Geocaching

Wat is geocaching

Geocaching is niets meer dan schatzoeken voor jong en oud met behulp van een GPS

Men gaat op zoek naar een schat (de cache) die verstopt ligt op een bepaald coördinaat. Door middel van de GPS kun je precies op deze locatie komen en meestal is dit in een mooi stukje natuur. In de cache zit een logboekje waarin je je naam kunt schrijven om te loggen. Deze log je bij thuiskomst ook op de website. In deze cache zitten ook goodies om te ruilen.

Iedereen die lid is van Groundspeak, het moederbedrijf achter Geocaching, kan een geocache plaatsen.  Iedere dag komen er nieuwe caches online, jaarlijks komen er in Nederland alleen al ruim 10.000 nieuwe caches erbij. 

De schat

De cache (of stash) is bij voorkeur een waterdichte doos waarin de goodies en het logboekje geplaatst worden. De goodies mag je alleen ruilen tegen iets van dezelfde waarde. Na het loggen dien je deze weer op dezelfde plaats terug te leggen, zodat andere ook weer op zoek kunnen gaan naar deze cache. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden in het verstoppen, van heel makkelijk tot zeer moeilijk. Ook de grootte van een stash kan verschillen van zeer klein (macro) tot zeer groot (large). 

Een wereldwijde hobby

Als je een GPS hebt kun je al beginnen met Geocaching, een telefoon met GPS en internet verbinding ook goed. Het mooie van Geocaching is dat je dit overal ter wereld kan spelen. Er liggen meer dan 3 miljoen geocaches verstopt in 190 landen! Waar je ook op vakantie gaat er is er altijd wel eentje in de buurt. Het leuke hiervan is dat de meeste caches op plaatsen liggen waar je anders niet zo snel zou komen. Dit komt omdat de lokale inwoners van die plaats natuurlijk de mooiste plekjes in dat gebied kennen. 

Verschillende types 

Geocaching kent verschillende types van caches. Via de website geocaching.com kan men op deze types filteren. Het is dan voor iedereen duidelijk wat er wordt verwacht bij de verschillende types. Hieronder in het kort welke verschillende types caches er zijn:

1. Traditionele cache
Dit is een cache waarbij de coördinaten die vermeld zijn ook daadwerkelijk de locatie van de cache is. Deze cache bevat minimaal een container met een logboek.

2. Multi cache
Voor deze cache is het vermelde coördinaat meestal een beginpunt. Daarna volgens er og meer, de zogenaamde waypoints. Het kan zijn dat je op het volgend coördinaat een aanwijzing vind voor het volgende waypoint, of informatie op dit punt moet zoeken.  Na een aantal van deze tussenpunten volgt altijd de eindcache waar het logboekje in zit.

3. Mystery cache of Puzzel cache
Voor dit type cache dien je (meestal van te voren) een puzzel op te lossen voordat de daadwerkelijke coördinaten prijsgegeven worden. De informatie die nodig is om dit coördinaten te bepalen is voor iedereen toegankelijk.

4. Earth cache
Bij dit type caches is er geen fysieke cache! Je dient op deze aangegeven locatie minimaal twee opdrachten uit te voeren. Daarnaast is een foto te maken van de locatie een must zodat je kan laten zien ook daadwerkelijk daar geweest te zijn. Daarnaast zal je nog enkele vragen moeten beantwoorden die doorgaans in de buurt (bijvoorbeeld een informatiebord) te vinden zijn.

5. Virtuele cache
Bij dit type caches ga je op zoek naar een bestaande, permanente merkteken van een bijzonder unieke of excentrieke waarde. Hierbij moet je antwoordt geven op een vraag over het merkteken om zo aan te tonen dat je ook daadwerkelijk op die locatie geweest bent.

6. Event cache
Dit is meestal een eenmalig event waar geocachers bij elkaar komen. Hier worden dan ideeën uitgewisseld, travelbus gelogd en eventueel nieuwe caches gepubliceerd. Na het event moet de eigenaar/plaatser de Cache binnen vier weken archiveren.

7. Wherigo cache
Een redelijk nieuwe vorm, wat helaas nog niet zo populair is. Het is een combinatie van een adventure game samen het de coördinaten en de buitenwereld. 

8. Letterbox Hybrid
Bij deze vorm maak je gebruik van aanwijzingen en niet van coördinaten. En in iedere letterbox dient een stempel aanwezig te zijn. Zo kun je het logboek van de bus stempelen met je persoonlijke stempel en je eigen logboek met de stempel uit de bus.

9. Cito Cache
Cito staat in dit geval voor “Cache In Trash Out”. Dit event is speciaal in het leven geroepen om een bijdrage te kunnen leveren aan het opruimen van bossen, lokale parken en landgoederen. Het is de bedoeling dat cachers met elkaar de troep op deze locatie opruimen. 

Cache containers

Op de website van geocaching.com wordt ook aangegeven hoe groot de container is die je aan het zoeken bent. Dit is wel makkelijk zodat je ongeveer weet naar welk formaat je moet zoeken. 

Deze formaten worden als volgt aangeduid:

  • Nano voor de allerkleinste geocaches. ‘Nano’ is niet officieel vermeld op geocache-pagina’s, dus spelers moeten Nanos markeren als Micros, bijvoorbeeld een valse bout.
  • Micro – Kleine containers die hoogstwaarschijnlijk alleen een logboekblad zullen bevatten, b.v. een filmrolletje.
  • Small – Net groot genoeg voor een boterham. Bevat slechts een klein logboek en kleine items, bijvoorbeeld een kleine plastic container. 
  • Regular – Denk aan schoenendoos. Een munitie box is een veel voorkomende cache
  • Large – Denk aan de schoenendoos van Bigfoot. Denk aan een afsluitbare ton
  • Other – Ongewone geocaches die gewoon niet in andere categorieën passen, bijvoorbeeld een magnetische strip.
  • Onbekend – Als er een kleine extra verrassing nodig is, bijvoorbeeld wanneer je weet dat de grootte van de container de cache volledig zou weggeven.

Krijg jij ook al zin om een keer een cache te zoeken? Misschien kun je er dan zelfs wel eens een keer een blog over schrijven in ons outdoor magazine. Dat is natuurlijk wel helemaal gaaf. Laat het ons weten en we zullen je blog plaatsen, natuurlijk met naamsvermelding.