geocaching toolbox digital

Digital Geocaching Toolbox

Inmiddels ben ik al weer meer dan 15 jaar aan het cachen. In deze periode heb ik voor verschillende uitdagingen gestaan. Zowel de uitdaging om de cache te vinden als om verschillende puzzels op te lossen. In het begin was het nog stapeltellen of woordwaarde berekenen. Maar naarmate de caches moeilijker werden waren ook de puzzels in het veld uitdagender. Zo kwamen er projecties bij of coördinaten omrekenen.

Er zijn natuurlijk caches die je met tools op je GPS kan doen, denk vooral aan projectie van coördinaten en aanverwante zaken.

Iedere keer moet ik weer zoeken naar de juiste tools of apps. Het wordt dus tijd om deze tools eens te gaan bundelen in deze Geocaching Toolbox zodat ook jij deze geocache puzzels kan oplossen.

De Meeste gebruikte Tools

Natuurlijk zijn er ontzettend veel manieren om puzzels te maken. Echter zijn de onderstaande tools de meest gebruikte tools voor geocachers om puzzels op te lossen in het veld.

1.Woordwaarde berekenen

De woordwaarde berekenen is iets wat veelvuldig gebruikt wordt binnen het geocachen. Aan iedere letter wordt een getal of waarde toegekend. Zo krijgt ieder woord een getal. Zo is de woordwaarde van geocaching: 72

2.Stapeltellen

Bij stapeltellen gaan we nog een stapje verder en tellen we alle cijfers bij elkaar op tot een cijfer. Voor het voorbeeld geocaching is dat dan als volgt:

Woordwaarde:7 + 5 + 15 + 3 + 1 + 3 + 8 + 9 + 14 + 7 + 0 = 72

Opgeteld tot één cijfer: 7+2 = 9

3.Coördinaten omrekenen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om coördinaten om te rekenen, denk aan conversie of projectie). Meestal zal het van Rijksdriehoek coördinaat naar graden en minuten omrekenen zijn.

4.codetabellen

Een andere veelgebruikte manier is om codes te gebruiken. Dit kan echt van alles zijn. Denk hierbij aan Braille, Morse of gebarentaal. Maar ook minder bekende codes als Klingon, Birds on a wire of Ballet alfabet kunnen ook gebruikt worden.

5. What3words

Bij what3words wordt de wereld opgedeeld in vierkanten van 3×3 meter. Ieder vierkant heeft een eigen unieke combinatie van 3 woorden! Dit is makkelijker dan lengte- en breedtegraad om te moeten noemen. En misschien zelfs makkelijker dan een postcode.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons ook op sociale media!