Woordwaarde wordt veel gebruikt bij het geocachen
In je zoektocht naar geocaches is het niet alleen zaak het pad naar de coördinaten van de geocache nauwkeurig te […]
Lees verderBen je klaar voor een spannend avontuur in de buitenlucht? Ontdek de opwindende wereld van geocaching met OutdoorOnly.
Ik neem je mee op een boeiende reis om te leren hoe je verborgen schatten kunt vinden met behulp van gps coördinaten. Of je nu een ervaren geocacher bent of net begint, we bieden waardevolle tips, trucs en informatie om je op weg te helpen. Lees verder en ontdek hoe geocaching een leuke en avontuurlijke hobby kan zijn voor het hele gezin
Hieronder vind je onze Geocaching expert die je alles hierover zal vertellen. Op dit moment meer dan 15 jaar ervaring en ik deel graag mijn tips en tricks op OutdoorOnly.
Mijn naam is Patrick Heijmans en ben als sinds 2005 aan het Geocachen. Van hele simpele oppikkers tot zeer uitdagende caches. De leukste caches laten we zien via het YouTube kanaal van OutdoorOnly. Volg je dat nog niet? Doe dat dan meteen even: https://www.youtube.com/@outdooronlyNL
Heb je vragen over Geocaching, op dat kan natuurlijk. Ik zal deze dan voor je beantwoorden. Heel veel plezier met het cachen.
Geocaching is ontstaan in 2000 toen de Amerikaan Dave Ulmer besloot om een cache te verstoppen en de coördinaten online te delen. Sindsdien is dit uitgegroeid tot een wereldwijde activiteit met miljoenen actieve gebruikers.
Geocaching is niets meer dan schat zoeken voor jong en oud met behulp van een GPS of je telefoon. In de app, of online zoek je een cache locatie uit. Let hierbij op dat er verschillende geocache types zijn. Op basis van deze types weet je wat voor een cache het is. Daarna ga je op zoek naar een schat (de cache) die verstopt ligt op dat bepaald coördinaat. Op dat eindpunt ligt dan een geocache container met meestal wat goodies.
Om te beginnen dien je de coördinaten te weten van de geocache of schat. Deze kun je terugvinden op de website van Geocaching of in de geocaching app. Sommige zijn alleen gemaakt voor premium geocachers. Hiervoor betaal je jaarlijks een bedrag en daarna kun je ook deze zien.
Als je eenmaal de coördinaten hebt kun je deze in je gps zetten of via je telefoon navigeren of gaan geocachen zoals dat heet. Zodra je een geocache gevonden hebt zit er een logboekje in. Je schrijft je teamnaam en de datum in het boekje. Vergeet dus niet om een pen mee te nemen. Later log je ook nog via de website. Natuurlijk zorg je ervoor dat je de schat weer verstopt (op dezelfde plaats) zodat de volgende geocacher deze ook weer kan loggen.
In de meeste caches zitten ook goodies, je mag er eentje meenemen, als je ook iets terug stopt van dezelfde waarde. De afspraak is als je er iets uithaalt, stopt je iets terug van gelijke waarde. Wij hebben altijd wat extra’s goodies bij zodat we altijd kunnen ruilen of aan kunnen vullen. Soms zitten er ook trackables in, deze mag je niet houden en moet je weer in een andere cache stoppen. Lees onze speciale Geocaching trackables pagina wat dit precies is en hoe je deze moet loggen.
De cache (of stash) is bij voorkeur een waterdichte doos of munitiekistje waarin de goodies (SWAG) en het logboekje geplaatst worden. In het logboekje schrijf je je naam en de datum van die dag. De goodies mag je alleen ruilen tegen iets van dezelfde waarde. Na het loggen dien je deze weer op dezelfde plaats terug te leggen, zodat andere ook weer op zoek kunnen gaan naar deze cache.
