag of 2021 een uitzondering is en dat het aantal campings vanaf 2022 weer zal dalen of dat corona voor de Nederlandse campings een zegen is gebleken.

De toekomst zal dit uitwijzen.