Berchtesgadenerland is in mijn ogen de ideale plek voor hikers en wandelaars.

Jaren geleden was ik verknocht aan hiken in het Berchtesgadenerland, heb alle berghutten bezocht en dacht, na 8 jaar mijn vakantie daar te hebben doorgebracht, wel alle mooie plekken te hebben gezien.

In september 2018 nogmaals een vakantie geboekt om mijn huidige partner dit mooie stukje natuur te laten zien.

Vlak voor we op vakantie gingen hoorde ik via via over geocaching en dat leek mij wel wat. Hiken kunnen we beide niet meer, maar wandelen gaat nog prima. En wandelen met een doel, namelijk caches vinden, is natuurlijk nog een stuk leuker.

Geocachen

Mijn partner zag dat geocachen niet zo zitten, maar ik des te meer. Helaas kreeg ik hem pas aan het eind van de vakantie zo gek om een cache te gaan zoeken. Nou dat heb ik geweten. Inmiddels is de hele familie verslaafd aan geocachen en hebben we zelf ook 23 caches geplaatst en zijn we dus ook geocaching premium lid.

Na de eerste vondst, een klein etui met een logbook onder een steen, op naar de volgende. Iedere steen werd omgekeerd en inmiddels waren we al ruim een uur aan het zoeken. Ja we geven niet gauw op. Valt ineens mijn oog op iets raars in een boomstronk. Huh wat doet dat filmkokertje hier….. dat was cache twee. Aha de caches zijn dus niet allemaal hetzelfde en liggen ook niet allemaal hetzelfde verstopt. De laatste 2 dagen hebben we enkel nog caches gezocht en kwamen we op plekjes waar ik in al die jaren nog nooit was geweest.

Op de geocaching site had ik gelezen dat je de caches ongezien moet pakken en terug leggen. Met als gevolg dat deze newbies bang om gezien te worden ruim 3 kwartier op een bankje hebben zitten wachten tot we eindelijk de kans hadden om ongezien de cache terug te leggen. Inmiddels zijn we daar een stuk handiger in geworden.

Op de dag van vertrek naar huis hebben we direct een vakantie geboekt voor mei 2019. Om gelijk bij thuiskomst alle voorbereidingen te treffen voor de caches die we in de omgeving willen zoeken. En dan is het eindelijk zo ver, we pakken de auto in en gaan rijden naar onze vakantiebestemming.

En dan…. Huh…. Sneeuw? We gingen toch niet op wintersport?

Sneeuw

Maar wat was het prachtig al die witte bergen. Helaas moesten we daardoor ons schema wel iets omgooien, omdat een aantal locaties niet bereikbaar waren doordat we niet de spullen hadden om het iets te wilde avontuur door de sneeuw aan te gaan.

Maar ook lager gelegen heeft Berchtesgaden prachtige wandelroutes met onderweg de nodige caches.

Königssee

De Königssee is wellicht de bekendste en de meest toeristische plek van Berchtesgaden, zeker bij mooi weer barst het van de toeristen en is ongezien cachen niet altijd even makkelijk, maar we hebben vakantie en dus tijd genoeg. Dat rustig wachten op het terras in de zon is ook niet zo verkeerd.

Konigssee

De Thumsee is met name erg populair in het weekend bij de lokale bevolking, maar voor een mooie wandeling en enkele caches is het zeker de moeite waard.

Thumsee

Toter mann

Dit jaar heb ik ook voor het eerst een bezoek gebracht aan de Toter Mann, een berg van ca 1400m hoog en ook te bereiken met een stoeltjes lift voor minder ervaren wandelaars. Doordat hier 2 caches lagen zijn we deze gaan bezoeken. In al die jaren dat ik hier eerder was, heb ik deze plek nooit bezocht, waarschijnlijk omdat hij te laag is, maar wel onbegrijpelijk, want het uitzicht daar is overweldigend.

Toter-Mann

Schwarzbachloch

De mooiste locatie die we deze vakantie bezocht hebben was toch wel de cache bij het Schwarzbachloch.

Na een zeer steile daling, gelukkig waren mijn nordic wandelstokken geen overbodige luxe, kwamen we terecht op de Reiteralm.

Schwarzbachloch

Daar moesten we een stukje het bos in en na een paar meter hoorden we een enorm lawaai. Na een klein stukje lopen werd het geluid alsmaar luider en vonden we ons na enkele bochtjes nabij een enorme waterval.

Duizenden liters aan water per minuut van het smeltende ijs en sneeuw kwam hier met veel natuurgeweld naar beneden.

Het Schwarzbachloch is de bron van de rivier de Schwarzbach.

Bij een laag waterpeil, meestal in de herfst en winter, is het mogelijk om in een gang van 6 tot 8 meter breed en 2 tot 4 meter hoog, licht hellend, 40 meter door te dringen.

Wat minder drukke trekpleisters zijn de Almbachklamm en de Wimbachklamm. Twee geweldige kloven vol watervallen.

Almbachklamm
Wimbachklamm

De caches in Berchtesgadenerland zijn over het algemeen enkel petlings, iets heel bijzonders hoef je er niet te verwachten, maar dat maakt de omgeving meer dan goed. Een overnachting in een pension incl. ontbijt en avondeten kost gemiddeld 50 euro p.p. Overnachtingen zijn rechtstreeks te boeken bij de eigenaar en je betaalt pas achteraf.

Lokale horeca prijzen zijn redelijk. De prijzen van kabelbaan, stoeltjeslift en boot zijn fors. Tussen de 15 en 35 euro pp, maar ook zeker de moeite en het bedrag waard.