Happy stones – Heb jij er al één gevonden?

Wanneer je een ronde door het bos of over de hei maakt, kom je ze steeds vaker tegen: happy stones. Wij hebben ze ook al verschillende keren zien liggen! Het gaf de eerste keer direct een vrolijk gevoel. Waarom liggen deze gekleurde stenen in de natuur?

Kan ik er iets mee en mag ik ze meenemen naar een andere plek? Wij hebben het antwoord al op deze en verschillende andere vragen. In dit artikel delen we ze met je! Laat in de reacties onderaan de pagina weten in welke natuurgebieden jij al eens happy stones tegen bent gekomen.

Happy stones, Wat zijn dat?

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, zijn de happy stones bedoeld om mensen vrolijk te maken. Je kunt ze overal in de natuur tegenkomen! Naast de bestaande happy stones kun je ze zelf ook maken en ergens neerleggen.

Het leuke aan de happy stones is dat je ze mee kunt nemen en ergens anders in de natuur achter kunt laten. Zo blijft het voor andere wandelaars of fietsers leuk om op zoek te gaan naar de stenen. Er zijn ook mensen die de happystones meenemen naar huis en ze verzamelen. Dit is eigenlijk niet de bedoeling, want je ontneemt anderen hiermee een vreugdemomentje tijdens hun outdooractiviteiten.

happystone ernie

Zelf ook happy stones maken?

Het maken van happy stones is heel eenvoudig! Je hebt een paar grote stenen nodig met een enigszins vlakke kant. Deze kant kun je vervolgens beschilderen met verf, met Crackle Medium of bijvoorbeeld met Decoupage. Zorg dat het middel waarmee je de verf van een vrolijke noot voorziet bestand is tegen regen.

Het is zonde wanneer de verf van de steen loopt als je deze in de natuur hebt achtergelaten. Gelukkig zijn er speciale verfsoorten voor buiten! Naast de mogelijkheid om de happy stones te verven, kun je ze ook van andere versiering voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van glitter.

Hulpmiddelen voor het maken van happy stones

Voor het maken van happy rocks heb je naast de verf en bijvoorbeeld glitter een aantal andere hulpmiddelen nodig. Ze maken het makkelijker om de stenen te bewerken. Denk hierbij aan:

 • Een sponsje; met een spons is het mogelijk om heel gelijkmatig een kleur aan te brengen op de steen. Je kunt dit als basis gebruiken voor je kunstwerk. Zou je de verf met een grote kwast aanbrengen, dan is het lastiger om de eerste laag gelijkmatig aan te brengen. Daarbij gaat dit met een spons sneller.
 • Een penseel; met een klein penseel kun je hele fraaie details op de steen aanbrengen. Dit is met een grotere kwast lastiger. Eventueel kun je met een potlood alvast een grove schets maken, welke je vervolgens met het penseel inkleurt.
 • Effect Liner; in verschillende hobbywinkels kun je producten van Effect Liner bestellen. Met deze producten is het mogelijk om 3D-elementen aan de steen toe te voegen. Maak er leuke stippen of bijvoorbeeld dikkere lijnen mee.
 • Zwarte stift; naast de mogelijkheid om met een klein penseel details op de happy stenen aan te brengen, kun je ook kiezen voor het gebruik van een zwarte stift. Zorg dat de stift waterbestendig is.

Wij hebben een happy stones stiften set laten testen door onze zoon van 10. Een uitgebreide review vind je op onze Happy Stones Stiften review pagina.

Tips voor het maken van zwerfstenen

 • Om te beginnen met het schilderen van stenen, is het aanbevolen om een laagje Gesso als basislaag aan te brengen. Hierdoor zal de verf niet in de stenen trekken en zal het eindresultaat beter zichtbaar zijn.
 • Het is ook handig om eerst een potloodschets op de steen te maken voordat je begint met inkleuren.
 • Als je inspiratie nodig hebt voor ontwerpen, kan je zoeken op Google of Pinterest voor ideeën.
 • Het is aanbevolen om zoveel mogelijk oppervlak van de steen in te kleuren en felle kleuren te gebruiken zodat deze opvalt voor andere ‘stenenjagers’.
 • Vergeet ook niet om een boodschap op de achterkant van de steen te schrijven, zoals “Laat mij zwerven” of “Neem me mee”.
 • Nadat de verf droog is, kan je ervoor kiezen om de stenen af te lakken of er vernis op aan te brengen om het kunstwerk langer mooi te houden en tegen water en licht te beschermen.

Happy stones zoeken in de natuur

Je kunt de blije steentjes van anderen in principe in ieder natuurgebied tegenkomen. Op internet vind je verschillende groepen, waarin mensen verklappen in welke regio ze de stenen hebben achtergelaten. Nu is het aan jou de taak om de stenen op te sporen! Vaak worden de doodle stones in de buurt van de gebruikelijke wandelpaden gelegd. Je hoeft dus niet van het pad af te wijken om deze te zien liggen. Dit is belangrijk, omdat je de natuur zelf niet wilt schaden tijdens het zoeken van de stenen.

Tip: sommige stenen zijn best klein, waardoor ze niet direct opvallen. Probeer de kindness rock (hoe ze ook wel eens genoemd worden) overdag te zoeken, wanneer je voldoende licht hebt. Zoek je de stenen in de schemering of avond, dan is de kans veel kleiner dat je ze ziet liggen.

happy stones geocaching

Happy stones: de perfecte geocaching goodie?

Eerder las je al dat er verschillende groepen op internet te vinden zijn, waarbinnen de natuurgebieden met happy stones gedeeld worden. Mocht je zelf happy stones gemaakt hebben, dan kun je online de coördinaten achterlaten van de plek waar je deze vrolijke stenen hebt achtergelaten. Zo breng je de happy stones samen met het populaire geocaching.

Wat is geocaching?

Onder geocachen verstaan we het moderne schat zoeken, waarbij je op basis van vooraf verkregen GPS coördinaten op zoek gaat naar de schat. De schat kan overal verstopt liggen. In een holle boom, in een tupperware doosje in de natuur, enzovoorts. Bij het vinden van deze schat of cache zit er meestal ook wat goodies of een woodie bij. De happy stones kunnen natuurlijk heel goed dienst doen als goodie!

Er zijn zelfs caches die speciaal gemaakt zijn om de happy stones te ruilen.  Denk bijvoorbeeld aan:

Waarmee beschilder je Happy Stones?

De Happy Stones kun je in de basis met ieder materiaal beschilderen, mits het materiaal bestand is tegen vocht. Je wilt voorkomen dat de fraaie schildering al snel van de steen verdwijnt na een hevige regenbui. In de natuur kan het erg vochtig zijn.

Waar liggen de Happy Stones?

Het leuke aan Happy Stones is dat je deze overal in de natuur tegen kunt komen. Er zijn geen vaste plekken waar de Happy Stones liggen. Dit komt onder meer, doordat mensen die op zoek gaan naar een Happy Stone deze op een andere plek terug kunnen leggen.

Wat is het doel van een Happy Stone?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, maakt een Happy Stone mensen blij. Het is ontzettend leuk om tijdens een wandeling of fietstocht door een natuurgebied een aantal vrolijk gekleurde stenen tegen te komen. Maak er een foto van, neem de stenen mee of leg ze elders in het natuurgebied terug.

Wat mag je doen met een Happy Stone?

Je kunt een Happy Stone zien als een klein cadeautje, welke je mag houden nadat je deze gevonden hebt. Veel mensen laten de stenen echter op hun plek liggen, zodat ze ook anderen een geluksmomentje bezorgen. Je kunt er ook voor kiezen om de Happy Stone mee te nemen en elders in het natuurgebied achter te laten. Zo blijft het voor anderen leuk om op zoek te gaan naar de stenen.

Ik ben benieuwd of jij zelf ook al eens een of meerdere happy stones bent tegengekomen. Heb je deze dan meegenomen of alleen een foto gemaakt? Deel de foto en je reactie hieronder in het artikel. Ik ben benieuwd hoeveel verschillende happy stones we krijgen ;-).

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Een reactie op "Happy stones – Heb jij er al één gevonden?"

 1. Hannie Hannie schreef:

  Ik vond een mooie Happy Stone op een bankje in Rheezerveen. Zó leuk!!!
  Kei Tof van Adél. Ik heb hem meegenomen en ga hem ergens anders weer op een mooi plekje achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *