Outdooronly Geocaching

Geocaching

Geocaching is niets meer dan schat zoeken voor jong en oud met behulp van een GPS of je telefoon.

Je gaat op zoek naar een schat (de cache) die verstopt ligt op een bepaalde coördinaat.

Door de GPS kun je precies op deze locatie komen en meestal is dit in een mooi stukje natuur. Eenmaal gevonden zit er in de cache een logboekje waarin je je naam kunt schrijven om te loggen. Deze log je bij thuiskomst ook op de website. In de cache zitten meestal ook goodies om te ruilen. De afspraak is als je er iets uithaalt, stopt je iets terug van gelijke waarde.

Iedereen die lid is van Groundspeak, het moederbedrijf achter Geocaching, kan een geocache plaatsen. Iedere dag komen er nieuwe caches online, jaarlijks komen er in Nederland alleen al ruim 10.000 nieuwe caches erbij. Via de geocaching website kun je alle caches zien op de kaart.

De schat

De cache (of stash) bij Geocaching is bij voorkeur een waterdichte doos waarin de goodies en het logboekje geplaatst worden. De goodies mag je alleen ruilen tegen iets van dezelfde waarde. Na het loggen dien je deze weer op dezelfde plaats terug te leggen, zodat andere ook weer op zoek kunnen gaan naar deze cache.

Er zijn diverse moeilijkheidsgraden in het verstoppen, van makkelijk tot moeilijk. Ook de grootte van een stash kan verschillen van klein (macro) tot groot (large). Soms heb je zelfs speciale geocaching tools nodig om deze te openen of te kunnen pakken. Denk hierbij aan een hengel voor een hengelcache.

Hoe te beginnen met geocaching

Om te beginnen met geocaching dien je de coördinaten te weten van de geocache of schat. Deze kun je terug vinden op de website van geocaching of in de geocaching app. Sommige zijn alleen gemaakt voor premium geocachers. Hiervoor betaal je jaarlijks een bedrag en daarna kun je ook deze zien.

Als je eenmaal de coördinaten hebt kun je deze in je GPS zetten of via je telefoon navigeren of gaan geocachen zoals dat heet. Zodra je een geocache gevonden hebt zit er een logboekje in. Je schrijft je teamnaam en de datum in het boekje. Later log je ook nog via de website van geocaching. Natuurlijk zorg je ervoor dat je de schat weer verstopt zodat een volgende geocacher deze ook weer kan loggen.

In de meeste caches zitten ook goodies, je mag er eentje meenemen, als je ook iets terug stopt van dezelfde waarde. Soms zitten er ook trackables in, deze mag je niet houden en moet je weer in een andere cache stoppen. Lees onze speciale Geocaching trackables pagina wat dit precies is en hoe je deze moet loggen.

Een wereldwijde hobby

Als je een GPS hebt kun je al beginnen met Geocaching, een telefoon met GPS en internet verbinding ook goed. Het mooie van Geocaching is dat je dit overal ter wereld kan spelen. Een ander voorbeeld is snag the tag.

Er liggen meer dan 3 miljoen geocaches verstopt in 190 landen! Waar je ook op vakantie gaat er is er altijd wel eentje in de buurt. Het leuke hiervan is dat de meeste caches op plaatsen liggen verstopt waar je anders niet zo snel zou komen. Dit komt omdat de lokale inwoners van die plaats natuurlijk de mooiste plekjes in dat gebied kennen.

Geocaching Cache
© Vince Mig

Verschillende types

Geocaching kent verschillende types van caches. Via de website geocaching.com kun je op deze types filteren. Het is dan voor iedereen duidelijk wat er wordt verwacht bij de verschillende types. Hieronder in het kort welke verschillende types caches er zijn:

Traditional Cache Geocaching Icon

Traditionele cache

Dit is een cache waarbij de coördinaten die vermeld zijn ook daadwerkelijk de locatie van de cache is. Deze cache bevat minimaal een container met een logboek. Vaak worden van de traditionele caches een trail gemaakt zodat je als geocacher een mooie route kan lopen van meer dan 1 geocache. Echter zijn ook losse caches die meestal op bijzondere locaties liggen.


Multi Cache Geocaching Icon

Multi cache

Voor deze cache is het vermelde coördinaat meestal een beginpunt. Daarna volgens er nog meer, de zogenaamde waypoints. Het kan zijn dat je op het volgend coördinaat een aanwijzing vind voor het volgende waypoint, of informatie op dit punt moet zoeken. Na enkele van deze tussenpunten volgt altijd de eindcache waar het logboekje in zit.


Mystery Of Puzzel Cache Geocaching Icon

Mysterie cache of puzzel cache

Voor dit type cache dien je (meestal vooraf) een puzzel op te lossen voordat de daadwerkelijke coördinaten prijsgegeven worden. De informatie die nodig is om dit coördinaten te bepalen is voor iedereen toegankelijk. Mysteries worden vaak gebruikt in combinatie met geoart. Hierbij worden de mysteries zo gelegd in een speciale vorm.


