Geocaching Trackables

Geocaching Trackables

Naast goodies kun je in caches ook trackables vinden. Dit zijn meestal speciale voorwerpen die een unieke trackingcode bevatten.

Er zijn twee verschillende geocaching trackables, een Travel Bug en een Geocoin. Travelbugs of TB’s genoemd lijken op dogtags en worden meestal aan objecten bevestigd. Geocoins lijken op echte munten, hoewel er veel variaties zijn die afwijken van de traditioneel ronde vorm van een munt.

Wat te doen als je een trackable vindt?

Trackables zijn uniek omdat ze niet alleen een missie hebben, maar ook echt van iemand zijn. Als zodanig zijn ze niet bedoeld om in privécollecties te worden bewaard. Sommige trackables hebben bijgevoegde tags of info die de missie verklaart, indien die is toegewezen. Ook kun je de missie online vinden bij de trackable code.

Als je besluit een trackable te verplaatsen, is het belangrijk dat het item online wordt gelogd. Onjuiste logboekregistratie is een van de meest voorkomende redenen dat een trackable zoekraakt. Of je nu een travelbug of een geocoin verplaatst, de procedure is hetzelfde. De Geocaching Trackable pagina is de hoofdpagina waarmee je trackables gaat loggen.

Trackables Newbie Tip
© Geocaching.com

Trackables online loggen

Onderstaande stappen hebben we voor je uitgeschreven om te laten zien hoe je een trackable online kunt loggen:

 • retrieve from … (als je deze uit de cache hebt gehaald)
 • grab it from somewhere else (als je deze hebt meegenomen)
 • write note (om een notitie te schrijven)
 • discovered it (als je deze alleen gezien hebt)

Hulpmiddel bij het loggen

Er is makkelijk hulpmiddel bij het loggen van geocaching trackables als je buiten bent. Er is namelijk een handige app voor zowel Android als Apple beschikbaar genaamd: TBScan.

Met TBscan kun je makkelijk de codes scannen en direct loggen op je telefoon. Bij de Light versie is het aantal TB’s beperkt tot 5 stuks. Echter die €2,99 heb ik er graag voor over.

Stappenplan om een trackable te loggen

Trackable Loggen 1

Ga naar de Geocaching Trackables-pagina.

Voer bij “Zoeken op trackablecode of -naam”, de code in die te vinden is op de Travel Bug of de Geocoin en druk vervolgens op de knop “Zoeken”.


Trackable Loggen 2 3

Als je op de juiste pagina bent en de “huidige locatie” is de geocache waarin je hem hebt gevonden, klik dan op “Gevonden? Schrijf een log!” link in de rechterbovenhoek van het vak “Trackable-opties”.


Trackable Log Invoeren

Wijzig het “Soort log:” in “retrieve from …” of discovered it.

Typ een bericht. Zorg ervoor dat je het trackingnummer niet in de log plaatst dat je schrijft. Met het trackingnummer kan iedereen de beveiligingsfunctie omzeilen.

Als je klaar bent, klikt je op de knop “Log invoer”. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een trackable ‘gelogd’.


Stappenplan om een trackable te ‘droppen’ in een cache

 1. Zorg ervoor dat je de geocache opschrijft waarin je de trackable achterlaat.
 2. Ga naar de pagina voor die geocache.
 3. Klik op de groene knop “Geocache loggen” rechtsboven.
 4. Vul een geocache-log in zoals je normaal zou doen, maar stop voordat je op “Plaatsen” klikt.
 5. Zoek het vak net boven ‘Plaatsen’ met de tekst ‘Trackables’ erboven.
 6. Klik op de naam van de trackable die je in deze cache hebt geplaatst, kies hierna op “achtergelaten”
 7. Klik op “Plaatsen”.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een trackable “gedropped”.

Trackable Droppen

Wat als een trackable vermist is?

Soms vind je een geocache waarbij staat dat er een trackable in zit, maar je kunt de trackable niet vinden. Er kunnen verschillende dingen zijn gebeurd:

 • Iemand heeft de cache bezocht en de trackable opgehaald tussen de tijd dat jij voor het laatst naar de cachepagina keek en de tijd dat je de cache hebt bezocht.
 • Iemand heeft onlangs de trackable opgehaald, maar is nog niet online geweest om deze te loggen.
 • Iemand heeft de trackable op een gegeven moment opgepikt en vergeten te loggen.

Dus wat kan je doen? Een ding is om in het logboek te kijken. Een eerdere vinder heeft misschien gezegd dat hij het item heeft meegenomen. bv: “Ik heb de TB meegenomen” Als deze log in de afgelopen dagen was, heeft deze cacher de trackable nog niet gelogd. Eerdere online logs zouden ook kunnen duiden op wie het heeft gepakt.

Het beste is om te vermelden dat je de trackable niet in de geocache hebt gezien toen je de cache logde. Noem nooit iemands naam, alleen een beleefde “Ik heb XXXX travel bug/geocoin niet in de cache gezien.” Overweeg ook om een ​​”Opmerking” op de travelbug pagina zelf te schrijven dat je het niet hebt gezien. Dit kan de eigenaar waarschuwen dat het item misschien onderweg is of ontbreekt, zodat ze het kunnen volgen en indien nodig contact kunnen opnemen met geocachers.

Trackables kopen

Wil je zelf nu ook een trackable of geocoin hebben? Deze zijn namelijk gewoon te koop. Let wel op dat je eerst de code moet activeren voordat je deze in een cache stopt

Travelbugs kunnen worden gekocht bij Geocachingshop door deze link te volgen.

Geocoins kunnen worden gekocht bij Geocachingshop door deze link te volgen.