Hoe draag je thermo ondergoed?

Tijdens een wandeling in de natuur, een rondje hardlopen of bijvoorbeeld een fietstocht is het gebruik van thermo ondergoed aan te raden. Het helpt je lichaam warm te houden in de winter. Dat maakt outdoor activiteiten in deze koude maanden aangenamer en zorgt er tegelijkertijd voor dat je minder snel ziek wordt.

Ook onder de outfit die je dagelijks aantrekt om naar je werk te gaan kun je thermo ondergoed dragen om je lichaam te beschermen tegen de kou. In dit artikel vertel ik je meer over de wijze waarop je thermo ondergoed draagt en het voordeel wat dit type kleding met zich meebrengt. 

Draag thermokleding direct op de huid 

Thermokleding heeft twee belangrijke doelen: het voorkomt dat het lichaam snel afkoelt op koude dagen en zorgt tegelijkertijd voor het afvoeren van zweet. Bij het gebruik van thermokleding is het belangrijk dit direct op de huid te dragen; gebruik geen tussenlaagjes. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit, dat dit de afvoer van overtollig zweet ten goede komt. Zou je een tussenlaag gebruiken, dan houdt deze tussenlaag het zweet mogelijk vast. Bij een harde wind zal dit ertoe leiden dat het lichaam afkoelt. Thermo ondergoed voorkomt dit, door het zweet af te voeren en daarmee de huid droog te houden. 

Tip: Bekijk ook onze pagina over het beste thermo ondergoed van dit jaar.

Een andere reden om het thermo ondergoed direct op de huid te dragen, is het feit dat thermokleding een laag van lucht creëert rond het lichaam. Deze laag is relatief makkelijk te verwarmen door het lichaam, doordat de lucht nauwelijks vervliegt. Vergelijk het met het verschil tussen de warme lucht in huis en de lucht buiten. Deze warme laag van lucht helpt je lichaam energie te sparen. 

Thermo ondergoed van verschillende materialen 

Je kunt thermo ondergoed van verschillende materialen gebruiken. Onderscheid wordt gemaakt tussen thermokleding van onder meer polyester, polyamide, nylon en merino wol. Ook polypropyleen is een materiaal wat geregeld gebruikt wordt bij de productie van dit ondergoed. Sommige kleding bestaat uitsluitend uit een natuurlijk materiaal; bij andere kleding wordt gebruik gemaakt van een mix van materialen. Het kan heel persoonlijk zijn, wat voor jou de beste keuze hierin is. 

Thermokleding van merino wol 

Mensen die het gebruik van thermokleding van merino wol overwegen vrezen soms, dat de wol irritaties aan de huid veroorzaakt. Er is niets vervelender dan jeuk tijdens een wandeling, een ronde hardlopen of bijvoorbeeld een dag op kantoor. Hier hoef je echter niet bang voor te zijn! De merino wol waarvan het thermo ondergoed gemaakt wordt, is specifiek bedoeld voor direct contact met de huid. Daarbij is deze wol ontzettend zacht en nauwelijks te vergelijken met andere soorten wol. 

Merino wol biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere materialen. Niet alleen slaagt de wol erin het overtollige zweet snel af te voeren; ook zal de wol niet snel stinken. Wist je dat merino wol ook vaak gebruikt wordt om blaren tussen tenen te voorkomen en de geur van zweetvoeten tegen te gaan? Houd bij het wassen van thermo ondergoed van merino wol rekening met de wasvoorschriften op het label in je kleding. Soms wordt afgeraden de kleding in de wasmachine te wassen. Was de kleding bovenal nooit warmer dan 30 graden Celsius en met een toerental van maximaal 600 toeren. 

Synthetisch thermo ondergoed als alternatief 

Zoals eerder werd aangehaald vormt thermo ondergoed van een synthetisch materiaal het alternatief voor thermokleding van merino wol. Kies bijvoorbeeld voor thermo ondergoed van polyester of polyamide. Het voordeel van deze materialen is dat het iets sneller droogt dan merino wol, al is dat verschil beperkt. Zeker wanneer je intensief sport kan dit een voordeel zijn. In de basis komt de werking van synthetisch thermo ondergoed overeen met dat van thermokleding gemaakt van merino wol. Ook deze kleding helpt het overtollige zweet snel af te voeren, om te voorkomen dat je afkoelt tijdens outdoor activiteiten in de winter.

Hoe moet thermo ondergoed zitten?

Bij het gebruik van thermo ondergoed is het belangrijk dat het materiaal nauw aansluit op de huid. Op deze manier slaagt de thermokleding erin om het overtollige zweet snel af te voeren en het lichaam daarmee droog te houden. Ook creëer je zo een laag van stilstaande lucht, die isolerend werkt.

Wat draag je onder thermokleding?

Je dient thermokleding direct, aansluitend op de huid te dragen. Alleen dan doet deze kleding z’n werk optimaal. De thermokleding wordt gebruikt om overtollig zweet af te voeren en een isolerende laag van stilstaande lucht te creëren.

Hoe werkt thermokleding?

Thermokleding draagt bij aan de afvoer van overtollig zweet. Op deze manier blijft de huid enigszins droog, wat voorkomt dat je het snel koud krijgt op een winterse dag. Tevens creëert het thermo ondergoed een isolerende laag van stilstaande lucht rond het lichaam. Deze laag is veel makkelijker te verwarmen door het lichaam, dan een bewegende laag lucht.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

2 reacties op "Hoe draag je thermo ondergoed?"

  1. Marco Kolman Marco Kolman schreef:

    Top stukje weer!!

    1. patrick-heijmans Patrick schreef:

      Dank je wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *