Helpbag review

Zoek je een kant en klare tas voor wanneer je in nood bent? Zoek je een uitgebreide survival kit? Wil je graag in één keer alle juiste materialen om te overleven in 1 tas? Lees dan even mee. In deze review lees je alles over de “HELPBAG”

In het kort

De HELPBAG MAX is een noodpakket in de vorm van een backpack die bestaat uit verschillende modules. HELPBAG is een Pools merk dat inspeelde op de wens van burgers in zowel conflictgebieden als natuurrampen om een kant en klare tas in huis te hebben. Het merk biedt diverse kits aan en OutdoorOnly heeft de meest uitgebreide kit getest.

8.8
totale score
10.0

Design

10.0

Functionaliteit

7.0

Comfort

8.0

Prijs

Door middel van deze, zacht gezegd zeer uitgebreide, modules kun je zeker zijn van alles wat je nodig hebt om 72 uur te overleven. Deze uitgebreide kit gebruikt een stevige cordura backpack die los van de bestaande onderdelen nog ruimte geeft om een aantal persoonlijke items mee te nemen. We lichten eerst de modules kort toe en geven vervolgens een compleet rundown op wat je aantreft in deze kit en… wat de kwaliteit is. 

De modules bestaan uit de volgende categorieën: 

 • Module Noodgevallen
 • Module Koken & Voedsel
 • Module EHBO
 • Module Elektronica
 • Module Escape
 • Module Slaap
 • Module Gereedschap
 • Module Weer
 • De Backpack zelf

De module noodgevallen

Dit is eigenlijk meer een krat waarin de tas wordt geleverd. Het mooie van deze krat is dat deze in een inhoud heeft van 48 liter maar wel erg licht en robuust is. HELPBAG stelt dat deze waterdicht is en dat hebben we natuurlijk getest.

De kratten zijn waterdicht in de zin van, ze kunnen een flinke regenbui hebben waarbij water op het krat blijft staan zonder dat de inhoud nat wordt.

We kunnen niet adviseren dat je ze daadwerkelijk onder water blijft houden. Je bergt het krat gemakkelijk op door deze in te vouwen, bij ons blijven de tassen in de kratten zodat deze gemakkelijk te stapelen zijn.

De module koken & voedsel

Er vanuit gaande dat je in die 72 uur toch graag wat zou willen eten en drinken tref je in deze module een hoop aan.

Om te beginnen een halve liter Pools bronwater in een standaard plastic flesje, niet het makkelijkste om mee te nemen maar wel snel voorhanden. 

Daarnaast bevat deze module een 72 uurs voedselrantsoen van Seven Oceans, een waterfilter vergelijkbaar in werking met Sawyer, Water ontsmettingstabletten, een degelijke bestekset, een stalen mok met deksel, gasbrander, gasvulling en een opvouwbare waterfles. 

De module EHBO

Deze module heeft een aantal standaard, maar toch enigszins interessante voorwerpen. Om te beginnen een standaard ehbo kitje. Daarnaast een beademingsmasker, thermisch deken, alarmlamp, notitieboek met potlood en een reflectievest.  

De module elektronica

Over deze module waren wij zeer aangenaam verrast, hier begin je echt het verschil te zien met andere overlevingspakketten in zowel voorwerpen als kwaliteit!

Om te beginnen een Powerbank van 10000 mAh, standaard maar zeker goed genoeg. Overigens zijn alle apparaten voorzien van een USB-C lader/kabel. 

Een radio die zowel werkt op batterijen als op Dynamo, even draaien en luisteren maar.

Een GSM, ja dat lees  je goed.

Deze module is voorzien van een eigen GSM met simkaart en… SIM kaart adapters zodat je je eigen simkaart in de GSM kunt steken wanneer je eigen batterij op is. Hoe handig is dat. Daarnaast is de GSM uitgerust met een in- ear oordopje en microfoon.

Verder vind je nog een standaard USB oplaadkabel (3 in 1) en een oplader. Deze gebruik je onder andere om alle elektronische apparatuur uit de vorige en komende modules op te laden. 

De module escape

Deze module bevat diverse voorwerpen die van pas kunnen komen bij het ontsnappen uit een benarde situatie. Denk daarbij aan een auto-ongeluk of onveilig gebouw. Daarnaast bevat deze module een aantal aanvullende voorwerpen.

We beginnen met een reddingshamer, gericht op het breken van glas. Daarbij ook gelijk een masker met luchtfilter en een veiligheidsbril. Je breekt met deze set nog net geen zolder mee open.

Verder bevat de module een zeer degelijke hoofdlamp met diverse standen, leren handschoenen, een paracord armband met kompas en firesteel en een Morakniv mes. 

De module slaap

Deze module is kort maar krachtig, een slaapzak en een opblaasbaar kussentje.

De module hygiëne

Dit is wel een luxe toevoeging ten opzichte van andere overlevings setjes. Hoofdzakelijk bestaat deze module uit een cosmetica setje en een microvezel handdoek. 

Wat er precies in zit: Tandenborstel, tandpasta, vaseline, oordoppen, zeep, maandverband, tampons, zakdoekjes, watjes, wattenstaafjes, monddoekjes, vochtig toiletpapier en alcoholgel.

De module gereedschap

Als het gaat om gereedschap worden we automatisch nieuwsgierig. Al moeten we helaas stellen dat dit vaker tegenvalt dan niet. Wat betreft de uitrusting in deze module mogen we wat inhoud betreft in elk geval niet klagen, over de kwaliteit lees je in het stukje “in de praktijk” meer.

Deze module bevat de volgende items: Reparatie Tape (ducttape), een multitool, werkhandschoenen, klemmen met elastiek, een schep/snij combi tool, een aantal meter jute koord, een naaisetje, een zaag en tiewraps. 

De module weer

Ook  in dit setje zien we weer een aanzienlijk verschil in items ten opzichte van de pakketten/kits die je vaker tegenkomt. Om te beginnen bevat deze module hand- en voetwarmers, niet iets waar je snel aan denkt maar ontzettend handig bij koude temperaturen.

Daarnaast vind je in deze module een nood slaapzak, een poncho, stormlucifers, een elektrische aansteker en een buff.

De rugzak zelf

Zoals we eerder benoemden komen al deze modules terug in één rugzak.

Wij hadden verwacht dat het uitpakken makkelijk zou gaan maar het opnieuw inpakken een drama zou worden. Toch is deze rugzak handig verdeeld in compartimenten en voorzien van voldoende klitteband en straps om de modules netjes op te bergen.

Daarnaast is de tas volledig van cordura gemaakt en waterproof, zo ook de ritsen. Dat geldt ook voor de modules die op de buitenkant van de tas bevestigd worden. 

Verder bevat de tas reflecterende elementen, een versterkte onderzijde en voldoende manieren om tot de elementen te komen vanaf diverse ritsen op de tas. De tas heeft naar de schouderlussen nog een hoofdlus aan de bovenzijde.

De heupriem is afneembaar net zoals de borstriem (die voorzien is van een noodfluitje). De rugzijde is enigszins verstevigd voor extra comfort. 

Het fijne van de tas is dat er ruimte overgelaten is voor je persoonlijke uitrusting. Daarnaast vind je in de tas nog een opvouwbaar isolatie matje om op te zitten en een stofzuigerzak om extra kleding, vacuüm en waterdicht in op te bergen. 

In de praktijk

De krat zag er goed uit, de tas zag er goed uit, de modules zagen heer goed uit maar…. functioneerde het geheel ook? Wat is nu de daadwerkelijke kwaliteit van deze voorwerpen? Dat hebben wij uiteraard uitgebreid getest. We hebben daarbij de meest gangbare en meest voor de hand liggende producten getest.

De gasbrander

De brander komt met een gaspatroon. Vrij klein en licht met een stevig oranje bewaardoosje. Makkelijk in gebruik en snel in en uit elkaar. Gaspatroon heeft een afsluitdop en is goed voor net iets meer dan 5 liter water aan de kook te krijgen (met gemiddelde temperatuur en met afscherming voor de wind).

De alarmlamp

Dit handige lampje past net in je hand. Door middel van een opvouwbare haak kun je deze ergens aan ophangen, bijvoorbeeld aan je tas, een auto, een boom of jezelf. Daarnaast heeft deze een magneetfunctie. 

