Caches zijn er in tal van verschillende soorten en formaten. Vaak bevat een grotere cache verschillende extra’s. Naast een logboek kunnen dat verschillende kleine goodies zijn en bijvoorbeeld een travelbug. Een travelbug is een trackable, net zoals bijvoorbeeld een geocoin dat is. In dit artikel vertel ik je meer over deze travelbugs. Wat zijn het precies en wat kun je hiermee?

Zo werkt een Geocaching travelbug 

Geocaching trackables, zoals de travel bug, zijn voorzien van een code. Je kunt deze code invoeren op Geocaching.com om zo te traceren, waar deze travelbug al geweest is. Je leest het goed: een travelbug verplaatst zich. In tegenstelling tot de cache zelf. Vaak staat de route die een travelbug aflegt niet vast, evenals diens eindbestemming. Er zijn echter travelbugs waarbij de eigenaar een vast eindpunt heeft opgegeven. Het kan bijvoorbeeld gaan om een specifieke stad, waar deze uiteindelijk terecht moet komen. Als geocacher kun je dus een steentje bijdragen om de travelbug verder te laten reizen.

Op deze manier herken je een travelbug

Een travelbug kan de vorm hebben van een aluminium of metalen plaatje (een zogenaamde dogtag). Meestal hebben ze ook het kenmerkende streepjescode reiskever erop staan. Ze worden vastgemaakt aan een knuffel of bijvoorbeeld een pop. Belangrijk is vooral dat het voorwerp handzaam is; je moet deze makkelijk mee kunnen nemen, en ze moeten natuurlijk in de cache passen. Iedere travelbug heeft een eigen unieke code waarmee deze gevolgd en gelogd kan worden.

Travelbug

Een travelbug kun je ook op een andere manier vinden:

Zo heb ik er dus een om mijn auto zitten, deze reis altijd met ons mee 😉

Let op: Travelbugs en geocoins verschillen van elkaar. Travelbugs kunnen verschillende voorwerpen zijn, terwijl geocoins meestal munten zijn. Beide zijn wel traceerbaar.

Travelbug loggen en verplaatsen

Wanneer je een travel bug gevonden hebt, kun je deze laten liggen en alleen loggen als gevonden op Geocaching.com. Je kunt deze ook meenemen, zodat je deze een volgende bestemming biedt. Belangrijk hierbij is dat je de travelbug na het meenemen ervan zo snel mogelijk achterlaat bij een volgende geocache. Je mag een travelbug dus nooit houden. Vergeet niet online te loggen, bij welke geocache de travelbug ligt. Zo is het ook voor anderen mogelijk om te zien welke route de travelbug afgelegd heeft.

Handig hulpmiddel voor het loggen van travelbugs

Om het loggen en ontdekken van travel bugs makkelijker te maken, loont het om gebruik te maken van TBScan.com. Het is een partner van Geocaching.com, wat het voordeel biedt dat je hier inlogt met je Geocaching.com account. Scan de code en TBScan weet precies om welke het gaat. De app van TBScan.com is zowel te gebruiken op een iPhone als op toestellen met Android. Lees onze complete review over TBScan.com hier.

Veel gestelde vragen over travelbugs

Wat is een travelbug?

Een travelbug is een (klein) voorwerp, zoals een sleutelhanger of muntje met een uniek trackingnummer dat gevolgd kan worden gedurende zijn reis van geocache naar geocache.

Hoe werkt het trackingnummer op de travelbug?

Het trackingnummer op de travelbug wordt gebruikt om de reis en locatie van de bug bij te houden. Geocachers voeren dit nummer in op de website van Geocaching.com om te zien waar de bug zich bevindt en zijn reisgeschiedenis te bekijken.

Kan ik mijn eigen travelbug maken?

Ja, je kunt je eigen travelbug maken door er een te kopen. Je krijgt dan je eigen travelbug plaatje toegestuurd met zijn eigen unieke code.

Heb jij zelf al wel eens een travelbug de wereld in gestuurd, of misschien al een gevonden? Ik hoor het graag in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *