De 5 beste gamaschen

Trek je wandelschoenen aan, het is tijd om op pad te gaan. Onderweg kun je voor verschillende uitdagingen komen te staan. Denk aan een flinke klim, waarbij wandelstokken je ondersteuning bieden. Of wat te denken van een beekje, of een weiland met hoog gras? Deze laatste uitdaging ga je aan met gamaschen. Deze gamaschen bieden bescherming aan je benen en houden je wandelbroek droog.

Dit artikel vertelt je meer over de beste gamaschen van dit moment. Waarop moet je letten bij de aankoop hiervan?

Top 5 beste gamaschen (OutdoorOnly selectie)

Bekijk onderstaande selectie met de beste gamaschen van dit moment alvast eens, wanneer je voornemens bent om zelf gaiters te kopen. De gamaschen zijn in willekeurige volgorde in deze top 5 opgenomen.

  1. Black diamond frontpoint gaiter
  2. Gaiters voor trail (zwart) Goedkoopste
  3. Mfh waterdichte gaiters 1 maat
  4. Cairngorm gore-tex gaiter Beste prijs / kwaliteit
  5. Trekmates cairngorm gore-tex gaiter

Belangrijke punten vooraf

  • Gamaschen zijn breed inzetbaar, ze bieden bescherming tegen vocht en hoog gras. Ook tegen de kou bieden gamaschen bescherming.
  • Sommigen zien sokken als een alternatief voor gamaschen; dit zijn het niet. De gamaschen bieden een veel betere bescherming dan sokken.
  • Gamaschen worden zowel voor kinderen, als volwassenen verkocht. Je kunt ze gebruiken bij een breed scala aan outdoor activiteiten.
  • Belangrijke punten om rekening mee te houden bij de aankoop van gamaschen zijn het formaat, het gewicht en de stevigheid ervan. Ook is het prettig om gamaschen te hebben met een groot ademend vermogen. Zo zijn ze snel weer droog.

De Black Diamond Frontpoint Gaiter is een relatief hoge gamasche, welke voornamelijk bedoeld is voor het tegenhouden van vocht en ijs. Je kunt deze gamasche goed gebruiken bij een wandeling door de sneeuw, of het beklimmen van ijswanden. Groot voordeel van de gamasche van Black Diamond is het feit, dat deze goed aansluit op de vorm en het formaat van je schoen. Zo komt er geen vocht tussen beide kledingstukken.

De Black Diamond Frontpoint Gaiter is gemaakt van waterdicht Gore-Tex en opgebouwd uit twee lagen. De onderzijde is voorzien van een sterk type nylon.

Wanneer je op zoek bent naar een voordelige gamasche, kan deze gaiter voor trail een interessante optie zijn. Deze gamaschen zijn zeer breed inzetbaar; je gebruikt ze in de sneeuw, maar bijvoorbeeld ook in een modderig of zanderig gebied.

De gamaschen sluiten goed aan op de bovenzijde van de schoen en beschikken aan de onderzijde over een stevig elastisch bandje. Deze bind je om de schoen heen, om de gamaschen op hun plek te laten zitten.

Waar de reeds beschreven gamaschen vrij nauw aansluiten op een wandelbroek, geldt dat in veel mindere mate voor de waterdichte gaiters van MFH. Deze gamaschen zijn wat losser, maar niet minder robuust.

De gamaschen zijn voorzien van een rits en staaldraad, waarmee deze goed aansluit op de dikte van je benen zonder deze af te knellen. Doordat de MFH gamaschen waterdicht zijn, kun je deze in verschillende gebieden gebruiken. Ze zijn gemaakt van PVC en polyester.

De Cairngorm gore-tex gaiters zijn breed inzetbaar, licht van gewicht en eenvoudig aan te trekken. Dit komt onder meer door de rits aan de voorzijde van de gamaschen.

De band welke je onder de schoen bindt bij het gebruik van de Fjällräven gamaschen is stevig en houdt de gaiters goed op hun plek tijdens het wandelen.

In vergelijking met andere modellen gamaschen uit dit overzicht, behoort het product van Cairngorm tot het hogere segment. Zowel qua kwaliteit, als ook qua prijs.

De TREKMATES Cairngorm gamaschen bieden je bescherming tegen vocht en vuil. Ze zijn zeer robuust en daarnaast volledig waterdicht. Ideaal, wanneer je een beekje moet passeren. Een voordeel aan deze TREKMATES Cairngorm gaiters is het feit, dat ze rond de enkels voorzien zijn van een versteviging.

Daarbij beschikken ze over een veterhaak, waarmee je ze stevig vastzet. Het product is opgebouwd met drie lagen gore-tex. Snel slijten zullen de gamaschen hierdoor niet.

Alles wat je moet weten over gamaschen

Gamaschen kennen verschillende toepassingen. Gebruik ze bijvoorbeeld in een drassig gebied, tijdens een wandeling door gebied met veel sneeuw en ijs, enzovoorts.

Wat zijn gamaschen?

Gamaschen, welke ook wel gaiters of beenbeschermers genoemd worden, zijn een kledingstuk welke je los over je benen of over een wandelbroek draagt. Voornaamste doel van de gamaschen is het beschermen van je benen tegen kou, vocht en bijvoorbeeld vuil. Het zou voor irritaties aan de huid kunnen zorgen, wat een wandeling of andere outdoor activiteit minder comfortabel maakt.

Welke soorten gamaschen zijn er?

Je kunt gamaschen over verschillende categorieën onderverdelen. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen hoge en lage gamaschen. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen ademende en wat dikkere gamaschen of waterdichte modellen en modellen welke vocht opnemen.

