GeoLeaks hulp bij het oplossen van Geocaching puzzels
Bij Geocaching heb je verschillende types van caches. Nu zijn er ook caches waarbij je eerst een puzzel moet oplossen, […]
Lees verderRegelmatig wordt geocaching omschreven als schatzoeken voor volwassenen; aan de hand van gps-coördinaten in de natuur op zoek gaan naar verborgen schatten. Geocaching is niet alleen geschikt voor volwassenen. Ook kinderen houden van schatzoeken! Ga op zoek naar caches in de regio, rond de camping waar je tijdens de vakantie verblijft of zoek ze bijvoorbeeld tijdens een dagje uit elders in Nederland.
Houd er hierbij rekening mee dat niet iedere cache even geschikt is voor kinderen. Sommige caches zijn te lastig; zelfs als volwassene zal je niet alle caches vinden. In dit artikel geef ik je enkele handige tips, die van pas komen bij geocaching met kinderen.
Wie al vaker aan geocaching gedaan heeft, weet zijn of haar caches vooraf goed uit te zoeken. Op Geocaching.com heb je de mogelijkheid verschillende filters te gebruiken, om op basis daarvan een geschikte cache te vinden. Kies bijvoorbeeld uit verschillende soorten caches, uit caches met een wisselende moeilijkheidsgraad, enzovoorts. Nooit eerder aan geocaching gedaan? Bekijk dan eerst ons artikel over het gebruik van Geocaching.com eens.
Hieronder vind je vijf praktische tips, die je helpen geschikte caches voor kinderen te vinden.
Geocaching.com biedt je de mogelijkheid naar caches te zoeken die ideaal zijn voor kinderen. Kies bijvoorbeeld voor de groene symbolen; je kunt deze caches vinden zonder eerst een puzzel op te moeten lossen. Daarbij kun je zoeken naar caches in de regio. Je zal de omgeving goed kennen, wat het makkelijker maakt een cache te vinden. Kijk ook eens op onze pagina: Is geocaching veilig. Hierin leggen we uit hoe de sterren beoordelingen van caches werken.
Wil je vandaag nog op zoek gaan naar een cache? Ik heb alvast een lijst met kindvriendelijke caches voor je samengesteld. Je vindt deze lijst hier.
Bij de verschillende caches op de Geocaching.com kaart kun je foto’s van de schatten bekijken. Het geeft je een beeld van het formaat hiervan. Zeker met jongere kinderen is het raadzaam te kiezen voor grotere schatten. Deze zijn over het algemeen makkelijker te vinden; het aantal verstopplekken voor grote caches is beperkt.
Het nadeel van het bekijken van foto’s is dat je vooraf al een goed beeld hebt van de verstopplek. Leuker is het, wanneer je zelf met je kinderen mee kunt zoeken. Alternatief om het formaat van een cache te bepalen is het gebruik van het filter “size”. Het geeft een indicatie van de grootte.
Er zijn verschillende caches die gekoppeld zijn aan een bepaald thema. Zoek naar een thema wat aansluit bij de belevingswereld van je kinderen. Denk aan een cache gerelateerd aan de smurfen, een cache passend bij specifieke dieren, enzovoorts. Dit maakt het voor je kinderen leuker om naar de schatten te zoeken en voorkomt dat zij hun aandacht mogelijk al snel verliezen. In de omschrijving van de verschillende caches lees je hier vaak meer over.
Het feit dat een cache op de website van Geocaching.com genoemd wordt, betekent helaas niet per definitie dat deze nog beschikbaar is. Een cache kan opgeruimd of meegenomen zijn door voorbijgangers. Om teleurstelling bij je kinderen te voorkomen loont het om vooraf uit te zoeken of de cache nog beschikbaar is. Dit doe je bijvoorbeeld door naar de logs van de cache te kijken: wanneer hebben andere gebruikers van Geocaching.com voor het laatst aangegeven de cache te hebben gevonden? Zijn er recente logs te vinden, waarin gebruikers de cache de status “niet gevonden” hebben gegeven? Het zijn indicatoren die een beeld geven van de beschikbaarheid van de schat.
Premium-gebruikers van Geocaching.com hebben de mogelijkheid zelf een pocket query aan te maken. Met een pocket query kun je verschillende filters met elkaar verbinden, om zo tot een zoekopdracht te komen die alleen de caches laat zien die voor jouw gezin relevant zijn. De lijst die hierbij ontstaat, kun je direct op je gps of bijvoorbeeld in de app op je telefoon laden.
Combineer bijvoorbeeld een bepaalde moeilijkheidsgraad van de cache met het formaat hiervan. Je kunt hier ook de moeilijkheidsgraad van het terrein en bijvoorbeeld de toegankelijkheid voor kinderwagens aan toevoegen.
En last but not least; op de geocaching kaart je kunt bij het zoeken naar caches ook filteren op: ‘recommend for kids’ bij de attributen. Dit kun je zowel op desktop als in de mobiele app gebruiken.
Heb jij met je kinderen als eens een cache gelopen? Ik ben benieuwd welke dit was zodat ik deze kan toevoegen aan onze lijst. Laat het in een reactie hieronder weten.