Binaire Code

Binaire code gebruiken tijdens het geocachen

Mogelijk moet je tijdens het geocachen een binaire code omzetten, om een coördinaat te vinden of een gevonden kistje te kunnen openen. Vergelijk het met het oplossen van een puzzel gebaseerd op het Braille alfabet, een morse code of bijvoorbeeld het NAVO alfabet. In dit artikel lees je meer over de werking van binaire codes en de wijze waarop je deze om kunt zetten naar een leesbaar getal. 

Binaire code converter

Hier vind je onze gratis binaire code converter. Je kunt zowel de binaire code als een tekst invoeren. Beide kun je eventueel kopiëren en plakken in je favoriete tool.

Tekst
Binary Code

Binaire code, wat is dat? 

Eigenlijk is een binaire code heel simpel; codes bestaan uitsluitend uit enen en nullen. De positie van deze cijfers in de reeks bepalen voor welk getal ze staan. Niet alleen bij geocaching wordt regelmatig gebruik gemaakt van binaire codes. Dit stelsel komt oorspronkelijk voort uit de computertechnologie. De geheugencellen van een computer kunnen slechts twee waarden aannemen; aan of uit, één of nul. 

Rekenen met binaire getallen 

Zoals reeds genoemd is het bij het rekenen met binaire getallen belangrijk om te letten op de posities van de enen en nullen. Er wordt hierbij van rechts naar links gekeken, waarbij je de waarde per positie berekent en vervolgens alle waarden tezamen bij elkaar optelt. Het is handig gebruik te maken van een formule bij het berekenen van deze losse waarden, namelijk: waarde = 2(positie – 1). Staat de één op de meest rechter positie, dan levert dit op: waarde = 2(1-1) = 20 = 1

Kijken we naar een combinatie van meerdere enen, dan krijg je een binaire code als: 000011. In dit geval levert het de volgende op: 2(2-1) + 2(1-1) = 21 + 20 = 2 + 1 = 3.

Wat is een binaire code vertaler? 

In plaats van het handmatig omzetten van binaire codes naar een leesbaar getal, zou je ook voor het gebruik van een binaire code vertaler kunnen kiezen. Je voert in zo’n vertaler de binaire code in, waarna deze vertaler de som voor je uitvoert. Andersom kun je een cijfer uit het Latijnse elftal om laten zetten naar een binaire code.

Binaire codes – FAQ

Bezoekers stellen regelmatig vragen over het gebruik en het vertalen van binaire codes tijdens geocaching. Bekijk hieronder de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp.

Hoe omzetten naar binair?

Je kunt een binaire code vertaler gebruiken om een getal uit het Latijnse alfabet om te zetten. Doe je dit handmatig, dan trek je steeds de grootst mogelijke macht van 2 af van het te vertalen getal.

Wat is een binaire code?

Een binaire code is een reeks cijfers, welke uitsluitend bestaat uit enen en nullen. Deze codes komen voort uit de computertechnologie, waar geheugencellen slechts twee waarden aan kunnen nemen.

Hoeveel getallen heeft het binaire getallenstelsel?

Het binaire getallenstelsel bestaat in de basis uit slechts twee getallen; de één en nul. Met combinaties van deze getallen kun je ieder ander getal creëren uit het Latijnse alfabet. Dit doe je door te rekenen met machten van twee.