Hiken en klimmen in Zwitserland

What a view..

Zwitserland, een land gekend om zijn zakmessen, gebergten en bankrekeningen. Een prachtige plek voor iedereen die graag buiten is! In dit artikel lees je onder andere over hiken en klimmen (Via ferrata) in het Jungfraugebergte.

De reis

Op 9 uur rijden van Utrecht vind je het Jungfraugebergte, gekenmerkt door hoge bergtoppen en een prachtige vallei met blauwe meren en kletterende watervallen. Wij hebben tijdens onze 4-daagse trip in Zwitserland overnacht op Camping Jungfrau, een zeer nette camping gelegen in de vallei pal naast de Staubbach waterval. Hier verblijvend heb je veel richtingen om avontuur in te zoeken.

Hiken

De omgeving is uitermate geschikt om in te wandelen, zeker in de zomermaanden. Boven in de bergen blijft het lekker koel en zijn de paden goed begaanbaar.

Vergezichten met bergtoppen en graslanden met berghutten en koeien wisselen elkaar. Je waant je letterlijk in een Milka reclame.

Met behulp van een banenkaart die je zo van internet haalt loop je makkelijk van dorp tot dorp en bepaal je zelf wanneer je een gondel of trein neemt.

De meeste dorpen zijn voorzien van een eetgelegenheid en de dorpen waar een trein of gondel stopt bieden meer dan genoeg ruimte en gelegenheid om even uit te rusten of een nieuw zakmes te kopen.

hiken en klimmen in zwitserland

Er is voor elk wat wils en zo bepaal je zelf het niveau van je route. Zo hebben wij er voor gekozen om sommige dagen met de trein omhoog te gaan en hikend naar beneden of namen we soms een gondel naar een ander dorp om de omgeving vanuit de lucht te ontdekken.

Klimmen

Jungfrau gebergte

Het Jungfrau gebergte is een plek waar menig buitensporter zijn hart kan ophalen. Echter is het voor de beginner ook een mooie plek om te starten.

Met een via Ferrata of Klettersteig verplaats je je met name horizontaal en wisselen wandelen en klimmen zich af.

Door middel van stale nieten in de bergwand, touwbruggen en ladders blijf je voorzien van een gezonde doses adrenaline. In het dorp Mürren vind één van de bekendere routes de Klettersteig van Mürren-Gimmelwald.

Een route van circa 2,5 à 3 uur waarbij je over en langs watervallen, diepe dalen, mooie bossen en fanatische uitzichten jezelf verplaatst. Deze route is gratis en als je zelf al materialen hebt kun je er zo naar toe!

Geen zorgen je kunt je materialen en gids ook huren. Bij Intersport Stäger, die tegenover de ingang van de route zitten, huur je voor €25 je klimgear and helm. Verder heb je een daypack en stevig schoeisel voldoende, ook dit kun je daar huren.

Via de Untere Dofstasse ben je in een minuut of 10 in het centrum van Mürren. Hier vind je tevens ook de sportchalet. De ingang is wellicht even zoeken, deze vind je bij de oude mijn ingang (tennisveld). Hoogtepunten zijn de traverse met uitzicht over de Eiger (3970m) waarbij je 600 meter naar beneden kijkt, de tyrolienne (met gids), de grote kabelbrug en de verschillende touwbruggen langs alle watervallen.

Ik zou deze klettersteig willen aanbevelen aan iedereen die in de omgeving van het Jungfrau gebergte op avontuur gaat. De klettersteig is geopend medio juni en sluit eind oktober. Via de officiële website kan je altijd kijken of je kunt gaan!

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Een reactie op "Hiken en klimmen in Zwitserland"

  1. Charlotte Charlotte schreef:

    Ahhhh Zwitserland! Ik kan het volledig met je eens zijn: ben er vorig jaar in de zomer geweest en het is daar inderdaad zo mooi wandelen! Via ferrata’s vind ik ook altijd ontzettend gaaf om op foto’s te zien, maar is helaas niet aan mij besteed met mijn hoogtevrees…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *