Heb je net als ik ook een smartwatch waarmee je je route kunt opnemen? Dan is het natuurlijk ook handig om die route terug te kunnen kijken, en dan het liefst in Google Maps. Lees dan verder, ik zal je uitleggen welke stappen je moet doorlopen om gpx bestand openen in google maps.

Maar laat ik even bij het begin beginnen en je zo helpen om ook jou kaarten in Google Maps te zetten. Een voorbeeld kun je zien in een ander artikel van mij: Cache route van de maand: De parels in huis ter heide. Hier zie je de de kaart van de route zoals de smartwatch deze geregistreerd heeft.

Wat is een GPX bestand?

GPX, ook wel GPS eXchange-indeling genoemd, is een open standaard XML-type dat GPS-coördinaten (Global Positioning System) bevat bovenop aanvullende kaartgegevens. Het formaat heeft een toenemende groei gekend en wordt door veel fabrikanten gebruikt als hun favoriete native formaat, ongeacht het apparaat.

Denk aan GPX zoals je een afbeeldingsbestandsformaat zoals JPG of PNG zou gebruiken. Er is niet één universele standaard voor een afbeeldingsbestand, maar de meesten geven de voorkeur aan het gebruik van JPG of PNG boven elk ander beschikbaar formaat. Ze zijn het gemakkelijkst te gebruiken en worden op bijna alle platforms gemakkelijk geaccepteerd.

GPX is in wezen de JPG van de wereld van kaartgegevens. Het maakt het gemakkelijk om kaartgegevens met een publiek te delen en zorgt ervoor dat die gegevens op vrijwel elk apparaat kunnen worden bekeken.

Hoewel Google Maps GPX ondersteunt, moet het bestand nog steeds worden geconverteerd naar het KML-formaat. GPX wordt niet beschouwd als een van de gemakkelijkere indelingen om in Google Maps te importeren en kan problemen ondervinden, afhankelijk van de hoeveelheid data.

Google Maps converteert het GPX-bestand automatisch naar verschillende resultaten, vandaar de genoemde moeilijkheidsgraad, of je kunt ervoor kiezen om het bestand zelf vooraf te converteren voordat je het importeert. Hoe dan ook, GPX is nog steeds erg populair en universeel geaccepteerd op bijna alle apparaten die kaartgegevens kunnen opslaan. Het meest bekend is natuurlijk de wandel GPS.

Een GPX-bestand importeren in Google Maps

Het proces is niet al te ingewikkeld als je alleen een GPX-bestand rechtstreeks in Google Maps wilt laden. Dit is niet de ideale situatie, aangezien de kans bestaat dat dit direct kan leiden tot verlies van kaartgegevens. De reden hiervoor is dat Google Maps zal worden gedwongen om je GPX-bestand om te zetten naar een KML-bestand voor gebruik op het platform.

Het kan nog steeds prima werken, maar ik vond dat het relevante informatie was voor het geval er veel gegevens zijn die moeten worden geconverteerd. Als je alleen een snelle oplossing nodig heeft om het GPX-bestand in Google Maps te laten verschijnen, kunt je deze stappen volgen.

  • Download je GPX bestand van je GPS of horloge naar je PC
  • Daarna dient je in te loggen bij My Maps
  • Klik vervolgens in de linkerbovenhoek van het scherm op de knop: Nieuwe kaart maken
  • Klik erop om een nieuwe kaart te openen die gecentreerd is op jouw huidige locatie
  • Vervolgens klik je op importern, onder de tekst: Naamloze laag
Google My Maps
Kaart Google My Maps

Er verschijnt een optie om het GPX-bestand van je computer te importeren. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen of je kunt het bestand gewoon rechtstreeks naar het daarvoor bestemde gebied slepen en neerzetten. Druk op de knop Uploaden en de waypoints van je kaart worden automatisch aan de nieuwe kaart toegevoegd.

Uploaden Gpx

Nadat je het bestand hebt geüpload verschijnt je gelopen route in beelden is deze meteen opgeslagen.
Je kunt de naam en omschrijving aanpassen door op ‘Naamloze kaart‘ te klikken. Wil je de kaart delen of op je eigen website zetten? Vergeet dan niet om de kaart openbaar te maken.

Als je alles gevolgd hebt dan ziet je kaart er ongeveer zo uit.

Nadat je het bestand hebt geupload verschijnt je gelopen route in beelden is deze meteen opgeslagen.
Je kunt de naam en omschrijving aanpassen door op ‘Naamloze kaart’ te klikken. Wil je de kaart delen of op je eigen website zetten? Vergeet dan niet om de kaart openbaar te maken.

Als je alles gevolgd hebt dan ziet je kaart er ongeveer zo uit.

Het lijkt eenvoudig genoeg, toch? Het proces is simpel genoeg. Het is echter nog steeds mogelijk dat je GPX-bestand niet volledig is geconverteerd door Google Maps en je niet alle benodigde gegevens heeft opgeleverd. Je zult er uiteindelijk meer baat bij hebben als je besluit het kaartbestand zelf naar KML te converteren, voordat je het uploadt naar Google Maps.

Hoe GPX naar KML converteren

De beste manier om ervoor te zorgen dat alle gegevens van een GPX-bestand correct worden geïmporteerd in Google Maps, is door het eerst te converteren naar KML, het voorkeursformaat van Google. Er is online veel conversiesoftware voor beschikbaar, wat waarschijnlijk de gemakkelijkere route is. Typ gewoon GPX naar KML-converter in je zoekmachine en je ontvangt genoeg resultaten waaruit je kunt kiezen.

Meestal zijn deze programma’s gratis en online te gebruiken, maar voor sommige is een installatie vereist. Ik zou gpsvisualizer.com aanbevelen, omdat het zowel licht van gewicht is als gemakkelijk te gebruiken.

Screenshot Gps Visualizer
Uploadt eenvoudig het GPX-bestand en selecteer Google Maps als output format. De meeste conversies nemen heel weinig tijd in beslag, dus je mag aannemen dat een volledig geconverteerd bestand vrij snel wordt geproduceerd. Zodra het bestand is geconverteerd, downloadt je deze naar een map naar keuze. Daarna volg je de bovenstaande stappen voor het uploaden van een bestand naar Google Maps.Als je even de tijd neemt om deze stap ook nog te volgen zorg je ervoor dat er geen gegevens verloren gaan tijdens het uploaden. Nadat het geconverteerde bestand is geüpload naar Google Maps, kun je alle noodzakelijke acties uitvoeren die je normaal zou doen bij het gebruik van de tool.

Ik hoop dat deze stappen je hebben geholpen in het goed uploaden van een GPX file naar Google Maps. Nu weet je wat je moet doen de volgende keer als je aan het wandelen bent en de route met je GPS of smartwatch trackt. Graag hoor ik dit van je in de reacties.