De lamp is usb-C oplaadbaar door middel van de powerbank en kent een aantal lichtfuncties: 

 • 3 keer kort rood licht flitsen in 360 graden,
 • 2x snel flitsen in rood licht in 360 graden, 
 • 1x knipperen in rood licht in 360 graden.
 • Rood zwaailicht snel
 • Zwaailicht langzaam
 • SOS knipperstand
 • Rood licht volledig aan vol licht
 • Rood licht volledig aan dimlicht
 • LED licht

De hoofdlamp

Deze kleine hoofdlamp heeft een elastisch verstelbaar draagkoord wat enigszins smal oogje maar toch comfortabel draagt. De lamp is ook weer usb-C oplaadbaar en de bedienen met één knop. De hoofdlamp kent de volgende standen:

 • LED licht groot
 • LED licht dim
 • LED licht knippert/strobe
 • LED licht SOS

De firesteel

Verwacht er niet te veel van, je ziet ze vaker voorbijkomen. Een aantal meter goedkope paracord wat gelukkig goed brand. Deze firesteel heeft niet de beste samenstelling maar als je weet hoe ze werken doet het wat het moet doen. 

De plasma aansteker

Gebruiksvriendelijk en lichtgewicht. Makkelijk terug te vinden door de kleur en met een waterafstotende hoes. Op te laden door middel van de Powerbank. Heeft twee kleine lusjes om een koord aan te bevestigen zodat je deze niet snel kwijtraakt. 

De vacuümzak

Voldoende om 2 a 3 sets kleding mee te nemen of je slaapzak droog te houden. Komt met een makkelijke sluitklep waardoor een vacuum pomp overbodig wordt.

De slaapzak

Een compacte slaapzak, 750 gram in gewicht en comfortabel tot 15 graden. De ondergrens ligt rond het vriespunt, ik ben zelf een warme slaper en vond 5 graden nog comfortabel. Het is een mummie type slaapzak met een tweerichtings rits. In de slaapzak bevindt zich ook een opblaasbaar kussentje. 

De multitool

De tool komt in een stevige foedraal met draaglus en drukknop. Een behoorlijk zwaar apparaat maar met wel de nodige praktische functies. Op deze multitool vind je onder andere:

 • Een tang met veer komt met zowel gripklemmen als draadknippers.
 • Mes
 • Schroevendraaier met kruiskop en flesopener
 • Schroevendraaier met platte kop en blikopener
 • Zaag
 • Vijl met 2 zijden
 • Diverse openers

Alles werkt met een lock systeem. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een leatherman maar doet over het algemeen wat het moet doen in combinatie met een gelikt uiterlijk.

De zaag

De zaag heeft een standaard zaagblad met een lengte van 20 centimeter, het blad wordt door middel van een lock netjes vastgezet en heeft weinig tot geen speling. Het handvat bestaat uit een combinatie van plastic en rubber voor een lichtgewicht zaag, dat ook in de regen veilig te gebruiken is.

De zaag heeft geen foudraal maar wordt bewaard in de pouch, wel heeft deze onderaan het handvat een opening om een koord te bevestigen. 

De schep

Dit schepje heeft los van zijn duidelijke schepfunctie ook de mogelijkheid om hout te splijten, touw te snijden of schubben van vissen te verwijderen.

Daarnaast is in het blad ruimte gemaakt om de standaard bouten maat 10 en 13 te openen.

De schep en handvat zijn één geheel voorzien van een rubberen coating bij het handvat. In tegenstelling tot de andere materialen heeft de schep wel reeds een koord bevestigd en komt deze met zijn eigen materiaal met draagriem. 

De nood slaapzak

Deze aanvulling op de slaapzak is het beste te vergelijken met een bivy bag. Dankzij de reflecterende materialen aan de binnenzijde weerkaatst deze zak lichaamswarmte wat fijn in combinatie met de slaapzak.

Zo red je het comfortabel tot rond het vriespunt. Het is niet de meest ideale bivy, maar gezien het gebruik en de nodige scenario’s een warm welkom met regen en sneeuw. 

De shelter

De shelter is eigenlijk niets meer of minder dan een grote poncho met drukknopen zodat je jezelf en de rugzak volledig uit de regen en sneeuw kunt houden. Opvallend is wel de zwarte kleur, terwijl je afhankelijk van de situatie juist liever een felle kleur zou willen. 

De powerbank

Deze powerbank is de nodige aanvulling op alle apparatuur. In praktijk kun je net alle apparaten 2x volledig laden, aangezien de tas ontworpen is voor 72 uur is dat zeer degelijk. De powerbank is op te laden middels usb, usb-c en USB-B. Daarnaast kun je 2 apparaten tegelijkertijd opladen. De powerbank heeft een vermogen van 10.000mAh.

De radio

Uiteraard wil je in een noodsituatie contact kunnen houden met de buitenwereld voor eventuele informatie. Deze radio is te gebruiken met zowel AA als AAA batterijen en heeft een ingebouwde accu die je met usb-c kunt opladen.

De radio is ook met de hand oplaadbaar. De radio kan schakelen tussen AM en FM, heeft een SOS functie met LED, een zaklampfunctie en is voorzien van een antenne.

Bekijk de volledige rundown op deze rugzak in de podcast aflevering van Indiana Joyce waar Joyce Vetter samen met mij het bos in ging en het verschil uitlegt tussen een survival tas en een bushcraft tas.

Wanneer gebruiken wij deze Helpbag?

De helpbag is eigenlijk een tas die je hoopt nooit te hoeven gebruiken, maar dat wanneer je hem nodig hebt je heel blij bent dat je er eentje hebt. Wij hebben deze standaard in zowel de auto als in huis.

Dat geeft niet alleen de zekerheid dat wanneer je op pad gaat je altijd alles bij je hebt voor het geval dat maar ook de zekerheid dat je in elk geval een tas kunt pakken als het nodig is.

Deze helpbag is in ieder geval dermate divers dat je op alle fronten de eerste dagen en nachten jezelf kan redden. 

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Design : De tas is niet te zwaar, heeft voldoende opties om te dragen en af te stellen en ziet er goed uit. 
 • Materiaal: Lichtgewicht, kan tegen een stootje en een vochtige omgeving. Wordt tevens geleverd in een zeer nette bewaardoos.
 • Inhoud: Passend op zowel survival als een “escape en eva de”situatie. Meer dan voldoende items van goede kwaliteit. 
 • Compleet: Je kunt je zonder zorgen te maken in 1 keer degelijk voorbereiden op een onverwachte noodsituatie zonder dat je zelf alles hoeft samen te stellen. 

Nadelen

 • Personen: De tas in slechts ingericht op 1 persoon, je zult zelf moeten aanvullen/aanpassen op basis van je gezelschap.
 • Prijskaartje: Ondanks dat je voor het geheel een prima prijs betaalt, zeker gezien de kwaliteit van de inhoud is het een flinke aanschaf als je deze bijvoorbeeld voor een gezin van 3 of meer moet aanschaffen. 
 • Kennisgeving: Gebrek aan informatie, voor sommige producten zoals de radio en waterfilter tabletten zou een uitgebreidere handleiding misbruik kunnen voorkomen. 
Onze keuze
Help Bag Max
€588.99

Deze set bevat een rugzak, een kist en 8 uitrustingsmodules. In geval van nood ben je klaar en zelfvoorzienend. Comfortabel en zeer functioneel.

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

3 reacties op "Helpbag review"

 1. TechTim89 TechTim89 schreef:

  Super om te zien dat er ook aandacht is voor de module elektronica. Een goede powerbank en betrouwbare radio kunnen echt een verschil maken in noodsituaties.

 2. MirjamV MirjamV schreef:

  Heel interessant artikel, Jelle! Ik vroeg me af, hoe zwaar is de Help Bag Max in totaal? Ik plan mijn eerste meerdaagse hike en probeer mijn rugzak zo licht mogelijk te houden. Bedankt alvast!

  1. Jelle Jelle schreef:

   Hoi Mirjam,

   Bedankt voor je reactie! Zo’n 9kg. Maar vergelijk deze inhoud natuurlijk niet met een meerdaagse hike. Welke route ga je lopen?

   Groetjes Jelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *