Voor ons is het Latijnse alfabet het meest bekend. Naast dit alfabet zijn er echter verschillende andere combinatie van tekens, letters en symbolen. Denk bijvoorbeeld aan het morse alfabet, bestaande uit puntjes en streepjes. Ben je ook al bekend met het NAVO alfabet? Het is verstandig de vertaling van het Latijnse- naar het NAVO alfabet bij je te dragen, wanneer je start met geocachen. Mogelijk heb je het alfabet nodig tijdens het oplossen van puzzels onderweg. 

Iedere letter in het Latijnse alfabet kent in het NAVO alfabet een woord. Om een voorbeeld te geven, de “A” wordt in het NAVO alfabet vertaalt als “Alfa”. Ieder woord in het NAVO alfabet begint met de bijbehorende letter uit het Latijnse alfabet. Zo wordt de “B” vertaald naar “Bravo” en de “C” naar “Charlie”. Door woorden in plaats van letters te gebruiken, is de kans kleiner dat er een spraakverwarring ontstaat. Zeker wanneer iemand niet goed verstaanbaar is, kan het lastig zijn om losse letters van elkaar te onderscheiden. Door de woorden uit het NAVO alfabet te gebruiken zijn de losse letters makkelijker te herkennen. 

Navo Alfabet

Doordat het NAVO alfabet een internationaal erkend alfabet betreft, worden de cijfers uit het Latijnse alfabet vertaald naar het Engels. Van nul tot tien verloopt dit via de bekende Engelse vertaling. De tien wordt echter vertaalt als “one-zero”, de elf als “one-one” en de twaalf als “one-two”. Vanaf de twintig wordt het dan “two-zero”, “two-one”, etc. Ook dit is bedoeld om spraakverwarringen te voorkomen. 

Bezoekers stellen af en toe vragen over het gebruik van het NAVO alfabet en het vertalen hiervan naar de tekens uit het ons bekende Latijnse alfabet. Hieronder vind je de vragen die er het meest over gesteld worden.

Wat is het NAVO alfabet?

Het NAVO alfabet is een alternatief voor het Latijnse alfabet, bestaand uit een combinatie van letters. Voordeel van het NAVO alfabet is dat er niet snel verwarring ontstaat over gespelde letters en cijfers, bijvoorbeeld wanneer men slecht verstaanbaar is.

Wie heeft het NAVO alfabet uitgevonden?

De International Civil Aviation Organization, kortweg ICAO genoemd, heeft het NAVO alfabet ontwikkeld. Inmiddels wordt het alfabet breed toegepast binnen verschillende organisaties, waar een heldere communicatie cruciaal is.

Wie gebruikt het NAVO alfabet?

Niet alleen bij geocachen maakt men gebruik van het NAVO alfabet. Ook verschillende hulpdiensten en de strijdkrachten, waarvan de politie, beveiliging en het leger voorbeelden zijn, maken gebruik van het NAVO alfabet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *