GPX bestand importeren in Google maps

Heb je net als ik ook een smartwatch waarmee je je route kunt opnemen? Dan is het natuurlijk ook handig om die route terug te kunnen kijken, en dan het liefst in Google Maps.

Ik zal je uitleggen welke 5 stappen je moet doorlopen om een gpx bestand te openen in Google Maps.

Een voorbeeld kun je zien in een ander artikel van mij: Cache route van de maand: De parels in huis ter heide. Hier zie je de kaart van de route zoals mijn smartwatch deze geregistreerd heeft.

Een gpx bestand openen in Google maps

Ik heb een video gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg hoe je een gpx moet openen in google maps. Lekker makkelijk en maar 3 minuten.

De stappen niet al te ingewikkeld als je alleen een GPX-bestand rechtstreeks in Google Maps wilt laden. 

Dit is niet de ideale situatie, aangezien de kans bestaat dat dit kan leiden tot verlies van sommige kaartgegevens. De reden hiervoor is dat Google Maps zal worden gedwongen om je GPX-bestand om te zetten naar een KML-bestand.

Als je alleen een snelle oplossing nodig heeft om het GPX-bestand in Google Maps te laten zien, kunt je deze stappen volgen.

 • Download je GPX bestand van je GPS of horloge naar je PC
 • Daarna dient je in te loggen bij My Maps
 • Klik vervolgens in de linkerbovenhoek van het scherm op de knop: Nieuwe kaart maken
 • Klik erop om een nieuwe kaart te openen die gecentreerd is op jouw huidige locatie
 • Vervolgens klik je op importeren, onder de tekst: Naamloze laag
Google My Maps
Kaart Google My Maps

Er verschijnt een optie om het GPX-bestand van je computer te importeren. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen of je kunt het bestand gewoon rechtstreeks naar het daarvoor bestemde gebied slepen en neerzetten. 

Druk op de knop Uploaden en de waypoints van je kaart worden automatisch aan de nieuwe kaart toegevoegd.

gpx bestand openen in google maps

Nadat je het bestand hebt geüpload verschijnt je gelopen route in beelden is deze meteen opgeslagen.
Je kunt de naam en omschrijving aanpassen door op ‘Naamloze kaart‘ te klikken.

Wil je de kaart delen of op je eigen website zetten? Vergeet dan niet om de kaart openbaar te maken.

Als je alles gevolgd hebt dan ziet je kaart er ongeveer zo uit.

Makkelijk genoeg, toch? Het proces is simpel genoeg. Het is echter nog steeds mogelijk dat je GPX-bestand niet volledig is geconverteerd door Google Maps en je niet alle benodigde gegevens heeft opgeleverd.

Wil je echt alle gegevens terug zien dan is het beter om het kaartbestand zelf naar KML te converteren, voordat je het uploadt naar Google Maps.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat ik dit niet doe. Ik vind de route alleen voldoende om te zien in Google Maps.

Hoe converteer je gpx naar kml

De beste manier om ervoor te zorgen dat alle gegevens van een GPX-bestand correct worden geïmporteerd in Google Maps, is door het eerst te converteren naar KML, het voorkeursformaat van Google.

Er is online veel conversiesoftware voor beschikbaar, wat waarschijnlijk de gemakkelijkere route is. Typ gewoon GPX naar KML-converter in je zoekmachine en je ontvangt genoeg resultaten waaruit je kunt kiezen.

Meestal zijn deze programma’s gratis en online te gebruiken, maar voor sommige is een installatie vereist. Ik zou gpsvisualizer.com aanbevelen, omdat deze online te gebruiken is.

Screenshot Gps Visualizer

Uploadt het GPX-bestand en selecteer Google Maps als output format. De meeste conversies nemen weinig tijd in beslag.

Zodra het bestand is geconverteerd, downloadt je deze naar een map naar keuze. Daarna volg je de bovenstaande stappen voor het uploaden van een bestand naar Google Maps.

Nadat het geconverteerde bestand is geüpload naar Google Maps, kun je alle nodige acties uitvoeren die je normaal zou doen bij het gebruik van de tool.

Wat is een GPX-bestand?

Een GPX-bestand, voluit GPS eXchange Format, is een digitaal bestandje met geografische informatie. Denk hierbij aan GPS-coördinaten, maar ook aan extra details over kaarten.

Je kunt het vergelijken met een fotobestand: net zoals er JPG’s en PNG’s zijn om foto’s op te slaan, is GPX er om kaartgegevens vast te leggen.

Waarom is GPX zo handig?

 • Veelzijdig: GPX wordt door heel veel fabrikanten gebruikt, dus je kunt het op allerlei apparaten gebruiken. Denk aan je smartphone, GPS-toestel, of computer.
 • Eenvoudig: Net als JPG en PNG is GPX een gebruiksvriendelijk formaat. De meeste apparaten en softwareprogramma’s kunnen ermee overweg.
 • Universeel: Of je nu een wandelroute, fietsroute of autorit wilt delen, GPX is de perfecte manier om dat te doen.

GPX vs. KML

Google Maps gebruikt een ander formaat voor kaartgegevens: KML. Hoewel Google Maps GPX-bestanden kan openen, moet je ze eerst converteren naar KML. Dit kan problemen opleveren, vooral bij grotere bestanden.

GPX: onmisbaar voor outdoorliefhebbers

Ondanks de komst van KML is GPX nog steeds enorm populair, vooral onder wandelaars, fietsers en andere outdoorliefhebbers. Het is een handige en betrouwbare manier om kaartgegevens te delen en te gebruiken op verschillende apparaten.

Meeste gestelde vragen

Waarmee kan ik GPX bestanden openen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze te openen, Normaal gesproken open je deze met je wandel of fiets navigatie. Echter met een Android telefoon kun je apps gebruiken zoals: GEO tracker, GPS logger of Strava. Op een iOS telefoon gebruik je GPX logger, GPX tracker of Strava.

Wat staat er in een GPX bestand?

In een GPX bestand zijn meerdere GPS-gegevens opgeslagen. Dit zijn onder andere: route, waypoints en tracks. Daarnaast bevat het ook locatie gegevens voor lengte- en breedtegraad.

Wat is het verschil tussen een GPX en TCX formaat?

TCX is een fitness & training formaat wat gebruikt wordt door Garmin voor de Edge en/of Forerunner. GPX is het meest gebruikt bestandsformaat voor routes in horloges of een GPS.

Kan ik een GPX-bestand openen in Google Maps?

Veel GPS-apparaten en apps slaan trackinginformatie op in GPX-bestanden, en die informatie kan eenvoudig worden weergegeven in Google Maps. Er zijn tal van gratis smartphone-apps die GPX-bestanden kunnen genereren en delen.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

16 reacties op "GPX bestand importeren in Google maps"

 1. Koen Michiels Koen Michiels schreef:

  Hallo Patrick. Ik kwam bij dit artikel terecht omdat ik op zoek was naar een app om een track te visualiseren. Jaren terug gebruikte ik zoiets om virtueel terug langs een gereden route te fietsen. Jammer genoeg herinner ik me het programma of de app niet meer. Het importeren naar Google maps is ook leuk, maar ik haal er hoogstens een sateliet aanblik uit. Enig idee hoe ik mijn hike van afgelopen weekend wel virtueel zou kunnen herbeleven?

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Hallo Koen, je zou eens kunnen kijken naar deze app: https://www.relive.cc

  2. Danny Maes Danny Maes schreef:

   Ik gebruik sedert enkele maanden op mijn smartphone de App GPXViewer Pro (kostprijs eenmalig+/- 8 EUR). Deze laat toe om je whereabouts op te nemen, te exporteren als GPX bestand, en ook om externe GPX bestanden in te laden en weer te geven.
   Je kan de gratis versie (beperkt) downloaden via Google Play Store en uitproberen.

   Ook kan je eens kijken op loxodrome.org, waar je via de optie Routeplotter je gpx bestand kan opladen en die weergeven in OSM (Openstreetmaps). Je dient hier wel een account aan te maken (gratis)

 2. Dirk Koeleman Dirk Koeleman schreef:

  Hallo
  Ik heb een GPX bestand op google maps gezet van de salland route . En zie de route ook staan onder naamloze kaart . Maar hoe kan ik de route gebruiken . Moet ik eerst naar de route rijden alvorens ik hem kan gebruiken . Ik kan ook niet naar de route toe navigeren .

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Je kunt GPX Viewer gebruiken (download) voor Android. Als je wilt fietsen en dan de GPX wilt volgen, zou je een Garmin Edge kunnen overwegen.

 3. Peter Peter schreef:

  Installeer de Topo gps app op je telefoon.
  Laad het Gpx-bestand en je kan navigeren.
  Zooo makkelijk !

 4. Astrid Astrid schreef:

  Kan ik dan ook de spraakbegeleiding in Google Maps gebruiken?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   ik weet het niet zeker, maar ik geloof van niet.

 5. Jan van schaik Jan van schaik schreef:

  @Patrick,
  Een mooi geschreven manier , duidelijke uitleg ok.
  Alleen heb ik hier wel een probleem; ik doe alles wat je zegt maar ik heb geen optie “nieuwe kaart maken”
  nb ik doe dit op een i-pad, niet op een pc.

  Misschien dat je mij een tip kunt geven?? Helaas kan ik geen screenshots hier delen

  Gr jan

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Hallo Jan,
   Een screenshot zou wel makkelijk zijn.

 6. Anoniem Anoniem schreef:

  Dankjewel!!!

 7. Michiel Michiel schreef:

  Ik krijg de turn by turn navigatie van google maps niet aan de praat nadat ik een .gpx heb geïmporteerd. Iemand tips hoe dezelfde 3D turn by turn navigatie te krijgen als dat ik een adres intik om naar toe te navigeren, ik wil daarvoor de gpx gebruiken en dan turn by turn naar ieder waypoint. Dit om mijn fietsroute inzichtelijk te maken. Help!

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Voor Google Maps weet ik het helaas ook niet. Wel zijn er apps in de play store een een GPX bestand kunnen omzetten naar een TBT navigatie.

 8. Henk Mulder Henk Mulder schreef:

  Hallo,

  Ik ben wadloopgids. Misschien ken jij dit probleem. Als ik een gpx bestand invoer in google earth dan komne de waypount er altijd dubbel in te staan. Hij voorkom ik dat ?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Oei, daar heb ik nog geen last van gehad. ALs je even contact met me opneemt via de mail, dan kan ik even naar je bestand kijken.

 9. Gerrit Dekker Gerrit Dekker schreef:

  Hi hadige info zeg, bedankt!
  Binnenslepen van gpx ging probleemloos met deze beschrijving!
  Omzetten naar kml niet helemaal: als ik google maps format opgeef krijg ik een html file waar maps niks mee kan. Als ik Google Earth output format kies krijg ik kmz file en die werkt wel! In mijn geval van NS wandelroute zie ik overigens geen verschil tussen de gpx en kmz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *