Zowel tijdens het sporten, als in rust overdag kan het meten van je hartslag interessante inzichten opleveren. Tijdens het sporten laat je hartslag zien op welk percentage van je maximum je presteert. Dit maakt het makkelijker om aan de hand van verschillende zones te trainen.

Tegelijkertijd duidt een lagere hartslag bij dezelfde prestatie op twee verschillende momenten, op een verbeterde conditie. In rust zegt je hartslag iets over het herstel na outdoor activiteiten. Bij een hoge hartslag is je lichaam actief aan het herstellen, terwijl een lage hartslag erop duidt dat het lichaam klaar is voor de volgende intensieve outdoor activiteit. 

In dit artikel lees je meer over je hartslag meten en de manieren hoe je dat kunt doen. Kies je bijvoorbeeld voor een smartwatch met borstband, of laat je de hartslag meten aan de hand van je pols hartslag? Dat laatste wordt steeds populairder door de opkomst van activity trackers. De Fitbit is er een goed voorbeeld van. Wil je alles weten over stappentellers en activity trackers? Lees dan ons stappenteller koopadvies pagina, daar gaan we er dieper op in.

Smartwatch met borstband koppeling 

Verschillende smartwatches bieden je de mogelijkheid om een externe borstband te koppelen voor het bijhouden van je hartslag. De Apple Watch is een voorbeeld van een apparaat die dit ondersteunt. Hetzelfde geldt voor de horloges van TomTom. Afhankelijk van de generatie Bluetooth die een hartslagmeter ondersteunt, kan deze gekoppeld worden aan de smartwatch. Kijk je bijvoorbeeld naar de Apple Watch, dan ondersteunt deze borstbanden met Bluetooth 4-verbinding of nieuwer. Oudere modellen zijn niet te koppelen aan deze smartwatch. 

Onder meer Wahoo, Garmin en Polar bieden borstbanden aan die te koppelen zijn aan de meeste smartwatches. Hoe je een borstband precies koppelt verschilt per type smartwatch. Op internet lees je hier meer over voor jouw model horloge. 

Hartslag Meten

Hartslag meten zonder borstband 

Waar voorheen iedere actieve sporter of liefhebber van outdoor activiteiten voor een sporthorloge met borstband koos, wordt tegenwoordig vaker voor het meten van de pols hartslag gekozen. Een borstband biedt het nadeel, dat deze kan gaan schuren als je de band net iets te los hebt afgesteld. Te strak is echter ook niet prettig! Bij het meten van de pols hartslag met een activity tracker, een sporthorloge of een smartwatch heb je die irritatie niet. 

Tegenwoordig bevatten horloges die het meten van de pols hartslag ondersteunen dermate geavanceerde technologie, dat deze pols hartslag nauwelijks afwijkt van de meting met de borstband. Voorheen werd de nauwkeurigheid van een hartslagband over de borst als voornaamste argument genoemd om je hartslag op die wijze te meten tijdens outdoor activiteiten. 

Wat is een normale hartslag? 

Een normale hartslag verschilt van persoon tot persoon. Daarbij geldt dat de hartslag van een tiener doorgaans hoger zal liggen, dan die van iemand boven de 50 jaar. Over het algemeen stelt men dat de hartslag in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut zou moeten liggen. Bij een hartslag boven de 100 slagen per minuut spreekt men van een verhoogde hartslag. Dit aantal wordt vaak pas bereikt tijdens het sporten, of wanneer men veel stress ervaart voorafgaand aan een spannend moment. Denk aan een presentatie of sollicitatiegesprek. 

Belangrijk is voornamelijk dat het hart op regelmatig tempo slaat. Er zijn sporthorloges en smartwatches die een cardiogram van je hartslag kunnen maken. Hieruit kun je opmaken of het hart met een constant ritme slaat. 

Wat zegt de hartslag over je conditie? 

Over het algemeen geldt dat iemand die regelmatig wandelt, fietst of bijvoorbeeld een rondje hardloopt, een lagere rusthartslag zal hebben dan iemand die dit niet doet. De hartslag in rusttoestand zegt dus iets over je conditie. Een sporter heeft door diens inspanningen een groter en sterker hart gekregen, waardoor het hart bloed op veel efficiëntere wijze rondpompt door het lichaam. Mensen spreken ook wel eens van een sportershart, wanneer iemand een hele lage rusthartslag heeft. Door meer te gaan bewegen, zal je opmerken dat ook jouw rusthartslag na verloop van tijd steeds lager ligt. 

Bereken je maximale hartslag 

Wil je precies weten wat je maximale hartslag is? In dat geval doe je er verstandig aan een intensieve training voor jezelf te plannen. Probeer hierbij eenmalig tot het uiterste te gaan na een lange warming-up. Na afloop van de training bekijk je tot welke hartslag je hart is gekomen. Dit punt zal zeer dicht in de buurt van je maximum liggen. Nog nauwkeuriger is het laten uitvoeren van zo’n test door een sportarts. 

Een andere manier om achter je maximale hartslag te komen, is door deze te berekenen. Algemeen stelt men dat je maximale hartslag rond de 220 minus je leeftijd ligt. Iemand die 20 jaar of ouder is, zal normaliter geen hartslag boven de 200 slagen per minuut halen. Schrik echter niet wanneer dit toch lukt. De genoemde som geeft slechts een indicatie. Op de website van de Hartstichting vind je informatie over het hartritme.

Hoe nauwkeurig zijn de metingen? 

Over het algemeen stelt men dat een hartslagmeting middels een borstband het meest nauwkeurige beeld geeft van je huidige hartslag. De borstband is nog altijd nauwkeuriger dan een horloge die de pols hartslag meet. Toch hoeft dit geen reden te zijn om direct voor een borstband te kiezen. De smartwatches of activity trackers die je pols hartslag meten geven over een langere periode namelijk een minstens zo betrouwbaar beeld. Wil je meer weten over de betrouwbaarheid van een stappenteller lees dan verder op onze pagina.

Met andere woorden: tijdens een training heb je meer aan de combinatie van een sporthorloge met borstband, terwijl je bij de analyse nadien weinig verschillen zal opmerken in de gemiddelde hartslag gemeten met en zonder borstband. De keuze tussen een sporthorloge met borstband of een activity tracker zonder borstband is dus voornamelijk afhankelijk van het doel waarmee je deze koopt.