Er zijn diverse moeilijkheidsgraden in het verstoppen, van makkelijk tot moeilijk. Ook de grootte van een stash kan verschillen van klein (macro) tot groot (large). Soms heb je zelfs speciale geocaching tools nodig om deze te openen of te kunnen pakken. Denk hierbij aan een hengel voor een hengelcache.
Als je een gps hebt kun je al beginnen met Geocaching, een telefoon met gps en internetverbinding is ook goed. Het mooie is dat je dit overal ter wereld kan spelen. Een ander voorbeeld is snag the tag.
Er liggen meer dan 3 miljoen geocaches verstopt in 190 landen! Waar je ook op vakantie gaat er is er altijd wel eentje in de buurt. Het leuke hiervan is dat de meeste caches op plaatsen liggen verstopt waar je anders niet zo snel zou komen. Dit komt doordat de lokale inwoners van die plaats natuurlijk de mooiste plekjes in dat gebied kennen.
Als beginner kan het soms lastig zijn om de juiste cache te vinden. Hieronder vind je enkele tips om goed van start te gaan:
Op de Geocaching website wordt ook aangegeven hoe groot de container is die je aan het zoeken bent. Dit is wel makkelijk zodat je ongeveer weet naar welk formaat je moet zoeken.
Deze formaten worden als volgt aangeduid:
Deze containers kunnen er heel verschillend uitzien, en laat je dan ook niet voor de gek houden. Hieronder zie je 2 foto’s van cache containers die wij zijn tegengekomen.
Bij zowel de mysteries als in het veld dien je soms wat puzzels op te lossen. Sommige kun je zo wel doen, voor andere heb je toch echt wat tools nodig! Komt dat even goed uit 😉 Wij hebben namelijk de Digitale Geocaching Toolbox voor je. Op deze pagina vind je alle tools die je nodig hebt tijdens het cachen overzichtelijk bij elkaar.
Wist je dat er een speciale winkel is waar je allerlei leuke Geocaching items kan kopen? Van gps tot Geocoins, trackables en woodies, ze hebben (bijna) alles. Bezoek de Geocachingshop eens en probeer maar eens niets te kopen!
Heb je een vraag over geocaching of een van de aanverwante onderwerpen? Neem dan via onderstaand reactieveld contact met onze experts op en we zullen je vraag zo snel en goed mogelijk beantwoorden.
regelmatig krijgen we tijdens het cachen vragen van andere geocachers of mensen die vragen wat we aan het doen zijn? De meest gestelde vragen heb ik hieronder neergezet.
Geocaching is niets meer dan schat zoeken voor jong en oud met behulp van een GPS of je telefoon. Je gaat op zoek naar een schat (de cache) die verstopt ligt op een bepaald coördinaat. Op dat eindpunt ligt dan een geocache container.
Ja, je kunt gratis beginnen, er zijn wel speciale premium caches waarvoor je moet betalen om de coördinaten te kunnen zien.
Je kunt al starten met een smartphone of gps en een basic (gratis) membership bij Geocaching
Je kunt het beste beginnen met de officiële Geocaching-app van Groundspeak. Deze app biedt alles wat je als beginnende (en gevorderde) geocacher nodig hebt om op pad te gaan.
Ik mis uitleg over trackables en coins die van iemand anders zijn en die je helpt reizen en dus geen ruilspulletjes zijn. En ook wordt er niet gezegd dat je een cache moet terugplaatsen waar je deze gevonden hebt voor de volgende geocacher, aangezien er toch met enige regelmaat mensen zijn die denken dat ze de schat mogen meenemen.
De trackable en coins hebben we op een aparte pagina staan: https://outdooronly.nl/geocaching/trackables/
Ik zal deze hier ook nog vermelden, en inderdaad een goede toevoeging dat de cache niet meegenomen mag worden en terug geplaatst moet worden. Dit gaan we ook aanpassen.
Leuk overzicht over geocaching. Hier heb je vele basics verzameld om op stap te gaan. Als je dan meer wilt weten over GC, dan bezoek een van de velen eventjes – ook in jou buurt!
Dank je Patrick voor het tonen van ons hobby.
Groetjes,
GEOrg