Lichtopbrengst Zaklamp

Hoe herken je een goede zaklamp?

Onmisbaar voor iedere liefhebber van outdoor activiteiten is een goede led zaklamp. De zaklamp helpt je het overzicht te behouden in een donker bos, anderen te waarschuwen als je in nood bent en voorziet in de behoefte aan licht tijdens het wildkamperen. Hoe herken je een goede zaklamp? Op welke punten moet je letten, wanneer je verschillende led zaklampen met elkaar vergelijkt? Binnen een paar minuten heb je het antwoord op deze vragen! 

Het herkennen van een goede led zaklamp 

Zaklampen worden tegenwoordig in tal van verschillende soorten en onder diverse namen aangeboden. Denk aan het verschil tussen een compacte led zaklamp voor aan je rugzak en een groter model, welke aangeboden wordt als militaire zaklamp. Welke van deze led zaklampen voorziet het beste in de wensen en eisen die je hebt? Hieronder lichten we verschillende factoren uit, die van invloed zijn op de kwaliteit van een led zaklamp. 

Tip: kijk verder dan het aantal Lumen wat een led zaklamp produceert! Vaak is dit het eerste waarop men let, als men twee zaklampen met elkaar vergelijkt. 

Factoren om rekening mee te houden bij zaklampen vergelijken 

Naast het aantal Lumen wat een zaklamp produceert, kun je kijken naar het gewicht hiervan en de voeding die deze nodig heeft. Wist je dat er tegenwoordig led zaklampen zijn, welke je op kunt laden middels kleine zonnepanelen op de behuizing hiervan? Of wat te denken van een militaire led zaklamp, waarbij je met een druk op de knop een stroboscoop activeert? Handig, wanneer je in nood verkeert en hulp nodig hebt. Bekijk hieronder de belangrijkste factoren, op basis waarvan je de verschillende zaklampen met elkaar kunt vergelijken. 

Lichtopbrengst van een zaklamp 

Zoals reeds genoemd werd, is de lichtopbrengst of lichtintensiteit van een led zaklamp vaak het eerste waar men naar kijkt. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in het aantal Lumen wat de lamp produceert. Des te groter het aantal Lumen, des te meer licht biedt de zaklamp je. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het aantal Lumen je vertelt wat het bereik van de zaklamp is. Hoewel het aantal Lumen daar wel degelijk invloed op heeft, is de lichtopbrengst niet het enige wat het bereik van de zaklamp bepaalt. Andere factoren die hierin meespelen zijn de kwaliteit van de lens en reflector in de lamp. 

Lichtopbrengst Zaklamp

LED technologie 

Tegenwoordig zijn vrijwel alle zaklampen voorzien van led technologie. De keuze voor led technologie is een verstandige. LED lampen zijn veel duurzamer dan de klassieke lampen die voorheen gebruikt werden bij de productie van zaklampen. De duurzaamheid zit niet alleen in het verbruik van energie, maar ook in het aantal branduren van de zaklamp. Vergelijk het met het verschil tussen een led lamp in huis en een klassieke gloeilamp. De gloeilamp moest veel vaker vervangen worden, dan de huidige led lamp. 

Accutechnologie 

De meeste zaklampen werken op basis van een aantal batterijen. Het is verstandig te kiezen voor oplaadbare batterijen, zodat je deze na het gebruik van de zaklamp op kunt laden. Dit voorkomt dat je na verloop van tijd zonder werkende zaklamp zit. Het is immers lastig te voorspellen hoe lang de batterijen nog mee zullen gaan. Over het algemeen zit er geen indicator op de zaklamp. 

Naast zaklampen die werken op basis van batterijen, kun je voor een zaklamp met een accu kiezen. Het idee is hetzelfde, met het verschil dat je bij het gebruik van een accu een kabel in de zaklamp steekt. Daar waar je bij modellen op batterijen een externe oplader gebruikt. Er zijn ook magnetische houders verkrijgbaar, die je kunt gebruiken voor het opladen van de accu in de zaklamp. 