Een belangrijk ander verschil zit in het gewicht van de gamaschen. Des te lichter de gamaschen zijn, des te minder hinder ondervind je hier ook van onderweg. Het is afhankelijk van het beoogde gebruik van de gamaschen, welk soort het meest geschikt is.

Wanneer draag je gamaschen?

De gamaschen draag je bij verschillende outdoor activiteiten. Denk aan een wandeling door een weiland met hoog gras, een wandeling waarbij je een beekje moet passeren of bijvoorbeeld het beklimmen van een berg met veel sneeuw en ijs. Zouden je benen of wandelbroek nat worden, dan kan dit leiden tot irritaties aan de huid. Tegelijkertijd bieden de gamaschen bescherming tegen de stekels van een bramenstruik, de irriterende haartjes van brandnetels, enzovoorts.

Niet alleen het tegenhouden van vocht en het beschermen van de huid zijn redenen om gamaschen te gebruiken. Denk ook aan het feit, dat gamaschen vuil buiten je schoenen kunnen houden. Vuil in de vorm van zand, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van kleine steentjes. Niet onbelangrijk: gaiters bieden extra stabiliteit bij outdoor activiteiten.

Hoe dik moeten gamaschen zijn?

Het is afhankelijk van het moment waarop je de gamaschen gebruikt, hoe dik deze moeten zijn. Bij wandelingen door gebieden met veel bramenstruiken of bijvoorbeeld brandnetels, is het prettig om een wat dikkere gamasche te dragen.

De gamasche voorkomt dat de stekels van dergelijke struiken in je been blijven hangen. Kies je voor een wandeling door een vochtig gebied, dan mag de gamasche best wat dunner zijn. Je wilt in dit geval immers dat de gamasche zo snel mogelijk weer droog is. Ook het seizoen waarin je wandelt is bepalend voor de gewenste dikte van een gamasche.

Moeten gamaschen waterdicht zijn?

Wanneer je regelmatig in vochtige gebieden loopt, bijvoorbeeld een gebied met beekjes of veel sneeuw, is het prettig wanneer de gamaschen waterdicht zijn.

Gebruik je de gamaschen enkel om je benen te beschermen tegen bramenstruiken en brandnetels, dan is dit niet direct noodzakelijk. Door voor waterdichte gamaschen te kiezen, ben je verzekerd van een product welke zeer breed inzetbaar is.

Welke maat gamaschen heb je nodig?

De gamaschen worden doorgaans in vier verschillende maten aangeboden (S, M, L en XL). Ook wordt onderscheid gemaakt tussen gamaschen voor kinderen en gamaschen voor volwassenen. Het is belangrijk de juiste maat gamaschen te kiezen, passend bij de lengte en dikte van je benen en wandelbroek.

De gamaschen moeten hier goed op aansluiten. Zou dat niet het geval zijn, dan loop je het risico dat er alsnog vuil in je schoen terechtkomt. Iets wat je juist probeert te voorkomen.

Hoe onderhoud je gamaschen?

Gamaschen kun je in de meeste gevallen wassen in een wasmachine. Bekijk hier het waslabel voor, welke je in de gamaschen vindt. Belangrijk is vooral om de gamaschen zo snel mogelijk schoon te maken na een outdoor activiteit.

Het voorkomt dat het vuil uithardt en hiermee de gaiters aantast. Ook kun je de gaiters het beste direct laten drogen, nadat deze nat geworden zijn bij een wandeling.

gaiters of gamaschen

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Verschillende factoren om op te letten bij de aankoop van gamaschen werden al genoemd op deze pagina. Hieronder vind je nog een aantal aanvullende factoren, op basis waarvan je de gamaschen met elkaar kunt vergelijken.

Bevestiging

Een gamasche kan op verschillende manieren bevestigd worden. Er zijn modellen met een elastieken koord, welke je aan kunt trekken om de gamasche goed aan te laten sluiten op je been of wandelbroek.

Ook zijn er modellen met een rits. Het nadeel van een rits kan zijn, dat deze vervuild raakt bij een wandeling door de modder. Het is na zo’n outdoor activiteit belangrijk om de rits direct goed schoon te maken.

Aan de onderzijde van de gamaschen bevindt zich doorgaans een bandje, welke je onder de schoen draagt. Zo trekt de gamasche niet omhoog.

Materiaal

Gamaschen worden van verschillende materialen gemaakt. Veel modellen zijn geproduceerd met gore-tex, een zeer sterk en daarmee duurzaam materiaal.

Kijk goed naar het aantal lagen, waaruit een gamasche is opgebouwd. Sommige modellen hebben twee lagen, andere modellen drie. Ook polyester is een materiaal wat regelmatig gebruikt wordt bij de productie van een gamasche.

Gewicht

Het belang van een laag gewicht werd al even kort genoemd. Hoe lichter een gamasche is, hoe minder hinder je hiervan ondervindt tijdens het wandelen.

Over het algemeen wegen de gamaschen niet meer dan een paar honderd gram. Bij hardlopen is een laag gewicht belangrijker dan bij een wandeling.

Samenvatting: wat is de beste gamasche?

In dit artikel bespraken we verschillende factoren, die bepalen wat voor jou de beste gamaschen zijn. Belangrijk is vooral om te kijken naar de beoogde toepassing van de gamaschen. Draag je de gamaschen in een vochtig gebied? In dat geval moet de gamasche waterdicht zijn. Wil je de gamasche dragen tijdens het hardlopen in de bossen? Zorg in dat geval dat deze licht van gewicht is.

Bovenal is het belangrijk dat de gamaschen het juiste formaat hebben en goed aansluiten op je been of wandelbroek. Het voorkomt dat er vuil in je schoenen terechtkomt en zorgt dat je benen beschermd worden tegen kou, vocht en bijvoorbeeld stekels van struiken.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *