Kamperen werkt heel ontspannend, er is niets leuker dan samen met het gezin of je partner op pad gaan met je eigen tent! Kies voor een overnachting op een camping, of overnacht ergens in de wilde natuur. Let op dat laatste wordt niet overal toegestaan. Voorafgaand aan je eerste kampeervakantie zal je de nodige kampeerspullen aanschaffen.

Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is de levensduur van een tent. Hoe lang gaat een tent mee, wanneer ik een tent van polyester koop? Hoe zit dit bij tenten van katoen? De levensduur en daarmee duurzaamheid van een tent kan bepalend zijn voor de keuze die je hierin maakt. 

In dit artikel vertel ik je meer over de eigenschappen van tenten, die van invloed zijn op de levensduur hiervan. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken bij de aankoop van je (eerste) tent! 

Invloed materiaalkeuze op levensduur tenten 

Tenten worden van verschillende materialen gemaakt, waarbij de kwaliteit van het gekozen materiaal invloed heeft op de levensduur hiervan. Polyester tenten zijn vaak relatief goedkoop, maar minder stevig dan tenten van bijvoorbeeld katoen. Voor polyester tenten geldt dat deze gemiddeld een levensduur van zo’n tien tot twintig weken hebben, afhankelijk van de wijze en omstandigheden waarin deze gebruikt worden. De polyester tenten zijn onder meer populair onder festivalgangers; ze worden veelal gebruikt bij korte tripjes. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat er een verschil zit tussen licht- en zwaargewicht polyester. Zwaargewicht polyester is duurder, maar gaat ook langer mee. 

Aanmerkelijk steviger dan polyester is een katoenen tentdoek. Voor een tentdoek van katoen geldt dat deze over het algemeen zo’n 30 tot 50 weken mee zal gaan. Ook hierbij geldt dat de wijze van gebruik en het onderhoud hieraan invloed heeft op de exacte levensduur van de tent. 

Polyamide is een materiaal wat qua levensduur tussen een tentdoek van lichtgewicht polyester en katoen zit. Over het algemeen zal een tent van polyamide tussen de 15 en 30 weken meegaan. Een zwaargewicht polyester tent zal langer meegaan dan een tent van polyamide. Het voordeel van polyamide ten opzichte van katoen is het verschil in prijs. Daarbij is polyamide minder dik dan katoen, waardoor de tent sneller droog zal zijn na een regenbui. Dat laatste is belangrijk op de dag van vertrek. 

Op zoek naar een tent met een zeer lange levensduur? Kies in dat geval voor een PVA all-season tent. Deze tenten zullen vaak al snel 60 tot meer dan 100 weken meegaan bij een normaal gebruik ervan. Het materiaal gaat hiermee langer mee dan katoen, wat voorheen vaak als de meest duurzame optie werd gezien. 

Factoren die de levensduur verminderen

Niet alleen de materiaalkeuze heeft invloed op de levensduur van een tent. Denk ook aan de weersomstandigheden waarin je kampeert en bijvoorbeeld de hoeveelheid UV-straling waaraan een tent wordt blootgesteld. Overigens hoeft een harde wind niet direct te betekenen dat de tent snel kapot zal gaan; je hebt hier zelf enige invloed op door de tent op de juiste wijze af te spannen. 

Een andere factor die logischerwijs invloed heeft op de levensduur van een tent: het aantal keer per jaar wat je deze gebruikt. Ga je meermaals per jaar op een festivalterrein staan met de tent, dan zal deze minder lang meegaan dan wanneer je hier één of twee keer mee kampeert op een camping in Frankrijk. 

Hoe Lang Gaat Een Tent Mee
Hoe Lang Gaat Een Tent Mee

Duurzaam: zo gaat een tent jaren mee 

Een goede voorbereiding is essentieel bij het gebruik van een tent. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een stevig zeildoek meeneemt, welke je onder de tent neerlegt bij het kamperen. Het helpt te voorkomen dat een ruige ondergrond voor beschadigingen aan het tentdoek zorgt. Waar je in Nederland kampeert op een fraai grasveld, geldt dat niet voor gebieden rond de Alpen en bijvoorbeeld Pyreneeën in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. De rotsachtige ondergrond kan door het tentdoek heen komen, wanneer je geen zeildoek gebruikt. 

Minstens zo belangrijk als het gebruik van een stevig zeildoek onder de tent, is het laten drogen van de tent voordat je deze inpakt. Wanneer een tent klam mee naar huis wordt genomen is de kans op schimmel groot. Dit tast het tentdoek aan! Daarbij kan het klam of nat inpakken van een tent leiden tot lekkages. Is het niet mogelijk de tent eerst goed te laten drogen? Hang het tentdoek in dat geval direct bij thuiskomst uit. 

Onderhoud aan een tent 

Zoals reeds genoemd werd, loont het om een nat of klam tentdoek bij thuiskomst direct uit te hangen op zolder of buiten in de frisse lucht. Het helpt schimmelvorming en lekkages te voorkomen. Onderdeel van het onderhouden van een tent is ook het reinigen hiervan, wanneer er bijvoorbeeld vogelpoep op het tentdoek zit. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen (link), waarmee je dergelijk vuil van het tentdoek kunt verwijderen. Wees voorzichtig met het gebruik van schoonmaakmiddelen uit de supermarkt; het kan het materiaal aantasten. Vaak wordt bij de tent een instructie meegeleverd voor het reinigen hiervan. 

Wanneer de tent schoon en goed droog is, kun je deze in de verpakking opbergen. Doe dit voorzichtig en volg de meegeleverde instructies. Gebruikelijk is het opvouwen of oprollen van een tentdoek. Mogelijk beschikt de tent over een aantal plastic ruiten; deze zijn kwetsbaar! Houd hier rekening mee, wanneer je dergelijke stukken tentdoek opvouwt.  

Eens in de drie of vier jaar kun je een tent impregneren, om de waterdichtheid ervan te verbeteren. Het impregneren is direct na aankoop van een tent vaak onnodig, daar de verkoper de tent al geïmpregneerd heeft.

Levensduur van een tent FAQ

Regelmatig stellen bezoekers vragen over de levensduur van tenten en de wijze waarop je deze levensduur kan verlengen. Hieronder vind je het antwoord op vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan het artikel.

Hoeveel regen kan een tent aan?

In de basis zijn de meeste tenten waterdicht en weerbestendig. Tenten kunnen zodoende hevige buien aan. Belangrijk is dat het water niet op het tentdoek blijft staan; zorg dat de tent op correcte wijze afgespannen wordt. Leg ook geen materialen tegen het tentdoek aan, dit zou voor lekkages kunnen zorgen.

Wat is het beste materiaal voor een tent?

PVA wordt momenteel gezien als het meest duurzame materiaal voor een tent. Tenten van PVA gaan tussen de 60 en 110 weken mee bij een normaal gebruik. Ter vergelijking, een tent van katoen gaat tussen de 30 en 50 weken mee.

Hoe vaak moet je een tent impregneren?

Vaak is een tent al geïmpregneerd wanneer je deze aanschaft. Het is verstandig de tent eens per drie of vier jaar opnieuw te impregneren, om er zeker van te zijn dat deze waterdicht is.

Wanneer is je tent aan vervanging toe?

Op het moment dat een tent begint te lekken is deze aan vervanging toe. Specifiek voor polyester tentdoeken geldt dat deze vervangen moeten worden, wanneer ze aanvoelen als krantenpapier. Het tentdoek is op dat moment poreus.