Een derde optie is een zaklamp met een accu, welke je op kunt laden met geïntegreerde zonnepanelen. Vaak gaat het hierbij om zaklampen die gecombineerd zijn met een externe accu, waarmee je een telefoon of tablet op kunt laden. 

Materialen van de zaklampen 

De meeste zaklampen worden gemaakt van aluminium of polymeer. Er zijn ook modellen met onderdelen van rubber, om je meer grip te bieden bij het gebruik van de zaklamp. Houd er rekening mee, dat de kop van zaklampen die te focussen zijn erg heet kan worden. Zeker wanneer de zaklamp ook door kinderen gebruikt wordt, is het belangrijk hier rekening mee te houden. 

Enigszins gepaard met het materiaal waarvan de zaklampen gemaakt worden gaat de waterdichtheid ervan. Je wilt dat de zaklamp in ieder geval spatwaterdicht is, om te voorkomen dat deze niet meer gebruikt kan worden tijdens een regenbui. Passeer je regelmatig een beekje of kanaal tijdens je outdoor activiteiten? In dat geval moet de zaklamp bestand zijn tegen activiteiten in laag water. 

Betrouwbare merken 

Wanneer je verschillende led zaklampen met elkaar vergelijkt, zullen een aantal merken regelmatig naar voren komen. Een van de populairste merken zaklampen is Fenix. Dit merk biedt de zaklampen in een groot aantal modellen en binnen diverse prijsklassen aan. Naast Fenix zijn ook merken als SureFire, Led Lenser, HDS Systems en MagLite te vertrouwen. Je koopt een duurzaam product, waar je op kunt vertrouwen en een lange tijd plezier van zal hebben. 

Conclusies over goede zaklampen herkennen 

Kortom, er zijn een aantal factoren waarop je kunt letten bij het vergelijken van verschillende zaklampen. Begin bij het merk van de zaklamp, welke als betrouwbaar bekend moet staan. Kijk vervolgens naar de combinatie van het aantal Lumen en de kwaliteit van de lens en reflector. Tezamen bepaalt dit het bereik van de zaklamp. Andere factoren waar je naar kunt kijken zijn het materiaal waarvan de zaklamp gemaakt is, de waterdichtheid ervan en de voeding die deze nodig heeft. Kies bovenal altijd voor een zaklamp met led technologie. 

FAQ – Goede zaklamp herkennen

Het kan best lastig zijn om een goede zaklamp te herkennen. Regelmatig stellen bezoekers er vragen over. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp.

Hoeveel Lumen is een telefoon zaklamp?

De lichtopbrengst van een telefoon zaklamp is beperkt. Over het algemeen hebben deze zaklampen een lichtopbrengst van tussen de 30 en 50 Lumen. Daar waar een gemiddelde zaklamp al snel een lichtopbrengst heeft tussen de 500 en 700 Lumen.

Is 1.000 Lumen veel?

Wanneer je voor een zaklamp met 1.000 Lumen lichtopbrengst kiest, zal dat voor de meeste situaties meer dan voldoende zijn. Een gemiddelde zaklamp heeft een kleinere lichtopbrengst.

Wat zijn goede zaklampen?

Goede zaklampen werken op basis van led technologie, zijn gemaakt van aluminium of polymeer, kunnen gebruikt worden bij activiteiten in laag water en hebben een lichtintensiteit van circa 1.000 Lumen.

Hoeveel Lumen is legaal?

In de basis zit er geen wettelijk maximum aan het aantal Lumen waarover een zaklamp mag beschikken. Bij militaire zaklampen kan de lichtopbrengst rond de 2.500 tot zelfs 4.000 Lumen liggen. Deze producten kunnen schadelijk zijn, pas dus goed op wanneer je ze gebruikt. Ter vergelijking: de grootste zaklampen die door de politie gebruikt worden hebben een lichtopbrengst van miljoenen Lumen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