Inmiddels ben ik al meer dan 15 jaar aan het cachen, ik ben in 2005 begonnen! In deze periode heb ik voor verschillende uitdagingen gestaan. Zowel de uitdaging om de cache te vinden als om verschillende puzzels op te lossen. In het begin was het nog stapeltellen of woordwaarde berekenen. Maar naarmate de caches moeilijker werden waren ook de puzzels in het veld uitdagender. Zo kwamen er projecties bij of coördinaten omrekenen.

Natuurlijk zijn er caches die je met tools op je gps kunt doen, vooral als het gaat om projectie van coördinaten en aanverwante zaken.

Elke keer moet ik weer zoeken naar de juiste tools of apps. Het wordt dus tijd om deze tools eens te gaan bundelen in deze Geocaching toolbox zodat ook jij deze geocache puzzels kan oplossen.

Belangrijkste punten van de Geocaching toolbox

De meeste gebruikte tools

Natuurlijk zijn er ontzettend veel manieren om puzzels te maken. Echter zijn de onderstaande tools de meest gebruikte tools voor geocachers om puzzels op te lossen in het veld:

Morse code converter

Het morse alfabet toont de combinaties van stippen en streepjes, die voor de verschillende letters en cijfers staan. Met onze Morse code translator kun je deze makkelijk omzetten.

Stapeltellen

Bij stapeltellen gaan we nog een stapje verder en tellen we alle cijfers bij elkaar op tot een cijfer. Wil je het nog makkelijker doen? Gebruik onze gratis stapelteller.

Woordwaarde berekenen

De woordwaarde berekenen is iets wat veelvuldig gebruikt wordt binnen het geocachen. Aan iedere letter wordt een getal of waarde toegekend. Zo krijgt ieder woord een getal. Zo is de woordwaarde van geocaching: 72

Binaire code

Eigenlijk is een binaire code heel simpel; codes bestaan uitsluitend uit enen en nullen. De positie van deze cijfers in de reeks bepalen voor welk getal ze staan. Dit stelsel komt oorspronkelijk voort uit de computertechnologie.


Coördinaat formules

Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Die coördinaten met letters die je moet uitrekenen. Denk aan bijvoorbeeld A=1. Maar ook lastigere coördinaten zoals: N51 41.(A*2)(A+B/2)C E4 56.A*150+B+C*43

Wij helpen je hierbij door deze formule in onze tool in te vullen en al lopend de letters in te vullen. Uiteindelijk rekent onze tool voor jou het coördinaat uit.


Coördinaten omrekenen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om coördinaten om te rekenen, denk aan conversie of projectie). Meestal zal het van Rijksdriehoek coördinaat naar graden en minuten omrekenen zijn.

Alt Codes

Alt codes werden vroeger nog wel eens gebruikt. Tegenwoordig worden er bij het cachen deze alt-codes nog wel gebruikt voor het oplossen van een mysterie. Hier kun je alle alt codes vinden.

Romeinse cijfers omzetten

Op deze pagina leer ik je meer over de verschillende Romeinse cijfers, hun betekenis en hoe je Romeinse cijfers kunt omzetten naar onze moderne getallen.

Codetabellen

Een andere veelgebruikte manier is om codes te gebruiken. Dit kan echt van alles zijn. Denk hierbij aan Braille, Morse of gebarentaal. Maar ook minder bekende codes als Klingon, Birds on a wire of Ballet alfabet kunnen ook gebruikt worden.

What3words

Bij what3words wordt de wereld opgedeeld in vierkanten van 3×3 meter. Ieder vierkant heeft een eigen unieke combinatie van 3 woorden! Dit is makkelijker dan lengte- en breedtegraad om te moeten noemen. En misschien zelfs makkelijker dan een postcode.

Ben je ook al bekend met het NAVO alfabet? Het is verstandig de vertaling van het Latijnse- naar het NAVO alfabet bij je te dragen, wanneer je start met geocachen. Mogelijk heb je het alfabet nodig tijdens het oplossen van puzzels onderweg. 

Braille alfabet

Het Braille alfabet is te herkennen aan de puntjes die uit een vel papier steken. Aan de hand van het reliëf wat hierbij ontstaat, lukt het blinden en slechtzienden om verschillende woorden van elkaar te onderscheiden.

7 reacties op "Geocaching Toolbox, de digitale versie"

 1. Erna van Rooij schreef:

  Dankjewel, altijd fijn om handige tools van een ervaren geocacher te mogen ontvangen.
  Groetjes Erna

 2. gwampie schreef:

  Dank je wel, ook ik ben er blij mee 🙂 Met name de Alt -codes in 1 overzicht !!

 3. Bart schreef:

  Ziet er super uit.
  Ik hebval eerder profijt gehad van je tips. Dus blijf je volgen.

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Super, dank je wel. Tips zijn altijd welkom.

 4. Stef schreef:

  Ziet er allemaal goed uit en hier kun je heel wat kennis opdoen.
  Ook de hulpmiddelen zij fantastisch en niet alleen voor de beginner maar ook voor de gevorderde. Bedankt hiervoor!
  Groet Stef

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Hallo Stef, Dank je wel. Hier doen we het voor!

 5. Luciën schreef:

  Ik kan niet wachten, en sta voor alles open waar ik hopelijk iets van opsteek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *