Digital Geocaching Toolbox
Inmiddels ben ik al meer dan 15 jaar aan het cachen, ik ben in 2005 begonnen! In deze periode heb ik voor verschillende uitdagingen gestaan. Zowel de uitdaging om de cache te vinden als om verschillende puzzels op te lossen. In het begin was het nog stapeltellen of woordwaarde berekenen. Maar naarmate de caches moeilijker werden waren ook de puzzels in het veld uitdagender. Zo kwamen er projecties bij of coördinaten omrekenen.
Er zijn natuurlijk caches die je met tools op je GPS kan doen, denk vooral aan projectie van coördinaten en aanverwante zaken.
Iedere keer moet ik weer zoeken naar de juiste tools of apps. Het wordt dus tijd om deze tools eens te gaan bundelen in deze Geocaching Toolbox zodat ook jij deze geocache puzzels kan oplossen.
De Meeste gebruikte Tools
Natuurlijk zijn er ontzettend veel manieren om puzzels te maken. Echter zijn de onderstaande tools de meest gebruikte tools voor geocachers om puzzels op te lossen in het veld:
Morse code converter
Het morse alfabet toont de combinaties van stippen en streepjes, die voor de verschillende letters en cijfers staan. Met een morse code converter kun je deze makkelijk omzetten.
Stapeltellen
Bij stapeltellen gaan we nog een stapje verder en tellen we alle cijfers bij elkaar op tot een cijfer. WIl je het nog makkelijker doen? Gebruik onze gratis stapelteller.
Woordwaarde berekenen
De woordwaarde berekenen is iets wat veelvuldig gebruikt wordt binnen het geocachen. Aan iedere letter wordt een getal of waarde toegekend. Zo krijgt ieder woord een getal. Zo is de woordwaarde van geocaching: 72
Binaire code
Eigenlijk is een binaire code heel simpel; codes bestaan uitsluitend uit enen en nullen. De positie van deze cijfers in de reeks bepalen voor welk getal ze staan. Dit stelsel komt oorspronkelijk voort uit de computertechnologie.
Coördinaat formules
Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Die coördinaten die je moet uitrekenen. Denk aan bijvoorbeeld A=1. Maar ook lastigere coördinaten zoals: N51 41.(A*2)(A+B/2)C E4 56.A*150+B+C*43
Wij helpen je hierbij door deze formule in onze tool in te vullen en al lopend de letters in te vullen. Uiteindelijk rekent onze tool voor jou het coördinaat uit.
Coördinaten omrekenen
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om coördinaten om te rekenen, denk aan conversie of projectie). Meestal zal het van Rijksdriehoek coördinaat naar graden en minuten omrekenen zijn.
Codetabellen
Een andere veelgebruikte manier is om codes te gebruiken. Dit kan echt van alles zijn. Denk hierbij aan Braille, Morse of gebarentaal. Maar ook minder bekende codes als Klingon, Birds on a wire of Ballet alfabet kunnen ook gebruikt worden.
What3words
Bij what3words wordt de wereld opgedeeld in vierkanten van 3×3 meter. Ieder vierkant heeft een eigen unieke combinatie van 3 woorden! Dit is makkelijker dan lengte- en breedtegraad om te moeten noemen. En misschien zelfs makkelijker dan een postcode.
NAVO alfabet
Ben je ook al bekend met het NAVO alfabet? Het is verstandig de vertaling van het Latijnse- naar het NAVO alfabet bij je te dragen, wanneer je start met geocachen. Mogelijk heb je het alfabet nodig tijdens het oplossen van puzzels onderweg.
Braille alfabet
Het Braille alfabet is te herkennen aan de puntjes die uit een vel papier steken. Aan de hand van het reliëf wat hierbij ontstaat lukt het blinden en slechtzienden om verschillende woorden van elkaar te onderscheiden.
Ik kan niet wachten, en sta voor alles open waar ik hopelijk iets van opsteek.