Als je aan aubergine denkt, dan worden daar niet snel veel mensen echt warm van. Met dit recept krijg je zelfs de meest moeilijke eters aan de groenten! Gebruik dit recept als een teaser of tapa als aanvulling op je maaltijd. Daarnaast is het een mooi recept om je outdoorcooking skills te laten shinen. Moeilijk is het niet, makkelijk wel!
Wat je nodig hebt voor ongeveer 3 personen is:
Boodschappenlijstje
- 1 aubergine
- 1 ei
- 1 bakje
- 1 glazen potje honing (Of een hittebestendige schaal/pot)
- 1 eetlepel ras el hanout
- 2 handen bloem
- 200 milliliter olie (geen olijfolie kies voor zonnebloem of arachideolie)
- 1 chilipeper
- 1 grote kom
- 1 pan (liefst met opstaande rand)
- Grof zeezout
Hoe maak je de gefrituurde aubergine klaar?
Maak een goed heet vuur met voldoende hout. Een sleutelgat vuur is perfect voor dit gerecht. Je kunt dan aan de ene zijde voldoende hout stoken en de kolen opzijschuiven. Indien je het hebt, is een klein rooster handig om je pan op te zetten, maar het is niet essentieel. Een jagersvuur volstaat ook als je de vuurplaats compact wilt houden.
- Terwijl je vuur brandt begin je met het snijden van de aubergine. Snijd plakken van ongeveer 3 mm ga niet dunner want dan branden ze sneller aan.
- Breek het ei in je bakje en kluts het goed door elkaar en voeg de ras el hanout toe.
- Gooi de bloem in de grote kom
- Dip vervolgens de plakken aubergine in het ei en vervolgens in de bloem.
- Wanneer alle schijfjes voorzien van een laag, voeg dan het overgebleven ei met kruiden toe aan de bloem en roer nog eens goed door.
- Snijd de chilipeper in kleine strips leg deze even apart.
- Verwarm de honing bij het vuur, let op deze moet opwarmen en niet koken!
- Voeg de pepers toe aan de honing en laat dit langzaamaan verder opwarmen.



Bereidingswijze
Wanneer je vuur klaar is om te koken vul je de pan met de olie, zorg dat de olie niet overloopt, maar wel voldoende is om in te bakken/frituren. Laat de olie goed heet worden en plaats dan (voorzichtig) de aubergineschijfjes in de pan. Pak deze kort maar krachtig tot goudbruin.
Leg deze gouden schijfjes op een plank of bord en besprenkel deze met honing. Trek met de honing lange slierten over het bord zodat elk stukje in elk geval voorzien is van deze hete honing! Voeg als laatste een kleine hoeveelheid grof zeezout toe om het geheel af te maken.
Zo zet jij in een handomdraai een heerlijk hapje, tapa of extra groenten op tafel!
Zodra je je vuur hebt gemaakt kun je aan de slag met het beslag, tegen de tijd dat je kolen dan geschikt zijn om op te koken is het lang en breed klaar. Je kunt het beslag overigens ook al een dag van tevoren maken en in een ziplock zakje of fles meenemen.
Belangrijk om te weten is dat je in de pan geen olie of boter moet toevoegen, dat zit al in het beslag. Verder is het eigenlijk simpel. Zorg dat je pan goed warm is en giet per pannenkoekje een ruime eetlepel beslag in de pan. Laat de pannenkoeken langzaam garen, neem je tijd, het is de moeite waard!


Wanneer ze eenmaal klaar zijn bestrooi je ze met een beetje poedersuiker en garneer je met het fruit wat je hebt. Wellicht dat je in de omgeving wat mooie eetbare bessen hebt kunnen vinden!
Ziezo, een super simpel maar smakelijk recept wat je voor iedereen kunt klaarmaken in een handomdraai!
