In de dagen voordat je op vakantie gaat, wil je de tijd hebben om alle vakantiespullen in de camper in te pakken. Veel mensen halen daarom de camper tijdig uit de stalling, om deze vervolgens nog enige tijd voor of naast hun woning te parkeren. Om een hoge boete van de gemeente en klachten van buren te voorkomen, is het belangrijk om van tevoren uit te zoeken hoe lang de camper op je eigen oprit of de openbare parkeerplaats voor je woning mag blijven staan.

Niet alleen bij het inpakken van de camper is het handig als je deze in de buurt van je woning kunt parkeren. Dat geldt ook voor de dagen na je vakantie, wanneer je de camper wilt schoonmaken en eventuele kleine reparaties wilt uitvoeren. Op die manier kan de camper fris en zonder schade weer de stalling in. In dit artikel zal ik je meenemen langs de regels waarmee je rekening moet houden.

Hoe lang mag een camper op een openbare parkeerplaats staan?

camper openbare weg

In de meeste gemeenten geldt een beperking waarbij caravans, campers, vouwwagens en aanhangers maximaal 3 aaneengesloten dagen op openbare plaatsen mogen worden geparkeerd. Deze specifieke regel is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van elke gemeente. Het geldt niet alleen voor campers en caravans, maar ook voor vouwwagens en aanhangwagens.

Het maximum van 3 dagen is om een goede reden ingesteld. Als een camper of caravan langer wordt geparkeerd, kan er een tekort aan parkeerruimte ontstaan. Ook kan het zicht op de openbare weg belemmerd worden.

Hoe lang mag een caravan of camper voor de deur staan?

camper-voor-het-huis

Mocht je de camper langer dan drie aaneengesloten dagen bij je woning willen hebben staan, lijkt het parkeren hiervan op eigen terrein een goed alternatief. In de praktijk blijkt dit niet altijd zo te zijn. Ook voor het stallen van een camper op de oprit naast je woning gelden namelijk regels. Immers, de camper is in dit geval vanaf de weg te zien en kan daarmee het straatbeeld beïnvloeden.

De regels voor het stallen van een camper op eigen terrein verschillen sterk per gemeente; het verschil is veel groter dan bij het stallen van de camper op de openbare weg. Lees de APV na om te zien welke regels voor jou gelden. Het alternatief is telefonisch of per mail contact opnemen met de gemeente. Nadeel daarvan is dat het enige tijd kan duren, voordat je uitsluitsel hebt. 

Camper op de openbare weg stallen 

camper openbare parkeerplaats

Wanneer je ervoor kiest de camper op de openbare weg te stallen, dien je rekening te houden met de regels die de gemeente oplegt. De exacte regels kunnen per gemeente verschillen, maar vaak geldt dat een camper slechts drie achtereenvolgende dagen op een openbare parkeerplaats mag blijven staan. Soms zijn deze regels strenger: zo staan enkele gemeenten het bewoners niet toe om een camper met een lengte van meer dan 6,0 meter en een breedte van 2,4 meter op de openbare weg te stallen. Op de website van jouw gemeente vind je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) terug, waarin dergelijke regelgeving opgenomen is. Kom je hier niet direct uit? Vaak kun je ook de wijkagent om advies vragen. 

Camper na drie dagen een plek verplaatsen 

Soms proberen bewoners om deze regel heen te werken door hun camper na drie dagen een aantal parkeerplaatsen verderop te parkeren. Zoals je wellicht al vermoedde, is dit niet toegestaan. De kans dat de gemeente je alsnog een boete geeft is groot. 

Wat als ik mijn camper dagelijks gebruik?

Als de camper wordt ingezet als dagelijks vervoermiddel en je de volledige wegenbelasting van 100% betaalt, is het toegestaan om de camper op de openbare weg te parkeren. Het is echter belangrijk dat je kunt aantonen dat de camper daadwerkelijk als dagelijks vervoermiddel wordt gebruikt.

Boete voor het langdurig parkeren van een camper 

Het is niet voor niets dat de gemeente het mensen verbiedt een camper langer dan drie aaneengesloten dagen op de openbare weg te stallen. Zouden meerdere bewoners hiervoor kiezen, dan ontstaat er al snel een tekort aan parkeerplaatsen.

Bij de inrichting van een woonwijk wordt het aantal beschikbare parkeerplaatsen aangepast op het aantal bewoners. Een andere reden om het langdurig parkeren van een camper op de openbare weg te verbieden is het feit, dat dit het uitzicht op gevaarlijke kruisingen zou kunnen beïnvloeden. De kans op verkeersongelukken neemt hiermee toe. Evenals dat dit, zoals reeds genoemd werd, van invloed is op het straatbeeld.  

Overschrijden van de drie-dagen-regel 

Bang dat je direct een boete krijgt hoef je in veel gemeenten niet te zijn. Een ambtenaar zal je in eerste instantie verzoeken de camper weg te halen. Vaak moet dit dezelfde of een volgende dag gebeurd zijn, waarna de ambtenaar opnieuw langskomt.

Staat de camper er nog steeds? In dat geval legt de ambtenaar je zeer waarschijnlijk een boete op. De hoogte hiervan ligt op 90 euro, excl. administratiekosten. Riskeer deze boete niet, door de camper tijdig (binnen drie dagen) te verplaatsen. 

Conclusie: hoe lang mag ik de camper voor de deur zetten? 

De regels zijn simpel; stal een camper niet langer dan drie aaneengesloten dagen rond je woning. In sommige gemeenten kun je de camper iets langer op een eigen oprit laten staan. Het is verstandig dit vooraf op te zoeken in de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente.

Neem je het risico en laat je de camper langer op een parkeerplaats staan, dan leidt dit niet alleen tot irritaties bij omwonenden; ook riskeer je een boete van circa 90 euro. Overigens is het verstandiger een camper in een stalling te plaatsen. Denk aan het risico op vandalisme, een inbraak en bijvoorbeeld schade door ruige weersomstandigheden, wanneer de camper langdurig buiten staat. 

Hier zijn drie handige tips voor het veilig parkeren van je camper zonder zorgen:

  1. Duik in de APV van jouw gemeente en kom erachter welke regels specifiek gelden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle voorschriften en bepalingen die van toepassing zijn.
  2. Minimaliseer potentiële conflicten met buurtbewoners door je camper zo efficiënt en slim mogelijk neer te zetten. Ga het gesprek aan met je buren en vraag hen of ze er geen hinder van ondervinden.
  3. Denk kritisch na over hoe lang je daadwerkelijk behoefte hebt aan het hebben van je camper of caravan voor de deur. Met wat goed voorbereidend werk hoef je niet constant tegen de grenzen aan te schuren van wat is toegestaan. Een bijkomend voordeel hiervan is dat als je ervoor kiest om een garage of stalling te gebruiken, dit tevens de kans op diefstal en beschadiging verkleint.