GeoLeaks hulp bij het oplossen van Geocaching puzzels 

Bij Geocaching heb je verschillende types van caches. Nu zijn er ook caches waarbij je eerst een puzzel moet oplossen, de zogenaamde mysterie caches. Het kan best lastig zijn om tot de oplossing te komen op basis alleen de puzzel. Iets wat frustrerend werkt, zeker wanneer het maar niet lukt om tot de oplossing te komen. In zo’n situatie biedt GeoLeaks je de uitkomst. In dit artikel vertel ik je meer over het idee achter GeoLeaks. 

Wat is GeoLeaks? 

GeoLeaks is een online platform wat in 2010 werd opgezet om geocachers te helpen bij het oplossen van Geocaching puzzels. Het platform biedt voornamelijk hulp bij het oplossen van mysteriecaches. Regelmatig worden er slechts vage hints bij de puzzels gegeven, wat het bepaald niet gemakkelijk maakt om de oplossing te vinden. Het links laten liggen van deze caches is zonde; je wilt natuurlijk, net als ik, het mysterie ontrafeld hebben. Door via het platform GeoLeaks naar de mysterie te zoeken, lukt het je vaak alsnog om de puzzel op te lossen. 

Een proef forum moest het antwoord gaan geven en wat bleek: het stroomde vol met gebruikers en oplossingen en de reacties waren overwegend positief op weinigen na die vast wilden houden aan de regels van Geocaching.com. Allemaal leuk en aardig, maar hun regels zijn hun regels en niet de regels van andere websites. GeoLeaks had dus vrij baan om te gaan groeien, om de eenvoudige reden dat we een onafhankelijk platform zijn en nog eens volledig in eigen beheer.

Richard

Hoe werkt GeoLeaks? 

De kracht van GeoLeaks ligt in het forum, die mensen uitnodigt om samen te werken om de mysteries op te lossen. Het platform biedt niet alleen een ruimte voor het delen van puzzeloplossingen, maar ook voor het delen van kennis en creativiteit. Interactie tussen leden is cruciaal op GeoLeaks, aangezien dit kan leiden tot nieuwe ideeën en out-of-the-box denken. Kortom, GeoLeaks is veel meer dan alleen een forum.

Het zomaar plaatsen van eind coördinaten is dan ook niet toegestaan, je zal de oplossing er ook bij moeten zetten. Op die manier willen ze het leerzame stukje blijven bevorderen. 

Naast de mysteries heeft het forum ook nog ruimte om over ander Geocaching gerelateerde onderwerpen te praten.

geoleaks forum

GeoLeaks abonnement 

Op GeoLeaks wordt onderscheid gemaakt tussen twee ledengroepen: een basic-lid en een premium-lid. Standaard krijgen gebruikers de titel basic-lid; geheel gratis en voldoende om mee te kunnen denken bij het oplossen van puzzels rond caches

Vind je het leuk om oplossingen van puzzels te bekijken, bijvoorbeeld om schatten in je eigen regio te kunnen vinden? Word in dat geval een premium-lid door een eenmalige donatie te doen van 35 euro aan het platform. Je blijft vervolgens levenslang premium-lid. 

Ook niet onbelangrijk om te melden: De totale opbrengst wordt door GeoLeaks gedoneerd aan een project voor duurzame energie op het eiland Sumba in Indonesië.

GeoLeaks tips 

Zie GeoLeaks als een leerzaam platform waarop je leert hoe je puzzels rondom mysteriecaches oplost. Het meedenken over deze puzzels biedt inzichten die van pas komen bij het oplossen van je eigen caches.

Tip: Gebruik de zoekfunctie van GeoLeaks om op basis van een GC-code oplossingen of hints te vinden voor de cache waar jij momenteel naar op zoek bent.

GeoLeaks userscript

Een aantal jaar geleden heeft een collega geocacher het ´GeoLeaks userscript´ geschreven. Dit is werkelijk een super handig tooltje die massaal wordt gebruikt door de leden. Als je het tooltje hebt geïnstalleerd verschijnt er op de cache pagina bij Geocaching.com een extra button onder de ´loggen button´ rechtsboven op de cache pagina. Je ziet dan gelijk of die cache al op het GeoLeaks forum staat ja of nee.

Zo ja, dan zie je gelijk of die cache al is opgelost of nog niet. Als je doorklikt op die button, dan kom je bij de oplossing die bij ons op het forum staat. Staat de cache nog niet op het forum, dan kan je via die extra button ook nog eens eenvoudig en snel die cache op het forum plaatsen, op de juiste plaats en op de juiste manier.

Puzzel & Fiets rond schaijk

Adventure Lab caches

Sinds kort is er op het forum ook de mogelijkheid om ook de oplossingen van adventure Lab caches te delen. Een adventure lab cache is alleen opgelost als je alle antwoorden op de vragen goed hebt opgelost. Op dit moment komen er alleen antwoorden te staan van adventure caches die ook daadwerkelijk een fysieke eindcache hebben.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk, zelf ben ik ook premium lid. Ik ben niet zo’n held in het oplossen van de mysteries en vind het een goed initiatief. Ik ben benieuwd wie er van jullie ook lid is, en of moeite heeft met het oplossen van de mysteries, want dan is GeoLeaks wel een uitkomst.

Vind je Geoleaks interessant, kijk dan ook eens naar: Project-GC (alle statistieken voor Geoacachers)

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

4 reacties op "GeoLeaks hulp bij het oplossen van Geocaching puzzels "

 1. loop lekker loop lekker schreef:

  hoe lang duurt een moderatie ?

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Over welke moderatie heb je het?

 2. loop lekker loop lekker schreef:

  hoe doe ik een donatie van 35 euro aan het platform.

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Lees even dit artikel op het forum: https://geoleaks.com/forum/showthread.php?tid=47270.

   In het kort:
   Via een email bericht kan je de betaal informatie aanvragen om de donatie te kunnen doen. Binnen 36 uur na ontvangst van je donatie word je account handmatig omgezet naar Premium Member. Heb je een bankrekening buiten Nederland dan kan het soms iets langer duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *