Outdoor activiteiten zijn er in verschillende varianten. Maak een wandeling door het bos in de buurt, neem de racefiets mee voor een tocht door de provincie, enzovoorts. Een van de outdoor activiteiten die momenteel sterk in opkomst is: rijden op gravelwegen. Voor het rijden op een gravelweg heb je een gravelbike nodig.
Al wordt ook de mountainbike regelmatig gebruikt om op deze ondergrond te kunnen rijden. Groot voordeel van rijden op een gravelweg is het feit, dat het er vaak breder is dan op een pad door het bos. Daarbij heb je er geen last van automobilisten en is het afwisselender dan een stuk over het asfalt rijden.
Op deze pagina lees je meer over hetgeen men onder een gravelbike verstaat. Ook wordt ingegaan op de verschillen tussen een gravelbike en een mountainbike, een racefiets en een cyclocross. Wat weet jij al over de gravelbike?
Wat is een gravelbike?
Een gravelbike is een breed inzetbare fiets. Het model wordt niet alleen gebruikt voor rijden op gravel, maar kan ook op diverse andere ondergronden van pas komen. Handig, wanneer je het rijden op asfalt combineert met het rijden op gravel. Kenmerkend voor deze fietsen is dat ze het racestuur van bijvoorbeeld een racefiets hebben, in combinatie met de geometrie van een sportieve fiets waarop langdurig gereden moet kunnen worden.
Het vormt de basis van een comfortabele rit over verschillende ondergronden. Daar komt bij dat deze fietsen over een brede, vaak dikke band beschikken. Deze banden zijn niet te vergelijken met die van een racefiets, maar komen eerder in de buurt van de banden van een mountainbike.
Het voordeel van het gebruik van deze banden onder de gravelbike, is het feit dat ze je meer grip en comfort bieden op een gravel ondergrond. Je hoeft niet bang te zijn weg te slippen als je een bocht neemt. Ook oneffenheden worden goed geneutraliseerd door deze dikkere banden.
Fiets voor langere stukken op diverse ondergronden
Ook uit het aantal bevestigingspunten van de gravelbike blijkt, dat deze fiets bedoeld is voor langere stukken op wisselende ondergronden. De bevestigingspunten kun je gebruiken voor het monteren van een bidonhouder. Zo heb je voldoende drinken bij je, wanneer je een langer stuk op de fiets rijdt.
Ook aan de bovenzijde van het frame bevindt zich een punt voor een bidonhouder. Daar waar deze op een racefiets vaak alleen op het onderste deel en het deel onder het zadel geplaatst kan worden.

Gravelbike vs. een mountainbike
Net als een gravelbike wordt ook een mountainbike gebruikt om op oneffen ondergronden te kunnen rijden. Daarbij komt de mountainbike net als de gravelbike van pas bij combinatie van verschillende ondergronden. Rijd eerst over het asfalt naar het bos, om vervolgens in het bos een gravel pad te nemen.
Belangrijk verschil tussen beide modellen zit in het stuur en de geometrie van de fiets. Een gravelbike heeft een sportievere uitstraling van de mountainbike, doordat het stuur wat lager ligt dan het zadel. Je neemt hierdoor een enigszins liggende houding aan, terwijl je op een mountainbike vaak veel rechter zit.
Er zijn ook overeenkomsten op te merken tussen de gravelbike en mountainbike. Zo heeft de gravelbike net als een mountainbike bredere en dikkere banden. Het voorkomt dat je voortdurend stil komt te staan met een lekke band.
Gravelbike vs. een racefiets
De verschillen tussen een gravelbike en racefiets zijn eigenlijk precies het tegenovergestelde, van de verschillen tussen een gravelbike en mountainbike. De racefiets heeft net als de gravelbike een hele sportieve geometrie, waardoor je zo min mogelijk last hebt van bijvoorbeeld de wind. Des te minder weerstand je ervaart, des te makkelijker is het om een hoog tempo vast te houden.
Ook heeft het racefiets hetzelfde type stuur als een gravelbike. Op beide fietsen kun je een lang stuk fietsen, zonder direct erg vermoeid te raken. Een mountainbike is vaak bedoeld voor de kortere stukken.
Een punt waarop de gravelbike van een racefiets verschilt is het type band wat gebruikt wordt. Een racefiets heeft een hele dunne en smalle band, bedoeld om de rolweerstand onderweg te minimaliseren. Bij een gravelbike wordt voor een breder en dikker model band gekozen. Voordeel hiervan is dat je veel meer grip hebt op een oneffen ondergrond en minder snel te maken zal krijgen met een lekke band. Tevens zorgt de dikke en brede band voor het neutraliseren van oneffenheden. Daar waar je deze met de banden van een racefiets altijd zal voelen.
Sommige wielrenners kiezen voor een wiel met een hoge velg. De hoge velg maakt dat je op hoge snelheid minder weerstand ervaart. Daar de snelheid bij een gravelbike doorgaans lager ligt, mede door de bredere band, zie je bij een gravelbike nauwelijks hoge velgen.
Gravelbike vs. een cyclocross fiets
Van de verschillende modellen fietsen die reeds besproken zijn, lijkt de cyclocross fiets het meest op een gravelbike. Zowel de geometrie van een cyclocross fiets, als het stuur hiervan lijken op die van de gravelbike. In de basis is een cyclocross fiets nauwelijks te onderscheiden van een racefiets. Verschil zit in de dikte van de band. Deze zijn bij de cyclocross fiets net wat dikker en hebben een grover profiel, zo heb je bij een veldrit voldoende grip onderwerp.