Earthcache Geocaching Icon

Earth cache

Bij dit type caches is er geen fysieke cache! Je dient op deze aangegeven locatie minimaal twee opdrachten uit te voeren. Daarnaast is een foto te maken van de locatie een must zodat je kan laten zien ook daadwerkelijk daar geweest te zijn. Daarnaast zul je nog enkele vragen moeten beantwoorden die in de buurt (bijvoorbeeld een informatiebord) te vinden zijn.


Virtual Cache Geocaching Icon

Virtuele cache

Bij dit type caches ga je op zoek naar een bestaande, permanente merkteken van een bijzonder unieke of excentrieke waarde. Hierbij moet je antwoordt geven op een vraag over het merkteken om zo aan te tonen dat je ook daadwerkelijk op die locatie geweest bent.


Event Cache Geocaching Icon

Event cache

Dit is meestal een eenmalig event waar geocachers bij elkaar komen. Hier worden dan ideeën uitgewisseld, travelbugs gelogd en eventueel nieuwe caches gepubliceerd. Ook zijn er geocachers die meteen een nieuwe geocache online zetten. Na het event moet de eigenaar/plaatser binnen vier weken archiveren het event archiveren. Er zijn ook nog Mega en Giga events.


Wherigo Cache Icon Geocaching

Wherigo cache

Een redelijk nieuwe vorm, wat helaas nog niet zo populair is. Het is een combinatie van een adventure game samen het de coördinaten en de buitenwereld.


Letterbox Hybrid Geocaching Icon

Letterbox hybrid

Bij deze vorm maak je gebruik van aanwijzingen en niet van coördinaten. En in iedere letterbox dient een stempel aanwezig te zijn. Zo kun je het logboek van de bus stempelen met je persoonlijke stempel en je eigen logboek met de stempel uit de bus.


Cito Geocaching Icon

Cito cache

Cito staat in dit geval voor “Cache In Trash Out”. Dit event is speciaal in het leven geroepen om een bijdrage te kunnen leveren aan het opruimen van bossen, lokale parken en landgoederen. Het is de bedoeling dat cachers met elkaar de troep op deze locatie opruimen.


Adventure Lab Geocahing Icon

Adventure labs

In 2019 heeft Geocaching besloten om van lab-caches Adventure Labs te maken. Er is zelf een compleet nieuwe app hiervoor. Gelukkig is het sinds de laatste update van de officiële geocaching app wel mogelijk om ook te filteren op deze caches op de kaart. Wel heb je nog steeds de Adventure Labs app nodig. De meeste adventure labs bestaan uit 5 vragen (adventures), die je op de locatie zelf alleen kan beantwoorden. Kun je ze alle 5 oplossen dan is de Adventure Lab geslaagd. Er zijn ook adventure labs die maar 1 vraag hebben of 10.


Containers

Op de geocaching website wordt ook aangegeven hoe groot de container is die je aan het zoeken bent. Dit is wel makkelijk zodat je ongeveer weet naar welk formaat je moet zoeken.

Deze formaten worden als volgt aangeduid:

  • Nano voor de allerkleinste geocaches. ‘Nano’ is niet officieel vermeld op geocache pagina’s, dus spelers moeten Nano’s markeren als Micro’s, bijvoorbeeld een valse bout.
  • Micro – Kleine containers die alleen een logboekblad zullen bevatten, bv. een filmrolletje.
  • Small – Net groot genoeg voor een boterham. Bevat slechts een klein logboek en kleine items, bijvoorbeeld een kleine plastic container.
  • Regular – Denk aan schoenendoos. Een munitie box is een veel voorkomende cache.
  • Large – Denk aan de schoenendoos van Bigfoot. Denk aan een afsluitbare ton
  • Other – Ongewone geocaches die gewoon niet in andere categorieën passen, bijvoorbeeld een magnetische strip.
  • Onbekend – Als er een kleine extra verrassing nodig is, bijvoorbeeld wanneer je weet dat de grootte van de container de cache volledig zou weggeven.

Geocaches oplossen

Bij zowel de mysteries als in het veld dien je soms wat puzzels op te lossen. Sommige kun je zo wel doen, voor andere heb je toch echt wat tools nodig! Komt dat even goed uit 😉 Wij hebben namelijk de Digitale Geocaching Toolbox voor je. Op deze pagina vind je alle tools die je nodig hebt tijdens het cachen overzichtelijk bij elkaar.

Winkel

Wist je dat er een speciale winkel is waar je allerlei leuke geocaching items kan kopen? Van GPS tot Geocoins, trackables en woodies, ze hebben (bijna) alles. Bezoek de Geocachingshop eens en probeer maar eens niets te kopen!

Geocaching FAQ

Wat is geocaching en hoe werkt het?

Geocaching is niets meer dan schat zoeken voor jong en oud met behulp van een GPS of je telefoon. Je gaat op zoek naar een schat (de cache) die verstopt ligt op een bepaald coördinaat.

Is Geocaching gratis?

Ja, je kunt gratis beginnen, er zijn wel speciale premium caches waarvoor je moet betalen om de coördinaten te kunnen zien

Wat heb je nodig voor geocaching?

Je kunt al starten met een smartphone of GPS en een basic membership bij geocaching

Wat is een goede app voor geocaching?

Je kunt het beste beginnen met de officiële geocaching-app van Groundspeak. Deze app biedt alles wat je als beginnende (en gevorderde) geocacher nodig hebt om op pad te gaan.