Vandaag lees je mijn persoonlijk Garmin gpsmap 66sr review. De Garmin GPSMAP 66sr is de beste consumenten-GPS die er is. Als ik ‘beste’ zeg, bedoel ik dat het een zeer nauwkeurige GPS-ontvanger heeft, een lange batterijduur, een groot en gemakkelijk te lezen scherm. Ik heb een aantal weken de GPSMAP 66sr op de wandelpaden gebruikt en in deze recensie zal ik je vertellen wat mijn ervaring is geweest.
De Garmin GPSMAP 66sr is de opvolger van de 66ST met als wijziging een ingebouwde accu een verbeterde ontvangst. Ook is de Garmin GPSMAP 66sr voorzien van een Multi-band GNSS ontvanger. Deze multi-band zorgt voor een hogere nauwkeurigheid en een snellere fix.
“Hartelijk dank aan Garmin, die me deze GPSMAP 66sr heeft toegestuurd om te testen. Toen ik klaar was met de test, heb ik de GPS terug gestuurd. Deze recensie is op geen enkele manier gesponsord of betaald”.
Patrick
Garmin gpsmap 66sr eerste indruk
Minpunten | Puspunten |
even wennen zonder touch screen | snelle satelliet fix |
geen usb-type C | scherm duidelijk leesbaar, ook in de zon |
geen batterijen (voor sommige) | handige LED-zaklamp met SOS-signaal |
Bij het eerste gebruik hebben we meteen de openstreet maps kaarten op deze GPS gezet. Op deze manier hebben we meteen de laatste kaart van NL voordat we aan onze test beginnen. Hierover later meer.
Het opladen gebeurd via de micro-USB meegeleverde kabel maar zonder stekker. Deze kun je aansluiten op de PC en dan laadt de GPS op. Helaas is niet te zien of de GPS aan het opladen is en hoe vol deze is. Met een stekker zou je wel een percentage kunnen zien, ik heb dit getest met een willekeurige oplader van een telefoon, maar helaas zonder resultaat.
Garmin gpsmap 66sr test
De eerste echte test was op een zondag tijdens een dagje Geocaching. Ik heb vooraf een aantal geocaches ingeladen. Dit heb ik ook gedaan met ons oude toestel de Oregon 600. Voor de oregon heb ik reserve batterijen bij en voor de Garmin GPSMAP 66sr de USB kabel en een powerbank. De tweede test was een dag wandelen in de bossen.
Gps fix
De GPS fix is bijzonder snel. Terwijl de Oregon nog moet zoeken na 30 seconden heeft de GPSMAP 66sr binnen 5 seconden onze locatie. Dat is lekker!
Verder is het voor mij persoonlijk wennen dat er knoppen op zitten, ik zit regelmatig met mijn vingers op het scherm om de kaart in of uit te zoomen…
Geocaching

De caches die ik erin had gezet, leken op een of andere manier niet te laten, maar naargelang de route duurde, heb ik dat ook kunnen fixen. (ik heb de gebruiksaanwijzing inderdaad niet gelezen, ik test liever direct in het veld).
Ik heb de Garmin GPSMAP 66sr geconnect met mijn telefoon en met Geocaching.com. Op deze manier kan ik live de caches inladen, wat wel heel makkelijk is. De caches worden op mijn account ingeladen, dus ook alle opgeloste mysteries zijn direct op het juiste coördinaat.
De nauwkeurigheid is ook prima te noemen, we hebben alle caches bijna allemaal op ground-zero kunnen vinden. Soms met een afwijking, maar dat lag volgens mij niet aan de GPS.
Algemene indruk garmin gpsmap 66sr
Na een paar weken testen hebben we een goede indruk van de gpsmap 66sr Garmin. De bediening van deze Garmin gaat via 10 makkelijk te bereiken knoppen. Vooral als je veel in de herst en winter de GPS gebruikt zijn de knoppen ideaal.
- De GPSMAP 66 serie heeft een groter scherm van 3 inch in plaats van 2,6. Daarnaast is de resolutie nu 240×400 pixels (bij de 64 serie was dit 160×240). Dit is natuurlijk een mooie verbetering!
- Deze GPS werkt met gps, glonass & Galileo waardoor de nauwkeurigheid enorm is toegenomen.
- Maak direct gebruik van Geocaching Live: automatisch gegevens uitwisselen met geocaching.com. Let wel op, hiervoor heb je een actieve connectie met je smartphone nodig.
- Een LED zaklamp met SOS functie is een mooie extra functie.
- De 66sr is MIL-STD-810G schok- en waterbestendigheid en kan dus in extreme omstandigheden worden gebruikt.
- Er zit een active weather functie op! Met active weather kun je de huidige weersomstandigheden en voorspellingen bekijken en een weerradar op de kaart bekijken. Bekijk de kaart voor de dekking van active weather.