Een verschil tussen de gravelbike en cyclocross fiets zit in het feit, dat een cyclocross fiets voornamelijk bedoeld is voor de korte afstanden. Daar waar een gravelbike, zoals eerder op de pagina genoemd werd, gebruikt wordt bij langere stukken. Wanneer je regelmatig op oneffen ondergronden rijdt en dit meer dan twee uur achtereen doet, is een gravelbike een betere keuze dan de cyclocross fiets.
Je ervaart meer comfort onderweg. Andersom biedt een cyclocross fiets voordelen, wanneer je korte stukken op een hoge snelheid wilt fietsen.
Is een gravelbike kopen interessant?
Of een gravelbike kopen interessant is voor jou, hangt van verschillende factoren af. Het is voornamelijk belangrijk om te bepalen hoe lang je ritten zullen zijn en op welke ondergrond je deze aflegt. Bij tochten op een oneffen ondergrond en van meer dan twee uur, is de gravelbike de beste keuze. Korte tochten op lage snelheid leg je het beste af met een mountainbike. De mountainbike is ook de beste keuze, wanneer je hele steile afdalingen over rotsblokken wilt fietsen.
Bij stukken van minder dan twee uur, welke je op hoge snelheid af wilt leggen, is een cyclocross fiets ook een goede optie. Verschil tussen de cyclocross fiets en mountainbike, is dat je met een mountainbike iets ruigere ondergronden kunt trotseren. De cyclocross fiets is voornamelijk bedoeld voor rijden op een modderige of gravel ondergrond. Gebruik een racefiets wanneer je enkel op een verharde ondergrond rijdt.

Voordelen van de gravel bike
Belangrijk voordeel van een gravel bike is het feit, dat het beste van verschillende fietsen gecombineerd wordt. Je ervaart het comfort van de racefiets en cyclocross fiets, maar de stabiliteit van de mountainbike door de brede banden.
Daar heeft men de verschillende bevestigingspunten voor een bidonhouder aan toegevoegd, zodat je onderweg nooit zonder drinken komt te zitten. Voldoende drinken is zeker op warmere dagen cruciaal om niet uit te drogen of snel vermoeid te raken.
Welke uitrusting heb je nodig om te gravelbiken?
Er is geen specifiek voorschrift voor rijden met een gravelbike. De keuze voor kleding die je aantrekt, is sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Voor de een is een strak shirt in combinatie met een strakke broek prettig. De ander geeft de voorkeur aan loszittende kleding op de fiets.
Daar je op een gravelbike vaak langere tochten maakt, is het aan te raden om een fietsbroek met zeem te kopen. Het voordeel hiervan is dat je minder snel last hebt van je stuitje, als je de lange tochten nog niet gewend bent. Het zadel van een gravelbike is net als die van een racefiets vaak behoorlijk hard.
Je kunt een fietsbroek en shirt combineren met handschoenen. Zweet op je handen maakt dat je minder grip hebt. Zeker op een ruige ondergrond is het belangrijk om je stuur stevig vast te pakken. Ook voldoende drinken mee voor onderweg is essentieel, zoals eerder genoemd werd. Mocht je in de avond fietsen, vergeet dan niet de verlichting die je aan de gravelbike kunt bevestigen.
FAQ – gravelbike
Mogelijk heb je nog vragen over de gravelbike. Wat maakt een gravelbike zo interessant? Is deze fiets ook geschikt voor mensen die een meerdaagse fietstocht willen maken? Enzovoorts. Onderstaand vind je de antwoorden op vragen die vaak gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over gravelbikes? Laat deze dan achter in de reacties onderaan de pagina.
wat is het voordeel van een gravelbike?
Met een gravelbike combineer je het beste van verschillende soorten fietsen. Je ziet er kenmerken in terug van een racefiets, cyclocross fiets en een mountainbike. Belangrijk voordeel is ook dat je de fiets op verschillende ondergronden kunt gebruiken en deze geschikt is voor langere tochten.
wat kost een gravelbike?
Je kunt het bij een gravelbike kopen zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn modellen die voor een paar honderd euro tweedehands verkocht worden door fietsenzaken. Een nieuw model van een hoge kwaliteit kost al snel duizenden euro’s. De prijzen zijn hiermee vergelijkbaar met die van een racefiets of cyclocross fiets.
wat is een gravel route?
Zoals de naam al doet vermoeden, rijd je bij een gravel route of een oneffen ondergrond. Vergelijk het met een pad door het bos. Een gravel ondergrond is niet volledig effen, maar vaak minder oneffen dan de route die je op een mountainbike aflegt.
waar rijden met een gravelbike?
Je kunt een gravelbike op iedere oneffen ondergrond gebruiken. Ook op een verharde ondergrond rijdt de fiets comfortabel. Enkel bij een ondergrond met grote rotsblokken kun je beter voor een mountainbike kiezen. Gebruik de gravelbike zowel in Nederland, als in het buitenland. Met name in Zuid-Europa vind je fraaie gravel paden.
welke gravelbike kiezen?
Bij de aankoop van een gravelbike heb je de keuze uit verschillende modellen. Bepaal eerst van welk merk je de gravelbike wilt kopen. Een Cube gravelbike is doorgaans goedkoper dan een Trek gravelbike. Kijk vervolgens goed naar het formaat hiervan, de gebruikte materialen en het (elektronische) schakelsysteem.