Geocaching is een volwaardig outdoor-avontuur dat over de hele wereld continu wordt beoefend. Het is een leuke manier om fit te blijven en ondertussen plezier te maken, meer te weten te komen over je eigen omgeving, maar ook over de rest van de planeet.

Met behulp van de c:geo-app, de geocaching-app en GPS-apparaten gaan deelnemers gericht op zoek naar ingenieus verborgen containers, de zogeheten geocaches. Geocaching wordt over de hele wereld gedaan. Nadat ik mij online geregistreerd heb, kan ik net als andere geocachers op zoek naar coördinaten (de lengte- en breedtegraad) van caches. Dit deed ik met behulp van de c:geo app. 

Wat is c:geo?

c:geo is een gratis geocaching app waarmee je caches op je telefoon kunt downloaden en gebruiken zonder dat je een netwerkverbinding nodig hebt of je download limiet hoeft te maximaliseren. Wat de app erg gebruiksvriendelijk maakt. Voor c:geo heb je geen webbrowser of exports nodig, je kunt de app gewoon downloaden, installeren en aan de slag. Het is een eenvoudig te gebruiken, en tegelijkertijd krachtige geocaching app met een groot aantal functies waaronder: 

Het installeren van c:geo 

Let op: hier gaat het vaak fout, de installatie en setup van c:geo kan als lastig worden ervaren. Als je moeite ondervindt bij het installeren of gebruiken van c:geo, raad ik je aan de FAQ (https://faq.cgeo.org) of de handleiding (https://manual.cgeo.org) te raadplegen. 

Ook goed om te weten: als je een Google Account hebt en de Google Play app op je toestel gebruikt, kun je de c:geo app downloaden. Om te beginnen heb je een bestaand account op geocaching.com of een ander geocaching platform nodig. Zonder zo’n account zal c:geo bijvoorbeeld geen caches tonen.

Tijdens de eerste keer opstarten na de installatie van c:geo zal een configuratie wizard je op weg helpen door je door de essentiële configuratie en setup stappen te begeleiden. Klik op Next om de wizard te starten. Als je een geavanceerde gebruiker bent en c:geo handmatig wilt instellen of de setup later wilt uitvoeren, kun je op Not Now klikken.

Idealiter zie je na de installatie een overzicht met de volgende 4 functies, gevolgd door een ‘OK’:

  1. Storage permission
  2. Location permission
  3. Base folder
  4. Geocaching services

Als sommige stappen als niet voltooid worden weergegeven kun je met Previous terugklikken. Na het voltooien van de configuratie wizard kom je in het c:geo hoofdscherm terecht.

Cgeo App

Uitleg c:geo

De c:geo app is qua functionaliteit een fantastische app. Echter zul je al snel merken dat de User Interface niet altijd even fijn is. C:geo is een open source app en is continu in ontwikkeling, wat betekent dat er vaak updates, bugfixes en nieuwe functies zijn. Wat wél enorm fijn is, is dat c:geo gratis om te gebruiken is. 

Het ‘Home’ scherm van de c:geo app. Home toont je profielfoto, het aantal vondsten en je aanmeldingsstatus voor alle geocaching diensten die je in c:geo geactiveerd hebt. Onderaan het scherm vind je de hoofdfuncties: Home, opgeslagen, kaart, zoeken en dichtbij.

De app spreekt over het algemeen voor zich, maar sommige functies lijken verborgen, waardoor het even kost om je thuis te voelen in de c:geo app. Lijsten, kaarten, offline kaarten, fotobijlagen en favorieten is de informatie die ik zelf over de cache nodig heb, en waarmee ik aan de slag kan met mijn zoektocht. Voor eenieder is dat anders. 

Opgeslagen. Hoewel sommigen het er niet mooi uit vinden zien, is de werking uitstekend. Het bevalt me hoe gemakkelijk het is om cache info te downloaden voor offline caching. Eenvoudige vertoningen en toevoegingen van coördinaten zijn simpel weergegeven. Zo ook in de opgeslagen caches tab. Hier kun je cache informatie op je toestel opslaan om deze offline te bekijken. De offline modus is erg handig wanneer je geen internetverbinding hebt.

Kaart. Op de kaart heb je de mogelijkheid om naar allerlei aspecten te zoeken, zoals de coördinaten, trefwoorden en adresgegevens. De kaart is ook geweldig voor offline navigatie op plaatsen waar geen signaal is. Je kunt de cache gemakkelijk vinden, of zelfs over een wandelroute navigeren.

Het kompas is het ingebouwde navigatiegereedschap in c:geo. Je kunt het kompas starten vanaf de cache detail pagina voor de cache coördinaten zelf of voor willekeurige waypoints van een cache. De afstand die je rechtsboven ziet, is de afstand tussen jou en de geocache, hemelsbreed. 

Dichtbij. Op het beginscherm van c:geo kun je naast ‘opgeslagen’ en ‘kaart’ ook op ‘dichtbij’ klikken. Deze functie geeft een overzicht van geocaches in de buurt. Dit kan handig zijn als je er de voorkeur aan geeft. Zelf gebruik ik deze functie niet, omdat de live kaart voor mij prima werkt. 

Ook handig zijn de piepjes in de app wanneer je dichtbij een geocache bent, dit heeft c:geo toegevoegd in een van de meest recente updates. 

c:geo contacten-plug-in. Dit vind ik een van de meest waardevolle plug-ins van de c:geo app. De plug-in geeft direct toegang tot je contacten. Wanneer je in c:geo op een gebruikersnaam klikt, kun je de gebruiker direct bellen of een bericht sturen.

Conclusie c:geo app review

c:geo is een eenvoudige geocaching app voor Android toestellen. Zonder exports, zonder te betalen en zonder webbrowser kun je direct aan de slag met geocachen met je telefoon. Het is een leuk alternatief voor de officiële GeoCaching app. In de c:geo app kunnen caches worden gedownload om ze offline te gebruiken.

De app, en de User Interface kan soms wat beter, maar het team achter c:geo blijft de app continu ontwikkelen. En dat is erg fijn, want vooral bij de installatie kan het lastig worden, het instellen kan in het begin een beetje verwarrend zijn. Wat naar mijn menig enorm zonde is, want wanneer je door de installatie heen bent, en de User Interface snapt, kun je de gratis c:geo app gebruiken om talloze caches te vinden. 

Ook kostte het even om erachter te komen hoe je een multi cache kunt instellen. De officiële app van Geocaching.com is gebruiksvriendelijker, vooral in combinatie met een GPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *