Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Steeds meer liefhebbers van outdoor activiteiten gaan tijdens een wandel- of bijvoorbeeld fietstocht op zoek naar caches, een belangrijk onderdeel van Geocaching. Om succesvol te zijn in Geocaching is het gebruik van een Geocaching GPS aan te raden; het is een goed alternatief voor het gebruik van je mobiele telefoon. 

In dit artikel help ik je op weg bij het vinden van een Geocaching GPS, passend bij jouw wensen en behoeften. Niet alleen voor Geocaching is een dergelijk apparaat interessant; gebruik deze ook in algemene zin als navigatie voor je wandelingen en fietstochten. 

Belangrijke eigenschappen van een GPS voor Geocaching 

Op basis van verschillende factoren is het mogelijk om de diverse modellen GPS-apparaten met elkaar te vergelijken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van een GPS, specifiek voor Geocaching. 

EigenschapOmschrijving
Opslag van waypointsMaak vooraf een route, bijvoorbeeld een .GPX-bestand, om deze vervolgens op je GPS te kunnen volgen richting een cache. Het is belangrijk dat een GPS over de mogelijkheid beschikt om deze routes naar waypoints op te slaan, of over de optie om zelf een route te creëren op basis van een waypoint
BatterijduurJe wilt een lange dag kunnen wandelen, zonder bang te hoeven zijn dat de GPS voor Geocaching uitvalt. Moderne apparaten hebben een lithium accu; goedkopere modellen zijn soms nog voorzien van losse batterijen.
KompasWanneer je afwijkt van een route kan het prettig zijn een kompas bij de hand te hebben, om op een later moment terug te keren en te voorkomen dat je uit de richting raakt. Sommige GPS’en beschikken over een los kompas. 
GeheugenKijk naar de mogelijkheid om de GPS van een losse micro-SD geheugenkaart te voorzien, waarmee je het geheugen uit kunt breiden. Mocht deze mogelijkheid niet geboden worden, dan is het zaak te letten op het interne geheugen van de GPS. 
KaartenSommige GPS’en voor Geocaching zijn standaard voorzien van kaarten voor Europese landen, of zelfs kaarten met een wereldwijde dekking. Vaak kun je deze kaarten handmatig uitbreiden, door deze toe te voegen aan het geheugen. 
SchermHet scherm moet ook bij fel zonlicht duidelijk leesbaar zijn, evenals dat het formaat van het scherm een belangrijke factor is om modellen onderling met elkaar te kunnen vergelijken. Sommige modellen beschikken over een functie als blacklight. Houd er hierbij rekening mee, dat dit invloed heeft op de batterijduur. 
AansluitingMaak het uploaden van nieuwe kaarten of specifieke routes naar je GPS voor Geocaching makkelijker, door een model te kopen die over een aansluiting beschikt voor het koppelen van het apparaat aan je laptop. Tegenwoordig biedt het gros van de GPS apparaten deze mogelijkheid. 
WiFiNaast de mogelijkheid om een GPS te koppelen via bijvoorbeeld een USB-kabel, is het soms ook mogelijk deze te verbinden met een WiFi-netwerk. Dit maakt het makkelijker om bestanden van bijvoorbeeld een telefoon of tablet over te zetten. 
Geocaching gps

Geocaching met telefoon of gps

Persoonlijk ben ik fan van het geocachen met een GPS. Ik kan alle (relevante) caches erin zetten, een duidelijk scherm met kaart en kompas. En natuurlijk niet te vergeten de karabijnhaak waarmee ik de gps makkelijk en snel aan mijn rugzak kan klikken. Begin je net met Geoachen? Lees dan eerst deze pagina: Geocaching met je telefoon of met een gps?

Waar kan je een Geocaching GPS kopen? 

Een Geocaching GPS bestel je eenvoudig online. Er zijn verschillende webshops waar een breed scala aan GPS apparaten aangeboden wordt. Belangrijk is om vooraf te bedenken met welk doel je deze gebruikt. Gebruik je de GPS alleen om te wandelen? In dat geval mag het scherm wat groter zijn. Wil je de GPS voor Geocaching ook op het stuur van je racefiets of mountainbike kunnen bevestigen? In dat geval zal een smaller scherm prettig zijn. Populair zijn de GPS’en van Garmin en Wahoo (voornamelijk bedoeld voor fietsers). 

Veelgestelde vragen over een GPS voor Geocaching 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over GPS voor Geocaching. Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Heb je zelf een vraag? Stel deze gerust in de reacties onderaan de pagina. 

Welke GPS gebruiken voor Geocaching?

Welke GPS je moet gebruiken voor Geocaching is afhankelijk van verschillende factoren. Maak je beslissing op basis van de factoren die op deze pagina genoemd zijn; bepaal vooraf welke van deze factoren voor jou het meest belangrijk zijn.

Heb je een GPS nodig voor Geocaching?

Voor Geocaching heb je niet per definitie een GPS nodig; je kunt er ook je mobiele telefoon voor gebruiken. Houd er echter rekening mee, dat je telefoon zeker in de natuur niet overal een goed bereik heeft. Daar komt bij dat de batterij van een telefoon uit kan vallen bij een intensief gebruik; de batterijduur van een GPS voor Geocaching is vaak beter.

Welke Garmin voor Geocaching?

Garmin biedt een groot aantal modellen GPS apparaten voor Geocaching aan. Populaire modellen zijn die uit de Garmin Oregon-serie en uit de Garmin eTrex-serie.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!