Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Naast goodies kun je in caches ook trackables vinden. Dit zijn meestal speciale voorwerpen die een unieke trackingcode bevatten.

Wil je meer weten over de spannende wereld van geocaching trackables? Op deze pagina duik ik dieper in dit boeiende aspect van geocaching. Lees verder en ontdek hoe trackables de avonturen van geocachers over de hele wereld verbinden en verrijken.

Wat zijn Geocaching trackables?

Ze zijn kleine, vaak gepersonaliseerde voorwerpen zoals metalen plaatjes, munten of speelgoed, die geocachers plaatsen in geocaches. Het unieke aan trackables is dat ze een missie hebben: reizen van cache naar cache, van locatie naar locatie, en soms zelfs de wereld rond, met als doel om zoveel mogelijk kilometers af te leggen en bijzondere ontmoetingen te registreren.

Verschillende soorten trackables

Er zijn verschillende soorten trackables om aan diverse interesses te voldoen. De meest voorkomende zijn ’travel bugs’ en ‘geocoins’. Travel bugs zijn vaak kleine metalen plaatjes met een bevestigd label dat het doel en de instructies voor het reizen beschrijft. Geocoins lijken op munten en hebben dezelfde reisdoelen. Naast deze twee zijn er ook persoonlijke trackables, die vaak worden gemaakt door individuele geocachers en gepersonaliseerd zijn om hun eigen avonturen en verhalen te delen.

Wat te doen als je een trackable vindt?

Trackables zijn uniek omdat ze niet alleen een missie hebben, maar ook echt eigendom zijn van iemand. Daarom is het niet bedoeld om ze in je eigen privécollecties te houden. Sommige trackables hebben bijgevoegde tags of informatie die de missie uitleggen, als er een missie is toegewezen.  Je kunt de missie ook online vinden met behulp van de trackable code.

Als je besluit een trackable te verplaatsen, dan is het belangrijk om dat ook online te registeren. Onjuiste logboekregistratie is een van de meest voorkomende redenen waarom een trackable kwijtraakt. Of je nu een travelbug of een geocoin verplaatst, de procedure blijft hetzelfde. De Geocaching Trackable pagina is de hoofdpagina waarmee je trackables kunt loggen.

trackables newbie tip
© Geocaching.com

Wat is een trackable code?

De geocaching trackable code kan je terugvinden op een trackable voorwerp. Met deze code kun je op de Geocaching-website informatie vinden over de trackable. Zo kun je zien waar deze trackable is geweest, in welke cache deze nu ligt of wie hem heeft meegenomen.

Trackables online loggen

Onderstaande stappen hebben we voor je uitgeschreven om te laten zien hoe je een trackable online kunt loggen:

Hulpmiddel bij het loggen

Er is makkelijk hulpmiddel bij het loggen van geocaching trackables als je buiten bent. Er is namelijk een handige app voor zowel Android als Apple beschikbaar genaamd: TBScan.

Met TBscan kun je makkelijk de codes scannen en direct loggen op je telefoon. Bij de Light versie is het aantal TB’s beperkt tot 5 stuks. Echter die €2,99 heb ik er graag voor over.

Stappenplan om een trackable te loggen

trackable loggen 1

Ga naar de Geocaching Trackables-pagina.

Voer bij “Zoeken op trackablecode of -naam”, de code in die te vinden is op de Travel Bug of de Geocoin en druk vervolgens op de knop “Zoeken”.


trackable loggen 2 3

Als je op de juiste pagina bent en de “huidige locatie” is de geocache waarin je hem hebt gevonden, klik dan op “Gevonden? Schrijf een log!” link in de rechterbovenhoek van het vak “Trackable-opties”.


trackable log invoeren

Wijzig het “Soort log:” in “retrieve from …” of discovered it.

Typ een bericht. Zorg ervoor dat je het trackingnummer niet in de log plaatst dat je schrijft. Met het trackingnummer kan iedereen de beveiligingsfunctie omzeilen.

Als je klaar bent, klikt je op de knop “Log invoer”. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een trackable ‘gelogd’.


Stappenplan om een trackable te ‘droppen’ in een cache

  1. Zorg ervoor dat je de geocache opschrijft waarin je de trackable achterlaat.
  2. Ga naar de pagina voor die geocache.
  3. Klik op de groene knop “Geocache loggen” rechtsboven.
  4. Vul een geocache-log in zoals je normaal zou doen, maar stop voordat je op “Plaatsen” klikt.
  5. Zoek het vak net boven ‘Plaatsen’ met de tekst ‘Trackables’ erboven.
  6. Klik op de naam van de trackable die je in deze cache hebt geplaatst, kies hierna op “achtergelaten”
  7. Klik op “Plaatsen”.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een trackable “gedropped”.

trackable droppen

Wat als een trackable vermist is?

Soms vind je een geocache waarbij staat dat er een trackable in zit, maar je kunt de trackable niet vinden. Er kunnen verschillende dingen zijn gebeurd:

Dus wat kan je doen? Een ding is om in het logboek te kijken. Een eerdere vinder heeft misschien gezegd dat hij het item heeft meegenomen. bv: “Ik heb de TB meegenomen” Als deze log in de afgelopen dagen was, heeft deze cacher de trackable nog niet gelogd. Eerdere online logs zouden ook kunnen duiden op wie het heeft gepakt.

Het beste is om te vermelden dat je de trackable niet in de geocache hebt gezien toen je de cache logde. Noem nooit iemands naam, alleen een beleefde “Ik heb XXXX travel bug/geocoin niet in de cache gezien.” Overweeg ook om een ​​”Opmerking” op de travelbug pagina zelf te schrijven dat je het niet hebt gezien. Dit kan de eigenaar waarschuwen dat het item misschien onderweg is of ontbreekt, zodat ze het kunnen volgen en indien nodig contact kunnen opnemen met geocachers.

Trackables kopen

Wil je zelf nu ook een trackable of geocoin hebben? Deze zijn namelijk gewoon te koop. Let wel op dat je eerst de code moet activeren voordat je deze in een cache stopt.

Travelbugs & Geocoins kunnen worden gekocht bij Geocachingshop door deze link te volgen.

Conclusie

Kortom, geocaching trackables zijn een boeiend aspect van de geocaching ervaring. Ze voegen een interactief en verhalend element toe aan het aloude schatten jagen, waarbij elke trackable zijn eigen unieke reis en verhaal heeft. Of je nu een trackable vindt, plaatst of volgt, het draagt bij aan de rijke geschiedenis en het avontuurlijke karakter van geocaching, en verbindt geocachers over de hele wereld met gedeelde passies voor de natuur, ontdekking en avontuur.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!