Stapeltellen

Stapeltellen

Bij geocaching draait het niet alleen om het speuren naar verstopte schatten. In sommige gevallen moeten er puzzels worden opgelost, om deze verborgen kistjes of kokers te kunnen openen.

Voor het oplossen van puzzels heb je verschillende technieken nodig. Denk aan de diverse alfabetten (morse alfabet, Braille alfabet, enzovoorts) die je gebruikt om een code te vertalen naar het klassieke Latijnse alfabet. Ook stapeltellen is een methode die gebruikt kan worden bij het oplossen van puzzels. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Bepaal de stapelwaarde van de tekst of een woorden tijdens het geocachen door de waarde van elke letter op te tellen. (a=1, b=2, etc). Is de Uitkomst 10 of meer dan dien je het resultaat breng je terug naar 1 cijfer.

Je kunt meerdere regels gebruiken.

Stapeltellen

Wat is stapeltellen? 

Stapeltellen is een type codering, waarbij men een reeks van cijfers bij elkaar op blijft tellen tot er één cijfer overblijft. Er zijn verschillende situaties waarin deze codering gebruikt wordt. Je komt het onder meer tegen, wanneer er een coördinaat gecodeerd moet worden. Naast de combinaties met uitsluitend cijfers, kun je ook een combinatie met letters tegenkomen. In dit geval gebruik je de letterwaarde om deze om te zetten naar een getal. De letterwaarde van een letter komt overeen met de plaats hiervan in het alfabet. 

Stapeltellen bij geocaching 

Bij geocaching dien je het stapeltellen te gebruiken om bijvoorbeeld een tekst of losse woorden om te zetten naar een instructie of hint. Op deze manier kom je bij geocaching tot de oplossing van een raadsel. Gebruik onderstaande tool om het vertalen van woorden naar een cijfer makkelijker te maken. 

Voorbeeld van stapeltellen 

Voor dit voorbeeld nemen we het woord “HALLO”, waarbij we deze letters vertalen naar een getal. Dit levert op: H=8, A=1, L=12, L=12 en O=15. Opgeteld levert dit het getal 48 op, wat we verder bewerken tot 12 (4+8). Het is opnieuw een getal bestaande uit twee cijfers, wat we verder vereenvoudigen naar 3 (1+2). 

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