Batterijduur gpsmap 66sr
Ten eerste, in tegenstelling tot de GPSMAP 65s, is de lithium-ionbatterij op de Garmin GPSMAP 66sr intern en kunt je deze niet verwisselen of AA’s gebruiken. Ik weet dat dit voor sommigen een dealbreaker kan zijn. Maar in een wereld waar je waarschijnlijk andere apparaten (zoals een smartphone) met interne batterijen bij je hebt, vind ik het prima. Sterker nog, voor mij, met een smartphone, 66sr en een hoofdlamp, die allemaal interne batterijen hebben, heb ik uiteindelijk maar één powerbank mee en daarmee kan ik ze allemaal opladen mocht dat nodig zijn. Dus in dat opzicht vind ik de interne batterij gemakkelijker dan extra AA-batterijen mee te moeten nemen.
Over het algemeen zal de GPSMAP 66sr-batterij super zijn voor de meeste wandelaars en backpackers. Garmin meldt dat je 36 uur runtime kunt krijgen in de GPS-modus, en dat was slechts een paar uur meer dan ik in de praktijk kreeg.
Net als bij andere Garmin GPS-apparaten is er een “Expeditiemodus” waarbij het scherm wordt uitgeschakeld, het apparaat in de energiebesparende modus gaat en slechts af en toe GPS-trackpunten worden vastgelegd (ongeveer één keer per uur). In expeditiemodus kun je er naar verluidt 450 uur batterijduur mee krijgen.
Zoals ik al eerder aangaf is er geen ingebouwde weergave van het batterijpercentage, je krijgt alleen een klein grafisch batterijpictogram, wat niet zo handig is. Het goede nieuws is dat je een gratis apps van derden uit de Connect IQ-winkel kan installeren, inclusief deze gratis batterijwidget. Eenmaal geïnstalleerd, druk je op de aan / uit-knop om toegang te krijgen tot het status scherm en vervolgens met de pijl naar rechts of links om toegang te krijgen tot deze widget.
Kaarten op de gpsmap 66sr
De GPSMAP 66sr wordt geleverd met vooraf geladen Garmin Topo Active-kaarten en deze werken goed voor buiten. Een paar jaar geleden bevatten TopoActive-kaarten niet veel paden, maar tegenwoordig zijn ze gebaseerd op Open Street Maps (OSM). De kaarten worden vrij vaak bijgewerkt en bevatten een lijst met POI’s. (zoals ziekenhuizen, enz.).
De TopoActive-kaarten zijn routeerbaar, wat betekent dat als je naar een bestemming navigeert de 66sr je turn by turn instructies geeft over hoe je er moet komen. Deze heb ik even aan gehad tijdens het cachen. Op zich niet verkeerd, zeker even wennen maar misschien laat ik dit nog wel even aanstaan.

Als je een meer gedetailleerde kaart wilt, kun je de Garmin’s Topo 24k-kaarten kopen en deze op de GPSMAP 66sr zetten, of je kunt er gewoon gratis OSM-kaarten op zetten, wat ik zeker kan aanraden. Het interne geheugen van 16GB heeft ongeveer 5GB aan ruimte over voor extra kaarten, en je kunt er een 32GB MicroSD-kaart in plaatsen voor meer capaciteit. Meer dan genoeg om Nederland en je vakantieland erop te zetten.
Multi-band functionaliteit
De 66sr is multiband. Denk aan banden op GPS zoals de radiozender frequenties AM en FM. De originele GPS-satellieten zenden uit op de L1-band, en je kunt het zien als AM op je radio. Je kunt ernaar luisteren, maar als er interferentie is, klinkt het niet geweldig. De L1-band is het meest gevoelig voor interferentie, wat leidt tot onvolledige ontvangen positioneringsgegevens en daarom een minder nauwkeurige positiebepaling.
Tegenwoordig is het dus geen GPS meer maar een GNSS (Global Navigation Satellite System)
Deze GNSS-satellieten zenden tegelijkertijd uit op zowel de L1- als de L5-band. Wanneer de 66sr multi-band gegevens ontvangt van een satelliet, kan hij die meerdere signalen gebruiken om kwaliteitsanalyse en correctie uit te voeren, waardoor de fout wordt verminderd die wordt veroorzaakt door stuiterende signalen (multi-path error) en de atmosfeer van de aarde.
Gpsmap 66sr resources

Moet je de gpsmap 66sr kopen?
Iedereen is anders, en de Garmin-modelnummers kunnen soms verwarrend zijn, maar dit is wat ik zou aanraden voor de meeste van ons die veel buiten te vinden zijn:
- Als je de beste nauwkeurigheid nodig hebt die beschikbaar is in een draagbare GPS voor consumenten, koop dan de Garmin GPSMAP 66sr. Het is geweldig voor geocachen, hiken en het documenteren van landkenmerken.
- Als je dezelfde nauwkeurigheid wilt met AA-batterijen voor een lagere prijs, koop dan een GPSMAP 65s.
- Als je het beste van twee werelden wilt, koop dan een GPSMAP 66sr en een aparte InReach Mini.
- Als je niets geeft om GPS-nauwkeurigheid of duurzaamheid buiten, en je wilt gewoon iets om mee te navigeren bij mooi weer, probeer dan een smartphone.
- Als je een GPSMAP 66s (geen kaarten, geen multi-band) of een GPSMAP 66st (geen multi-band) overweegt, zou ik zeggen dat je veel beter af bent als je de extra kosten uitgeeft en de GPSMAP 66sr aanschaft.
Ik lees nergens in de test of er een camera in zit en de kwaliteit ervan
Hallo Ron, klopt. Deze GPS heeft geen camera.
De GARMIN GPSMAP 66SR wordt geleverd met Garmin Topo Active-kaarten (vermoedelijk Europa) terwijl voor behoefte aan meer details de Garmin’s Topo 24k-kaarten kunnen aangekocht worden. Op de Garmin-site vind ik enkel dergelijke kaarten voor de VS en Canada. Zijn er ook dergelijke Topo 24K voor de Benelux en/of heel Europa te koop ?
Goed verhaal. Duidelijk. Het wachten is op levering. Worden de teksten vande caches ook geladen of moet alles geprint worden?
Bedankt! De teksten worden ook in geladen inderdaad. Let wel op dat je verbonden moet zijn met geocaching.com